Print Page | Close Window

Gljive

Printed From: Fitness.com.hr Forum
Category: Prehrana
Forum Name: Nutricionizam
Forum Description: Rasprave o prehrani, namirnicama, kalorijama i jelovnicima
URL: http://www.fitness.com.hr/forum/forum_posts.asp?TID=2250
Printed Date: 05 Svibanj 2025 at 04:42
Software Version: Web Wiz Forums 10.14 - http://www.webwizforums.com


Topic: Gljive
Posted By: Kate
Subject: Gljive
Date Posted: 14 Veljaca 2010 at 11:15
Koje gljive jedete, kako ih spremate?


Je li istina da gljive kao povrce imaju zavidnu kolicinu proteina, znam da su dobar izvor vitamina D, pa eto da vas pitam šta sve radite s njima i kako vam se sviđa okus?

Ja osobno jedino koristim šampinjone i to na sve moguce nacine: s jajima, prepecene sa šunkom na teflonki+ tjestenina, dinstane i na home-made pizzi.


What about you?




Replies:
Posted By: davor23
Date Posted: 14 Veljaca 2010 at 11:19
  Ja jedem sampinjone.. evo upravo sada 3 jaja na kajganu, sampinjone :D


-------------
I believe whatever doesn't kill you, simply makes you ... stranger


Posted By: sanjalica29
Date Posted: 14 Veljaca 2010 at 12:13

 jedem šampinjone, ispržim ih na luku i ulju..jedino tako

i na home made pizzi kao KAte :))



Posted By: davor23
Date Posted: 14 Veljaca 2010 at 12:22
  ma sampinjoni su odlicni..malo kcal. a opet zasite.. kod mrsavljenja, njih sa bjelanjcima i purecom sunkom - ODLICNO


-------------
I believe whatever doesn't kill you, simply makes you ... stranger


Posted By: Iluvatar
Date Posted: 14 Veljaca 2010 at 12:29
Baš sam jucer jeo gljive nakon dugo .. bacio sam bukovace na teflon tavu malo

-------------
Muscle mass does not always equal strength. Strength is kindness and sensitivity. Strength is understanding that your power is both physical and emotional.

O osobnim treninzima kontakt na pm.


Posted By: Kate
Date Posted: 14 Veljaca 2010 at 14:46
Originally posted by sanjalica29 sanjalica29 wrote:

 jedem šampinjone, ispržim ih na luku i ulju..jedino tako


i na home made pizzi kao KAte :))







Originally posted by Iluvatar Iluvatar wrote:

Baš sam jucer jeo gljive nakon dugo .. bacio sam bukovace na teflon tavu malo


Je li, stvarno, a kakvog su okusa bukovace?

Slicno šampinjonima?

Ja se stalno spremam isprobat vrganje, ali sumnjicava sam prema onima s pjace, ne znam koliko se ljudi kuže i beru li svakakve gluposti ili pravu stvar



Posted By: Iluvatar
Date Posted: 14 Veljaca 2010 at 14:55
Zato ti pogledaj kako bi vrganj trebao izgledati pa ga prepoznaj

A cuj.. drugcije su bukovace od šampinjona, ne jako ali onako.. meni dobro   

-------------
Muscle mass does not always equal strength. Strength is kindness and sensitivity. Strength is understanding that your power is both physical and emotional.

O osobnim treninzima kontakt na pm.


Posted By: Zoki
Date Posted: 14 Veljaca 2010 at 15:21
Only šampinjoni. Provjereno i dobro s bilo cime.


-------------
Fitness oprema i dodaci prehrani na : http://www.fitness.com.hr/shop.aspx - Fitness.com.hr WebShop-u - http://www.fitness.com.hr/shop/dodaci-prehrani/proteini.aspx - Proteini


Posted By: zmaj
Date Posted: 14 Veljaca 2010 at 17:07
ja isto obozavan gljive ,jeden ugl sampinjone i super su


Posted By: davor23
Date Posted: 14 Veljaca 2010 at 19:42
  A i jeftine su.. jos kao umak u beshamelu preko pilecih fileta


-------------
I believe whatever doesn't kill you, simply makes you ... stranger


Posted By: Gym_girl
Date Posted: 14 Veljaca 2010 at 22:12

 jeej, solidno proteina, malo masti, puno vitamina i minerala, puno vode - ko ih nebi volio :)

ja jedem uglavnom sampinjone...i to uz rizu i meso najcesce...ili u mixu sa ostalim povrcem..ili bukovace bacim na tavu pa uz meso..

Originally posted by davor23 davor23 wrote:

  A i jeftine su.. jos kao umak u beshamelu preko pilecih fileta
  

mani se beshamela endomorficu



-------------
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/



Posted By: culjak
Date Posted: 16 Veljaca 2010 at 16:40
Uglavnom vrganje.

Iz Slavonije sam, imamo generacijama tradiciju skupljanja vrganja i lisicarki. Prošla godina je bila najbolja vrganjska unatrag dvadeset, skupili na Papuku oko 70 kilograma u nekoliko poslijepodneva. Ima godina kad ne možeš naci 3-4 kg.

I sad ih ima sušenih, u zamrzivacu...   Idu dobro uz puno jela.


-------------
fit


Posted By: Theia
Date Posted: 17 Veljaca 2010 at 09:03
  šampinjoni me jaaako napuhuju - i to 20ak min nakon što ih pojedem!

Bukovace su mi super, ali vrganjiiii..... Mmmmm Onako fino dinstane na luku.....


Posted By: Kate
Date Posted: 17 Veljaca 2010 at 09:22
Originally posted by culjak culjak wrote:

Uglavnom vrganje. Iz Slavonije sam, imamo generacijama tradiciju skupljanja vrganja i lisicarki. Prošla godina je bila najbolja vrganjska unatrag dvadeset, skupili na Papuku oko 70 kilograma u nekoliko poslijepodneva. Ima godina kad ne možeš naci 3-4 kg.I sad ih ima sušenih, u zamrzivacu...   Idu dobro uz puno jela.



Morat cu nekako sredit da od tebe nabavim vrganje onda.


Samo provjereno...




Posted By: culjak
Date Posted: 18 Veljaca 2010 at 11:11
Originally posted by Kate Kate wrote:


Morat cu nekako sredit da od tebe nabavim vrganje onda.


Samo provjereno...

Ukoliko godina bude kao prošla, dogovoriti cemo se.

Zapravo, ne znam da je netko zamijenio vrganj sa otrovnicom. Vrganj je specifican zbog spora, ima puno podvrsta a sve do jedne su jestive. Ne znam otrovnicu s kojom bi netko zamijenio vrganj.

Skupljanje je zapravo adrenalinski sport. Nakon par sati tumaranja, naletjeti na proplanak sa obitelji vrganja je fenomenalan osjecaj.


-------------
fit


Posted By: dalila
Date Posted: 18 Veljaca 2010 at 19:37
  Volim suncanice i vrganje i šampinjone..ma super su gljive opcenito..no brati ih...hihi...
Sjecam se jednom da smo frendica i ja ko mlađe teenejđerke ubrale par kila vrganja i došli do tete...kao da vidi jel to ok...i ona je onda pobacala sve..osim jedne jadne koja je prestarila...da bi nam rekla..e ovo je vrganj...samo je sad vec star ;) I tako je završila moja karijera kao beracice gljiva.... ;)


Posted By: culjak
Date Posted: 18 Veljaca 2010 at 23:29
Suncanica je najrizicnija za sakupljanje jer može doci do zamjene identiteta sa smrtonosnom zelenom pupavkom. No, i to se dogodi ako si potpuni laik.

Kao vrganje ljudi najcešce smatraju podvrstu sa izrazito debelim i velikim nožicama, crnim ili smeđim klobucima. I ja berem samo ovu podvrstu.

No i sve druge su potpuno jestive i nije jasno zašto su nepopularne. Ima ih sa tanjim nožicama, jarkožutim sporama, ružicastim klobucima - npr. žuti djed, ruževaca... To ljudi šutaju i bacaju.


-------------
fit


Posted By: Theia
Date Posted: 19 Veljaca 2010 at 11:24
Originally posted by culjak culjak wrote:



Zapravo, ne znam da je netko zamijenio vrganj sa otrovnicom.


Moja mama ti je strastveni šetac po šumi i skupljac gljiva i tako ti je jednom prilikom na ulazu u jedno zabaceno selo vidjela OGRAOOOOMNI vrganj i pitala se, oblizujuci se pri tome , da kako to da nitko nije vidio toliku gljivu?! A onda je došao neki domorodac i objasnio joj kako to nije vrganj, nego neka druga, otrovna gljiva. A ona nam je to svima skoro fino spremila za papicu.

Sad kad sam ovo sve vec napisala... Pitam se da'l je domorodac zaj**** moju staru i poslije se hvalio s naaaajvecim (ulovom) u selu!



Posted By: lady_namine
Date Posted: 19 Veljaca 2010 at 11:56

 ja obozavam gljive,od sampinjona pa do onih sluzavih kineskih gljiva.

i skupljanje gljiva obozavam

mislim da bi gljive mogla svaki dan da jedem.

gulas od gljiva je mljac,mljac




Print Page | Close Window

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.14 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk