Print Page | Close Window

DOMACI KEFIR

Printed From: Fitness.com.hr Forum
Category: Prehrana
Forum Name: Nutricionizam
Forum Description: Rasprave o prehrani, namirnicama, kalorijama i jelovnicima
URL: http://www.fitness.com.hr/forum/forum_posts.asp?TID=6705
Printed Date: 23 Svibanj 2024 at 09:45
Software Version: Web Wiz Forums 10.14 - http://www.webwizforums.com


Topic: DOMACI KEFIR
Posted By: Gabrijel7
Subject: DOMACI KEFIR
Date Posted: 03 Veljaca 2013 at 18:39
Evo dobio sam potrebu staviti jedan tekst o tome kako doma napraviti domaci kefir, te koja su njegova ljekovita svojstva koja vam možda nekad u necem mogu pomoci... dobra stvar je u tome da se može raditi od mlijeka bilo kojeg postotka masnoce:

Ja ga pijem nekih 3 tjedna, obožavam ga, a da ne velim koliko je bolji od kupovnog

Kefir - ljekovita gljiva s Kavkaza

Taj ukusan i osvježavajuci kiselkasti napitak priprema se od takozvanih kefirnih gljiva, iako se zapravo radi o simbiozi korisnih bakterija i gljivica.

Iskustvo je pokazalo da kefir povoljno utjece na zdravlje, te lijeci ili pomaže pri lijecenju mnogih bolesti i tegoba.

Redovita konzumacija kefira...

-jaca imunitet
-cisti organizam od toksina
-pomaže uspostaviti normalan krvni tlak
-smanjuje razinu kolesterola
-pomaže kod želucanih bolesti
-obnavlja floru i ublažava bolesti crijeva
-pomaže kod bolesti jetre, bubrega i žuci
-lijeci upalne procese (prirodni je antibiotik)
-pomaže kod slabokrvnosti i slaboj cirkulaciji
-lijeci respiratorne bolesti
-pomaže kod stresa, nesanice i bolesti živcanog sustava
-usporava širenje stanica raka
-djeluje protiv gljivica i bakterija
-pomaže kod astme i alergije

Priprema kefira

Važno je napomenuti da se industrijski proizveden kefir ne izradjuje uz pomoc 'kefirne gljive', nego hmelja i kultura bakterija koje napitku daju isti okus, ali ne i kvalitetu.

Iz tog razloga, kefir je najbolje pripremiti u domacoj radinosti.

Nacin priprave kefira doista je jednostavan. Potrebno je samo mlijeko i gljive, odnosno zrnca kefira.

Tradicionalno, za pripravu kefira se ne koristi metalno posudje i žlice, jer mogu poništiti ljekovito djelovanje napitka.

Za pola litre kefira potrebno je dvije žlice zrnaca i bilo kakvo mlijeko (kravlje, ovcje, kozje).

Mlijeko može biti kuhano ili nekuhano, no ne smije biti vruce.

Preporucuje se da mlijeko ne sadrži manje od 2,8% masnoce - što je sadržaj masnoce u mlijeku veci, kefir je bolji.


Postupak

Mlijeko usuti u staklenu ili u plasticnu posudu.

U mlijeko staviti zrnca.

Poklopiti (primjerice, tanjuricem), i ostaviti na sobnoj temperaturi 24 sata. Temperatura u prostoriji ne smije biti viša od 30 stupnjeva.

U roku od 24 sata tekucina ce se zgusnuti. Možete ju povremeno promiješati u svrhu provjere gustoce.

Nakon toga, kefir je potrebno procijediti (preporucuje se koristiti plasticno cjedilo), presuti ga u bocu i držati u hladnjaku.

Gljivu kefira potrebno je oprati hladnom ili mlakom vodom i dan-dva (do iduce uporabe) ostaviti u hladnjaku, u hladnoj vodi ili u mlijeku.

Zrnca kefira vrlo brzo ce se umnožiti, što ce omoguciti dobivanje vece kolicine napitka.

Kolicina mlijeka za pripravu kefira povecava se razmjerno kolicini zrnaca.

Napitak u cilju ocuvanja zdravlja i vitalnosti možete piti svakodnevno.

Preporucuje se zapoceti s 1 dcl i postupno povecati kolicinu. U terapijske svrhe pijte jednu litru kefira dnevno.


tekst preuzet sa jedne stranice( al posto neznam dal se smiju reklamirati druge stranice, nisam naveo njeno ime)



Replies:
Posted By: Slavonka23
Date Posted: 03 Veljaca 2013 at 18:47
Tu gljivu sam ja mami nabavila i ona to pije svaki dan.. Ona ima problema sa zuci..i prije je cesto imala te napade, a tko to nije prosao ne zna sto znaci bol... Od kako je pocela to piti niti jednom nije imala problema.. a pije zadnjih 3-4mj.

-------------
"Prihvati onog tko te voli, pomozi onome kome to treba, oprosti onome tko te povrijedio i zboravi onog tko te napustio.."


Posted By: Markan1989
Date Posted: 03 Veljaca 2013 at 19:26
moram si to nabavit hehe, pravio bih si ga u zg sam :P, imam i odakle domace mlijeko za nabavit :)


Posted By: Gabrijel7
Date Posted: 03 Veljaca 2013 at 20:55
evo, mozda se netko iz zg javi da ima pa da ti proslijedi..ako se nitko ne nade, posaljem ti ja iz karlovca ;)


Posted By: Markan1989
Date Posted: 04 Veljaca 2013 at 08:13
inace kad smo vec na ovoj temi moram ukljuiti i kiselo mlijeko koje je slicno li mora biti domace i jedan je od boljih probiotika, ako imate izvor za domace kielo mlijeko iskoristite ga, cini cuda za detok i probavu :)


Posted By: zeusko87
Date Posted: 01 Studeni 2013 at 07:58
ja sam jucer otkrio nešto fenomenalno ukusno. pakiranje od 900 grama košta samo 9 kuna. to je cvrsto kiselo mlijeko od z bregova. je li to isto što i kefir ?
više mi lici na sir nego na mlijeko i jedem ga žlicom jer je previše gusto, a ukus je 100 puta bolji od jogurta.

nutritivne vrijednosti na 100 grama:  proteini 3.8 g, ugljikohidrati 4,7 g, masti 3,2 g



-------------
Never give up



Print Page | Close Window

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.14 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk