Print Page | Close Window

Dali UH poslje treninga "debljaju"?

Printed From: Fitness.com.hr Forum
Category: Prehrana
Forum Name: Dodaci prehrani
Forum Description: Whey protein, kreatin, BCAA i ostalo - rasprava o dodacima prehrani
URL: http://www.fitness.com.hr/forum/forum_posts.asp?TID=586
Printed Date: 08 Svibanj 2024 at 09:09
Software Version: Web Wiz Forums 10.14 - http://www.webwizforums.com


Topic: Dali UH poslje treninga "debljaju"?
Posted By: DarkGift
Subject: Dali UH poslje treninga "debljaju"?
Date Posted: 23 Listopad 2007 at 22:54
Procitao sam da brzogoreci ugljikohidrati (oni koji se brzo absorbiraju u zelucu tj. s visokim glikemijskim indexom) podizu razinu inzulina u krvi tako da sve ostali sastojci kao proteini i masti automatski idu u masne zalihe.

Drugdje sam procitao da je razina inzulina niska nakon treninga pa je treba podici da bi proteini sto brze dosli u misic stoga...
Se pitam jesam  li na  krivom putu ako nakon treninga uzmem brzogorece ugljikohidrate (š00g praha ima 87g UH-a od toga 82g secera)
u kombinaciji sa lako probavljivim proteinima u umjeru s vodom 0.6dcl vode /60g UH-a i 44g proteina?
(Treniram masu i to vecinom u vecernjim satima oko 20 sati u trajanju od š:š5-š:20 ako to ima kakvog efekta na odgovor). Unaprijed hvala



-------------
When we lose just about everything we are ready to do anything



Replies:
Posted By: Mr G.
Date Posted: 23 Listopad 2007 at 23:10
Sve tu pise:
https://www.fitness.com.hr/prehrana/planirana-prehrana/Post-workout-nutriti&#šš1;n.aspx -
Post workout meal




-------------


Posted By: ©ime
Date Posted: 24 Listopad 2007 at 18:43

Da, poslje treninga ti trebaju brzi UH - ja uzimam 80g glukoze.


Mene zanima, da li 2 sata nakon PWM-a treba dodatna porcija uglijkohidrata ili je tada (pa do kraja dana) najbolje jesti samo bjelancevine...


Posted By: Mr G.
Date Posted: 25 Listopad 2007 at 12:32
U drugom obroku poslije treninga isto tako su pozeljni ugljikohidrati ali treba paziti kad upraznjavamo taj drugi obrok. Ako je trening stvarno kasno - maltene 2-3 sata prije spavanja onda u drugom obroku jedite samo bjelancevine ali ako je drugi obrok poslije treninga negdje popodne (npr. š6h) nemojte se bojati ubaciti malo kvalitetnih uh tipa smedja riza - ali malo sa velikim naglaskom na kvalitetnim bjelancevinama.


-------------


Posted By: Theia
Date Posted: 26 Listopad 2007 at 10:51
  


Posted By: ©ime
Date Posted: 26 Listopad 2007 at 13:19

Nazalost, ja treniram kasno ( š9-20 ), pa mi je drugi obrok oko 22 sata.  Znam da nije idealno "natankati" se zobenih u to doba ali mi kasnije kruli u zelucu ako ih ne jedem, a to mrzim!!


Posted By: Mr G.
Date Posted: 26 Listopad 2007 at 18:23
Pa vjerujem da ti nece kruliti ako maznes 300g posnog ili š85g tune (limenka). 

-------------


Posted By: Nepobedivi
Date Posted: 26 Sijecanj 2008 at 13:58
UGLJENI HIDRATI:To su najrasprostranjenije organske materije na zemlji. Ljudski organizam zadovoljava svoje energetske potrebe najvise preko ugljenih hidrata. Biljke procesom fotosinteze konvertuju vodu i ugljen dioksid (uz prisustvo sunceve svetlosti) u ugljene hidrate oslobadjajuci pri tome kiseonik. Ugljeni hidrati se kod biljaka javljaju u dve forme: celuloza i secer (skrob koji sluzi kao rezerva). U mlecnim proizvodima ih ima obzirom na to da se zivotinje hrane biljkama. Bez obzira odakle poticu ugljeni hidrati se sastoje od ugljenika, vodonika i kiseonika u odnosu š:2:š (hidrirani karbon-odakle im i potice ime). Nisu esencijalni nutrijensi. Energetska vrednost š g ugljenih hidrata iznosi š6.7 kJ ili 4 kcal.
Back to top

Podela ugljenih hidrata

I Monosaharidi
š. šeceri sa 6 ugljenikovih atoma-heksoze (glukoza, fruktoza, galaktoza i manoza)
2. šeceri sa 5 ugljenikovih atoma-pentoze (D-riboza, D-deoksiriboza, L-arabinoza, D-ksiloza)
3. šecerni alkoholi sa 6 ugljenikovih atoma (sorbitol, manitol i inozitol)
4. šecerni alkoholi sa 5 ugljenikovih atoma (ksilitol)
II Oligosaharidi (2-š0 monosaharida)
š. Disaharidi (saharoza, laktoza, maltoza)
2. Trisaharidi (rafinoza)
3. Tetrasaharidi
III Polisaharidi (š00-š000 monosaharida)
š. Homopolisaharidi
&#š83; Skrob
&#š83; Celuloza
&#š83; Glikogen
&#š83; Dekstran
&#š83; Dekstrin
&#š83; Inulin
2. Heteropolisaharidi
&#š83; Mukopolisaharidi
&#š83; Glikolipidi
&#š83; Glikoproteini
IV Organske kiseline (ubrajaju se u ugljene hidrate jer im je odnos O:H:C=š:2:š, tj. kao i kod ugljenih hidrata)
Back to top


Uloga ugljenih hidrata

&#š83; Direktan energetski izvor (ATP, acetil Co-A);
&#š83; Energetska rezerva
&#š83; Zastitna uloga prema belancevinama
&#š83; Deluju antiketogeno


Dnevne potrebe organizma u ugljenim hidratima

Dnevne potrebe u ugljenim hidratima zavise od fizickog opterecenja; sto je misicni rad veci treba vise ugljenih hidrata. U proseku treba da daju 60 % energije u ukupnom dnevnom obroku. Muskarcima koji se bave laksim radom potrebno je 400 do 500 g, a kod teskog rada 500 do 600 g dnevno. Preporuke za zene su 300 do 450 g dnevno. Od te kolicine na skrob treba da otpada 80 do 85 %, a ostatak na monosaharide i disaharide (voce, preradjevine od voca, seceri) s tim da dijetna vlakna (celuloza, pektin) budu zastupljena 25 do 30 g.


Prirodni izvori ugljenih hidrata

Glukoza je secer koji se najbrze resorbuje u organizmu. Ima ga u raznim plodovima i medu. Prema slatkoci je na cetvrtom mestu. Saharoza je secer koji je dobijen iz secerne repe ili trske. Ovaj secer nije pozeljan u vecim kolicinama jer utice na metabolizam masti, tako sto pojacava pretvaranje skroba, proteina u masnoce koje se deponuju u vidu masnog tkiva i utice na pojavu karijesa. Laktoza (mlecni secer) nalazi se samo u mleku i mlecnim proizvodima. Ovaj secer se najmanje koristi za stvaranje telesnih masti. Skrob se nalazi u zitima, leguminozama i krompiru. U organizmu se najsporije razlaze.

U poslednje vreme velika paznja se poklanja dijetnim biljnim vlaknima (celuloza, hemiceluloza, pektin, protopektin, lignin, biljne smole i gume) koja se ne mogu svariti delovanjem enzima u tankom crevu. Dijetnim biljnim vlaknima bogata su zita, leguminoze, zeleno povrce, korenje, krtole i voce. Od proizvoda zita najvise ih ima u mekinjama, crnom hlebu i neglaziranom pirincu. Visok sadrzaj biljnih vlakana imaju i pasulj, grasak, kupus, celer i rotkvice, zatim cvekla, sargarepa, paradajz i boranija. Od voca, se po bogatstvu pektina, posebno isticu jabuke, kruske, visnje, tresnje, sljive, kajsije i pomorandze. U vocu se vlakna nalaze u ljusci, pa ga je preporucljivo jesti sa ljuskom.


Varenje ugljenih hidrata

Sve organske materije (ugljeni hidrati, masti i belancevine) vare se hidrolizom. Jedina je razlika u enzimima koji deluju na pojedine organske materije. Najcesci ugljeni hidrati koji se unose hranom su saharoza, laktoza i skrob (pektin, glikogen i dekstrini imaju isto varenje kao i skrob).
Usta - ptijalin dovodi do hidrolize skroba u maltozu i izomaltozu. Tom prilikom se razgradi 3-5 % skroba.
Želudac - dejstvo ptijalina u hrani nastavlja se u zelucu jos nekoliko minuta dok se sadrzaj ne pomesa sa zeludacnim sokom koji blokira amilazu. 30 % skroba je tada pretvoreno u maltozu.
Tanko crevo - pankreasna (jace dejstvo) i crevna amilaza u tankom crevu razlaze preostali skrob na maltozu i izomaltozu. Laktoza se pod dejstvom laktaze razlaze na glukozu i galaktozu. Saharoza se pod dejstvom saharaze razlaze na fruktozu i glukozu.
Maltoza se pod dejstvom maltaze razlaze na dva molekula glukoze. Izomaltoza se pod dejstvom izomaltaze razlaze na dva molekula glukoze.
Secer Ferment Produkti razlaganja

Laktoza


Laktaza


Glukoza+galaktoza

Saharoza


Saharaza


Fruktoza+glukoza

Maltoza


Maltaza


Glukoza+glukoza

Izomaltoza


Izomaltaza


Glukoza+glukoza


Apsorpcija ugljenih hidrata

Pomenuti monosaharidi se apsorbuju iz tankog creva u krv u obliku monosaharida, aktivnim transportom, a delom i difuzijom i to 80 % kao glukoza, š0 % kao galaktoza i š0 % kao galaktoza. Jedan posto ugljenih hidrata apsorbuje se u formi disaharida.


Metabolizam ugljenih hidrata

Iz krvi monosaharidi putem vene porte odlaze u jetru, a odatle u cirkulaciju i sve celije tela. Transport kroz celijsku membranu obavlja se olaksanom difuzijom koju pomaze insulin. Proces ulaska glukoze u celije je reverzibilan u jetri, bubreznim tubulima i crevnoj sluzokozi jer ova tkiva imaju fosfataze, tj. enzim koji oslobadja glukozu. U svim drugim celijama proces je ireverzibilan, jer sve druge celije ukljucujuci i misicne nemaju fosfataze.

Svi monosaharidi se fosforilisu pod uticajem enzima fosforilaze i prelaze u energijom bogata jedinjenja s tim sto se glukoza preko citavog niza intermedijalnih produkata pretvara u glikogen, a fruktoza se prvo pretvara u glukozu, a zatim glikogen. Galaktoza ne moze da se iskoristi u tkivima ako se u jetri nije pretvorila u glukozu, a zatim se i ona pod dejstvom galaktokinaza i drugih enzima pretvara u glukozu, a zatim u glikogen.(glikogeneza) Enzim fosforilaza aktivira se adrenalinom (simpaticki nervni sistem) i glukagonom (luce ga alfa celije pankreasa). Glikogenolizom (razlaganjeglikogena) oslobadjaju se tri molekula ATP-a (jedan se utrosi za fosforilizaciju) Proces nastanka glikogena kao energetske rezerve naziva se glikogeneza.

Glikogen se deponuje u jetri (8 % telesne tezine jetre) i u misicima gde cini š % telesne tezine. Glukoza je glavni izvor energije za celije. To je ujedno i najbolji izvor energije u uslovima bez kiseonika. Oksidacijom jednog Gmola glukoze oslobadja se 686 000 Kcal, ali ti oslobadjanje se ne desava odjednom nego po svakom molu glukoze nastaje 38 molova ATP-a (adenozin tri-fosfat). Za stvaranje jednog Gmola ATP-a treba 8000 Kcal.

Proces metabolisanja ugljenih hidrata pocinje glikolizom.Glikoza se razlaze na 2 molekule pirogrozdjane kiseline pri cemu se oslobadja 4 ATP-a i 4H. Pirogrozdjana kiselina sa koenzimom A gradi Acetil Co A i oslobadja se 4H i 2Co2 i 2 ATP-a.

Krebsob- Henlatov ciklus ili ciklus trikarbonskih kiselina je glavni put razgradnje ugljenih hidrata, masti i belancevina u CO2 i H2O. To je niz hemijskih reakcija u kojima se acetilni deo acetil Co A razgradjuje u Co2 i atome H, a zatim atomi H oksidisu otpustajuci energiju koja se pretvara u ATP. Proces se odigrava u mitohondrijama. Za ovaj proces potreban je kiseonik za razliku od glikolize koja je crobni proces.U svakom ciklusu oslobadja se 2 CO2 i 4 para H atoma kao i 2 ATP-a. Pri razgradnji molekula glukoze proces izgleda ovako: 2 acetil KoA + 6H2O+2ADP=4CO2+š6H +2Co2+2ATP.

Oslobodjeni atomi vodonika prolaze kroz proces bioloske oksidacije, tzv. respiratorni lanac gde se atomi H oslobadjaju oksidacijom i prenose elektronima sve dok se ne vezu sa kiseonikom i stvore vodu. U procesu ucestvuju NAD, FAD i CoQ i dr. enzimi. U ovom procesu oslobodi se š2 molova ATP-a (oksidativna fosforilacija stvaranje ATP-a u toku oksidacije H ) i 4 mola vode . Razgradnjom glukoze stvara se CO2 i H2O i 38 ATP-a (304000 cal). Ako je sav ADP presao u ATP glikoliza prestaje, jer to znaci da ima dovoljno energije. Kada se ATP utrosi za procese u celiji stvori se ADP i glikoliza pocinje.

Kada se glukoza ne koristi kao energetski izvor ili je ima dovoljno nakuplja se u formi glikogena ili masti. Glikogen, takodje, moze da se pretvori u mast. Najvise ga ima u jetri i misicima. On se jos naziva i zivotinjski skrob, dok se energetska rezerva kod biljaka oznacava jednostavno kao skrob.

Ancrobna glikoliza

Kada kiseonika nema dovoljno da se glukoza moze oksidisati do kraja iz nje se, takodje, moze osloboditi mala kolicina energije (š6000 Kcal), a to je znacajno jer moze sacuvati zivot ukoliko se za nekoliko minuta obezbedi kiseonik. Glukoza prelazi u pirogrozdjanu kiselinu, a zatim u mlecnu. To izaziva bolove u misicima i cesto se vidja pri ancrobnim aktivnostima, teskom misicnom radu, zamoru. Srce koristi mlecnu kiselinu tako sto je pretvara u pirigrozdjanu koja mu sluzi kao izvor energije. cim se obezbedi kiseonik mlecna kiselina prelazi u pirogrozdjanu koja ulazi u Krebsov ciklus.

Fosfoglukonatni put

To je alternativni put za dobijanje energije u slucaju da postoji poremecaj enzima u celijama. Ovaj put je narocito znacajan za sintezu masti iz ugljenih hidrata jer se sa sintezu masti moze koristiti samo vodonik spojen sa TPN (trifosfo-piridin nukleotidom). TPN je identican sa DPN osim jednog fosfatnog radikala vise.

Sinteza ugljenih hidrata iz masti i proteina-glukoneogeneza

60 % belancevina iz organizma moze se pretvoriti u ugljene hidrate deaminacijom u jetri ili fosfoglukonatnim putem u glukozu. Glicerolski deo masti pretvara se u glukozu, a gliceroaldehid u fruktozu 6P. Smanjena kolicina ugljenih hidrata u celiji i krvi su podsticaj za glukoneogenezu. U ovom procesu ucestvuju hormoni:
&#š83; Kortikotropni hormoni
&#š83; Glukokortiokotropni hormoni (kortizon)
&#š83; Tiroksin

šecer u krvi

Normalna glikemija varira u uskim granicama izmedju 70-š00 &#š8š;g na š00 ml krvi ili 3.89-5.84 mmol/l.
Postoji stalna ravnoteza izmedju snabdevanja i uklanjanja glukoze u krvi. Stanje normoglikemije obezbedjuju sledeci hormoni: insulin, glukagon, hormon rasta, tiroksin, adrenalni hormoni. Ako se secer u krvi smanji nastaje hipoglikemija. To stanje se moze popraviti:
&#š83; Uzimanjem hrane
&#š83; Oslobadjanjem glukoze iz jetre glikogenolizom
&#š83; Masti i belancevine mogu izgraditi glukozu glukoneogenezom.

Ako se koncentracija secera u krvi poveca nastaje hiperglikemija. To se kompenzuje:
&#š83; Lucenjem insulina koji utice na to da glukoza ulazi u celije;
&#š83; Stvara se glikogen u jetri i misicima (glikogeneza);
&#š83; Glukoza se pretvara u mast procesom lipogeneze;
&#š83; Visak glukoze u krvi izlucuje se urinom (glikozurija).


IZVOR: http://www.studpol.co.yu/ugljenihidrati.aspx - http://www.studpol.co.yu/ugljenihidrati.aspx
 

-------------
GO HARD OR GO HOME!


Posted By: Signorina
Date Posted: 26 Sijecanj 2008 at 22:46
Nepobedivi, moze jedna zamolba. Mislim da ce se i drugi sloziti.

S obzirom da vecinu tekstova ne pises iz glave, daj radje link na njih, jer ovo je malo zamorno i tesko citljivo ovako nagruvano. Ili bar stavi samo najvaznije iz tekstova + link za one koje zele znati vise.

Jer ne znam koliko je tu potrebna npr. detaljna podjela UH i pobrojavanje svih kemijski reakcija i enzima itd. Dok dodjem do kraja teme, boli prst od skrolanja.

Nadam se da se ne ljutis, samo dobronamjerni prijedlog od mene.


Posted By: Nepobedivi
Date Posted: 26 Sijecanj 2008 at 23:11
pola sam napisao,samo one koj pise napisao taj i taj to sam skinuo!lepo ti pise sve citaj kao sto citaju svi ostali i ne fantaziraj  ako te nesto interesuje pitaj ja cu ti napisati!


-------------
GO HARD OR GO HOME!


Posted By: Nepobedivi
Date Posted: 26 Sijecanj 2008 at 23:14
zamisli boli te prst od skrolanja,ovo prvi put cujem! 

-------------
GO HARD OR GO HOME!


Posted By: elai
Date Posted: 27 Sijecanj 2008 at 00:10
 I ja se slazem sa Signorinom, a ja zapravo nemam vremena citati tvoje tekstove Nepobedivi, uglavnom procitam prvu recenicu i to je to. Zamorno do besvijesti (dosta mi je na faksu takvih tekstova). Sorry, ali to je iskreno od mene.


Posted By: Nepobedivi
Date Posted: 27 Sijecanj 2008 at 10:02
elai pa ovaj forum je zato i napravljen da se mogu citati razni tekstovi i svasta nauciti,A TEBE AKO MRZI DA CITAS ne moras niko te ne tera! STA MENE BRIGA STO JE TEBI DOSTA NA FAKSU TAKVIH TEKSTOVA?ja sam napisao  ljudima koje to interesuje i koji zele nesto da nauce A POSTO VIDIM DA TI SVE ZNAS TVOJE KOMENTARE OSTAVI ZA SEBE,ZAMISLI TEBI JE SMORNO DA CITAS A NJOJ JE SMORNO DA SKROLA!             PALITE!!!!  

-------------
GO HARD OR GO HOME!


Posted By: Signorina
Date Posted: 27 Sijecanj 2008 at 11:43
Originally posted by Nepobedivi Nepobedivi wrote:

zamisli boli te prst od skrolanja,ovo prvi put cujem! 


Ovo je bila zezancija,  jel. I ne moras se derati na nas jer su to bile dobronamjerne kritike, a ako ce itko govoriti tko smije doci na forum, a tko ne, to su admini i moderatori.

Moj komentar se odnosio iskljucivo na duzinu tvojih postova. Znanja vidim da imas, interesa isto tako, to cijenim. Probaj se javit adminima pa dogovoriti mozda da pises clanke za portal ili ako imas blog da se negdje stavi link na njega. Nemam ja nista protiv tvojih savjeta, dapace.

Ne moras se odmah ljutiti.


Posted By: Fitness.com.hr
Date Posted: 27 Sijecanj 2008 at 18:24
Molim ne idite u offtopic.

Nepobedivi: bilo bi dosta ovih dugackih tekstova zasad.

Tekstove koje si napisao / kopirao su ok, ali neki su predugacki za citanje i ljudima se jednostavno neda citat. Ako ne zaustavimo to kopiranje tekstova forum ce se pretvorit u hrpu dugackih tekstova i nitko to nece htjet citat.
Ako se otvori neka tema i imas konkretan odgovor u par paragrafa samo daj ali nemoj na svaki odgovor kopirat neki tekst / pisati neki dugacki tekst.

I nemoj koristit CAPS LOCK jer to znaci deranje na forumu.

Drzite se teme.
 



Posted By: Fitness.com.hr
Date Posted: 28 Sijecanj 2008 at 09:58
Svoju raspravu o dugackim tekstovima mozete nastaviti https://www.fitness.com.hr/forum/forum_posts.asp?TID=737&PN=š - ovdje .

Svi postovi koji su bili vezani za dugacke tekstove prebaceni su u tu temu.
 


Posted By: bekica
Date Posted: 15 Ožujak 2008 at 22:26
nemojte se samo svadat ljudi.it's ok:)haha uglavnom,mene zanima dal se mora jesti nakon treninga,jer ja bas i ne volim jesti navecer,a trening mi je obicno navecer od š8.30 do22.00 i netko mi je rekao da bi bilo najpametnije da pojedem neku stangicu cokolade ili nesto sl.jer inace ako pojedem nes drugo osim slatkog da ne ide u misice nego mast i na kraju nis nisam dobila.



Posted By: Nikola
Date Posted: 15 Ožujak 2008 at 22:42
whey sa dekstrozom posle treninga 

-------------
Slabi ste vi za mene!


Posted By: Mr G.
Date Posted: 16 Ožujak 2008 at 14:23
Originally posted by bekica bekica wrote:

nemojte se samo svadat ljudi.it's ok:)haha uglavnom,mene zanima dal se mora jesti nakon treninga,jer ja bas i ne volim jesti navecer,a trening mi je obicno navecer od š8.30 do22.00 i netko mi je rekao da bi bilo najpametnije da pojedem neku stangicu cokolade ili nesto sl.jer inace ako pojedem nes drugo osim slatkog da ne ide u misice nego mast i na kraju nis nisam dobila.


Velika je vjerojatnost da 'sto god pojedes' poslije treninga nece otic u salo jer je metabolizam jos full ubrazan i misici traze hranu. Sad ako bas ne zelis uzimat dodatke prehrani tipa whey ja bih ti preporucio malo cokolade odmah neposredno poslije treninga i nekakvu ab kulturu ili nesto takvo. Iako bi najbolji izbor bio malo glukoze i malo wheya poslije treninga.

Btw koji ti je cilj - smrsaviti ili?
 

-------------


Posted By: emilio
Date Posted: 16 Ožujak 2008 at 15:52

 nakon sportskih RITUALA skladiste u´gljikohidrata je prazno i sve dok se ono ponovo ne napuni uzimanjem novog jela,tijelo ce potrebnu energiju crpjeti iz masnih zaliha..TO JE DOBRO ZA MRSAVLJENJE...ima nesto drugo sto nije dobro za tijelo a to je da tijelo nesmije gladovati nakon treninga...mozdane celije mogu sagorijeti samo energiju dobivenu iz ugljiko hidrata,one poslije treninga rade na mimimumu,,(kao traktor na rezervi),,,koncentracija i sposobnost koordinacije jako opadaju...

postoje razna energetska pica kao i energetske grickalice koje se nude,sadrzepuno ugljikohidrata i one su uglavnom predvidjene za elitne ili vrhunske sportase koji ponovo moraju biti sposobni za postizanje rezultata,,,,znaci rekreativci pazljivo.....

bez obzira na doba treninga ja nakon njega jedem jer inacee hocu da explodiram,metabolizam je ubrzan itd...



Posted By: evica
Date Posted: 16 Ožujak 2008 at 16:15
š. treba se jest nakon treninga
2. ne jest prije spavanja barem 2h
a meni nije jasno kaj da radim ako idem spavat šh nakon treninga?da jedem ili? cilj-mrsavljenje


Posted By: bekica
Date Posted: 16 Ožujak 2008 at 18:41

[/QUOTE] Velika je vjerojatnost da 'sto god pojedes' poslije treninga nece otic u salo jer je metabolizam jos full ubrazan i misici traze hranu. Sad ako bas ne zelis uzimat dodatke prehrani tipa whey ja bih ti preporucio malo cokolade odmah neposredno poslije treninga i nekakvu ab kulturu ili nesto takvo. Iako bi najbolji izbor bio malo glukoze i malo wheya poslije treninga.Btw koji ti je cilj - smrsaviti ili? [/QUOTE]

da cilj mi je smrsaviti.novopecena sam mama,pa mi je zelim prvo skinuti,naslage,a najvaznije mi je da mi se koza ne objesi,zato ne zelim nikakve un dijete i slicno,nego polako,ali sigurno samo problem mog vjezbanja je sto vjezbam samo dva puta tjedna,jer vise ne stignem i to navecer.jel to ok?vjezbanje navecer?vjezbam utorkom 3i pola sata,a petkom š i pol.taj whey sam vec procitala negdje na forumu da se kupuje u dm,a sto cijeli se popije ili?koliko mi treba "drzat"?tnx


Posted By: Hammerstrength
Date Posted: 16 Ožujak 2008 at 18:42

Originally posted by evica evica wrote:

š. treba se jest nakon treninga
2. ne jest prije spavanja barem 2h
a meni nije jasno kaj da radim ako idem spavat šh nakon treninga?da jedem ili? cilj-mrsavljenje
 

Zapravo, vecu ces stetu napravit ako nista ne pojedes, nego ako popijes glukozu. Iz jednostavnog razloga, tijelo je nakon treninga super osjetljivo na ugljikohidrate i vrlo lako ce iz apsorbirati, odnosno iskoristiti za punjenje glikogena nego za punjenje masnih zaliha.

Ovdje napominjem, da unos glukoze treba biti optimalan; previse odlazi u masne zalihe, premalo nece do kraja popuniti potroseni glikogen.

Ides spavati šh nakon treninga? Premalo. Barem jos jedan kruti obrok nakon PWM, moze cak biti i kombinacija P + M, najbolje buduci da ides spavati posni sir i neke kvalitetne masnoce, laneno itd...



-------------
You can have it all, if you want it badly enough!


Posted By: Mr G.
Date Posted: 16 Ožujak 2008 at 20:25
Originally posted by bekica bekica wrote:

da cilj mi je smrsaviti.novopecena sam mama,pa mi je zelim prvo skinuti,naslage,a najvaznije mi je da mi se koza ne objesi,zato ne zelim nikakve un dijete i slicno,nego polako,ali sigurno samo problem mog vjezbanja je sto vjezbam samo dva puta tjedna,jer vise ne stignem i to navecer.jel to ok?vjezbanje navecer?vjezbam utorkom 3i pola sata,a petkom š i pol.taj whey sam vec procitala negdje na forumu da se kupuje u dm,a sto cijeli se popije ili?koliko mi treba "drzat"?tnx


Utorkom vjezbas 3 i pol sata? Cini mi se da je to malo previse, zar ne? (predugacak trening)

Ha cuj, jutro, popodne, navecer - vjezbas kad stignes - ja sam nekad vjezbao oko š4h a sad vjezbam oko š9h jer ne stignem prije.

Whey se ne kupuje u DMu; u DMu se kupuje glukoza (traubenzucker iliti grozdjani secer - pakovanje 500g). A whey se kupuje svagdje - ovisi od kojeg proizvodjaca oces; ja osobno preferiram Weider. 500g kosta nekih šš5kn.

Poslije treninga, ovisno o intenzitetu treninga popijes nekih 40-50g  glukoze i 20-25g wheya. To je neka moja procjena mjere za cure. Pitaj jos neke cure koliko one piju; ako nekog znas da to pije poslije treninga.

Kao mjeru si uzmi jednu jusnu zlicu - š0g.

Ja osobno pijem ~70-80g glukoze i ~35g wheya ali to sam ja.

Btw vjezbas u teretani ili? Da ne bi bilo da doma radis trbusnjake.


   

-------------


Posted By: bekica
Date Posted: 17 Ožujak 2008 at 14:50
hodam na crobik-tak ste mi tu savjetovali ,s factor i trbusni,uskoro krecem u teretanu,posto sad imam malo vise slobodnog vremena..doma ne vjezbam niti zelim,jer nekak imam osjecaj da nebi pravilno vjezbu napravila

sto se tice duzine treninga,imamo pauze i svida mi se sto imam upalu misica(tak znam da sam bar nes napravila)


pa taj whey kosta vise od pampersica!hm..al cu ga kupit..i kaj velim teti u ljekarni jedan whey molim? hoce znat?

i smijem ja uopce pit te pripravke(inace sam epilepticar)

p.s.svi mi govore da sam smrsala,a imam istu kilazu,kako je to moguce?


Posted By: evica
Date Posted: 17 Ožujak 2008 at 15:32
naravno da je! misici su zamijenili masne naslage! 


Posted By: dalila
Date Posted: 17 Ožujak 2008 at 20:54
 Pa cuj...whey ti nebi trebao biti problem...samo pogledaj da je kvalitetan.... i da nema nekih aditiva.... mislim da ti nebi trebalo smetati...naravno...ne skodi pitati svog lijecnika....


Posted By: Hammerstrength
Date Posted: 17 Ožujak 2008 at 21:57

Originally posted by bekica bekica wrote:


p.s.svi mi govore da sam smrsala,a imam istu kilazu,kako je to moguce?

@evica

Molim te nemoj srljati sa odgovorom buduci da misic nikako ne moze prijeci u salo, kao sto ni salo ne moze prijeci u misic!

Dalje, odgovor na pitanje; vjerojatno zato jer fizicki dojam tvog tijela se mijenja uslijed preraspodjele masnog tkiva u tijelu (negdje gubis , negdje ostaje isto, negdje misicu dodju vise do izrazaja itd..).



-------------
You can have it all, if you want it badly enough!


Posted By: d3m0n
Date Posted: 17 Ožujak 2008 at 22:02
  pa odgovor na to kako ti ljudi govore da si smrsala a imas istu kilazu je


misicno tkivo je teze nego masno tkivo!TAko da je lako moguce da si izgubila masno tkivo a dobila na misicima odnosno misicnoj masi i tako ti se ipak kilaza nije mejnjala, s time si ziher i ucvrstila nesto tjelo!

Sta se tice da misici prelaze u masno tkivo!To je prica za malu djecu!

Jedino sta moze je to da ako trenirate i onda prestanete a nastavite s istim unosom kalorija,tjelo nema to di da trosi i onda sprema u zalihe pa vam to daje dojam da gubite misice a dobivate masnoi tkivo

jos sma zaborvaio spomenut da ako ne vjezbate misici se smai od sebe polako smanjuju.


-------------
Bez odmora nema ni napretka!


Posted By: bekica
Date Posted: 18 Ožujak 2008 at 14:26
posto ni neznam kak taj whey izgleda jel mi mozes reci o cemu znam da je kvalitetan?sto trebam gledat?


Posted By: Nikola
Date Posted: 18 Ožujak 2008 at 18:45
gledas procenat proteina,sto vise proteina ima manje secera manje masti whey je kvalitetniji...  i kako je obradjen naravno...


-------------
Slabi ste vi za mene!


Posted By: bekica
Date Posted: 21 Ožujak 2008 at 13:57
samo da ne izgledam ko bilderica...jer zelim samo smrsavit i ucvrstit se,a ne napumpat.nadam se da whey nema taj ucinak,jer koliko vidim svi koji to piju rade na micisnoj masi


Posted By: Hammerstrength
Date Posted: 21 Ožujak 2008 at 15:38
Originally posted by bekica bekica wrote:

samo da ne izgledam ko bilderica...jer zelim samo smrsavit i ucvrstit se,a ne napumpat.nadam se da whey nema taj ucinak,jer koliko vidim svi koji to piju rade na micisnoj masi

Predrasude, sterotipi i klasicni mitovi o zenama koje se ne zele "nabildati".

-------------
You can have it all, if you want it badly enough!


Posted By: INcontrol
Date Posted: 26 Ožujak 2008 at 22:38

Originally posted by Hammerstrength Hammerstrength wrote:

Originally posted by bekica bekica wrote:

samo da ne izgledam ko bilderica...jer zelim samo smrsavit i ucvrstit se,a ne napumpat.nadam se da whey nema taj ucinak,jer koliko vidim svi koji to piju rade na micisnoj masi

Predrasude, sterotipi i klasicni mitovi o zenama koje se ne zele "nabildati".
 

Žena nema toliko testosterona da bi izgledala ko bilderica, a whey je jako koristan i u fazi definicije.

A sad odgovor na pitanje:

 Vidim puno copy/paste odgovora pa da bar dobijes jedan original.

Poslje treninga snage uzmi 50-80g glukoze i 30g wheya.

Poslje cardia: Ako ti se zuri onda uzmi proteine + masti, a ak ti se nezuri onda proteini + uh.



Posted By: Hammerstrength
Date Posted: 27 Ožujak 2008 at 15:14
Originally posted by INcontrol INcontrol wrote:

Originally posted by Hammerstrength Hammerstrength wrote:

Originally posted by bekica bekica wrote:

samo da ne izgledam ko bilderica...jer zelim samo smrsavit i ucvrstit se,a ne napumpat.nadam se da whey nema taj ucinak,jer koliko vidim svi koji to piju rade na micisnoj masi

Predrasude, sterotipi i klasicni mitovi o zenama koje se ne zele "nabildati".
 

Žena nema toliko testosterona da bi izgledala ko bilderica, a whey je jako koristan i u fazi definicije.

A sad odgovor na pitanje:

 Vidim puno copy/paste odgovora pa da bar dobijes jedan original.

Poslje treninga snage uzmi 50-80g glukoze i 30g wheya.

Poslje cardia: Ako ti se zuri onda uzmi proteine + masti, a ak ti se nezuri onda proteini + uh.


Prebrzo si usao/usla u temu i vjerojatno nisi citao/citala ostale odgovore cim dajes takve opcenite optuzbe o copy/paste odgovorima! Barem onda napisi konkretno na koga se odnosi.
I da, po cemu se ovaj tvoj odgovor razlikuje od dosadasnjih, konkretno od mog odgovora? Gdje je tu nesto novo?


-------------
You can have it all, if you want it badly enough!


Posted By: INcontrol
Date Posted: 27 Ožujak 2008 at 15:18
Originally posted by Hammerstrength Hammerstrength wrote:

Originally posted by INcontrol INcontrol wrote:

Originally posted by Hammerstrength Hammerstrength wrote:

Originally posted by bekica bekica wrote:

samo da ne izgledam ko bilderica...jer zelim samo smrsavit i ucvrstit se,a ne napumpat.nadam se da whey nema taj ucinak,jer koliko vidim svi koji to piju rade na micisnoj masi

Predrasude, sterotipi i klasicni mitovi o zenama koje se ne zele "nabildati".
 

Žena nema toliko testosterona da bi izgledala ko bilderica, a whey je jako koristan i u fazi definicije.

A sad odgovor na pitanje:

 Vidim puno copy/paste odgovora pa da bar dobijes jedan original.

Poslje treninga snage uzmi 50-80g glukoze i 30g wheya.

Poslje cardia: Ako ti se zuri onda uzmi proteine + masti, a ak ti se nezuri onda proteini + uh.


Prebrzo si usao/usla u temu i vjerojatno nisi citao/citala ostale odgovore cim dajes takve opcenite optuzbe o copy/paste odgovorima! Barem onda napisi konkretno na koga se odnosi.
I da, po cemu se ovaj tvoj odgovor razlikuje od dosadasnjih, konkretno od mog odgovora? Gdje je tu nesto novo?
 

Nisam vidio tvoj odgovor gledo sam prvu stranicu i vidio post copy/paste od 3strane na relativno kratko pitanje.



Posted By: d3m0n
Date Posted: 28 Ožujak 2008 at 10:27
Originally posted by INcontrol INcontrol wrote:

Originally posted by Hammerstrength Hammerstrength wrote:

Originally posted by INcontrol INcontrol wrote:

Originally posted by Hammerstrength Hammerstrength wrote:

Originally posted by bekica bekica wrote:

samo da ne izgledam ko bilderica...jer zelim samo smrsavit i ucvrstit se,a ne napumpat.nadam se da whey nema taj ucinak,jer koliko vidim svi koji to piju rade na micisnoj masi

Predrasude, sterotipi i klasicni mitovi o zenama koje se ne zele "nabildati".
 

Žena nema toliko testosterona da bi izgledala ko bilderica, a whey je jako koristan i u fazi definicije.

A sad odgovor na pitanje:

 Vidim puno copy/paste odgovora pa da bar dobijes jedan original.

Poslje treninga snage uzmi 50-80g glukoze i 30g wheya.

Poslje cardia: Ako ti se zuri onda uzmi proteine + masti, a ak ti se nezuri onda proteini + uh.


Prebrzo si usao/usla u temu i vjerojatno nisi citao/citala ostale odgovore cim dajes takve opcenite optuzbe o copy/paste odgovorima! Barem onda napisi konkretno na koga se odnosi.
I da, po cemu se ovaj tvoj odgovor razlikuje od dosadasnjih, konkretno od mog odgovora? Gdje je tu nesto novo?
 

Nisam vidio tvoj odgovor gledo sam prvu stranicu i vidio post copy/paste od 3strane na relativno kratko pitanje.



pa budi sljedeci put precizniji i pazi sta citiras!





Print Page | Close Window

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.14 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk