Print Page | Close Window

Meso - što bi trebali izbjegavati?

Printed From: Fitness.com.hr Forum
Category: Prehrana
Forum Name: Nutricionizam
Forum Description: Rasprave o prehrani, namirnicama, kalorijama i jelovnicima
URL: http://www.fitness.com.hr/forum/forum_posts.asp?TID=2780
Printed Date: 16 Lipanj 2024 at 14:28
Software Version: Web Wiz Forums 10.14 - http://www.webwizforums.com


Topic: Meso - što bi trebali izbjegavati?
Posted By: Zoki
Subject: Meso - što bi trebali izbjegavati?
Date Posted: 11 Svibanj 2010 at 11:17
Koje bi meso trebalo izbjegavati?



Crveno i prerađeno meso oduvijek se povezivalo s zdravstvenim problemima poput visokog tlaka i kolesterola. Pogledajte koje vrste mesa bi trebalo izbjegavati ili bar konzumirati umjereno.

Janjetina - janjetina je ukusna, ali kao kod vecine stvari koje imaju dobar okus, loša za vaše zdravlje. Radi se o crvenom mesu bogatom mastima, što znaci da donosi iste rizike kao i govedina. Nedavna š0-godišnja studija, koju je provela Europska agencija za rak i hranu, otkrila je da ljudi koji svaki dan konzumiraju crveno meso imaju trostruko vece šanse da razviju rak debelog crijeva. Uzrok bi mogle biti dvije komponente po imenu hemoglobin i mioglobin, koje se mogu pronaci u toj vrsti mesa. Znanstvenici pretpostavljaju kako ove komponente reagiraju u probavnom traktu s kemikalijama te stvaraju kancerogene tvari.

Govedina - konzumacija ovog mesa se uglavnom povezuje s povecanim rizikom od raka, a pripremljeno na grilu ili roštilju kao popularni odrezak, povecva šanse za razvojem raka prostate. Neke studije pokazale su da kemikalije koje se stvaraju prilikom pecenja mesa na visokim temperaturama generiraju rak prostate kod štakora.

Kobasice (svinjetina) - kad je rijec o mesu, kobasice su vjerojatno najgori izbor. Uglavnom su prepune masti, soli, zacina i ponekad sumnjivih kemikalija. Europska agencija za sigurnost hrane nedavno je otkrila kako umjetna crvena boja po imenu Red 2G, koja se može pronaci u kobasicama, izaziva rak. Prikupljeni podaci ne daju informacije o tome koliko osoba može konzumirati ovakav proizvod prije nego što postane kriticno, no u svakom slucaje bolje ga je izbjegavati.

Slanina - malo ljudi je imuno na zamaman miris pecene slanine. No, ona je jedan od najvecih izvora zasicenih masnih kiselina na svijetu. Osim toga, može sadržavati kemikalije koje povecavaju rizik od raka, poput nitrosamina. Za ove kemikalije poznato je da su kancerogene u vecim kolicinama. Na žalost, sva slanina sadrži neku vrstu konzervansa.

Salama - salama i ostali suhomesnati prerađeni proizvodi također spadaju u vrlo loš izbor kada se radi o mesu. Prepuni su masti i istih kemikalija koji slaninu cine kancerogenom. U stvari, ovakvi proizvodi sadrže cak i vece doze nitrosamina i ostalih konzervansa.

Izvor:metro-portal

FITovci, jedete li štogod od ovoga?


-------------
Fitness oprema i dodaci prehrani na : http://www.fitness.com.hr/shop.aspx - Fitness.com.hr WebShop-u - http://www.fitness.com.hr/shop/dodaci-prehrani/proteini.aspx - Proteini



Replies:
Posted By: janja
Date Posted: 11 Svibanj 2010 at 11:46
  Ja ništa ne jedem od ovog hvala bogu jer ne volim..Jedino piletinu i puretinu od mesa


Posted By: Blia
Date Posted: 11 Svibanj 2010 at 12:39
janjetina - na feštama samo, ali pazim da je neki komad sa cistim mesom, svu mast koja se može odstraniti ostavljam na tanjuru
govedina - jednom tjedno se nađe na meniju, da razbije monotoniju piletna/ puretina/riba ... ali opet biram nemasni dio...
kobasica, slanina, salama - diže mi se želudac na samu pomisao da to moram jesti!


Posted By: Iluvatar
Date Posted: 11 Svibanj 2010 at 16:02
Ponekad se može, naravno treba izbjegavati precestu konzumaciju na koju se upravo i odnose ove komplikacije


-------------
Muscle mass does not always equal strength. Strength is kindness and sensitivity. Strength is understanding that your power is both physical and emotional.

O osobnim treninzima kontakt na pm.


Posted By: zmaj
Date Posted: 11 Svibanj 2010 at 18:01
 ja jeden malomlađe govedo,junetinu,nemasne djelove biftek i ramstek ugl.ili snicel,crveno meso je zdravo i dobro i triba ga jest,a kad smo kod piletine navodno potice celavost pa je opet jedemo ,sve ima svoje plus i minus,i svinjece brzole pojeden ponekad pa sta slobodno jedite, ali zato cevape,kobasice i pljeskavice i slicna sranja nemojte i sve ce bit dobro. janjetinu nikad nebi odbija da neznan koliko masti ima jer to je stvar koja se jede par puta godisnje (osin ako niste kerum)

-------------


Posted By: soner_9393
Date Posted: 11 Svibanj 2010 at 18:06
Originally posted by zmaj zmaj wrote:

 ja jeden malomlađe govedo,junetinu,nemasne djelove biftek i ramstek ugl.ili snicel,crveno meso je zdravo i dobro i triba ga jest,a kad smo kod piletine navodno potice celavost pa je opet jedemo ,sve ima svoje plus i minus,i svinjece brzole pojeden ponekad pa sta slobodno jedite, ali zato cevape,kobasice i pljeskavice i slicna sranja nemojte i sve ce bit dobro. janjetinu nikad nebi odbija da neznan koliko masti ima jer to je stvar koja se jede par puta godisnje (osin ako niste kerum)


Da je bar to istina, onda se nebih morao "šišat" na tri mm svaka 3-4 dana


-------------
Rijeąeno na PM.


Posted By: chaxy
Date Posted: 11 Svibanj 2010 at 21:37
Originally posted by zmaj zmaj wrote:

janjetinu nikad nebi odbija da neznan koliko masti ima jer to je stvar koja se jede par puta godisnje (osin ako niste kerum)




e brate... đanđe i kapulice mlade, nemaju oni pojma

-------------
Strong is the new skinny.


Posted By: dalila
Date Posted: 11 Svibanj 2010 at 22:06
Originally posted by chaxy chaxy wrote:

Originally posted by zmaj zmaj wrote:

janjetinu nikad nebi odbija da neznan koliko masti ima jer to je stvar koja se jede par puta godisnje (osin ako niste kerum)




e brate... đanđe i kapulice mlade, nemaju oni pojma


bome ni ja....;to se ne odbija.... Ni kad si na najžešcoj dijeti...


Posted By: zmaj
Date Posted: 12 Svibanj 2010 at 00:09
 pa e. sta malo P+M obroka poslin par dana pazis i to je to,sad mi je zamirisala od same pomisli

-------------


Posted By: dianna
Date Posted: 12 Svibanj 2010 at 09:58
Jel zna netko koliko kalorija ima u pohanoj pilecoj šnicli na ulju, sa brašnom jajima i mrvicama ??????????? nigdje naci taj podatak


Posted By: zmaj
Date Posted: 12 Svibanj 2010 at 10:01
 dianna nemoj to jest pa ti nece tribat podatak,jer to je relativno,koliko mesa ima u tome,koliko jaja,koliko brasna,koliko mrvica,koliko ulja je popilo,kad budes znala to sve onda mozes izracunat kalorije

-------------


Posted By: chaxy
Date Posted: 12 Svibanj 2010 at 10:04
dianna   

ali vidi http://www.coolinarika.com/recept/zdravo-pohani-oslic - OVO , vec kad ne možeš bez pohanog pa modificiraj po sebi, imaš cak i nutriciju pri dnu

-------------
Strong is the new skinny.


Posted By: dianna
Date Posted: 12 Svibanj 2010 at 10:11
ma ne jedem pohano cesto, možda jednom tjedno, inace kad si sama pravim onda kuham, ili na teflonu pravim, ali nekad bi baš pojela tako pohano u mrvicama

i da, nebi cijela jaja, uvaljala bi u 2-3 bjelanjka


Posted By: Psyho
Date Posted: 12 Svibanj 2010 at 16:57
Konzumiram sve od narecenog... u nekim normalnim kolicinama i periodima... dakle ne "ubijam" se takvim mesom svaki dan.

Inace... jedan kulinarski savjet... ukoliko pecete meso... pecite ga na masti... razlog je sljedci... kod pecenja mesa na ulju... meso isto upija dok se to ne događa prilikom pecenja na masti    !

-------------
Who dares wins!


Posted By: Kate
Date Posted: 13 Svibanj 2010 at 12:09
Nisam baš ljubitelj crvenog mesa...

Samo kupujem pileca i pureca prsa, a jedino se nekad i to rijetko zna zalomit kakvi teleci šnicl na naglo ili na žaru...ili jednom godišnje teleca jetrica na žaru.

Inace sam više za ribu


Posted By: Theia
Date Posted: 13 Svibanj 2010 at 12:29
Originally posted by chaxy chaxy wrote:

dianna   

ali vidi http://www.coolinarika.com/recept/zdravo-pohani-oslic - OVO , vec kad ne možeš bez pohanog pa modificiraj po sebi, imaš cak i nutriciju pri dnu


Je, je, 6,6 g masnoca - ali kakvih! Pohanje - ne, ne i ne!


Nikada necu zaboraviti kad sam na Coolinarici pokrenula temu na forumu o UN dijeti pa kad me jedan tip pitao jel mu za proteinski dan bolje da jede pohanu piletinu ili pohani sir?!?!?! WTF!!!!



Posted By: Theia
Date Posted: 13 Svibanj 2010 at 12:31
Originally posted by Psyho Psyho wrote:

jedan kulinarski savjet... ukoliko pecete meso... pecite ga na masti...  !



Jel ovo Gastro.hr ili Fitness.hr?



Posted By: Theia
Date Posted: 13 Svibanj 2010 at 12:33
  Inace, ne jedem ništa od navedenog (osim kad mi janjetinu serviraju u svadbi pod nos kad od alkohola više ni ne znam šta jedem ), ali moram da me zacudilo kad sam procitala u spisku govedinu....

Preko nekoliko clanaka o bb isticu baš govedinu kad savršen izvor proteina, toliko da neki bb-ovci jedu samo to.... hm....


Posted By: Psyho
Date Posted: 13 Svibanj 2010 at 13:12
Originally posted by Theia Theia wrote:


<span style="color: rgb(255, 5š, 153);">Jel ovo Gastro.hr ili Fitness.hr? </span> <br style="color: rgb(255, 5š, 153);">


Pa ukoliko neko konzumira peceno meso... nije na odmet znat kako ga zdravije pripremit !

-------------
Who dares wins!


Posted By: Theia
Date Posted: 13 Svibanj 2010 at 13:13
  Pa se prešaltamo s teflonke na mast!


Posted By: Skviki
Date Posted: 13 Svibanj 2010 at 13:17
ja sve volim


Posted By: Psyho
Date Posted: 13 Svibanj 2010 at 13:20
Ma svi se mi grozimo "mašcobe"... ali kad je u pitanju priprema hrane... odnosno pecenje mesa... mast je daleko u prednosti u odnosu na ulje!
Em je meso ne upija kod pecenja... daleko bolja termicka svojstva... a nije ni nezdravo... naravno ukoliko je sve u granicama normale no to je vec sasvim individualna stvar... što je i koliko nekom normalno    !

-------------
Who dares wins!



Print Page | Close Window

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.14 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk