Zamrzavanje hrane / namirnica  
       
      Printed From: Fitness.com.hr Forum
        Category:  Prehrana
       Forum Name:  Nutricionizam
       Forum Description:  Rasprave o prehrani, namirnicama, kalorijama i jelovnicima
       URL: http://www.fitness.com.hr/forum/forum_posts.asp?TID=2764
       Printed Date: 04 Studeni 2025 at 14:54 Software Version: Web Wiz Forums 10.14 - http://www.webwizforums.com
      
 
  
      Topic: Zamrzavanje hrane / namirnica
       
      Posted By: Zoki
       Subject: Zamrzavanje hrane / namirnica
       Date Posted: 07 Svibanj 2010 at 13:42
       
      
        
          
	
cesto se govori da je bitno da se sve jede svježe, no evo naišao sam na 
clanak pa bi ga volio podijeliti s vama..
  Pravila i savjeti - Kako zamrzavati i cuvati 
namirnice?
 
  
  Iako
 se dugo mislilo kako smrznuto nije zdravo jer se na taj nacin uništava 
kvaliteta namirnica, pravilnim spremanjem u duboko, mogu ostati dugo 
svježe i ne izgubiti vrijedna svojstva.
  Zašto zamrzavati?
  Osim što cete namirnice moci 
jesti tokom cijele godine, zamrzavanjem se na niskoj temperaturi pod 
visokim tlakom zaustavljaju biokemijske i fermentacijske promjene, kao i
 djelovanje mikroorganizama unutar namirnica.
  Dokazano je da se 
zamrzavanjem može sacuvati više minerala i vitamina nego bilo kojom 
drugom metodom konzerviranja.
  Kako?
  Ako
 zamrzavate voce, ono mora biti 
kvalitetno, zrelo, bez utucenih ili trulih mjesta. Vodenasto voce poput 
grožđa, kruške, dinje, breskve i slicno, nije pogodno za zamrzavanje.
  Povrce kao i voce mora biti svježe, 
kvalitetno, dobro oprano, isjeckano i kratko blanširano. Blanširanje je 
neophodno jer se kratkim potapanjem u vrelu vodu ubijaju razni fermenti i
 klice, a povrce postaje mekše i lakše za pakiranje. Ne mojte 
zamrzavati krumpir, zelenu salatu, rotkvice i rajcicu. Gljive se mogu 
zamrznuti, ali je najbolje birati one mesnatije zbog manjeg udia vode. 
Prije pakiranja potrebno ih je kratko blaširati.
  Meso je najpogodnije za zamrzavanje, a
 preporuca se da paketici ne budu teži od 2.5 kilograma. Najosjetljivije
 je mljeveno meso jer ima najkraci rok trajanja, a prilikom pakiranja 
potrebno je istisnuti sav zrak iz vrecice jer on isušuje meso i uzrokuje
 gubitak arome.
  Riba se 
mora brzo zamrznuti jer hladan šok konzervira ribu, pa ne može izgubiti 
svoju hranljivu vrijednost. Pakirajte ih sirove, kuhane ili pecene; 
cijele, izrezane na filete ili odreske. Prije zamrzavanja potrebno ju
 je ocistiti (ukloniti ljuske, utrobu, glavu, rep i peraje), oprati i 
osušiti. Najbolji nacin pakiranja svježe ribe je umatanje u aluminijsku 
foliju, a zatim u vrecicu za zamrzavanje.
  Ukoliko želite 
zamrznuti mlijeko, odaberite 
punomasno. U procesu zamrzavanja na površini mlijeka nastat ce led, koji
 ce promijeniti njegov okus i izgled nakon odmrzavanja. Zamrznuto 
mlijeko odmrzavajte u hladnjaku te ga upotrijebite unutar nekoliko dana.
  Maslac ili margarin prije zamrzavanja
 zamotajte u aluminijsku foliju.
  Sirevi
 se mogu zamrzavati, ali postoji razlika između tvrdog, mekanog i 
svježeg sira. Polutvrdi su najpogodniji za zamrzavanje, ali je jako 
važno da ne budu teži od 500 g ni deblji od 2,5 cm kako ne bi gubili 
aromu i postali tvrdi. Trebate ih dobro umotati u aluminijsku foliju, 
odnosno u vrecicu za zamrzavanje. Meki sirevi lako se zamrzavaju, ali 
moraju biti zreli jer se inace proces zrenja zamrzavanjem usporava. 
Svježi kravlji sir može se zamrznuti ako ima nizak postotak masti.
  Jaja možemo zamrzavati cijela ili 
odvojeno (žumance i bjelance), ali nikako u ljusci jer ona puca. Ako 
zamrzavate cijelo jaje, istucite žumance i bjelance te dodajte sol ili 
šecer. Nikada ne mojte zamrzavati kuhana ili pecena jaja jer ona tada
 postaju gumasta. Zamrznuta jaja trebaju se odmrzavati u hladnjaku i 
upotrijebiti unutar dva dana.
  Kruh
 kao i ostala peciva lagano se zamrzavaju i može ostati svjež i po 
nekoliko mjeseci. Savjet je da se prije zamrzavanja stavi nekoliko 
minuta u pecnicu.
  Koliko dugo 
namirnice mogu biti zamrznute?
 
  
  izvor:net.hr
 
  Nadam se da vam je ovo bio dobar info i da smo nešto naucili.. Slobodno
 komentirajte..  
  ------------- Fitness oprema i dodaci prehrani na :  http://www.fitness.com.hr/shop.aspx - Fitness.com.hr WebShop-u  -  http://www.fitness.com.hr/shop/dodaci-prehrani/proteini.aspx - Proteini 
          | 
         
        
      
 
  Replies: 
       
      Posted By: Blia
       
      Date Posted: 07 Svibanj 2010 at 14:20
       
      
        
          
	
ja sam luda za tikvicama i pomidorima, pa ih svake godine kad su vec na izmaku sezone kupim u malo vecim kolicinama pa zamrznem da imam za juhicu i variva kroz godinu... 
 e sad u ovom clanku piše da se pomidor ne smije zamrzavati... WHY          ?!?
 
 voce nisam zamrzavala, ali kupujem smrznuto voce (bobicasti mix) za sladoled, kreme i slicne specijalitete sa posnim             
 
 meso preferiram svježe, kao i ribu (+ ona iz konzerve), a maslac, sir i mlijeko mi nikad nije ni palo na pamet da bi se moglo zamrzavati...pogotovo ne JAJA!
 
          | 
         
        
        
       
      
     |