Maslinovo ulje
Printed From: Fitness.com.hr Forum
Category: Prehrana
Forum Name: Nutricionizam
Forum Description: Rasprave o prehrani, namirnicama, kalorijama i jelovnicima
URL: http://www.fitness.com.hr/forum/forum_posts.asp?TID=987
Printed Date: 29 Svibanj 2024 at 02:57 Software Version: Web Wiz Forums 10.14 - http://www.webwizforums.com
Topic: Maslinovo ulje
Posted By: benedict
Subject: Maslinovo ulje
Date Posted: 05 Lipanj 2008 at 16:42
Prvo sve Vas pozdravljam i odmah da kazem da mi je ova internet stranica monogo pomogla u informisanju, kao i u motivaciji za zdravim zivotom.
Ja redovno ujutru pijem po jednu kasiku maslinovog ulja, pa me interesuje da li se maslinovo ulje ubaraja u omega3 masne kiseline i kako je uopste njegovo dejstvo na onoga ko redovno trenira.
Zahvaljujem se unaprijed svima.
------------- Ama et fac quod vis!
Sv.Augustin
Ora et labora
Sv.Benedikt
|
Replies:
Posted By: Hammerstrength
Date Posted: 05 Lipanj 2008 at 17:42
benedict wrote:
pa me interesuje da li se maslinovo ulje ubaraja u omega3 masne kiseline | Ne. Search po netu i vidjet ceš koje masne kiseline sadrži. Za to (omega 3) služe druga ulja, (laneno) i riblje.
benedict wrote:
i kako je uopste njegovo dejstvo na onoga ko redovno trenira. |
Također search. Jako dobar izvor nezasicenih masnih kiselina.
------------- You can have it all, if you want it badly enough!
|
Posted By: ewie
Date Posted: 26 Travanj 2009 at 15:52
Evo da ne otvaram novu temu... Znam da sam negdi procitala da nije dobro pržiti na maslinovom ulju....
Pa je li mi može neko objasniti zašto? To mi je ful bitno jer obožavam maslinovo ulje i sve bi u njemu pržila/kuhala
|
Posted By: ThornOfFaith
Date Posted: 26 Travanj 2009 at 16:50
ewie wrote:
Evo da ne otvaram novu temu... Znam da sam negdi procitala da nije dobro pržiti na maslinovom ulju....
Pa je li mi može neko objasniti zašto? To mi je ful bitno jer obožavam maslinovo ulje i sve bi u njemu pržila/kuhala
| Zato jer ce mnogi misliti da je zdravije pržiti/peci na maslinovom a zapravo tim istim procesima uništavaju se sva pozitivna svojstva tog ulja da bi na kraju dobila istu stvar kao i sa obicnim uljem.
Zato se maslinovo/laneno/riblje konzumira hladno, bez ikakve termicke obrade.
Osobno ga u te svhe trošim jedino za kajganu od jaja, cisto radi ukusa.
------------- https://www.facebook.com/pages/Team-OS/279735542091911 - https://www.facebook.com/pages/Team-OS/279735542091911
|
Posted By: ewie
Date Posted: 26 Travanj 2009 at 17:00
Ok, fala na informaciji! Nego... ako imaš kakav linkic da bacim pogled na neko "kemijsko" objašnjenje
|
Posted By: Lovro
Date Posted: 27 Travanj 2009 at 10:43
nije tocno da se maslinovo ulje kvari prženjem. http://www.gastro.hr/index.php/hr/savjeti_i_trikovi/maslinovo_ulje_izmedu_lšš1;nca_i_epruvete - Predrasude u kuhinji Dr. sc. Donatella Verbanac održala je
vrlo zanimljivo predavanje o predrasudama koje prate maslinovo ulje u
kuhinji. Uobicajena predrasuda da maslinovo ulje nije zdravo ako se
upotrebljava za kuhanje, prženje ili pecenje je posve pogrešna. Naime,
kuhanjem i prženjem „gube se neki biofenoli, hlapivi alkoholi i esteri
i mijenja se miris, ali se nutritivna vrijednost ne mijenja“. štoviše,
probavljivost maslinova ulje ne mijenja se cak i ako se više puta
uzastopce upotrebljava za prženje! Osim toga, kako je objasnila dr.
Verbanac, maslinovo ulje u sebi sadrži stabilizatore koji štite hranu
od gubitka hranjivih tvari prilikom kuhanja, buduci da takvo ulje
„hranu samo obloži, a ne penetrira u nju pa jedemo manje masnu hranu“.-izvor:gastro.hr
|
Posted By: ThornOfFaith
Date Posted: 27 Travanj 2009 at 11:09
Lovro wrote:
nije tocno da se maslinovo ulje kvari prženjem. http://www.gastro.hr/index.php/hr/savjeti_i_trikovi/maslinovo_ulje_izmedu_lšš1;nca_i_epruvete - Predrasude u kuhinji Dr. sc. Donatella Verbanac održala je
vrlo zanimljivo predavanje o predrasudama koje prate maslinovo ulje u
kuhinji. Uobicajena predrasuda da maslinovo ulje nije zdravo ako se
upotrebljava za kuhanje, prženje ili pecenje je posve pogrešna.
------------- https://www.facebook.com/pages/Team-OS/279735542091911 - https://www.facebook.com/pages/Team-OS/279735542091911
|
Posted By: Iluvatar
Date Posted: 28 Travanj 2009 at 14:03
da ja odgovorim.. termickom obradom ulja... oblik molekula prelazi iz cis u trans što dovodi do toga da ulje ima hrpu transgenih masnih kiselina koje se ljepe na krvne žile i uzrokuju aterosklerozu i brojne degerativne promjene na endotelu krvnih žila..
da se razumjemo jeli!
|
Posted By: ewie
Date Posted: 28 Travanj 2009 at 14:52
Posted By: Iluvatar
Date Posted: 28 Travanj 2009 at 15:38
ewie wrote:
Laicki - nije dobro, a?
|
eto sad nje
ewie wrote:
Ok, fala na informaciji! Nego... ako imaš kakav linkic da bacim pogled na neko "kemijsko" objašnjenje
|
zbog ovoga sma to napisao
|
Posted By: ewie
Date Posted: 28 Travanj 2009 at 15:50
Posted By: ThornOfFaith
Date Posted: 29 Travanj 2009 at 08:47
Illy polako dobivam dojam da te kortizol izjeda vec neko vrijeme
------------- https://www.facebook.com/pages/Team-OS/279735542091911 - https://www.facebook.com/pages/Team-OS/279735542091911
|
Posted By: Iluvatar
Date Posted: 29 Travanj 2009 at 22:30
ThornOfFaith wrote:
Illy polako dobivam dojam da te kortizol izjeda vec neko vrijeme |
ma ti si brijac neki
|
Posted By: tare
Date Posted: 13 Svibanj 2009 at 00:22
ThornOfFaith wrote:
Lovro wrote:
nije tocno da se maslinovo ulje kvari prženjem. http://www.gastro.hr/index.php/hr/savjeti_i_trikovi/maslinovo_ulje_izmedu_lšš1;nca_i_epruvete - Predrasude u kuhinji Dr. sc. Donatella Verbanac održala je
vrlo zanimljivo predavanje o predrasudama koje prate maslinovo ulje u
kuhinji. Uobicajena predrasuda da maslinovo ulje nije zdravo ako se
upotrebljava za kuhanje, prženje ili pecenje je posve pogrešna.
|
Ti si u pravu.Termickom obradom,dakle toplinom se prevode cis-nezasicene u trans-nezasicene masne kiseline koje se nikako ne mogu oznaciti kao zdrave.Stoga je grehota grijati maslinovo iznad š00 stepeni !
|
Posted By: GajbaPive
Date Posted: 09 Travanj 2010 at 01:25
da li se isplati kupiti maslinovo ulje od 42kn/l ili je to neko smece?
vidim u konzumu ulje meditaran premium šL po 42kn. koja je razlika izmedju obicnog i extra djevicanskog?
koje bi vi preporucili, a da ne ide preko 65kn/l?
|
Posted By: Shiny
Date Posted: 09 Travanj 2010 at 09:31
E pa kad vec vidim ovu temu,iako je starija, da i ja nesto kazem
Inace mamu tjeram da sve prece na maslinovom a posto je ono nekoliko puta skuplje od obicnog izgleda da ovdje samo novcanik strada
"maslinovo ulje u sebi sadrži stabilizatore koji štite hranu od gubitka hranjivih tvari prilikom kuhanja, buduci da takvo ulje „hranu samo obloži, a ne penetrira u nju pa jedemo manje masnu hranu“.
Ovo bi mi trebao biti dobar razlog da i dalje pecem sve na njemu !?
I'm confused
------------- "Samo ljudi najuzviąenijeg i najniľeg karaktera se ne mijenjaju."
|
Posted By: davor23
Date Posted: 09 Travanj 2010 at 10:27
Peci na putru
------------- I believe whatever doesn't kill you, simply makes you ... stranger
|
Posted By: tare
Date Posted: 09 Travanj 2010 at 10:59
Termicki obrađeno maslinovo ulje (ono na kojem se prži ili pece)
š. gubi vecinu antioksidativnih labilnih substanci 2. trans-kiseline prelaze u cis kiseline, koje su nepovoljnije za ljudsko zdravlje
Dakle, bezvrijedno je prakticno. Samo hladno, sirovo maslinovo ulje !
|
Posted By: zmaj
Date Posted: 09 Travanj 2010 at 12:27
ma poce na obicnon ulju, ili jos bolje peci na teflon tavi bez ulja i kad bude gotovo izvadis na pijat i prilijes s malo maslinovog ulja
|
Posted By: tare
Date Posted: 09 Travanj 2010 at 12:32
zmaj wrote:
ma poce na obicnon ulju, ili jos bolje peci na teflon tavi bez ulja i kad bude gotovo izvadis na pijat i prilijes s malo maslinovog ulja |
Tako je. Ja sve prelijevam sa hladnim maslinovim uljem, pogotovo piletinu i ribu. Mljac !
|
Posted By: soner_9393
Date Posted: 09 Travanj 2010 at 12:36
i to ispadne odlican P+M obrok...taman za keto
------------- Rijeąeno na PM.
|
Posted By: zmaj
Date Posted: 09 Travanj 2010 at 12:36
tare wrote:
zmaj wrote:
ma poce na obicnon ulju, ili jos bolje peci na teflon tavi bez ulja i kad bude gotovo izvadis na pijat i prilijes s malo maslinovog ulja |
Tako je. Ja sve prelijevam sa hladnim maslinovim uljem, pogotovo piletinu i ribu. Mljac !
|
same here. odlican P+M obrok.
jucer san cak i punija sa ovcjin siron piletinu,je to masno ali nije puno a i kako san na malo UH ne smeta mi uopce
|
Posted By: Theia
Date Posted: 09 Travanj 2010 at 12:50
ewie wrote:
Laicki - nije dobro, a?
|
|
Posted By: Theia
Date Posted: 09 Travanj 2010 at 12:52
GajbaPive wrote:
da li se isplati kupiti maslinovo ulje od 42kn/l ili je to neko smece?
vidim u konzumu ulje meditaran premium šL po 42kn. koja je razlika izmedju obicnog i extra djevicanskog?
koje bi vi preporucili, a da ne ide preko 65kn/l? |
Extra djevicansko je ono koje se dobiva hladnim prešanjem - zdravije svakako, a samim tim i skuplje.
|
Posted By: zmaj
Date Posted: 09 Travanj 2010 at 13:38
ekstradjevicanski ili neko domace
|
Posted By: Shiny
Date Posted: 09 Travanj 2010 at 21:58
davor23 wrote:
Peci na putru |
Peci ti xD
|
Posted By: Siren
Date Posted: 10 Travanj 2010 at 00:16
pecem ja
|
Posted By: Shiny
Date Posted: 10 Travanj 2010 at 11:11
Siren wrote:
pecem ja |
A meni je preskupo XD
|
Posted By: Siren
Date Posted: 10 Travanj 2010 at 11:20
ma nije malo maslaca na teflon tavu, ne treba puno
|
Posted By: zmaj
Date Posted: 10 Travanj 2010 at 13:01
moze i bez icega samo pazi da se tava ugrije dobro,da se ne zalipi
|
Posted By: Shiny
Date Posted: 10 Travanj 2010 at 14:24
Siren wrote:
ma nije malo maslaca na teflon tavu, ne treba puno |
A jeste ba,ne spremam samo sebi hranu.Svi jedemo isto i vece su kolicine hrane,nekad i po 2-3 jela dnevno...kako god skupo je...
------------- "Samo ljudi najuzviąenijeg i najniľeg karaktera se ne mijenjaju."
|
Posted By: Shiny
Date Posted: 10 Travanj 2010 at 14:25
zmaj wrote:
moze i bez icega samo pazi da se tava ugrije dobro,da se ne zalipi |
To iskreno nisam probala,nekako mi glupo zvuci al ajd et probam...
|
Posted By: zmaj
Date Posted: 10 Travanj 2010 at 17:32
da,da glupo. ja tako pravin i na kraju prilijen s malo maslinovog ulja, puno bolje nego frigat na ulju sigurno
|
Posted By: pep1
Date Posted: 12 Travanj 2010 at 13:06
GajbaPive wrote:
da li se isplati kupiti maslinovo ulje od 42kn/l ili je to neko smece?
vidim u konzumu ulje meditaran premium šL po 42kn. koja je razlika izmedju obicnog i extra djevicanskog?
koje bi vi preporucili, a da ne ide preko 65kn/l? |
nemoj kupovati to ulje od 40kn/l jer je to smece.. vecina tog ulja je nekvalitetno obicno maslinovo ulje pomisano sa ko zna cim.. pokusaj ako mozes kupiti domace maslinovo ulje od nekog sa mora, po mogucnosti da ga znas.. jer je to najsigurniji nacin da se dobije extra djevicansko maslinovo ulje.. ja ga ne kupujem jer imam svojeg dosta za vise od godine dana.. ako bas oces kupiti u ducanu, uzmi od agrolagune
|
Posted By: GajbaPive
Date Posted: 12 Travanj 2010 at 13:16
uzeo sam od zvijezde extra djevicansko za 6škn/l. ono za koje sam pitao je u biti mjesavina 55% maslinovog i 45% suncokretovog. to sam vidio tek kad sam dosao u ducan. nazalost, iz zga sam, pa poznam samo jednog tipa koji se bavi maslinama, a on je svoje vec davno prodao... tak da nista od njega do jeseni.
|
Posted By: pep1
Date Posted: 12 Travanj 2010 at 13:21
od agrolagune je provjereno najkvalitetnije od toga sto se nudi po ducanima, cini mi se 60kn/0,5L.. domace mozes dobiti za 80kn/L uglavnom..
|
Posted By: davor23
Date Posted: 12 Travanj 2010 at 14:28
Ja kupujem od Zvijezde extra djevicansko.. odlicno mi je..
------------- I believe whatever doesn't kill you, simply makes you ... stranger
|
Posted By: zmaj
Date Posted: 12 Travanj 2010 at 19:18
zvjezdino ulje je smece . sigurno nema ni boju ni miris ni okus koji bi tribalo po meni imat maslinovo ulje,jedino ako nisu nesto prominili pa poboljsali,ali prije jedno 2 godine san ga proba i nikad vise
|
Posted By: chaxy
Date Posted: 12 Travanj 2010 at 20:20
srica da ga mi doma nađemo domaceg iako je to danas lutrija...
------------- Strong is the new skinny.
|
Posted By: GajbaPive
Date Posted: 12 Travanj 2010 at 21:30
zmaj wrote:
zvjezdino ulje je smece . sigurno nema ni boju ni miris ni okus koji bi tribalo po meni imat maslinovo ulje,jedino ako nisu nesto prominili pa poboljsali,ali prije jedno 2 godine san ga proba i nikad vise | jbga, ja kontinentalac niti ne znam kakav okus ima domace maslinovo ulje... moji doma nisu previse marili za zdravu prehranu... za njih su svinjska rebrica zdrava prehrana...
|
Posted By: zmaj
Date Posted: 12 Travanj 2010 at 22:37
chaxy wrote:
srica da ga mi doma nađemo domaceg iako je to danas lutrija... |
ja isto ugl. domace uziman
|
|
Print Page | Close Window
Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.14 - http://www.webwizforums.com Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk
|
| |