Jaja na 0 nacin
Printed From: Fitness.com.hr Forum
Category: Prehrana
Forum Name: Nutricionizam
Forum Description: Rasprave o prehrani, namirnicama, kalorijama i jelovnicima
URL: http://www.fitness.com.hr/forum/forum_posts.asp?TID=382
Printed Date: 06 Svibanj 2025 at 05:14 Software Version: Web Wiz Forums 10.14 - http://www.webwizforums.com
Topic: Jaja na 0 nacin
Posted By: Theia
Subject: Jaja na 0 nacin
Date Posted: 01 Lipanj 2007 at 16:27
Opci dio:
Jaja pripremam na teflonki (tefalova) tako da ne koristim niti kap ulja.... Vi kako zelite.
I da - sto se moje pripreme tice, postoji samo 3 nacina pripreme:
- kajgana (favorit)
- na oko
- kuhano
Ostalo cini MASTA i punooooo zacina i dodataka. Evo pa da podijelim neke svoje receptice s vama.... 
|
Replies:
Posted By: Theia
Date Posted: 01 Lipanj 2007 at 16:37
Ovo su mi definitivno najdraza (mozda zato sto se trenutno ubijam u njima)!
E da, i sto se tice sastojaka, ja cu pisati sastojke za 2 jaja kak ja jedem, a vi si dodavajte sastojke kako vi zelite.
KAJGANA S PAPRIKOM I LUKOM
SASTOJCI:
- 2 jaja
- /3 manje crvene paprike
- /4 manje glavice crvenog luka
- pola trokuta sira za topljenje (ak ste na def, OSTAVI SE SIRA!)

PRIPREMA:
- Luk i papriku isprziti na tavici (mozete dodati malo ulja) dok ne "uvene". Mrvicu posoliti da prije pusti tekucinu.
- Jaja izmutiti za kajganu, staviti vegetu, malo papra i preliti preko luka i paprike i pustiti na laganoj vatri (da ne zagori jer se jaja "ne struzu" vec ih se ostavi na miru)

- Na jednu stranu istrgati sir.
- Kad se jaja ispeku, preklopiti ih u strucu.
MLJAC! DEfinitivno najdraza kombinacija.
Pazite samo da vatra ne bude prejaka jer ce u suprotno biti Pogorelic jaja. 
|
Posted By: Theia
Date Posted: 01 Lipanj 2007 at 16:42
KAJGANA S TIKVICAMA
SASTOJCI:
- 2 jaja
- pola male tikvice
- vlasac (ja koristim suhi)
PRIPREMA:
- Tikvice izrezati na tanke kolutice i isprziti na tavi. Malo posoliti da pusti sok ranije. Peci na laganoj vatrici da ne zagore.
- Jaja izmutiti u kajganu, dodati vegetu + papar + vlasac i preliti preko tikvica.
- Takoder jaja ne dirati kod se ne ispeku odozdola, a onda ih se okrece na drugu stranu (kod ovog dodajem SRETNO, jer ce mnoga jaja vjerojatno zavrsiti na podu)

|
Posted By: Theia
Date Posted: 01 Lipanj 2007 at 16:48
A sad nesto za ekipu, za kasne vecernje, pijane sate.... NIJE dijetno! 
JAJA SA SPEKOM U DRUSTVU MAKARONA
SASTOJCI
- spek ili prsut ili vratina, glavno da je

- jaja
- tjestenina (sareni makaroni, da bude veselije)
PRIPREMA:
- Tjesteninu skuhati, ocijediti i ostaviti sa strane.
- Jaja izmutiti, posoliti i OBAVEZNO popapriti
- Spek poprziti, dodati mu tjesteninu i sve to zaliti jajima da se poveze.
Kao sto sam rekla, NIJE DIJETNO, ali ce vas frendovi u tom trenutku smatrati bogom! 
|
Posted By: Theia
Date Posted: 01 Lipanj 2007 at 16:50
Ako vam je ostalo sampinjona od nekog drugog obroka, uvijek ih mozete ubaciti u
JAJA SA SAMPINJONIMA
Dinstani sampinjoni + jaja
Nije neka filozofija.
|
Posted By: Theia
Date Posted: 01 Lipanj 2007 at 16:53
Ovo vam je za vikend, a kasnije dodam jos....
Imam hrpu recepata, ali su prekomplicirani za jutarnji dorucak kad bi pojeo i konja sam da je vec pecen.... 
Preporuka je definitivno ona "struca" s paprikom i lukom.... 00% cete biti odusevljeni.
|
Posted By: Ive_ri
Date Posted: 01 Lipanj 2007 at 17:58
Dobra si ti kuharica, vidim ja
Svaka cast
|
Posted By: dejanelo
Date Posted: 01 Lipanj 2007 at 22:45
Posted By: Theia
Date Posted: 02 Lipanj 2007 at 13:31
Evo jos nekih, samo sto ja sve to pokusavam bez masti i ulja, a vi kak hocete.
PARISKI OMLET
SASTOJCI:
- jaja
- zamrznuti spinat, narezani
- prstohvat parmezana
- muskatni orascic
- rabana limunova kora
- maslac, ulje
- sol, papar
PRIPREMA:
- Istuci jaja sa solju i paprom te u tavici rastopite maslac. Od jaja napravite tanke palacinke (cca palacinka za jaje).
- Jaja ostavite sa strane na tanjuru, a u tavicu stavite ulje i zamrznuti spinat dok ne ispari tekucina od zamrzavanja.
- Nadjenite palacinkice.
|
Posted By: Theia
Date Posted: 02 Lipanj 2007 at 13:40
KAJGANA S MASLINAMA
SASTOJCI:
- 2 jaja
- /4 glavice luka
- ulje
- 40 g pelata rajcica ili gustog umaka od rajcice
- strucak aromaticnog bilja
- crveni feferon (ako nemate, moze i u prahu)
- 25 g crnih maslina
- sol, papar
PRIPREMA:
- Luk narecite i zaprzite na ulju, ubacite pelate i dobro istucite.
- Dodajte aromaticno ulje i usitnjeni feferon.
- Dodati jos malo ulja i kad se zagrije tavicu dodajte i jaja. Tucite vilicom da se jaja prozmu.
- Zacinite solju i paprom, ubacite crne masline, zatim iskljucite vatru i stavite poklopac koji odgovara tavici. Ostavite nekoliko min na toplom mjestu i posluzite.
|
Posted By: Theia
Date Posted: 02 Lipanj 2007 at 13:44
SPAROGE MILANESE
SASTOJCI:
- svezanj svjezih sparoga
- jaja
- sol, papar
- maslac
- parmezan
PRIPREMA:
- Ostruzite sa sparoga bijeli dio kako biste ih dobro ocistili, zatim ih operite i skluhajte al dente u slanoj vodi 5 min.
- Jaje ispecite na oko. Zacinite solju i paprom.
- Vruce sparoge servirajte na tanjur, preko njih stavite jaje te pospite parmezanom.
|
Posted By: Theia
Date Posted: 02 Lipanj 2007 at 13:51
JAJA NA RUSKI
SASTOJCI (za 2 osobe ili kak se uzme ):
- 4 jaja
- 50 g tunjevine iz konzerve u ulju (moze i nasjeckani losos i krema od incuna)
- pola salice majoneze (ili pomijesajte pola s jogurtom, bio aktivom...)
- limunov sok
- papar
- pola casice konjaka
PRIPREMA:
- Tvrdo skuhajte jaja i uzduzno ih prepolovite.
- Stavite zumanjke u zdjelicu, dodajte im limunov sok i tunjevinu i mijesajte dok ne postane jednolicna masa.
- Uliti konjak i papar po zelji.
- Tom smjesom nadjenuti jaja i ukrasiti majonezom.
|
Posted By: Signorina
Date Posted: 02 Lipanj 2007 at 13:55
Joj super su ti recepti! Obozavam jaja. Od ovog sam probala jaja sa sampinjonima i kajganu s tikvicama i ovo zadnje mi je prefino. Bas pase nekak skupa. A kaj se tice sparoga, izvrsna mi je fritaja sa sparogama (naucili me u Primorju), ali bez parmezana. Sad sam bas znatizeljna kak se parmezan bude uklopio, a i gladna sam dok razmisljam o tome!
|
Posted By: petra
Date Posted: 02 Lipanj 2007 at 17:53
Theia super recepti...ja nisam neki kuhar i moja jaja su uvijek - kajgana, kuhana ili na oko, ali najobicnija.
Ali tvoji recepti me inspiriraju da budem inovativnija pa...
E sad samo jedno pitanje...kad kazes toliko i toliko jaja jel stavljas i toliko zumanjaka ili ono zumanjak na 4 jaja ili tako nesto?
|
Posted By: Theia
Date Posted: 02 Lipanj 2007 at 19:31
Kad me lupi ludilo onda stavljam samo zumanjak i 3 bjelanjka. Ali ove godine jos nista od toga.
|
Posted By: Theia
Date Posted: 02 Lipanj 2007 at 19:34
Drago mi je da vam se svidaju recepti.
Imam ih i ja puno kompliciranijih i nisu bas za pravljenje dorucka....
Jaja su super za kombinacije! Uvijek mozete neko povrce utrpati u njih, ali super idu i u salate! Samo malo maste!
|
Posted By: Theia
Date Posted: 02 Lipanj 2007 at 19:36
A definitivno NAJJEDNOSTAVNIJA verzija je da ubacite komadic neke purece sunkice i malo sira!

|
Posted By: emilio
Date Posted: 03 Lipanj 2007 at 05:20
Pridruzujem se dobrim vibracijαma kad su Theini recepti sa jajima u pitanju, ,,nego nesto me zanima a stvarno mi je nezgodno pitati----Mogu li se koristiti NOJEVA JAJA,,,upravo citam kazu da su jako hranljiva samo sto su skupa...........
|
Posted By: Theia
Date Posted: 04 Lipanj 2007 at 17:11
Nemam pojma, nikad nisam jela nojeva jaja. Za pocetak, ja bi ih imala za 0 obroka!!!
|
Posted By: avantgard
Date Posted: 04 Lipanj 2007 at 22:22
Ja sam takodjer veliki obozavatelj jaja, najbolje je OMLET, ali kada ispecem na oko nekak je najbolji zumanjak.
-------------
|
Posted By: Theia
Date Posted: 06 Lipanj 2007 at 00:02
Samo ti papaj zumanjke, trebaju ti!
|
Posted By: themaja
Date Posted: 06 Lipanj 2007 at 18:23
avantgard wrote:
Ja sam takodjer veliki obozavatelj jaja, najbolje je OMLET, ali kada ispecem na oko nekak je najbolji zumanjak. |
PUNO jaja i meseka i mlijeka i sve hrane sto ju vidis. Sve jedi. I u teretanu da natjeras tijelo da se izgraduje i doktoru na provjeru da nemas kakvog parazita ili amebu. I glutamina si kupi ako imas love.. I ako hoces pomoc oko dobivanja kila, javi mi se porukom.
|
Posted By: exploziv
Date Posted: 06 Lipanj 2007 at 19:07
ne treba njemu teretana niti dodaci prehrani...premlad je da opterecuje sad starce financijski sa tim stvarima.
sam nek on puno papa i manje visi na online pucacinama i da vidis muzjaka za 7 godina 
|
Posted By: emilio
Date Posted: 06 Lipanj 2007 at 23:18
ja mislim da su njegov najveci problem--ZENE--...
|
Posted By: just_a_girl
Date Posted: 07 Lipanj 2007 at 04:13
heh..
evo theia i ja se pridruzhujem pohvalama za recepte.. 
ja najbolje volim na oko, bez ikakvih dodataka..
-------------
|
Posted By: emilio
Date Posted: 07 Lipanj 2007 at 11:11
nakon ovolikih erupcija odusevljenja, nepreostaje nam nista drugo nego da proglasimo --jaja na 0 nacin---nacionalnim jelom....objasnjenje---dovedeni smo pred svrseni cin---
|
Posted By: fitnessHr
Date Posted: 07 Lipanj 2007 at 11:21
Predlazem da ostale cure nebi bile zakinute da otvorimo novu temu pod nazivom recepti, u kojoj bi sve cure mogle stavljati svoje najbolje recepte, naravno samo zdrava hrana.
|
Posted By: Lega
Date Posted: 10 Lipanj 2007 at 21:52
ak Theia napise nesto u stilu "gola kuharica" , trcim prvi u knjizare 
|
Posted By: Ive_ri
Date Posted: 11 Lipanj 2007 at 18:46
Posted By: Theia
Date Posted: 11 Lipanj 2007 at 23:50
Posted By: Nepobedivi
Date Posted: 27 Sijecanj 2008 at 11:20
Da pocnem ovako, ovaj tekst sam sastavio i objavljen je u prvom broju
casopisa "Sport Supplement" i koliko cujem od prijatelja iz Beograda
izazvao je dosta polemika kod nekih vlasnika a i vlasnica poznatih
teretana u BG. Prenosim ga i vama, ali vas molim da ga lepo procitate i
kazete vase misljenje, znaci izbacite iz glave ono sto nam stalno
govore, u fazonu "tri jaja nedeljno" itd, vec razmisljajte logicki i na
osnovu nekih cinjenica iznetih u tekstu. U svakom slucaju tekst je
veoma zanimljiv (nadam se )
Neopevani Heroj HOLESTEROL
Moze
li premalo holesterola zaustaviti Vas napredak? Vrlo je moguce! Ipak
godinama nas medicinski establisment upozorava na rizik po zdravlje
povezan sa holesterolom, koji se uglavnom odnosi na zidove arterija,
uzrokujuci otezan protok krvi koji moze dovesti do srcanog udara.
Navedeni smo da verujemo da dok god smanjujemo unos holesterola i masti
u hrani mozemo izbeci zastrasujuce konsekvence sa kojima je povecan
nivo holesterola povezan. Ali dali je holesterol stvarni problem?!
Mozda i nije. Cak i ako izbacite sav holesterol iz ishrane, vase telo
ce nastaviti samo da ga proizvodi. Sto ga manje jedete telo ga vise
pravi! Zakljucak je da unos holesterola kroz hranu ima mali ili nikakav
uticaj na kolicinu istog u krvi. Kao i mnogi drugi faktori koji se ticu
zdravlja, dugovecnost, pa cak i misicni rast odredjeni su genetikom.
Holesterol dolazi u dve forme: LDL (los holesterol) i HDL
(dobri hl.). Kljuc svega je snizavanje “loseg̶;, a podizanje
izgradjivaca misica, “dobrog̶; holesterola. Jedna od zabluda u vezi sa
ukupnim holesterolom, kao zlom, je da vecina ljudi sve namirnice sa
visokim sadrzajem masti povezuje sa povisenim holesterolom. Ako ste
bodi bilder i smanjujete unos ulja sa ciljem da smanjite unos kalorija,
holesterola i telesnih masti, cinite sebi veliku protivuslugu. Ulja
sadrze “nulaR7; holesterola!!! Istina, sva ulja su
mast, ali mast vam je potrebna za energiju dabi telo sagorevalo mast
efikasno. Tajna je u tome da konzumirate dovoljno esencijanih masnih
kiselina; omega 3, omega 6 omega 9 koje se nalaze u pojedinim
namirnicama. Ovo mozete postici i saplementiranjem sa omega 3 izvorima
ka sto je U.N. Flax Seed ulje. Mnogi profesionalni sportisti primenjuju
ovo u praksi sa fantasticnim rezultatima. Studije
pokazuju da je visok nivo holesterola faktor za srcana obolenja ali ne
spominju da ti nije samo disparitet izmedju HDL i LDL-a, vec je telesna
tezina ipitanika takodje veliki cinilac ovih obolenja. Studija iz 998.
sprovedena u nekoliko bolnica, medju pacijentima koji su umrli od
koronarnih komplikacija pokazala je da su njih 87% imali normalan nivo
holesterola. Ali 92% umrlih su klasifikovani kao osobe sa prevelikom
tezinom. To je stvarni problem a ne koliko cete masti i holesterola
uneti hranom. Nivo triglicerida se pokazuje kao
daliko vazniji za zdravlje srca nego sto je to nivo holesterola. Nivo
triglicerida moze biti pocvecan uticajem stresa, konzumacijom alkohola,
manjkom antioxidanata, unosom proizvoda kao sto su margain i slatkisi.
U redu, holesterol i nije tako los kao sto se mislilo, ako
se LDL drzi pod kontrolom, ali postoje li beneficije unosenja extra
kolicina holesterola? Mnogo! Holesterol je gradivni blok svake
celije u nasem telu. Bez njega bi umrli! Takodje trebamo holesterol za
proizvodnju hormona, ukljucujuci i najboljeg prijatelja svakog bodi
bildera R; testosterona, glavnog faktora koji odlucuje koliko cete
misicne mase posedovati. Dakle , nizak holesterol jednako je mala
produkcija testosterona, sto rezultira manjim misicnim rastom.
Koristeci istu matematikuvidimo da je povecanje holesterola jednako
povecanju testosterona sto doprinosi povecanju misicne mase. Nije lose,
priznajte!!! Jeste li primetili da kada god citate o
dijetama za gubljenje tezine, odredjene masne namirnice su
izostavljene? To se bas ne slaze sa onom o cemu smo do sada gore
pisali, jel tako? Zasto nas naucnici, nutriciosti i dijeteticari
bombarduju sa informacijama o stetnosti odredjenih namirnica?
Razlog lezi uglavnom u prirodi ispitivanja. Ako pokusavaju da
nedju nesto lose u vezi sa nekom namirnicom, postoje velike sanse dace
i naci. Bilo sta u prekomernoj kolicini imace stetne efekte ( ali ovo
ste vec znali, zar ne). ne iskljucimo ni specificne postulate koje
iznose protivnici konzumiranja namirnica zivotinjskog porekla. Na
primer, argument protiv mleka je da jedna druga vrsta sem ljudi ne
nastavlja njime da se hrani tokom kasnijeg zivota. Pa sta!? Ni jedna
druga vrsta ne kuva hranu, ne vozi automobile i ne koristi dezodorans.
Dali i sa ovim treba da prestanemo? U cilju da se
ukaze na stetnost holesterola, jaja se predstavljaju kao primer lose
ishrane, a ona su verovatno najanabolicnija prirodna substanca na
planeti. Trening guru Vins Zironda je toliko verovao u to da je svojim
klijentima preporuciva najmanje deset jaja dnevno sto je sam
praktikovao. Ovo moze da zvuci kao ekstreman slucaj, ali ono sto je
zapravo cudno je to da nijedan klijent nije imao nikakve sporedne
efekte osim R; velikog povecanja misicne mase!!! Konzumiranje toliko
jaja ima smisla kada malo razmislite o tome. Sta je u jajima osim svih
komponenti samog zivota? Holesterol u jajima je ono sto zastrasuje
vecinu ljudi , a ne bi trabalo. Teorija da holesterol
iz jaja podize endogeniholesterol je zasnovana na studiji sprovedenoj
davni 960 godine na zivotinjama kao stosu pacovi, koji normalno u
zivotu ne jedu jaja. Njihova tela jednostavno ne,mogu da podnesu
holesterol. Ljudi su na drugoj strani sposobni za nesmetan unos i
probavu holesterola. Ne dozvolite da vas iko ubedi u suprotno. Bodi
bilderi su uvek jeli jaja i koristili protein jaja kao saplement i tako
treba i da ostane. Ako ovo nije bilo dovoljno da vas
ubedi da su jaja zdrava i dobra hrana, procitajte sledece; naucnici su
otkrili da jaja sadrze komponentu poznatu kao DHA (docosahcxconic
acid), koja je esencijalna masna kiselina vazna komponenta mentalnih
funkcija, fokusa i energije R; imperativa za intenzivan trening. Nizak
nivo DHA se povezuje sa promenama raspolozenja, gubitkom memorije,
umorom i slabljenjem vida. Neki dokazi pokazuju da je DHA koja se
nalazi u majcinom mleku odgovorna za povecan imunitet, rast i
mogucnost odojceta da uci. DHA je popstao popularan
saplement medju bodi bilderima, zagovornicima dugovecnosti i svakog ko
je zainteresovan za poboljsanje mozdanih i telesnih aktivnosti.
Saplementi DHA su veoma skupi, jaja to nisu a sadrze mnogo DHA. Ovo sto
smo do sada naucili cini da jaja gledamo kao dobar posao. Sasvim
slucajno DHA je nadjena u zumancetu delu koji oni sto “brinu o
zdravlju̶; bacaju. Zumance takodje sadrzi lecitin kaji rastvara los LDL
holesterol u telu, a uopste ne dotice dobri HDL holesterol. Takodje
zumanca su bogata holinom, poznatim borcem u ciscenju krvnih sudova.
Ako tragate za novim saplementom koji ce imati dejstvo kao
steroidi, ne treba da idete dalje od frizidera. Jaja pruzaju perfektan
proteinski balans, a njihov holesterol je pravi izvor anabolizma.
Ishrana bogata zasicenim masnim kiselinama je ona koja se
ne preporucuje ali to ne znaci da treba da iskljucite potrebu tela za
holesterolom. Dokle god drzite kolicinu telesnih masti pod kontrolom
kroz pravilnu ishranu i dovoljno vezbanja, balans izmedju LDL iHDL ce
se sam pobrinuti za sebe _ u najmanju ruku onoliko koliko to genetske
predispozicije dozvoljavaju. Prestanimo da krivimo
hranu za sve, od bolesti srca do raka i pocnimo da jedemo onakokako nam
je to priroda odredila. Vreme je da holesterol dobije zasluzeni
respekt, ne bojte ga se i ne ignorisite ga. Umesto toga, pocnite sa
dodavanjem dobrih masti vasoj ishrani i uskoro cete osetiti poboljsanje
zdravlja ukljucujuci povecan imuniotet, cistiju kozu, sjajniju kosu i
vise misicnog rasta. “Zelenis̶; ostavite onima sa tankim vratom! Napisao:MR.BIG
------------- GO HARD OR GO HOME!
|
Posted By: Theia
Date Posted: 27 Sijecanj 2008 at 15:01
Posted By: emilio
Date Posted: 27 Sijecanj 2008 at 20:05
Lega wrote:
ak Theia napise nesto u stilu "gola kuharica" , trcim prvi u knjizare 
|
i ja bih odsprintao do prve knjizare ,,,,,,,samo sto bi mene vise zanimala slika na naslovnoj stranici?????? volim slike????
|
|