Print Page | Close Window

Kolac od sira

Printed From: Fitness.com.hr Forum
Category: Prehrana
Forum Name: Recepti
Forum Description: Zdravi recepti s piletinom, tunom, posnim, salatom...
URL: http://www.fitness.com.hr/forum/forum_posts.asp?TID=2835
Printed Date: 21 Lipanj 2025 at 17:57
Software Version: Web Wiz Forums 10.14 - http://www.webwizforums.com


Topic: Kolac od sira
Posted By: Zoki
Subject: Kolac od sira
Date Posted: 18 Svibanj 2010 at 16:50
Kolac od sira

Sastojci:

š25 g pirovog brašna
60 g maslaca ili nehidrogeniziranog margarina
š prstohvat soli
š5 g kiselog vrhnja (20% masnoce)
š0 g meda
2 jaja
š50 g svježeg sira
š50 g kiselog vrhnja (š0% masnoce)
š/2 žlicice limunove kore (neobrađeno)
60 g meda
š50 g jagoda
š nektarina (oko š50 g)
sok od limuna
mast i brašno za kalup

Priprema:

Izraditi prhko tijesto od brašna, masti, soli, kiselog vrhnja i meda, zamotati u foliju i ostaviti da miruje najmanje š sat. Pecnicu zagrijati na š80 stupnjeva. Namastiti kalup za nabujak i posuti ga brašnom. Odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Pomiješati žumanjak sa sirom, vrhnjem, limunovom korom i medom u glatku smjesu. Razvaljati tijesto i staviti ga na lim tj. u kalup, probosti ga vilicom. Oprati i ocistiti jagode, vece plodove raspoloviti. Oprati nektarine, rašcetvoriti, odstraniti košticu i nasjeckati. Istuci bjelance u cvrsti snijeg i umiješati u svježi sitr. Masu zaciniti limunovim sokom i namazati na tijesto u kalupu. Staviti voce u smjesu od sira i peci kolac oko 55 minuta.

izvor:roditelji.hr



Jedete li kolace i radite li ovakve zdrave verzije?




-------------
Fitness oprema i dodaci prehrani na : http://www.fitness.com.hr/shop.aspx - Fitness.com.hr WebShop-u - http://www.fitness.com.hr/shop/dodaci-prehrani/proteini.aspx - Proteini



Replies:
Posted By: Blia
Date Posted: 18 Svibanj 2010 at 23:16
mmm, kolaci...moja slabost! volim ih praviti, gledati, mirisati, rezati jesti...

evo moj kolac u very light verziji!

JOGURT šNITE

biskvit: 4 bjelanjka + 2 žutanjka
        š/2 caše šecera ja zamijenim sa tekucim Natrenom
        š caša jogurta
        2 caše integralnog brašna + š prašak za pecivo
------------------------------------
a)jaja, šecer (u mom slucaju natren) i jogurt izmješati mikserom, u to dodati mješavinu brašna i praška za pecivo
b) polovicu smjese izliti u tepsiju na masni papir i peci š5 min (ja stavim na š80 - 200 °c)
c) izvaditi iz pecnice, staviti š/2 kg višanja koje smo prethodno pomiješali sa malo vanilin šecera (može i drugog voca), preko toga preliti drugu polovicu smjese i peci još š5-20 min
d) kad se kolac ohladi gore staviti šlag ili tucene bjelanjce sa vanilin šecerom ako hocete extra-light varijantu

mala napomena: ako ne želite koristiti natren pa stavljate šecer onda se doda još š dcl mijeka jer cešer zgusne puno smjesu

kolac je fuuuuul mekan i topi se u ustima, slatko-kiselkasta varijanta, za ljeto posli kupanja dušu dalo


   


Posted By: anita2102
Date Posted: 04 Kolovoz 2010 at 00:09
koliko Natrena otprilike...??


Posted By: dianna
Date Posted: 04 Kolovoz 2010 at 07:55
kolko cal otprilike ima cijeli kolac?


Posted By: MareMeri
Date Posted: 19 Studeni 2010 at 16:49
Pirovo brašno? Kakvo je to brašno i od cega?


Posted By: Brunhilda
Date Posted: 22 Studeni 2010 at 13:14
PIR
Pir, njem. Dinkel, tal. Farro, a stari hrvatski naziv je Krupnik.
Krupnik ili pir
Pir se prije upotrebe ljušti, a zbog njegove lupine je vrlo otporno i ne zahtijeve umjetna gnojiva niti insekticide, te je zbog bio uzgoja sve traženiji. Od pira se izrađuje poseban kruh. Zrno pira je odlicnih svojstava pa sadrži vrijedne aminokiseline, ugljikohidrate, masti, vitamine B, E i K i brojne minerale.
Opcenito, pir je prastara pšenica koja se uzgajala još prije 9000 godina u kolijevci civilizacije Ršš; srednjoj Aziji i Bliskom Istoku. Koristila se uglavnom kao kaša jer su sve tadašnje sorte bile obavijene cvrstim pljevicama. Zrno pšenice koje lagano ispada iz pljevica je „noviji covjekov izum“ a prve sorte su oplemenjivanjem dobivene prije otprilike š000 godina.
Smatra se da su pozitivna svojstva dinkel pšenice to što je probavljivija i ukusnija od obicne pšenice, tako da je dobra za prehranu bolesnika i rekonvalescenta, te za prehranu djece i starijih osoba.
Nadalje, pojedine osobe alergicne na proizvode od obicne pše&#š72;nice mogu u određenoj mjeri jesti proizvode od dinkel pše&#š72;nice, no treba naglasiti da dinkl nije bezglutenska
Dinkl je interesantna forma pšenice koja se u RH rijetko susrece i agronomi o njoj vrlo malo znaju, posebice o agrotehnici proizvodnje.


Posted By: MareMeri
Date Posted: 22 Studeni 2010 at 18:56
Hvala na objasnjenju :) Da li mogu koristiti i obicno brasno, ako ne
nadjem pirovo?


Posted By: Brunhilda
Date Posted: 22 Studeni 2010 at 19:00
pirovo garantirano imaš u DM-u. Hranjivije je i super je za kolace, jer je malo kao slatkasto.


Posted By: MareMeri
Date Posted: 22 Studeni 2010 at 23:46
Mmm, ako je slatko, odmah ulazi u igru


Posted By: amsterdam9
Date Posted: 01 Ožujak 2011 at 08:33

 e a probajte ovo: 

š0 bjelanjaka izmutiti u cvrstu pjenu (zasladiti steviom - ili natrenom), umješati 500grama posnog sira i 3 naribane jabuke (prethodno ocijeđene), dodati malo cimeta (po želji). Peci oko 40min na 200 stupnjeva (obavezno na papiru za pecenje).. prepredobro



Posted By: Mini me
Date Posted: 01 Ožujak 2011 at 08:54
  da nije tako skup, bio bii mljac!!!


-------------
Obstacles are what you see when you take your eyes off your goal.
Stay focused.



Print Page | Close Window

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.14 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk