Evo bas malo gledam po netu o prehrani i naidjem na ovaj tekst, zanimljive stvari iako neznam koliko su utemeljene:
Hrana ili suplementi?:
Klinicki manjak mikronutrijenata (vitamina i
mineralnih tvari) u razvijenim zemljama je rijedak; unos manji od
optimalnog se povezuje s povecanim rizikom od kronicnih bolesti kao sto
su kardiovaskularne i karcinom, pa se cesto cuje preporuka za povecanje
unosa odredjenih mikronutrijenata.
Poboljsanje statusa mikronutrijenata moze se ostvariti na nekoliko
nacina: povecanjem unosa hrane koja je dobar izvor, obogacena hrana i
upotreba dodataka prehrani. S obzirom na pregledni rad objavljen u
casopisu Proceedings of the Nutrition Society, moze se zakljuciti da je
ipak hrana ta koja ima prednost. Zasto? Opservacijske
studije su pokazale povezanost visokih unosa vitamina E, vitamina C,
folne kiseline i ß-karotena i smanjenja rizika od kardiovaskularnih
bolesti i nekih karcinoma.
Medjutim, randomizirane interventne studije s dodacima prehrani uglavnom
ne pokazuju ocekivane rezultate s obzirom na poboljsanje krajnjih
klinickih pokazatelja. Neuskladjenost rezultata
navedenih dvaju vrsta istrazivanja jos uvijek nije objasnjiva, medjutim,
vjerojatno se radi o tome da je slozena mjesavina mikronutrijenata
prisutna npr. u prehrani s obiljem voca i povrca djelotvornija od vecih
doza manjeg broja mikronutrijenata. Istrazivanja
koja su se fokusirala na pojedine skupine namirnica (npr. voce i
povrce) ili cjelokupnu prehranu (npr. mediteransku) pokazuju izrazeniji
utjecaj na krajnje klinicke pokazatelje. Morao bi ovo nac malo detaljnije
|