pomfrit u maslinovom ulju
Printed From: Fitness.com.hr Forum
Category: Prehrana
Forum Name: Nutricionizam
Forum Description: Rasprave o prehrani, namirnicama, kalorijama i jelovnicima
URL: http://www.fitness.com.hr/forum/forum_posts.asp?TID=1157
Printed Date: 05 Svibanj 2025 at 16:59 Software Version: Web Wiz Forums 10.14 - http://www.webwizforums.com
Topic: pomfrit u maslinovom ulju
Posted By: jedna_mala
Subject: pomfrit u maslinovom ulju
Date Posted: 29 Studeni 2008 at 04:44
pomfrit pecen u maslinovom ulju spada li pod zdravu hranu? da li to ulje postaje nezdravo zbog termicke obrade?
|
Replies:
Posted By: Mr.O
Date Posted: 29 Studeni 2008 at 10:35
ugljikohidrati s bilo kakvim mastima nikad nisu dobra, a ni zdarva kombinacija, pogotovo ne brzi uh tipa krumpir...
|
Posted By: Hammerstrength
Date Posted: 29 Studeni 2008 at 10:41
jedna_mala wrote:
pomfrit pecen u maslinovom ulju spada li pod zdravu hranu? da li to ulje postaje nezdravo zbog termicke obrade? | Jednako kao da pitaš spada li hot dog da integralnim pecivom u zdravu prehranu 
Najveci problem nije krompir, ili hrenovka, vec kombinavija uh + m. To si vec trebala znati 
Btw, kropmir ne bih stavio pod jednostavne U, pogotovo ako je kuhan.
------------- You can have it all, if you want it badly enough!
|
Posted By: Signorina
Date Posted: 29 Studeni 2008 at 12:58
jedna_mala wrote:
da li to ulje postaje nezdravo zbog termicke obrade? |
navodno da da, neki kazu cak i kancerogeno. sad dal je istina, nemam pojma, ja ga obozavam i vecinu toga radim na njemu. dobro, pomfri bas i ne, jer je junk kak god okrenes, onda tak svejedno koje je ulje.
|
Posted By: Daemona
Date Posted: 30 Studeni 2008 at 21:53
opcenito przenje u ulju ne valja zato jer ulje mijenja svoja svojstva termickom obradom... maslinovo je nesto bolje od obicnog biljnog ulja...ali nije to opet nikakva zdrava kombinacija
|
Posted By: Theia
Date Posted: 01 Prosinac 2008 at 10:51
Pricala sam baš prije dva danas s frendom pa mi je rekao da je citao negdje da su napravili neke velike studije o štetnosti pomfija u ulju i da su otkrili da je jaaaaaaaako kancerogen, da lošije stvari od toga nema i da sad u sljedece 2 god slijede velika dokazivanja štetnosti, a nakon toga da ce se sve stvari slicne tome - npr. cips i ostala takva "jela" morati povuci iz prodaje u cijelom svijetu.
A dok se to ne dogodi valja se prisjetiti:
- uh + m = ni pod razno dobra kombinacija
- ulje pod visokim temperaturama mijenja svoj sastav - nije bez veze djevicansko iliti hladno prešano maslinovo ulje najbolje i jedino za koje se govori da je zdravo.
|
Posted By: Fresh
Date Posted: 01 Prosinac 2008 at 15:20
Krumpir je brz ugljikohidrat jer ima visoki GI. Takve namirnice bi se trebale koristiti neposredno nakon fizicke aktivnosti jer brzo vracaju inzulin u normalu, a u ostalim situacijama bi ih trebalo izbjegavati...
|
Posted By: Hammerstrength
Date Posted: 01 Prosinac 2008 at 21:11
Fresh wrote:
Krumpir je brz ugljikohidrat jer ima visoki GI. Takve namirnice bi se trebale koristiti neposredno nakon fizicke aktivnosti jer brzo vracaju inzulin u normalu, a u ostalim situacijama bi ih trebalo izbjegavati... | Onda ne pricamo o istom krumpiru, i priznajem grešku jer sam trebao navesti koji krumpir. Vjerojatno si mislio na obicni kuhani, ciji je GI 80, što i nije toliko jako visoko da bi se koristio neposredno iza fizicke aktivnosti kako ti kažeš (usporedi grožđani i krumpir po GI)... a riža koja je tako popularna u bb svijetu ima GI 70-75 tako da ne vidim neku bitnu razliku između ove dvije namirnice a opet sigurno je bolja opcija kuhani krumpir nego pomfirt, keksi, kolaci itd...
Nadalje, slatki krumpir, ima GI svega 50...
------------- You can have it all, if you want it badly enough!
|
Posted By: Theia
Date Posted: 02 Prosinac 2008 at 11:01
Slatki krumpir..... Mmmmm, a kakav je to?! 
|
Posted By: Daemona
Date Posted: 02 Prosinac 2008 at 12:43
Posted By: Theia
Date Posted: 12 Prosinac 2008 at 08:25
aaaaaaaaaaa daaaaaaa.... nisam ga nikad probala i nije mi nešto napet 
|
Posted By: tare
Date Posted: 12 Prosinac 2008 at 10:32
Svaka tvar (izuzimajuci ugljikohidrate) przena na vrucem ulju (bilo koje vrste) ma u sebi jednu substancu-akrilamid! U vecim koncentracijama je jako kancerogen. Stoga treba (i onaj koji se ne bavi fitnessom,vec samo sebi misli dobro) u sirokom luku izbjegevati cesto przenje hrane !
|
|