New Posts New Posts RSS Feed - Savjet za zene (masa, snaga)
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

Savjet za zene (masa, snaga)

 Post Reply Post Reply
Author
xterminate View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 04 Rujan 2012
Status: Offline
Points: 7
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote xterminate Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: Savjet za zene (masa, snaga)
    Posted: 26 Veljaca 2016 at 22:23
Pozdrav,

Evo narucih par stvarcica, pa da se kao pocetnica u svemu ovome, usput konzultiram s vama jer unatoc brzinskom googlanju i citanju stranih foruma, ipak mislim da cu ovdje dobit konkretnije informacije (pogotovo sto se tice prehrane koja se vani itekako razlikuje u smislu dostupnosti namirnica itd.)

Znaci, 24god, 165cm, cca 47-48kg (nemam pojma koliko tocno trenutno, oduvijek sam skinny, recimo da vec godinama nemam manje od 45, a ni vise od 50 tako da je to neka konstanta)
Inace se nikad nisam opterecivala izgledom, pa tako ni sada pretjerano i vise-manje jedini razlog zasto se planiram udebljati je to da sam doslovno preslaba u nekim radnjama koje bi me itekako mogle smetati u buducem poslu.

1) opcenite stvari - oduvijek sam ovakve tezine, nesto brzi metabolizam, pretpostavljam da je genetski faktor u igri, a mozda i cinjenica da sam se prvih 15god zivota intenzivnije bavila sportom. Unazad par godina, iako veliku vecinu vremena provodim u kuci i minimalno se krecem, nisam primijetila nikakve znacajnije promjene na sebi. Sto se prehrane tice, pa...bilo je perioda kad bih jela sve i svasta od trasha pa do zdravije hrane, nekad vise, nekad manje. Doslovno jedem kad imam apetita. Prema onom BMI izgleda da sam na granici normale, a subjektivno mi se cak i ne cini da sam nesto super skinny, vise slim/athletic tip. Za body fat nisam sigurna nit znam kako bih izracunala to, pa ako imate ideju - slobodno.

Unazad 2-3 tjedna sam odlucila poraditi na tome i promijeniti par stvari...

PREHRANA - koliko sam informirana, moja situacija je zapravo vrlo jednostavna - morala bih jesti vise. Stoga upravo to i radim, ali za sada i dalje bez brojanja kalorija i sl. ali ipak nastojim izbjegavati junk food koji zapravo ni ne volim. Moje kulinarske sposobnosti su malo ogranicene (kombicija lijenoodbojan nedostatka vremena uz faks, haha), tako da su mi najdraze gotove stvari poput tune, voca raznog, jogurta (cula sam da je onaj grcki dobar? Doduse ovi sto se kod nas prodaju se cine inferiorni), pahuljice razne (moze preporuka za ovo please?), a od nekad se i prisilim ispeci neka pileca prsa, skuhati krumpir/batat ili rizu integralnu. Ugl sve "zdrave" namirnice koje se vuku po googlu. No, i dalje sam 90% sigurna da ne jedem dovoljno pa umjesto prisilnog hranjenja dok mi ne pozli, lol, razmisljala sam o nekom mass gaineru kao jednostavnijem rjesenju za dane kad nemam apetita ili ne stizem kuhati. - Sto mislite o tome? Sa suplementima nemam nikakvog iskustva osim sto sam proslu god par mj uzimala kreatin ali iz skroz drugih razloga (prema nekim istrazivanjima, poboljsava koncentraciju)

TRENING - eh sad, ovo se vjerojatno vecini nece svidati, ali gym mi je apsolutno odbojan i izbjegavala bih ako je ikako moguce, a i vjezbanje kao takvo me pretjeranovne privlaci. Bez obzira na to, pocela sam raditi neke bodyweight vjezbice kod kuce, a imam i one elasticne trake koje sam koristila jedno vrijeme zbog problema s kraljeznicom. Nemam nikakav plan i doslovno odradim nesto u momentima hiperaktivnosti, skoro pa svaki dan, cesto i vise puta dnevno. Cini mi se da napredujem skroz okej s tim jednostavnim vjezbicama poput cucnjeva i sklekova (npr ne znam, nisam mogla prakticki nista, a sada nakon 2-3 tjedna mi 20-25 nije problem).

Sto i kako dalje - nemam pojma pa se nadam da cete se ubaciti s zanimljivim pitanjima, prijedlozima i komentarima.

Hvala i LP :)

P.S isprike na duljem postu

Edited by xterminate - 26 Veljaca 2016 at 22:24
Back to Top
alohomora View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 29 Studeni 2015
Status: Offline
Points: 1
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote alohomora Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 27 Veljaca 2016 at 16:37
isto sam godište kao ti,iste visine i do nedavno iste težine (sada na 53, woohoo ). naravno da vaga nije mjerilo, ali to je poprilično mali tjelesni indeks. meni je osobno bio problem, ne zbog izgleda, koliko zbog zdravlja i održavanja temeljnih funkcija tijela. cijeli život imam brz metabolizam i sitne sam građe, no prilično dugačko razdoblje stresa i zdravstveni problemi doveli su do tako niske kilaže koja je pak prouzrokovala drugi niz zdravstvenih problema. (nadam se da se ne pronalaziš u tome)
što se tiče prehrane, danas se može doći do nekolicine informacija kako zdravo i fino jesti, a uz to i povoljno. inače, jakooo volim jesti i ne izbjegavam ništa, uključujući i masne bureke i čokoladu, pa mislim da je dosta vjerodostojno to kada kažem da zdrava hrana može biti fina..

stoga, neke namirnice koje svakodnevno nastojim uvrstiti na dnevni jelovnik (uz onaj burek i čokoladu, jbg su zobene,orašasti,voće,kikiriki maslac,meso,sir i whey. tako da ti rješenje svakako nije da "nekada ispečeš piletinu i skuhaš batat i rižu" nego svaki dan!
što se tiče pitanja o žitaricama, najbolji odabir su zobene. osobno ih nikada ne bih jela samo u jogurtu,vodi ili nečem sličnom, ali skuhane i time pretvorene u kašu uz proteine od čokolade koji se dodaju pred kraj kuhanja,bananu,med,orašaste plodove,suho voće su prava poslastica.
muffini od zobenih (hrpa recepata za iste) i pite od istih (skuhane zobene, sa strane izmiksan svježi sir,naribana jabuka,grodžđice,orasi,lješnjaci,cimet,med i zatim sve pomješano zajedno i zapečeno u pećnici) su mi specijalnost, kao i tamanjenje baklave. priprema svega nabrojanog doslovno zahtjeva od deset do 20 minuta.

shvatila sam da si studentica što znači da vjerojatno nemaš vremena za pripremu, ali i ograničen budžet. ne trebaju ti skupe namirnice da bi imala kvalitetan i fin obrok. zaleđeno povrće skuhati, staviti u rol preliti sirom,jajetom,naribano malo sira,zapečeno,piletina na kockice dinstana sa povrćem,začinima,umakom,za užinu na faksu ili studentskom poslu -pecivo,dimcek,jogurt,dan prije skuhana jaja,pripremljena tortilja. kada usporediš omjer količine i cijene obrok ispadne doslovno par kuna. krekeri sa kikiriki maslacem,orašasti,voće -nešto što se uvijek može imati pri ruci i kada ne stigneš jesti, primjerice jer upravo imaš predavanje
Back to Top
xterminate View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 04 Rujan 2012
Status: Offline
Points: 7
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote xterminate Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 27 Veljaca 2016 at 18:49
Originally posted by alohomora alohomora wrote:

no prilično dugačko razdoblje stresa i zdravstveni problemi doveli su do tako niske kilaže koja je pak prouzrokovala drugi niz zdravstvenih problema. (nadam se da se ne pronalaziš u tome)

Nemam nikakvih problema koliko znam, barem ne npr. s anemijom, bubrezima ili stitnjacom. Jedino sta me "muci" vec par godina je nesanica tj. totalno kaotican i nepravilan ritam spavanja, stoga mi je i uzasno tesko primjeniti bilo kakve savjete oko obroka za "dorucak, rucak ili veceru, haha". Vjerojatno mi normabel koji povremeno uzmem zbog spavanja mi dodatno ubije apetit. Cigareta cu se rjesiti uskoro, pusim nekih godinu dana tak uz kavicu, ponekad malo vise, nadam se da nisam ovisna i da nece biti problema s time.


Originally posted by alohomora alohomora wrote:

inače, jakooo volim jesti i ne izbjegavam ništa, uključujući i masne bureke i čokoladu, pa mislim da je dosta vjerodostojno to kada kažem da zdrava hrana može biti fina..

Hmm, kod mene je suprotno, cak ni ne volim masniju hranu, npr svinjetinu izbjegavam u sirokom luku, a "junk" iz McD i pekara su isto rijetkost. Kolace mogu, ali isto ne cesto.

Originally posted by alohomora alohomora wrote:

tako da ti rješenje svakako nije da "nekada ispečeš piletinu i skuhaš batat i rižu" nego svaki dan!

Jasno mi je i potrudit cu se cesce kuhati heh. Inace uzmem iz woka piletinu s kikirikijem i povrcem i to mi je super. Osim toga, istina, ne samo da jedem premalo i prerijetko (hmpf, nekad ne da bih imala 5 nego jedva 2 obroka) nego opcenito premalo mesa (proteina).

Originally posted by alohomora alohomora wrote:

što se tiče pitanja o žitaricama, najbolji odabir su zobene. osobno ih nikada ne bih jela samo u jogurtu,vodi ili nečem sličnom, ali skuhane i time pretvorene u kašu uz proteine od čokolade koji se dodaju pred kraj kuhanja,bananu,med,orašaste plodove,suho voće su prava poslastica.

I ja preferiram cokoladne iz jednostavnog razloga sto ne podnosim okus obicnog kravljeg mlijeka, a i cini se kako sam intolerantna na laktozu. Srecom, otkrila sam ono alpro sojino ili bademovo i super mi je, tako da to otvara vise opcija oko raznih zitarica s manje secera. Uz to, nabavila sam si blender i jednostavno pobacam unutra svakakvo voce i povrce :P

Originally posted by alohomora alohomora wrote:

shvatila sam da si studentica što znači da vjerojatno nemaš vremena za pripremu, ali i ograničen budžet. ne trebaju ti skupe namirnice da bi imala kvalitetan i fin obrok.

A ono, recimo da nemam da pokupujem najskuplje artikle iz svake kategorije u bio&bio, ali bome nemam ni 100kg nit zahtijevam ne znam koliko kalorija dnevno da bi morala trositi na ogromne kolicine hrane. Recimo da imam vise nego dovoljno za sve "zdrave" stvari i dodatke koji se preporucaju, ali naravno, necu "bacati"  na razne goofy sjemenkice i sl. ako nije bas potrebno. 

Btw. bio&bio mi je pri ruci bas, pa me zanima neka lista "best buy" stvari koje uzimate od tamo :) Thx. 
Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.14
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd.