Print Page | Close Window

Kesten - užitak jeseni

Printed From: Fitness.com.hr Forum
Category: Prehrana
Forum Name: Nutricionizam
Forum Description: Rasprave o prehrani, namirnicama, kalorijama i jelovnicima
URL: http://www.fitness.com.hr/forum/forum_posts.asp?TID=3719
Printed Date: 06 Studeni 2025 at 15:46
Software Version: Web Wiz Forums 10.14 - http://www.webwizforums.com


Topic: Kesten - užitak jeseni
Posted By: BorG
Subject: Kesten - užitak jeseni
Date Posted: 16 Listopad 2010 at 18:50

 Iako je plod kestena vrlo hranjiv, dosta se teško probavlja. U š00 g sirovog kestena nalazi se: 2 g masti, 8,š g dijetalnih vlakana, 2 g proteina i 45 g ugljikohidrata.Od minerala najzastupljeniji su natrij i kalij, a od vitamina vitamin C i Bš2.

 

Kesten je namirnica svojstvena mirisa i blagog slatkastog okusa sa širokom primjenom u kulinarstvu i konditorstvu. Od ostalih orašastih plodova razlikuje se nižim udjelom masti, visokim udjelom škroba i jedini sadrži vitamin C.

Za razliku od plodova oraha, lijeske i bukve, kojima je glavni sastojak masno ulje, glavni sastavni dio kestena je škrob, kojeg u sirovu sjemenu ima oko 44 %. Zbog visokog sadržaja škroba, od kestena se može dobiti brašno koje se, samo ili pomiješano s brašnom žitarica, koristi za pravljenje kruha i peciva. Brašno od kestena, zbog svoje lake probavljivosti, pogodno je u prehrani starijih osoba i djece.

Kesten također sadrži minerale, vitamine B grupe, vitamin A i C. Od minerala, bogat je kalijem i fosforom, a sadrži i kalcij, magnezij, sumpor, klor, željezo, bakar, mangan. Buduci da je bogat kalijem a siromašan natrijem, preporucuje se u dijeti bolesnika s bubrežnim i kardiovaskularnim oboljenjima.

Kesten je namirnica visoke energetske vrijednosti; š00 grama pecenog kestena sadrži 245 kcal. Peceni ili kuhani kesteni vrlo su omiljeno i ukusno jelo, osobito oni od velikih i oplemenjenih vrsta (maruni). Peceni kesten ima vecu energetsku vrijednost, vecu kolicinu bjelancevina, masti, vitamina i dvostruko vecu kolicinu ugljikohidrata. Isto tako sadrži vitamin E i fitokemikalije koji nisu zastupljeni u kuhanom kestenu. Kuhani kesten sadrži vecu kolicinu mineralnih sastojaka.

Uz ostale prednosti konzumiranja pitomog kestena poznato je osobito ljekovito djelovanje divljeg kestena; koji, za razliku od pitomog, nije jestiv zbog izrazito gorkog okusa. Sjeme divljeg kestena sadrži: 40-60 % škroba, 8-28 % sirovog saponina (escina), oko 9 % šecera, 8-š0 % bjelancevina, 2,5-7 % masnog ulja, oko 2% tanina, flavonske, kumarinske derivate i druge sastojke.

Isto tako sadrži vitamine Bš, C i K, te nešto mineralnih soli. Upotrebljava se za dobivanje škroba iz kojega se nakon hidrolizacije u šecer i fermentacije može dobiti alkohol ili mlijecna kiselina. Saponin izoliran iz sjemena može se koristiti za pranje, njegu kose, i izradu drugih kozmetickih preparata, pa i kao sastojak u aparatima za gašenje požara.

Zbog svojih ljekovitih sastojaka (flavonidi, kumarini, saponozidi) koristi se u proizvodnji farmaceutskih preparata - prvenstveno za lijecenje venoznih oboljenja, prije svega proširenih vena, hemoroida, tromboflebitisa i dr.

ja uživam u ovome, posebno kad prodjem kroz grad, pa kad osjetim miris pecenog kestena, nema sanse da prodjem, a ne kupim... mmmm

Kakvi ste vi s ovime, volite li, jedete li i u kojim klicinama?

 

-------------
Train Smart. Eat Right. Sleep 10 Hours a Day.



Replies:
Posted By: tare
Date Posted: 16 Listopad 2010 at 19:22
  Obavezno u jesen... Al pokusavam ne pretjerivat, svakih š0-ak dana kupim...


Posted By: Zoki
Date Posted: 16 Listopad 2010 at 20:03
Evo upravo sada pojeo kojih š5ak kestena.. 
Volim to jesti, no ne pretjerujem.

Jedete li obicno nešto s kestenima ili ih solo jedete?
Imate li kakve recepte s njima?


-------------
Fitness oprema i dodaci prehrani na : http://www.fitness.com.hr/shop.aspx - Fitness.com.hr WebShop-u - http://www.fitness.com.hr/shop/dodaci-prehrani/proteini.aspx - Proteini


Posted By: Ribozyme
Date Posted: 16 Listopad 2010 at 20:16
Sve otkako sam se prije 4 i nešto godine dovukao u Zg na faks (iz Dubrovnika), ne mogu prestati tamaniti kestene jer dolje kod nas ih nije bilo, sve do nedavno kada ih je pocelo biti u Konzuma (ali su toliko minijaturni da više slice žirevima :D )

Uglavnom, obožavam ih u svim mogucim kombinacijama! :) Jednom sam u Vinceka bio naletio na nekakvu tortu od kestena koja je cijela prakticki bila jedna velika kompaktna hrga kesten pirea, bez biskvita i s veoma malo šlaga... Uglavnom, udavio sam se u njoj (i figurativno i doslovno, jer je bila dosta suha ali isplatilo se) :)


Posted By: Kate
Date Posted: 16 Listopad 2010 at 20:31
Uff, trenutno bolna tocka

Volim si zguštat tu i tamo prvenstveno s pecenim kestenima, ne pretjerujem....

Ali, trenutno pomalo gladujem i to iskljucivo iz razloga jer sam stavila fiksni aparatic za zube i u fazi privikavanja sam kad ne smijem ni pomisliti na ništa tvrdo


Posted By: eabi
Date Posted: 16 Listopad 2010 at 20:36
obozavam ih. lovranski marun mi je favorit. ali jedino ih volim pecene. ne volim ih u kolacima ni pireima ni kuhane, ali pecene tamanim pa i previse. sta mi je za jedno vece pojesti pola kile kestena i tako nekoliko dana dok ne prode sezona

napukuju me strasno, ali vrijedi potrpiti tih mj dana



Print Page | Close Window

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.14 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk