|
Iako je plod kestena vrlo hranjiv, dosta se teško probavlja. U š00 g sirovog kestena nalazi se: 2 g masti, 8,š g dijetalnih vlakana, 2 g proteina i 45 g ugljikohidrata.Od minerala najzastupljeniji su natrij i kalij, a od vitamina vitamin C i Bš2.

Kesten je namirnica svojstvena mirisa i blagog slatkastog okusa sa širokom primjenom u kulinarstvu i konditorstvu. Od ostalih orašastih plodova razlikuje se nižim udjelom masti, visokim udjelom škroba i jedini sadrži vitamin C.
Za razliku od plodova oraha, lijeske i bukve, kojima je glavni sastojak masno ulje, glavni sastavni dio kestena je škrob, kojeg u sirovu sjemenu ima oko 44 %. Zbog visokog sadržaja škroba, od kestena se može dobiti brašno koje se, samo ili pomiješano s brašnom žitarica, koristi za pravljenje kruha i peciva. Brašno od kestena, zbog svoje lake probavljivosti, pogodno je u prehrani starijih osoba i djece.
Kesten također sadrži minerale, vitamine B grupe, vitamin A i C. Od minerala, bogat je kalijem i fosforom, a sadrži i kalcij, magnezij, sumpor, klor, željezo, bakar, mangan. Buduci da je bogat kalijem a siromašan natrijem, preporucuje se u dijeti bolesnika s bubrežnim i kardiovaskularnim oboljenjima. Kesten je namirnica visoke energetske vrijednosti; š00 grama pecenog kestena sadrži 245 kcal. Peceni ili kuhani kesteni vrlo su omiljeno i ukusno jelo, osobito oni od velikih i oplemenjenih vrsta (maruni). Peceni kesten ima vecu energetsku vrijednost, vecu kolicinu bjelancevina, masti, vitamina i dvostruko vecu kolicinu ugljikohidrata. Isto tako sadrži vitamin E i fitokemikalije koji nisu zastupljeni u kuhanom kestenu. Kuhani kesten sadrži vecu kolicinu mineralnih sastojaka.
Uz ostale prednosti konzumiranja pitomog kestena poznato je osobito ljekovito djelovanje divljeg kestena; koji, za razliku od pitomog, nije jestiv zbog izrazito gorkog okusa. Sjeme divljeg kestena sadrži: 40-60 % škroba, 8-28 % sirovog saponina (escina), oko 9 % šecera, 8-š0 % bjelancevina, 2,5-7 % masnog ulja, oko 2% tanina, flavonske, kumarinske derivate i druge sastojke.
Isto tako sadrži vitamine Bš, C i K, te nešto mineralnih soli. Upotrebljava se za dobivanje škroba iz kojega se nakon hidrolizacije u šecer i fermentacije može dobiti alkohol ili mlijecna kiselina. Saponin izoliran iz sjemena može se koristiti za pranje, njegu kose, i izradu drugih kozmetickih preparata, pa i kao sastojak u aparatima za gašenje požara.
Zbog svojih ljekovitih sastojaka (flavonidi, kumarini, saponozidi) koristi se u proizvodnji farmaceutskih preparata - prvenstveno za lijecenje venoznih oboljenja, prije svega proširenih vena, hemoroida, tromboflebitisa i dr.
ja uživam u ovome, posebno kad prodjem kroz grad, pa kad osjetim miris pecenog kestena, nema sanse da prodjem, a ne kupim... mmmm 
Kakvi ste vi s ovime, volite li, jedete li i u kojim klicinama?
------------- Train Smart. Eat Right. Sleep 10 Hours a Day.
|