Print Page | Close Window

Njoki od ricotte u umaku (R)

Printed From: Fitness.com.hr Forum
Category: Prehrana
Forum Name: Recepti
Forum Description: Zdravi recepti s piletinom, tunom, posnim, salatom...
URL: http://www.fitness.com.hr/forum/forum_posts.asp?TID=2685
Printed Date: 04 Lipanj 2024 at 01:58
Software Version: Web Wiz Forums 10.14 - http://www.webwizforums.com


Topic: Njoki od ricotte u umaku (R)
Posted By: chaxy
Subject: Njoki od ricotte u umaku (R)
Date Posted: 27 Travanj 2010 at 10:01
Njoki od ricotte u umaku od špinata, pršuta i plavog sira
za 2 osobe



Njoki od Ricotte
200g Ricotte (ili nekog drugog svježeg sira)
20g maslaca na sobnoj temperaturi
š jaje
š/2 žlicice soli
svježi timijan i vlasac
20g ribanog parmezana
70g grisa (pšenicne ili integralne krupice)
40-50g brašna

Ricottu ocijedite, stavite u zdjelu i propasirajte. Dodajte joj sol, maslac, žumanjak i naribani parmezan te dobro izradite rucnim mikserom dok ne dobijete glatku smjesu. Potom dodajte gris i umiješajte ga žlicom u ostale sastojke. Postepeno dodajte brašno dok se ne pocne formirati tijesto. Tijesto ce biti još dosta ljepljivo ali neka vas to ne brine. Naravno, vi možete upotrijebiti više brašna, ali tada njoki nece biti tako lagani i ukusni. Dobro pobrašnite radnu plohu i ruke. Uzmite žlicu tijesta, spustite ga na radnu plohu i dlanovima ga razvaljajte u dugacki valjak. Nožem izrežite dobiveni valjak na jastucice dugacke 2-3cm pa svaki jastucic među dlanovima formirajte u kuglicu. Njoke slažite na pobrašnjeni stolnjak ili pleh obložen papirom za pecenje. Postupak ponovite sa ostatkom tijesta.

Njoke kuhajte u dosta kipuce posoljene vode dok ne isplivaju na površinu, 3-4 minute. Vadite ih šupljikavom žlicom, stavite u zdjelu i po želji prelijte sa malo maslinovog ulja.

Umak od špinata, pršuta i plavog sira
50g pršuta
3 ražnja cešnjaka
400g mladog špinata
sol & papar
svježi timijan i bosiljak
š00g plavog sira (Gorgonzola, Roquefort, Stilton...)
30g ribanog parmezana
50 ml mlijeka
2 žlice kiselog vrhnja

Pršut narežite na tanke štapice, a cešnjak na ploškice. špinat operite i posušite. Ako su listovi veliki prepolovite ih. Na malo maslinovog ulja kratko prepržite pršut i cešnjak dok ne dobiju boju. Dodajte špinat, posolite i popaprite te pirjajte dok ne uvene. Izvadite iz tave i pomiješajte sa skuhanim njokima.

Na istom ulju rastopite plavi sir, dodajte mlijeko, ribani parmezan i kiselo vrhnje. Posolite i popaprite po ukusu, dodajte svježi timijan i bosiljak te kratko kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok ne dobijete gust jednolican umak.

Njoke pomiješane sa špinatom i pršutom servirajte na tanjur i prelijte umakom od sira. Poslužite uz osvježavajucu salatu i cašu bijelog vina.

Izvor:
mailto:http://sweetsensati&#ššš;n-m&#ššš;nchi.blogspot.com/20š0/01/njoki-od-ricotte-u-umaku-od-spinata.html - Sweet sensation

-------------
Strong is the new skinny.



Print Page | Close Window

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.14 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk