Print Page | Close Window

pomfrit u maslinovom ulju

Printed From: Fitness.com.hr Forum
Category: Prehrana
Forum Name: Nutricionizam
Forum Description: Rasprave o prehrani, namirnicama, kalorijama i jelovnicima
URL: http://www.fitness.com.hr/forum/forum_posts.asp?TID=1157
Printed Date: 05 Svibanj 2025 at 16:59
Software Version: Web Wiz Forums 10.14 - http://www.webwizforums.com


Topic: pomfrit u maslinovom ulju
Posted By: jedna_mala
Subject: pomfrit u maslinovom ulju
Date Posted: 29 Studeni 2008 at 04:44
 pomfrit pecen u maslinovom ulju spada li pod zdravu hranu? da li to ulje postaje nezdravo zbog termicke obrade?



Replies:
Posted By: Mr.O
Date Posted: 29 Studeni 2008 at 10:35
 ugljikohidrati s bilo kakvim mastima nikad nisu dobra, a ni zdarva kombinacija, pogotovo ne brzi uh tipa krumpir...


Posted By: Hammerstrength
Date Posted: 29 Studeni 2008 at 10:41
Originally posted by jedna_mala jedna_mala wrote:

 pomfrit pecen u maslinovom ulju spada li pod zdravu hranu? da li to ulje postaje nezdravo zbog termicke obrade?

Jednako kao da pitaš spada li hot dog da integralnim pecivom u zdravu prehranu

Najveci problem nije krompir, ili hrenovka, vec kombinavija uh + m. To si vec trebala znati

Btw, kropmir ne bih stavio pod jednostavne U, pogotovo ako je kuhan.




-------------
You can have it all, if you want it badly enough!


Posted By: Signorina
Date Posted: 29 Studeni 2008 at 12:58
Originally posted by jedna_mala jedna_mala wrote:

da li to ulje postaje nezdravo zbog termicke obrade?


navodno da da, neki kazu cak i kancerogeno. sad dal je istina, nemam pojma, ja ga obozavam i vecinu toga radim na njemu. dobro, pomfri bas i ne, jer je junk kak god okrenes, onda tak svejedno koje je ulje.


Posted By: Daemona
Date Posted: 30 Studeni 2008 at 21:53
opcenito przenje u ulju ne valja
zato jer ulje mijenja svoja svojstva termickom obradom...
maslinovo je nesto bolje od obicnog biljnog ulja...ali nije to opet nikakva zdrava kombinacija

 


Posted By: Theia
Date Posted: 01 Prosinac 2008 at 10:51
  Pricala sam baš prije dva danas s frendom pa mi je rekao da je citao negdje da su napravili neke velike studije o štetnosti pomfija u ulju i da su otkrili da je jaaaaaaaako kancerogen, da lošije stvari od toga nema i da sad u sljedece 2 god slijede velika dokazivanja štetnosti, a nakon toga da ce se sve stvari slicne tome - npr. cips i ostala takva "jela" morati povuci iz prodaje u cijelom svijetu.

A dok se to ne dogodi valja se prisjetiti:
  • uh + m = ni pod razno dobra kombinacija
  • ulje pod visokim temperaturama mijenja svoj sastav - nije bez veze djevicansko iliti hladno prešano maslinovo ulje najbolje i jedino za koje se govori da je zdravo.


Posted By: Fresh
Date Posted: 01 Prosinac 2008 at 15:20
Krumpir je brz ugljikohidrat jer ima visoki GI. Takve namirnice bi se trebale koristiti neposredno nakon fizicke aktivnosti jer brzo vracaju inzulin u normalu, a u ostalim situacijama bi ih trebalo izbjegavati... 


Posted By: Hammerstrength
Date Posted: 01 Prosinac 2008 at 21:11
Originally posted by Fresh Fresh wrote:

Krumpir je brz ugljikohidrat jer ima visoki GI. Takve namirnice bi se trebale koristiti neposredno nakon fizicke aktivnosti jer brzo vracaju inzulin u normalu, a u ostalim situacijama bi ih trebalo izbjegavati... 

Onda ne pricamo o istom krumpiru, i priznajem grešku jer sam trebao navesti koji krumpir. Vjerojatno si mislio na obicni kuhani, ciji je GI 80, što i nije toliko jako visoko da bi se koristio neposredno iza fizicke aktivnosti kako ti kažeš (usporedi grožđani i krumpir po GI)... a riža koja je tako popularna u bb svijetu ima GI 70-75 tako da ne vidim neku bitnu razliku između ove dvije namirnice a opet sigurno je bolja opcija kuhani krumpir nego pomfirt, keksi, kolaci itd...

Nadalje, slatki krumpir, ima GI svega 50...


-------------
You can have it all, if you want it badly enough!


Posted By: Theia
Date Posted: 02 Prosinac 2008 at 11:01
  Slatki krumpir..... Mmmmm, a kakav je to?!


Posted By: Daemona
Date Posted: 02 Prosinac 2008 at 12:43
batata pretpostavljam 


Posted By: Theia
Date Posted: 12 Prosinac 2008 at 08:25
  aaaaaaaaaaa daaaaaaa.... nisam ga nikad probala i nije mi nešto napet


Posted By: tare
Date Posted: 12 Prosinac 2008 at 10:32
Svaka tvar (izuzimajuci ugljikohidrate) przena na vrucem ulju (bilo koje vrste) ma u sebi jednu substancu-akrilamid! U vecim koncentracijama je jako kancerogen. Stoga treba (i onaj koji se ne bavi fitnessom,vec samo sebi misli dobro) u sirokom luku izbjegevati cesto przenje hrane !
 



Print Page | Close Window

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.14 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk