Print Page | Close Window

Podizanje muških sisa

Printed From: Fitness.com.hr Forum
Category: Početnici
Forum Name: Ostala pitanja početnika i savjeti
Forum Description: Sva ostala početnička pitanja i rasprave.
URL: http://www.fitness.com.hr/forum/forum_posts.asp?TID=11429
Printed Date: 10 Svibanj 2024 at 07:57
Software Version: Web Wiz Forums 10.14 - http://www.webwizforums.com


Topic: Podizanje muških sisa
Posted By: Novak-44
Subject: Podizanje muških sisa
Date Posted: 11 Kolovoz 2019 at 16:10
Pozdrav kako da podignem sise,nov sam u teretani 2 mjeseca,grudi su u obujmu tri centimetra manje ali desna visi.Šta da napravim ili se neće ni dignuti.Poslao bih fotku ali neznam kako.
Lp



Replies:
Posted By: Novak-44
Date Posted: 10 Rujan 2019 at 10:28
Ima li tko za odgovor.


Posted By: Ria
Date Posted: 13 Rujan 2019 at 00:47
Možeš li dati više informacija o sebi (visina, težina, mjere, bf ako znaš)? Imaš li nekih zdravstvenih problema? Kako ti izgleda program treninga i prehrana? Koji su ciljevi koje želiš postići? Da li je bilo možda nekih većih gubitaka kg?


Posted By: Novak-44
Date Posted: 13 Rujan 2019 at 09:52
Imam 44 godine,180,83,84,kg,radim tri mjeseca početnički program,nemam zdravstvenih problema,cilj mi je učvrsnuti geudi.prehrana ujutri zobene,puno proteina,u hrani i whey.u obujmu sam smanjio grudi 3 cm.bilo je oscilacija kroz život u kilaži od 75 do 120 kg.napominjem da sam sise imao i kada sam igrao vaterpolo i bio u top formi ali nisu visile.


Posted By: Novak-44
Date Posted: 13 Rujan 2019 at 10:21
I ako Vam se da,molio bi Vas da odete na post bazalni metabolizam i skidanje masti,uništit će me ova oscilacija u težini tamo sam bolje opisao svoje probleme i tamo je opširno napisano svve o memi.Hvala od ❤


Posted By: Ria
Date Posted: 14 Rujan 2019 at 14:09
Kako točno izgleda taj početnički program (vježbe, broj serija i ponavljanja, opterećenje)? Vjerojatno bi trebalo mijenjati nešto. I nema potrebe za obraćanjem sa Vi, ja sam tek u 26. godini haha

Pročitala sam tamo sve, dobro su ti napisali ugl, prehrana mora biti raznovrsna, nisu kalorije najbitnije, bitno je i iz kakvih izvora dolaze. Nisam sigurna ni da jedeš dovoljno s obzirom na aktivnost, često ljudi unose premalo kalorija jer se boje jesti zbog brojke na vagi pa je i napredak loš. Sigurno unosim 2500-3000 kalorija, kad su teži treninzi i više, a nikad ne brojim nego znam što mi treba i kad da mogu normalno funkcionirati, a visoka sam 173 i imam 67 kg. I san je svakako bitan za oporavak od treninga. Napisao si tamo da nemaš gdje ubaciti kardio jer ti fali dan oporavka onda pa možeš nakon treninga s utezima pola sata dva puta tjedno.

S obzirom na tvoju kilažu smatram da ti fali mišićne mase, ne znam ovako bez slike da li imaš možda i viška kože, a s tom kilažom možeš izgledati puno bolje ako se riješiš masti i nabaciš mišića što je svakako moguće, pa i da dobiješ koju kilu više, a da je riječ o mišićnoj masi izgledat ćeš puno bolje nego sada. Nemoj da ti vaga bude mjerilo. Moj zaručnik je visok 195, a ima 115 kg i nema viška masti, on je završio KIF. Tako da mislim da se previše fokusiraš na vagu, umjesto da više pažnje obratiš na prehranu i napredak u treningu.


Posted By: Novak-44
Date Posted: 14 Rujan 2019 at 17:41
Hvala,treninzi su bili tri puta tjedno,prsa benc 3puta 10 kom,razvlačenje,ramena,leđa,noge,trbuh,sve u jednom treningu dizanje do maksimuma koji mogu podignuti,na benchu sam najslabiji 22,5 kg,maksimum ,od dećeg tjedna imam novi program;1.dan prsa,biceps i trbuh,2.dan,leđa,triceps i trbuh,3.dan ramena,noge i trbuh,e sad da zbog osciliranja u težini imam i viška kože na torzu,noge su u redu,mislim da mi je prehrana uravnotežena,nema juk food-a,slatkog i tako.kako.Brojim kalore ponekad ali mi seto ponekad čini i da je to malo,zna mi se desiti na poslu ože ako nisam u deficitu? Kako da poboljšam taj bench jer imam opeklinu na desnoj ruci pa se tu ni biceps ne vidi niti će se ikad vidjeti.Gdje griješim.Molim savjet.Hvala


Posted By: Novak-44
Date Posted: 14 Rujan 2019 at 17:47
Hvala,treninzi su bili tri puta tjedno,prsa benc 3puta 10 kom,razvlačenje,ramena,leđa,noge,trbuh,sve u jednom treningu dizanje do maksimuma koji mogu podignuti,na benchu sam najslabiji 22,5 kg,maksimum ,od dećeg tjedna imam novi program;1.dan prsa,biceps i trbuh,2.dan,leđa,triceps i trbuh,3.dan ramena,noge i trbuh,e sad da zbog osciliranja u težini imam i viška kože na torzu,noge su u redu,mislim da mi je prehrana uravnotežena,nema juk food-a,slatkog i tako.kako.Brojim kalorije, ali mi se to ponekad čini i da je to malo,na poslu tremor,vrtoglavica a i probudi me glad po noći.Kako da riješim višak kože ako nisam u deficitu? Kako da poboljšam taj bench jer imam opeklinu na desnoj ruci pa se tu ni biceps ne vidi niti će se ikad vidjeti.Gdje griješim.Molim savjet.Hvala i oprosti na duplom postu mob me zeza,nadam se da se sada sve vidi.


Posted By: Ria
Date Posted: 14 Rujan 2019 at 21:22
Ne znam zašto si forsirao dizanje do maksimuma. Pitanje je znaš li vježbe uopće ispravno izvesti, a forsirati kilažu uz neispravnu tehniku recept je za ozljedu. U svakom slučaju mislim da trening treba promijeniti jer mi se čini kaotičan. Vježbe za trbuh svaki trening nemaju smisla, moraš ojačati cijeli trup da bi mogao napredovati, a za to su najbolje složene višezglobne vježbe pa se na kraju treninga lako dodaju neke izolacijske. I onda kad imaš dobro posložene vježbe uz progresivno dodavanje opterećenja imaš plan treninga koji sigurno djeluje. Ne možeš povećavati opterećenje samo tako bez ikakvog konkretnog plana. Višak kože će se bolje rasporediti i izgledati kad dobiješ mišićnu masu i izgubiš još masti, samo moraš biti strpljiv i uporan. Ako forsiraš gubitak kg izgubit ćeš i masti i mišića, a tada će izgledati još gore. Koliko je bila teška ta opeklina? Da li je zahvaćen mišić i koliko kad kažeš da se nikad neće vidjeti?

Evo ti primjer treninga za 3 puta tjedno:

1. trening
1)Čučnjevi 3x5
2)Iskoraci 3x8
3)Pretklon 3x8
4)Fleksija zadnje lože 3x10
5)Trbušnjaci 3x15 (odabereš jednu vježbu pa 3x15 ponavljanja ili 3 vježbe pa svaku 1x15 ponavljanja)
6)Plankovi 3x30 sekundi (korisniji od trbušnjaka, kad ti postane lagano to držati povećaj za 10 sek, a kad dođeš do 1 min dodaj opterećenje i ne povećavaj trajanje)

2. trening
1)Bench press 3x5
2)Potisak prednji 3x8
3)Predručenje s bučicama 3x10
4)Odručenje s bučicama 3x10
5)Triceps ekstenzija 3x10
6)Plankovi 3x30 sekundi

3. trening
1)Mrtvo dizanje 3x5
2)Veslanje u pretklonu 3x8
3)Hiperekstenzija 3x8
4)Prednji lat 3x10
5)Biceps pregib 3x10
6)Trbušnjaci 3x15

Kardio ubaciš odmah iza treninga pola sata 2x tjedno ako ne želiš baš ostale dane. Prije treninga se naravno zagriješ i ne krećeš odmah na radnu kilažu nego postepeno. Npr. za čučanj ako radiš 3x5 s 80 kg kreneš prvo sa šipkom od 20 kg 5 ponavljanja, pa 40 kg 5 ponavljanja, 60 kg 5 ponavljanja, 70 kg 5 ponavljanja i tek onda na radnu seriju s 80 kg. Nisam nigdje pisala kilaže jer ne znam koliko možeš ni da li dobro izvodiš vježbe, ako imaš seriju od 5 ponavljanja moraš odabrati težinu da možeš ispravno izvesti vježbu, a ne da ti je već prvo ponavljanje preteško, tri moraju ići bez problema, četvrto teže, a peto najteže, ali da je i dalje vježba ispravno izvedena. Svakako preporučujem da si uzmeš nekog trenera da ti pokaže vježbe ako nisi siguran da ih ispravno izvodiš, uz napomenu da danas ima jako puno instant trenera koji zapravo nemaju pojma pa se dobro raspitaj.

Nadam se da sam pomogla, a što se tiče testiranja maksimuma prvo duže vrijeme slijedi program uz progresivno dodavanje opterećenja i zapiši si nakon svakog treninga vježbe, serije, ponavljanja i kilaže pa se onda možeš javiti i objasnit ću ti, to se ne radi svaki trening i to za tvoj trenutni cilj nije potrebno, prvo ostvari svoj cilj, a onda se možeš fokusirati na razvoj jakosti i dizanje većih težina. 1RM možeš procijeniti na brojnim stranicama uz pomoć kalkulatora u koji upišeš broj ponavljanja i težinu utega pa ti procijeni tvoj maksimum.

Do tada imaš vremena da se educiraš bolje o svemu, dostupno je online puno informacija. Inače ne pišem na forumu, ali vidjela sam da ti nitko ne odgovara pa eto :)


Posted By: Novak-44
Date Posted: 14 Rujan 2019 at 21:38
Znači moguće je od kože napraviti mišiće? Probati ću ovaj novi program što su mi dali jedno mjesec dana,ovo što si mi ti dala moram proućit jer mi to neće nitko pokazati a i moram guglati ßto je to .što se tiče vježbi radim ih ispravno.Nadlaktica je izgorila još dok sam bio mali pa sam i odrastao sa njom.Zašto mi se dešava da na poslu osjetim tremor ili me glad probudi a ne mršavim dapače češće vaga pokazuje više?Hvala Ria.


Posted By: Novak-44
Date Posted: 14 Rujan 2019 at 21:48
Zahvaćen je mišić desne nadlaktice.


Posted By: Ria
Date Posted: 14 Rujan 2019 at 22:05
Nije, ali je moguće popuniti višak kože mišićima. Mišić se poveća pa se višak kože bolje rasporedi i onda se ne primijeti vizualno osim kad uhvatiš kožu baš. Naravno, ako nije riječ o nekom ogromnom višku kože koji češće viđam na trbuhu kod osoba koje su dosta smršavile.

Ne mogu ti točno reći bez slike, ali ako je mišić tu može rasti. Samo neće izgledati isto kao na drugoj nadlaktici, što ne znači da ga ne možeš ojačati. Možda bi se trebao posavjetovati s doktorom što se toga tiče.

Moguće je da ne jedeš dovoljno pa te na poslu uhvati, uzmi sa sobom hranu na posao, ja jedem svaka 3 sata jer mi tako najbolje odgovara i nosim sa sobom.

Što se gladi usred noći tiče ne znam što jedeš prije spavanja, ali probaj obrok koji sadrži proteine i masti, trebao bi te držati sitim. Možda ranije jedeš zadnji obrok, a dosta kasnije ideš spavati, ili ne pojedeš dovoljno.


Posted By: Novak-44
Date Posted: 14 Rujan 2019 at 22:11
Kako da pošaljem sliku? Za večeru uzmem posni i brdo salate,moćas me probudilo i pojeo dvije kile šljiva🙄.


Posted By: Gym_girl
Date Posted: 17 Rujan 2019 at 10:41

Novak, Novak, ista meta isto odstojanje Big smile

Sliku pokušaj uplodati preko imgura, a ako ti bude prevelika za staviti ovdje kopiraj nam samo link.

Nego reci mi...imaš li ti mogućnosti angažirati nekoga da te vodi kroz trening? Ria je s dobrom namjerom predložila nešto što biš mogao raditi i napisala mnogo korisnih stvari usput ali ja ne bih kretala u takav tip treninga u ovoj fazi. Ja nekako imam osjećaj da se ti boriš sa osnovama, a bez osnova ovako nešto je ...kako bi netko rekao, košenje trave dok kuća gori :) So get back to the basic, a to je prvenstveno način na koji izvodiš vježbe, i same posebnosti tvojeg tijela. 

Pitanje je da li i što sve treba ispravljati, što još sve treba naučiti, koje cigle dodati, i tek onda krenuti u kompleksnije pokrete. A tu ćeš za to teško naći pomoć. Nekako mislim da biš ti najviše profitirao od osobnog rada sa nekim stručnim, barem koji mjesec dok ne pohvataš što treba. Isto tako, čini mi se i da ne jedeš dovoljno (vrlo vjerojatno, makar ne mogu biti sigurna od ovih mrvica što vidim), a i da još nisi rasčistio odnose sa vagom i razlozima fluktuacijama težine o kojima sam ti pisala i pisala i pisala....puno tu kockica još treba posložiti.

Ovako ćeš se samo vrtiti u krug i pitati pitanja bez odgovora...








-------------
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/



Posted By: Novak-44
Date Posted: 17 Rujan 2019 at 11:22
Sisa se digla i ide na bolje,3,4,cm se smanjila,u struku 2 cm dobio sam biceps,noge dobre ali očigledno imam problem sa prehranom ili vagom(htio sam baš otvoriti novi post)Prečesto se budim po noći jesti,vaga divlja,u subotu 83,5,jučer 84,5,danas 85,2,Neko vrijeme sam bio konstantno na 83,5.Očigledno imam problem u prehrani a brojim kalorije.Jučer ujutro zob,banana,chia,trening,poslije treninga whej i banana,ručak piletina,kuhani krompir,salata,smoothie za međuobrok.večera posni,zelena salata,pimidir i icijeđena tuna.sa rezultatima u teretani sam zadovoljan ali možete li mi dati neki meni i zašto se dižem po noći.Brojim kalorije.


Posted By: Novak-44
Date Posted: 17 Rujan 2019 at 11:26
https://imgur.com/a/HDfubqM


Posted By: Novak-44
Date Posted: 17 Rujan 2019 at 11:26
Pomozite mi.


Posted By: Gym_girl
Date Posted: 17 Rujan 2019 at 12:31

Novak, je li ovo bila posljedica naglog gubljenja kilaže? Spominjao si razne oscilacije od 75-120kg, to je dosta, pogotovo ako je postignuto na krive načine i tako par puta...

Možeš li se sjetiti od kada je točno ovako stanje, što je bilo prije, a što poslije? 

Nedovoljno jedeš Novak, vjerojatno te zato i budi glad....jesi li prije imao problema sa spavanjem, kada nisi gario te deficite? Sjećam se kad si napisao da si oko 18h pojeo 100g badema, pa onda oko 22h svježi sir i salatu ili tako nešto slično i nije te probudila glad.....očito ima rješenja, samo trebaš bolje posložiti obroke kroz dan.



 


-------------
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/



Posted By: Novak-44
Date Posted: 17 Rujan 2019 at 14:15
Ovako,od kada znam za sebe imam sise,Kad sam bio mali bilo je par bucka oko mene ali sam samo ja imao sise.Igrao sam vaterpoatlo do 17.godine bio u formi ko konj imao 90kg imao sam sise nisu visile ali su bile ko lijeva ali tvrđe.Prekinuo sam igrati i dobito 30,40 kg u godinu dana,Krenuo u rat i vratio se sa 75 kg,imao sam sise nisu visile ali sam ih imao .Varirao sam između 75 i 90 kg,i uvijek imao
sise ,najbolje su izgledale kada sam bio između 75 i 80 kg,Mislima je to genetski i da me zato Vaga ubija.U nedjelju 83.5,jučer,84,5,danas 85.2.Ne znam koliko imam kila i zašto tolike oscilacije.Lani sam bio samo na trčanju i na 75 kg skoro se nisu vidjele ali sam završio u bolnici F43,1,i depresija.Smanjio sam ih 3,4 cm,struk 2 cm,kada ispravim leđa ne vidi se da toliko vise (skrivio sam kičmu zbog kompleksa.Može li se što napraviti treningom i kako da jedem,što da radim.,Danas je točno tri mjeseca što idem u teretanu.Poslati ću i plan trninga za drugo tromjesječje teretane.Nisam u mogućnosti za individualnog trenera.zato dosađujem na forumu.Toliko grozno a ?


Posted By: Novak-44
Date Posted: 17 Rujan 2019 at 14:22
https://imgur.com/a/AiZ6wEs


Posted By: Novak-44
Date Posted: 17 Rujan 2019 at 14:26
Ako nisam na što odgovori,podsjeti me jer mi laptop .ajede slova.


Posted By: iver
Date Posted: 18 Rujan 2019 at 00:57
Novak, sa slikom si trebao početi. Ne znam imaš ki zdravstvenih problema, ili poremećaj hormona, ali prije svega moraš probati dobiti mišićnu masu. Da se sad riješiš nešto sala ostaješ kost i koža. Pusti dijetu, i vježbaj uporno i progresivno, uloži napor u to. Neću detaljizirati, znam da ni moj prethodni koment nisi shvatio, počni sa optrećenjem kojim možeš 15 ponavljanja, radi seriju dok nisi bez snage, možeš varirati težine jedan tjedan veće sa manje ponavljanja, jedan tjedan manje težine sa više ponavljanja, ali radi i uloži napor, pa onda vidi nakon 3-4 mjeseca. I mišićima i zglobnom-koštanom sustavu treba vrijeme da se adaptiraju, a ako imaš sreće i endokrini sustav će se polako popravljati. Zaboravi deficit, nije za tebe sad. Bench ti je stvarno užas, pa ti ni pošten sklek ne možeš napraviti. Vidim da su ti i ramena atrofirala, koliko dižeš u potisku sa ramena? U ovom stanju, treba ti upornost i vremena za napredak.


Posted By: Gym_girl
Date Posted: 18 Rujan 2019 at 09:37

Novak, forum nije mjesto koje će rješiti tvoj problem....voljela bih da je to moguće bar u nekoj mjeri ali kod tebe treba poraditi na više područja, a to je nemoguće na ovakav način. Pitanje je i koliko je taj trening kojeg radiš dobar za tebe trenutno i koliko uopće pravilno izvodiš vježbe, a prehrana je gotovo sigurno preslaba za ono što ti sada trebaš. Što se prsa tiče, moguće je i da je to posljedica hormonalnih neravnoteža pa to onda isto tako treba provjeriti prije nego što se bilo što drugo zaključi. I ne samo to, puno strahova tu još treba razbiti.

Imao si dosta fluktuacija kroz život koje su ostavile neke posljedice i sve to treba uzeti u obzir. Rekao si da nemaš mogućnosti za individ. trening ali pokušaj naći neki način da se povežeš s nekim tko bi te mogao vidjeti i raditi s tobom uživo. Ovako se bojim da ti možemo samo još više naškoditi krivim savjetima. 






-------------
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/



Posted By: Novak-44
Date Posted: 18 Rujan 2019 at 10:23
Ovako,ići ću doktoru da mi provjeri testestorone.Mislim da su mi sniženi,u potisku dižem 30 kg.Šta da radim sa prehranom? Dali je ovaj plan treninga dobar za slijedeća tri mjeseca.Šta da pitam oko čega da mi pomognu?


Posted By: Justanyone
Date Posted: 18 Rujan 2019 at 11:48
Novak, najprije doktoru, a kad dobiješ rezultate hormona, onda dalje vidjeti s treningom i prehranom. Najprije vidi šta će ti savjetovati doktor, ali i sam malo istraži kada dobiješ dijagnozu, doktora ima fakat svakakvih. Ne kažem sad da je dr. Google najbolji, ima i hrpa kontradiktornih studija, ali što ti, uz doktora bolje razumiješ svoje stanje, bolje ćeš si znati pomoći na dnevnoj bazi. I manje će ti neki treneri koji su samo na izgled orijentirani moći prodavati maglu. Tek kad skužiš je li stvar u hormonima i što točno, onda odi srediti trening, i to neka te netko prije svega nauči ispravno izvoditi osnovne vježbe. Dakle, da je dobra tehnika. Možeš po ovom programu, ali kako kaže Iver, potrudi se, da malo stimuliraš te mišiće, a ne da radiš 15 ponavljanja, a mogao bi nakon toga još 5, ili da radiš vježbu za guzicu, a rade ti donja leđa ili kvadricepsi. Kad radiš, razmisli o tome što radiš i osjetiš li ono što bi trebao, i to zamoli da te nauče i obrate pozornost. Kad izvodiš čučanj, npr. da ne rade sve donja leđa i da ti koljena ne padaju prema unutra. Na primjer. Ima još toga, ali mislim da se shvaća poanta.


Posted By: Novak-44
Date Posted: 18 Rujan 2019 at 14:07
Ovako,razgovarao sam sa trenericom i došli smo do zaključka ,da ne jedem dovoljni i da nema mapretka koji je počeo prvih mjesec i pol dana,vježbe uzvodim korektno ali moram uzeti u obzirvi tablete koje me najvjerovatnije usporavaju.Sa šipkom dižem 32,5 kila na benchu.🙄,napravit ću nalaze i prvi put mi se prosvjetlilo da ne mogu mršaviti i dobijati neku masu.trebam savjet oko prehrane šta ne smijem jesti,rekla mi je junk food,slatko,i ta s...a sa oproštenjem.kruh jako malo ali gdje da dobijem ugljikohidrate.U biti treba mi neki plan prehrane.


Posted By: Novak-44
Date Posted: 18 Rujan 2019 at 17:58
Sad sam od doktora sutra vadim krv,nalazi prekosutra a hormoni drugi tjedan.Vadila mi je krv iz prsta Hipoglikemija kaže.


Posted By: Novak-44
Date Posted: 20 Rujan 2019 at 16:24
Pozdrav,dobio sam nalaz krvi:Kolesterol:5.8,nomalno 5.Trigliceridi:2,normalno 1,7.Ldl kolesterol 4.1,normalno,3.0,Ureja 9.5,normalno 8.3.Preporuka treniraj i piti više tekućine,koju sam istina Bog zapostavio od kada nisu vrućine.Google kaže da se 48 h,prije uzimanja krvi ne smije nsporno trenirati a ja sam imao trening 24h,prije.Hormoni u utorak,srijedu.Ima li ko kakva iskustva po ovome što mi je masnoća malo povišena nemam snage za bolji bench recimo.Hvala.


Posted By: Novak-44
Date Posted: 21 Rujan 2019 at 12:43
Opet ja poslije cijele noći na dr.google.Po svemu imam manjak testestorona libido,promjene raspoloženja ne napredak u teretani(makar ću nalaze imati u utorak , srijedu.Naime prvih mjesec i pol sise su se bile dizale,šlauf stanjio,odjednom sve je stalo progresija u težini,sve radim ispravno ali nemam više snage.Ok prehrana mi je k.ikiriki ali sam ubacio i cardii trčanje na traci pa tako imam 5 do 6 aktivnosti dnevno,oscilacije težine ne mogu povezati sa testestoronom,subota 83,5,danas 85.Dali da stanem sa svim ili se te sise i trbuh mogu popuniti? Molim savjet.


Posted By: Justanyone
Date Posted: 21 Rujan 2019 at 13:39
Novak, iskreno mi je žao zbog situacije u kojoj si se našao, ali molim te, probaj se malo smiriti. Razumijem da te smetaju te sise, ali ako je stvarno testosteron u pitanju, a po svim se naznakama tako čini, onda imaš malo ozbiljnijih stvari za brigu od muških sisa. Da ti odmah odgovorim, ne nije kolesterol uzrok lošem benchu, i sama godinama vučem i viši pa bez problema dignem i više od 35 kg u istome, a k tome sam još i žensko, i to ne pretjerano sportski nastrojeno.

Tebi bi najbolje bilo pričekati što će ti reći doktor(pretpostavljam da ćeš nekakvu suplementaciju dobiti), i jesti do sita, cjelovitih namirnica. Dakle ne se sada baviti fat lossom i mršavljenjem, nego se najesti mesa, sira, jaja, povrća, voća, žitarica..... koliko ti osjetiš da ti treba, da imaš snage na treningu za sve te silne aktivnosti. I trenirati tako da se za tih 3-4 serije od cca 10 ponavljanja(u prosjeku) potrudiš. Pusti i tijelo i psihu da se malo oporave, dapače, savjetovala bih ti da ne krećeš ni u kakve deficite dok se to ne dogodi, jbga... i sam deficit je i te kakva vrsta stresa, pogotovo nekima.
Težinu i sve to apsolutno ostavi sa strane koliko možeš dok ne riješiš hormone, jer i to i te kako utječe na težinu i masno tkivo.


Posted By: Novak-44
Date Posted: 21 Rujan 2019 at 13:46
Znači nastaviri sa treningom?


Posted By: Justanyone
Date Posted: 21 Rujan 2019 at 13:57
NAJPRIJE DOKTORU! Ako doktor da Amen za trening, i kad dobiješ sve lijekove koje trebaš uzimati, onda da, nastavi. Ali poprati taj trening adekvatnom prehranom, a ne snaga+ kardio 5-6puta tjedno, a prehrana nikakva. Tako ništa nećeš postići.


Posted By: Novak-44
Date Posted: 21 Rujan 2019 at 14:27
Hvala,pričekati ću nalaze.danas ne idem na cardio ali ću u ponedjeljak ići odraditi trening pošteno,Hvala


Posted By: Novak-44
Date Posted: 23 Rujan 2019 at 18:41
Evo mene opet.Čekam nalaze sutra i googlam,danas nisam išao na trening jer sam bio nenaspavan i nikakav.Puno sam bio na netu,raspitivao se,osluškivao tijelo i došao do zaključka da je moguć povišen Kortizol uz testestorone.Malo sam mislio što i kako sam se hranio ova prva tri mjeseca u teretani.Kada radim ujutro dižem se u 4 i 30,pojedem 100g.zobi,2žlice chia,1 mjericu wheya,oko 9 10 sati uzmem neku proteinsku čokoladicu ili danas 50 grama prženog kikirikija,kad dođem doma piletina na lešo i mješana salata,odmor sat dva i onda 100gzobenih,banana,chia,poslije treninga whwey,večera,salata,nekad tuna,nekad dva jaja i malo integralnog kruha.Većinu noći me glad probudii moram pojesti makar zobenu kašu.Koliko sam mogao shvatiti taj kortizol je promjenjiv i zato me kada padne šećer uhvati drhztavica,tremor a do danas sam to pripisivao svojim dijagnozama,F.43.1 i depresija te se hvatao tableta.Kada radim popodne prehrana je ista samo je večera u 22:30.Još što sam čitao da taj kortizol kada je povišen smanjuje testestoron i oscilacijama na vagi.Dali je to točno?Do sada sam kada bih vidio višak na vagi praktički gladovao,i dovodi do ne napretka u treningu.Doktor za dijagnoze kaže da je poželjno da se bavim aktivnošću.Bio sam dva tjedna 15 dana na bolovanju imao 13 treninga snaga +cardio 7km trake.i vaga kaže 2 kile više što mi se čini skoro pa nemoguće što se čini kalorijskog unosa.trčati mogu i sa 1800 kalorija dnevno.Ovako da mi netko objasni taj kortizol i povezanost sa testestoronom,napredkom u prehrani,i ako netko ima živaca da mi da neki zdravoseljački primjer prehrane da nabacim mišićne mase a da ne dobijam mast i da izreguliram taj kortizol.Testestoron javim sutra.Hvala od❤.


Posted By: iver
Date Posted: 23 Rujan 2019 at 19:57
Sve može utjecati na sve, pa i testosteron, prije svega dugotrajan deficit kalorijski. Daj jedi što raznolikije, i napusti dijete. Već ti je par puta sve rečeno i od gymke, a ti uporno tupiš. Pa pogledaj se, djeluješ kao da si iz logora izašao, zar to trenerica nije vidjela? Ne ubiti se vježbanjem - kontraproduktivno - ali izaći iz komfort zone i kvalitetno što raznolikije se hraniti, čudi me da ti iz uši ne izlaze zobene. To je ok namirnica, ali pretjeruješ, a whey nema baš nikakav mikronutrijent u sebi, a što sve tebi fali ni prosječan doktor neće reći jer ne zna. Ako se ustanovi neki hormonski problem, odi kod endokrinologa. Si bio možda na ultrazvuku abdomena? Ukoliko npr imaš manjak ili višak nečega, taj problem ima uzrok negdje.


Posted By: Novak-44
Date Posted: 23 Rujan 2019 at 20:06
Pa zato sam i pitao šta je to raznovrsno,u biti šta da izbjegavam da ne dobijem masnog tkiva i da se to rasporedi u neku mišićnu masu.


Posted By: iver
Date Posted: 23 Rujan 2019 at 22:53
Prvo zaradi malo mišićne mase, pa poslije razmišljaj o masnom tkivu, osim ako nemaš zdravstvenih kontraindikacija. Da izgubiš ono masno tkivo koje sad imaš, ostao bi kost i koža. Nema potrebe da sličiš na bodibildera, ali ti imaš mišićnu masu ispod zdravog minimuma, ne znam što ti od toga nije jasno? I jakost ti je očajna, pa ja imam 20 godina više od tebe, i ono što ti dižeš sa dvije ruke ja sa jednom, a nisam ništa posebno niti više vježbam. Ali ponavljam, ne znam jeli kod tebe takvo stanje prouzročeno zdravstvenim poremećajem ili glupim dijetama, mada skoro kod svih bolesti prava količina i vrsta vježbanja može pomoći, a niti te poznajem niti vidim, pa neka to odredi netko tko je pored tebe, dobar liječnik ili obrazovan trener za ljude posebnih potreba. Nemam ti što dodati na to.


Posted By: Novak-44
Date Posted: 24 Rujan 2019 at 05:49
Sve mi je puno jasnije ali i puno čitam,pod stresom sam 100,%,0:24,znam da sam dosadan ali ove iscilacije u težini prišlu Nedjelju 83,5 jutros 86,mi utječu na kvalitetu života svi givore voda jedi ,prvi tjedan bolovanja,83,2,84 što je ok.Tprošli tjedan 84,5,86.svi govore voda ali je i premalo pijem od kada nema vrućina.Imao sam 5 treninga od prošle nedjelje 3 snaga bez komfora i 2 cardia po 7 km.Bio na prehrani kao što sam jučer opisao ili manje,jučer za večeru kajgana 2 jaja i mala konzerva tune,probudilo me oko pol noći,20-30,grama gaude i banana.Iver govori da on nema oscilacije dali sam se udebljo ili kortizol ili šta mi je,trenerica ne zna,kaže to ste vi muški,doktorica još manje.Hlaće normalno oblačim te tri kile ne osjeti.Što mi se događa?


Posted By: Gym_girl
Date Posted: 24 Rujan 2019 at 09:02

Novak, pokušavamo ti pomoći ali teško te je pratiti. Sad je ovo, sad je ono, pola slova se pogubi, a odjednom je u priči i neka trenerica pa sad ne znam otkud ona (možda samo radi u gymu pa si je pitao onako usput ali tko to više zna...)

Već sam ti napisala da forum nije mjesto na kojem možeš dobiti odgovor jer tvoj slučaj zahtijeva jedan puno detaljnji i ozbiljniji pristup. Očito tu ima još svašta što treba uzeti u obzir, od lijekova do nekih dijagnoza i puno priča iz prošlosti, a za sve to je i pitanje da li smo mi dovoljno kvalificirani da ti pomognemo.

Čak i da jesmo, to je stvar koja se rješava individualno, a ne preko nekog foruma. Treba ti netko ko će cijelu tvoju priču staviti na papir, napraviti dobru analizu, smislit mudar plan i pratit te putem. Iver ti je dao pravi smjer, treba radit na mišićnoj masi, a prije svega na pravilnoj tehnici vježbanja, a što se prehrane i plana treninga tiče, kao i svega ostaloga što to prati - za nešto konkretnije treba uložiti puno više vremena i truda da se poslože sve kockice tako da ti se ne naškodi, a to nije niti tako jednostavno pa time ni besplatno.

Ne postoji jedan odgovor koji ti se sada može dati i instantno rješiti tvoj problem, postoji samo početni plan na temelju analize svih tvojih podataka i korigiranje tog plana putem po potrebi. Zadnji put ponavljam - ovo nije mjesto za to.








-------------
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/



Posted By: Novak-44
Date Posted: 24 Rujan 2019 at 09:49
Kako se po kvalifikaciji zove ta osoba?Psihijatar mu je smanjio lijek koji zadžava vodu.Pitao sam u biti za kortizol koji mi je sigurno povišen dali in zadržava vodu?Ovo drugo sam sve shvatio.


Posted By: Justanyone
Date Posted: 24 Rujan 2019 at 15:20
Endokrinolog, liječnik opće prakse, nutricionist i trener. Iver i Gymka su ti stvarno sve napisali. Ali ono što osjećam da ti još nije sjelo je da ta oscilacija u težini NIJE BITNA. To nije mast, nego najvjerojatnije voda, stolica i glikogen, ali to tebi sada NIJE BITNO. Razumijem:ako jedan dan pojedeš malo više imaš osjećaj da se debljaš, ako išta skineš za to od gladi moraš žrtvovati zdrav razum i bilo kakav napredak u teretani, a pitanje je kakav je i san i razina stresa od svega toga.
Ono što pokušavamo reći je da ti sada jednostavno ne smije biti bitna kilaža i masno tkivo jer je jako moguće da imaš hormonalnih problema, što nije mala stvar. Razumijem da to nije jednostavno, ali za tebe bi sada najpametnije bilo ostavit se vage i brojanja IČEGA i posvetiti se prvenstveno otkrivanju hormonalnih i drugih metaboličkih problema koje možda imaš. Kad to dovedeš pod kontroli, onda se primiti treninga. Kad bi tako krenuo tijelo bi ti možda reagiralo na tebi vrlo neočekivane načine pa bi bio i zadovoljniji izgledom, a OPUSTIO BI SE, što isto iščitavam da ti je prijeko potrebno.

Oprosti, ali preslab si i za ženu, a kamoli muškarca tvojih godina. A uz trening, kad jednom počneš raditi na jakosti i kad je stekneš, će ti kasnije biti PUNO lakše topiti bilo kakve viškove. Da bi išao na definiciju moraš imati što definirati, a to kod tebe nažalost nije slučaj.
Zašto ti ovo pišem? Jer sam krenula od točke koja je koliko različita toliko i slična tvojoj.

Kao djetetu mi je oštećena motorika i dubinski vid, nebitno sad zašto). Naravno da, kad vidiš da svi oko tebe nešto mogu, a ti ne, i još ti uz to stalno tupe da nećeš nikad niti moći, sport ti nije baš jedna od omiljenih aktivnosti. Zbog toga i loše prehrane naravno natučeš višak kila, ne velik, ali dovoljan taman da se vidi i da ti smeta, a tvoji ti baš i ne znaju pomoći, nego te još jebu u zdrav mozak jer i sami stres liječe hranom. Malo genetike, malo svega toga i eto mene sa hormonalnim poremećajem i viškom masti. Fast forward nakon par godina stagnacije svega toga, uz nekoliko ciklusa UN-ica, atkinsa, mayo clinica sa 1200 kcal u srednjoj, i na kraju totalne promjene prehrane nakon dijagnoze inzulinske rezistencije na drugoj godini faksa, nađem ja da bi za PCOS trebalo počet vježbat i smanjit UH. I voila, naprave mi program jer doslovno nisam mogla ni jednu vježbu izvesti kako treba, ali low carb, hrpa hodanja i kružni djeluju, jer deficit je deficit.
I smršala ja, ali je***u mater, nije to to. Trbuh ne mrda(kako i bi uz hrpu sira i voća, ali tko je onda to znao), spavam katastrofa i budim se po noći od gladi, vaga nakon nekog vremena stoji ili ide prema gore čim nešto više pojedem. Dečko iz teretane u koju sam išla(inače KIF-ovac) se nije baš potrudio pogledati izvedbu rezultat toga što je sastavio pa sam krenula na malo jači program. Jer Bože moj, on je napisao program i njegov je posao gotov jer on nema vremena. Sve što mogu reći je hvala Bogu pa sam ja oprezna sa kilažama i uvijek sumnjam u sebe xD. Jer naravno da kad je vidio kako izvedba izgleda(nakon mog opetovanog kukanja i gnjavaže) da se krenuo krstiti: plank nisam mogla držati 20! sekundi, bilo kakva ravnoteža nije postojala, bench press je bio nepoznanica zbog mišićnog disbalansa, a čučanj su odrađivali kvadricepsi i donja leđa. Na žalost.

Još malo fast forward, posvadimo ti se ja i on, jer je meni dopizdila loša forma, a njemu što mi mora objašnjavati osnove 555 puta(jer bi sa mnom trebalo ispočetka raditi, a gospodin, pogađaš, nema vremena) i promijenim ja teretanu.
Pametnija ovaj put, uzimam privatnu trenericu i odmah govorim sredi mi trup i slabije skupine. Aha... pametnija. Odmah da napomenem da ona nije kao trener bila loša i dosta me toga naučila, ali je bila fitnessica. Sa samo jednim ciljem: Fat loss na metar kubni.
Ja se pak nisam dala i rekla sam joj da mi sredi treninge, ali nisam htjela u deficit nema Boga. Ona i dalje: Moraš mršat.
Ja: Znam da ne mogu na klasičnu masu, ali je***u mater, ne mogu napravit ni pošten čučanj, izgubit ću i ovo malo snage što imam.
Ona: Ma sad ćemo mi tebe srezat, ja ti ne volim tu gojaznost.
Ja: je***u mater. Nije mi bitno kako izgledam, ako ne mogu napravit pošten iskorak! Nije mi bitno ni s čim radim, ako trenutno mogu samo čučnjeve uza zid, ali da su pravilni, radit ću to, ali nemam snage.
Ona: Ma imaš. Trebaš se samo naviknuti na manji unos, a ako ne spavaš, imam ti ja *nekakav suplement kojem ne znam ime* *facepalm*
Nakon nekog vremena natezanja,(prvenstveno mojim odbijanjem da jedem u deficitu, jer ne spavam kako treba em od posla em od gladi, pa sveopćenito pizdim i pod stresom sam( i da, to može vodu zadržavat), dođem ja na ideju da bi mogla jest na održavanju nekakvom uz progresivan trening(thinks to self: 8-12 ponavljanja, dosta za rekreativca, a meni će bilo šta smisleno pomoći)

I ne dam se ja, i sastavi ona meni fakat program oko osnovnih vježbi, i gle čuda. Nakon par mjeseci, popravi se i plank i iskorak i bench i odjednom šipka nije više toliko teška.
Nisam ja još bila baš nešto presretna jer mi je trup katastrofa, i lordoza me užasno smetala pa sam se išla pozabaviti disbalansima i skoliozom, i gle čuda.... ode i trup malo na bolje(ali to je priča za drugi put).

Zašto ti pišem ovako dugačak post: Dopizdio je, naravno, nakon nekog vremena i meni višak masti. I kad sam ga konačno krenula skidati, krenulo je neusporedivo lakše nakon jednog-dva ciklusa hipertrofije i izgledalo 10000 puta bolje nego prvi put. Nalazi krvi izvrsni, da me vlastiti doktor pitao šta sam napravila da zna reći drugima. xD.
Ovakav pristup možda jest dulji, ali je korisniji i bolji i za psihu i za tijelo. Em ćeš se oporaviti, em ćeš kasnije s više mišića moći bolje topiti tu mast koja ti smeta.


Posted By: Novak-44
Date Posted: 24 Rujan 2019 at 16:11
Ma mislim da slabo jedem a za to mi ne treba nutricionist,jesti ću raznovrsno i davati sve od sebe na treningu.Uništavam sam sebe psihičkiki i fizički.Danas poslije posla sam se tresao od gladi i bio dislovno kud,svi simpromi nedivoljnog kalorijskog unosa.Krivo sam krenuu kad imam trening snage bolje jedem,kada mi vaga pokaže više ili sam na pahuljicama ili naničemu.Cilj sam si krivo postavio,ne moguće a to su ona "muška prsa",moj cilj je malo ojačati i dignuti mte sise.Dakle uporan trening i raznovrsna prehrana?


Posted By: Novak-44
Date Posted: 24 Rujan 2019 at 16:32
Dobio sam Amen za trening,testestoroni dobri,a drugo je ili posljedica lijekova,ili stresa ne šalje me specijalisti šaljem nalaz u komentaru.Samo me ta vaga i oscilacije ubijaju ali i to moram rješiti,sa 83,5 na 86 u tjedan dana a 5 treninga,i spominje mi ugljikohidrate da jedem. https://imgur.com/a/9TyoMj3


Posted By: Novak-44
Date Posted: 24 Rujan 2019 at 20:08
Samo da VVamm se svima zahvalim što ste me trpili👍,i iznesem planove za slijedećih par mjeseci i čujem Vaše mišljenje.Hormonalni poremećaji su od lijekova i stresa (što je donijelo izgladnjivanje),radit ću po ovom napravljenom programu(čak sam danas našao čovjeka koji će mi pomagatii pokazati ako gdje zapnem😊),progresivno i 100%.Danas je bilo tako na treningu Novi Početak,cardio neću izbaciti.Što se tiče prehrane,za nutricionista nemam ali znam što moram jesti a što ne smijem.Smijem sve osim kruha,gaziranog,slatkog i pohanog.Puno zelenja,voća,mesa,ribe..Koliko god Vi mislili da mi niste pomogli niste našli čarobni štapić ali ste me prosvjetlili da moram jesti jer to utječe na napredak i psihu što je meni još važnije,da sam znao za forum lani ne bih završio na odjelu a sve je bilo uništavanje tijela i psihe izgladnjivanjem gdje sam bio i ovih mjesec i pol dana.Ako ima ko kakvo mišljenje i sugestije moga plana neka ga iznese,ako ne svakako hvala.


Posted By: Gym_girl
Date Posted: 24 Rujan 2019 at 22:58

Jest ćeš raznovrsno i uporno trenirati, a što ćeš napraviti kada vaga pokaže više?

Novak, trebaš naći stručnu osobu koja će te pratiti i korigirati smjer po potrebi. Bojim se da ćeš se sam samo još više pogubiti. Taj čovjek kojeg si danas našao da ti pomaže u treningu je netko tko trenira u tvojoj teretani ili?



Posted By: iver
Date Posted: 25 Rujan 2019 at 00:24
@just..., čestitam na upornosti, kapa dolje. Nadam se da si i u poslu takva :)
@novak, hvala milom bogu :) Ponavljam, kao što ti je i gymka napomenula, trebaš nekog da te savjetuje, već smo imali primjer što sebi možeš napraviti, ne idi u krajnosti. Nisi nikad napisao što voliš jesti? Nemoj se prisiljavati na nešto što ne voliš, to je takodje stres. Svi smo različiti, različite namirnice nam odgovaraju ili ne odgovaraju, ali zato trebamo pratiti. Netko osjeti, netko ne na žalost. Npr ja ne mogu ništa bez kruha, jedem ga čak i kad ima kuhanog krompira uz jelo, doduše samo jednom godišnje jedem bijeli kruh, inače kupujem zobeni od dubravice - ali to ne znači da tebi ne smeta, ne znam.Imam sreću da me slatko uopće ne privlači, godišnje možda samo desetak sladoleda. Sad je još uvijek sezona lokalnog voća i povrća, ima znatno više nutrijenata nego ono zimi u shoping centrima što su obrali prije xxx dana, iskoristi priliku, nešto mesa, variva, čuvaj se i sretno. Ne budi razočaran ako je napredak spor, ako uživaš u kardiu, radi ga, ali ne tako kao da se spremaš za maraton. Može i to, ali tek kad dodješ na neku normalu za tebe, trebaš pratiti i koje ti je vrijeme oporavka nakon trening - koliko ti treba da se osjećan spreman za njega, nije svakom isti. Ili mijenjaj treninge tj vježbe na svakom treningu, pa imaš npr 3 grupe vježbi za tri treninga tjedno. Svi smo nestrpljivi i htjeli bi više i brže, ali nije to za svakog, sve u svoje vrijeme. Kad ti dojadi, možeš i nakon svakog mjeseca uzeti tjedan pauze ili lagane gimnastike za razvoj motorike. Ništa nije u kamen uklesano, ni u rekreativnom a ni u vrhunskom olimpijskom treningu. Tako ni u prehrani, fitness marketing ždere stekove a zdrav život je nešto drugo. Moj najbolji frend iz detinjstva je bio Olimp.pobjednik u hrvanju, više je volio variva nego stekove, a i danas je kao stariji čovjek savršenog zdravlja unatoč vrhunskom sportu.Za razliku od mene, pojeo je i cijelu tortu dnevno, ali je trenirao 6 sati umjesto mojih 4, a to je izuzetno visoko intenzivni trening. Uglavnom, imao je izvrstan osjećaj da prilagodi prehranu potrebama, onda još nije bilo nutricionista, nego se koristilo vjekovno iskustvo koje su nam stariji prenosili. Kad je netko pretjerao sa težinom, onda 3-4 dana ozbiljnog posta ili gladovanja, pa smo tako se vraćali na normalu. Nije bilo dugih deficitnih dijeta po mjesec ili tri, previše bi utjecalo na trening. Drž se i pamet u glavu.


Posted By: Novak-44
Date Posted: 25 Rujan 2019 at 05:49
To je dečko koji radi u teretani i daje osobne treninge,meni je to preskupo,nije da plačem ali za nutricionistu i osobnog treneta nmmam nivaca,to mi je mjesec dana podszanarstva i režije.Samo još jednom kako sam u 10 dana dobio 5 kg sa treninzima.Sinoč sam mislio da mi je dosta ali sam se nočas dizao i zobene i par mjerica wheya i danas na 88kg,jučer na 86 prošli tjedan 83,5 i to bi mi bila startna težina prema masi,kada sam smiren težina je na 83,5 ali ovo je sad previše.Voda stres hormoni?


Posted By: Novak-44
Date Posted: 25 Rujan 2019 at 06:03
Lijekovi,stres,kortizol ili šta drugo,doktorica opće prakse kaže da je voda.i svi kažu da se preko robe ne vidi.Kako da to izreguliram bez posta da ne poludim.Osjećam da se tjelo opustilo poslije mjesec mjesec i pol dana početne progresije.Hvala i oprostite.


Posted By: Novak-44
Date Posted: 25 Rujan 2019 at 13:04
Da istina je da me vaga ubija i način prehrane ali jutros me opalila vaga do ibera.Bio sam sada osobno kod svoje doktorice,kojoj je jučer to bila voda a danas je masno tkivo u 7 dana 5 kila.Jučer mi je bio novi početak ali beznam šta da večeram a da me ne budi glad.Napravim si zobenu kašu i onako izboban od terapije na žlicu uzmem wheja i zalijem mlijekom i tako cijeli prošli tjedan. Pijem i chia sa vodom prije spavanja radi probave.Bio sam se pomirio sa tim da ću u masu ići sa 83,84,kile.Ako imate kakav savjet odkuda ovih 5 kila viška u 7 dana od jučer 2.Neću se predati ali nemam kome kad ni sa svojom doktoricom ne mogu razgovarati.Ne treba kortizol kaže,jedan dan je voda drugi nije.Ako možete pomoći ovako,bio bih zahvalan samo da krenem ispočetka.Vježbe sve radim ispravno.Ako je voda kako ću je rješiti bez posta.Hvala svakako.


Posted By: Gym_girl
Date Posted: 25 Rujan 2019 at 16:00

Novak, ti nemaš pojma kako bih ti ja voljela pomoći, i ne samo ja. Justanyone ti je napisala odličan post i ja se nadam da si ga pročitao, više puta. Ali sam 99.9% sigurna da nisi ni 2 puta, a 99% da ga nisi čak niti jednom do kraja. Vjerojatno ni mnoge iverove također nisi pomno proučio, a trebao biš. Pitanje je šta će i s ovim mojim postom biti :))

Zašto mislim da nisi? Zato što se stalno vrtimo u krug sa istim pitanjima i odgovorima. I zato što nekako vjerujem da tražiš taj jedan extra odgovor koji će spasit stvar, i ako ga ne vidiš u tekstu nekako sve preletiš i ideš dalje po svom...

Ako sam u krivu, bit će mi drago.

Prvo - 5 kg masnoća u tjedan dana nisi dobio sigurno i ako ti je to rekla doktorica onda nađi drugu. Drugo - dok ne rješimo strahove oko vage nećemo se maknuti s mjesta. Više puta smo ti pisali o tome što sve čini našu cjelokupnu težinu i iz kojih razloga se događaju fluktuacije. Isto tako, moraš znati da i trening utječe na brojeve koje vidiš na vagi, dakle moguće je biti na istoj kilaži pa čak i dobivati nešto ali u ogledalu izgledati bolje. Da li si to shvatio, zvuči li ti to moguće?

Ne znam koliko si puta napisao da ti odjeća bolje stoji, da si izgledaš bolje, da ti je čak i žena komentirala da bolje izgledaš ako se dobro sjećam - a mi se opet vraćamo na vagu?

Jesi kad razmišljao da se rješiš tog čuda? :D Ozbiljno ti kažem - mislim da biš trebao zaboraviti na vaganje, barem mjesec dana. Jesti, trenirati, pratiti kako izgledaš u ogledalu i kako ti odjeća stoji, a onda se eventualno izvagati ali sa svješću da je broj kojeg vidiš totalno nebitan jer si izgledaš bolje.

Razumijem da nisi u mogućnosti priuštiti si stručno vodstvo, i mi se radi toga svi skupa trudimo bar ti malo olakšati taj tvoj proces, ali nije lako posložiti sve te razbacane kockice. Svatko ima svoj neki pristup i način rada, ali generalno ti nekako pokušavamo dati bar neke okvirne smjernice, da si ako ništa drugo okrenut prema pravom smjeru. A to je više hrane i više treninga - ali kvalitetnih. Ti trebaš izgraditi dobar temelj prije svih nadogradnji. Ako ti taj trener tamo može barem malo pomoći u tome to bi bilo idealno.






-------------
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/



Posted By: Gym_girl
Date Posted: 25 Rujan 2019 at 16:06

Uzimaš li možda neke nove lijekove koji bi ti mogli navlačiti vodu? Jesi li kakve promjene radio u zadnjih par tjedana otkad vidiš takve fluktuacije? Kakva ti je probava, obavljaš li redovito veliku nuždu?

Puno toga je bitno znati da bi se moglo reći zašto ti se događa to što ti se događa, barem pretpostaviti, i upravo je u tome vrijednost stručne osobe koja zna pitati prava pitanja i skupiti informacije koje će je dovesti do mogućeg/mogućih odgovora, a onda znati zaključiti kako dalje. Pitanje je kakve sve lijekove uzimaš i kako oni utječu na tijelo, kako i koliko točno jedeš, što sve i koliko piješ, kako sveukupno funkcioniraš u životu.....nije dovoljno samo pitati zašto i očekivati odgovor iz rukava. Voljela bih da to mogu, ali nažalost kod nekih pitanja put je malo duži :)






-------------
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/



Posted By: Novak-44
Date Posted: 25 Rujan 2019 at 16:34
Specijalista mi je jučer prepolovio lijek koji navlači vodu.Ovako pročitao sam sve i opet ću ali sad ću napisati duži tekst da se bolje razumije.Ti si mi se prva javila i rekla za hranu i ja sam slušao i prvih mjesec i pol dana sam imao progresiju manji šlauf sise tvrđe,ali onda slabija prehrana večera naročito i stagnacija.Ovih tjedan dana gdje je ta kilaža išla gore a nadam se da je voda,u dane treninga "normalna prehrana" ali budi me glad i ja onako nazoban dižem se po noći napravim si kašu i još par žlica wheya direkt usta i nalij sa mlijekom.Tu je kilaža išla gore.84,5 za dva dana,85,5,jučer 86,danas 88.pa ni te hlače ovaj tjedan ne stoje dobro.😪,doktorica mi je u banani ali teško çu naći drugu sa F.43.1.Znači kao što sam jučer rekao novi početak,dečko koji je jučer radio samnom je odradio super o sjetim svaki mišić,prsa,biceps,trbuh koji smo radili ima tu i Iverovog😊,slabije pijem vodu.Moj najveći problem je ta večera jučer salata dva jaja i tuna ali me glad probudi.Panika u kilaži je radi novog početka da znam da sa kilažom 83,5,84,koja je bila zadnjih mjesec dana krećem masu radit.Ako je to voda kako da je se rješim i da krenem naprijed koliko mogu.

P


Posted By: Novak-44
Date Posted: 25 Rujan 2019 at 16:44
Probava je dobra,uzmem svaku večer kao pudig u vodi chia.Lijekova nema novih,još smo taj jedan prepolovili.Još jednom molim za oprost svog pisanja i dosađivanja ali inače nisam mutav i sam bi išao nutricionistu ali okolnosti su takve a i liječnica opće prakse je takva kakva je.Zato se i obraćam Vama.


Posted By: Gym_girl
Date Posted: 25 Rujan 2019 at 16:58

Nemamo ti što oprostiti, budi opušten ;) I super za trening, nadam se da dečko koji te prati to dobro radi ;)

Ok, ajmo ovako....s obzirom na to da ti je jučer prepolovljen taj lijek koji bi mogao imati neki efekt na vodu, možeš li pričekati koji dan da vidimo ako će se što promijeniti?

Druga stvar - jaja, tuna i salata za večeru, od toga bih i ja bila gladna. Pogotovo ako sam prije odradila trening. Kada inače treniraš, u koje doba? I pojedeš li kada nešto ugljikohidratno navečer?

Treće - zašto slabo piješ i koliko je to "slabo" - čaša, dvije, tri? Piješ li još nešto osim vode?






-------------
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/



Posted By: Novak-44
Date Posted: 25 Rujan 2019 at 17:30
Evo bit ću iskren,taj lijek bi trebao imati utjecaj na vodu ali ovih godinu dana
bije imao utjecaj na vodu i debljanjanje,što se meni nije desilo radi treninga i kalorijskog deficita.koji želim izbjeći jer ne treba mi tipa jučer i x dana da se tresem koncentracija nula,nervoza svi simptomi kalorijskog deficita.a lijek nema yoyo efekt da nuspojave dolaze godinu poslije,ali pričekat ćemo.Za vagu dobra ideja jer kad u dane bez treninga vidim više ja sam na zobi ili ničemu.To me je lani dovelo na 75 kg i hospitalizaciju.Znači imam poremečaj prehrane pćenito ne znam jesti
Nikad nisam znao.Ne uživam u hrani.Večere u dane treninga su mi takve,ali onda glad buđenje i šopanje proteinima i zobenim.Ne znam šta je to ugljikohidratna prehrana osim da je to riža,krompir,kruh.Vode popijem oko litru i pol valjda zbog psihe.Sada se tresem od gladi a boli me trbuh napuhnut sam.Danas Zob,chia,whey sa vodom,ono od z bregov šta ima 50g.proteina.Ručak dvije pljeskavice 200g.dve fete onog alpskog kruha od Radnik Opatija i salata zelena i pomidor.Treniram ujutro oko 8 popodne oko 17,popodne poslije ručka idem odspavat danas nisam a mislio sam na cardio ali sam opet gladan i nenaspavan.a bole mišići od jučer.što da sad pojedem a da mi ne padne teško na želudac jer tek sad osjetim kako me whey i zob ponoći razvalili.Šta predlažeš dalje?


Posted By: Novak-44
Date Posted: 25 Rujan 2019 at 17:47
Pijem samo vodu običnu i puni kave


Posted By: Novak-44
Date Posted: 25 Rujan 2019 at 17:53
I kefir opet pijem ali što mi ga žena radi,kažem opet jer sam prije par mjeseci pojeo i one gljivice kada sam imao pohod😪


Posted By: Justanyone
Date Posted: 25 Rujan 2019 at 17:56
Novak, ovo je sve nekako zbrčkano. Pojedeš li ikad ikakav kruti obrok ujutro? Recimo jaja, salata i zobene ako baš hoćeš? Pa da u isto vrijeme imaš sve u obroku: P+M+UH+ vlakna. Možda bi bio sitiji. Natukao si puno mliječnog šećera u prehrani, koji navlači vodu i puno ljudi zna napuhati, a o umjetnim sladilima u wheyu(opet mlijeko) da i ne govorim. Proteini, da, ali ima ih raznih, i nije sve za svakog. Pogotovo ako se istim dulje vrijeme pretrpavaš, ne čudi me da ti je možda počelo smetati. Kad sam ga ja češće jela(Whey, jel') osjećala sam da ta kaša samo prođe kroz mene i napuše me. I taj zbregov je ista stvar, pun šećera, kojeg onda vučeš iz obroka u obrok i nije mi čudno da si gladan. Kao drugo, ovo je sve skupa dosta malo hrane. Kažem... Probaj neku ribu, npr., salata ok, ali uzmi uz to i nešto UH, recimo raženi krekeri, krumpir, hrljda....šta već voliš, i nešto masti, tipa ulje u salati. Znači da imaš u svakom obroku svega. I uz to popij vode. Kad pojedeš, pričekaj i vidi kako se osjećaš. Ako ti bude trebalo još, uzmi još. Ali variraju namirnice. P.S. kako ti sjednu te pljeskavice za ručak i općenito takav obrok?


Posted By: Gym_girl
Date Posted: 25 Rujan 2019 at 18:07

Novak, odakle si?


-------------
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/



Posted By: Novak-44
Date Posted: 25 Rujan 2019 at 18:22
Iz Rijeke sam,pa svako jutro jedem kašu.z bregov sam počeo piti jer sam počeo pratit nekog tipa na you tube i kaže to je to.Whey mi nije smetao ali sam ga već ivaj mjesec 2 kg popio.Probati ću sutra sa jajima i pancetom.Uzeo sam ujutro mjericu i sad ću sa bananom i 50g. zobi stavit.gladan sam.Mislio sam večerat rižu pošto me trbuh boli.A whey kad sam ga pio jednu do dvije mjerice nije mi smetao,uzmem ga sa vodom ali ovo po noći je katastrofa ovih par tjedana.Stavim maslinovo u salatu.P.s.pljeskavica mi nije sjela dobro.


Posted By: Novak-44
Date Posted: 25 Rujan 2019 at 18:25
ŠTta da večeram da se ne dižem,jučer dibar trening danas na poslu 5 sari hodanja.


Posted By: Novak-44
Date Posted: 25 Rujan 2019 at 18:25
I jeo sam ovo što sam nabrojio.


Posted By: Novak-44
Date Posted: 25 Rujan 2019 at 18:45
Ili palenta i malo pancete?Koliko sam skužio ovih 5 kila vode je skupio Whey i sjemenke što sam i predpostavio.


Posted By: Justanyone
Date Posted: 25 Rujan 2019 at 19:02
Novak, Gymka je iz Rijeke, možda ti može pomoći osobno, ja ću ti pokušati pojednostaviti što je moguće više: POJEDNOSTAVNI SI OBROKE I ŽIVOT.

Gledaj.... Gymka i Iver su stručnjaci ovdje, ja nisam. Nužda me prisilila "upisati" PBF i tek ovaj "semestar" "spremati" kemiju, matematiku i osnove biokemije (Lehninger <3.<3) da kasnije mogu učiti o prehrani i ako Bog da na zimu upisati tečaj.
Trebalo mi je isto jako, jako dugo da se oslobodim nekih strahova u vezi hrane, jela i kako određene namirnice utječu na mene. Dio je došao s više mišića i aktivnosti, ali dio je došao i dugogodišnjim čitanjem(pa i foruma), promatranjem, itd. Važem se i mjerim svaki dan, ali ne zato jer mi je tlaka, već da naučim kako koja namirnica i obrok utječe na MENE. Bez obzira šta se piše.
Što time želim reći: Ako se ne razumiješ u prehranu, pojednostavni si.
Znaj da su proteini: sir(posni, mladi), jaja, meso, riba(piletina, puretina, svinjetina(iako tu ima masti), bjelanjci. To su čisti izvori, sa svim aminokiselinama.
Ugljikohidrati su: zob(ima nešto nepotpunih proteina), heljda(ista stvar ko' i zob), druge žitarice, kruh od brašna cjelovitih žitarica, krumpir, riža, ječam, batat, repa, bundeva.... Ovi UH su složeni i škrobni i imaju u sebi dosta vlakana, za razliku od bijelog kruha, npr.ili cornflakesa, Ona te čine sitijim, kao i proteini.
Mahunarke(grah, leća...), imaju i dosta proteina, samo što nisu cjeloviti, nemaju sve aminokiseline, i imaju ugljikohidrata i vlakana.
Pod UH još spada i svo povrće, ali salatno i lisnato nemaju skoro ništa šećera ni škroba nego većinom vlakna koja ne utječu na šećer u krvi kao recimo škrob. I voće. Voće, za razliku od povrća, ima jednostavnog šećera, fruktoze, a vlakna su većinom u kori.
Mliječni proizvodi imaju proteina, ali i mliječnog šećera,i nekima može smetati i napuhivati i navlačiti vodu. Inače, šećer općenito zna vući na još.

Masti su: ulja(laneno, maslinovo....su zdraviji od suncokretovog), orašasti plodovi, sjemenke. S tim da ima i u orašastima i u chiama nešto proteina, i masnija riba i meso. One isto doprinose sitosti, pogotovo na duži rok. Zato je s njima lako pretjerati, a kad se to desi, znaju teško pasti na želudac.

Ovo je VRLO POJEDNOSTAVLJENO. Zašto? Zato da bi si, ako te stvari bune, i ne razumiješ se u prehranu, mogao pojednostavit život i složiti obroke u kojima imaš 1 izvor proteina(npr. pileći batak, tuna, pa i jaja, ili pljeskavica i druga svinjetina, ali u takvim namirnicama ima i dosta masti),
1 izvor UH-a, recimo zobene, 3-4 krekera, 2 šnite kruha, 1-2 voćke.....
i 1 izvor masti(npr. ulje u salati, orašasti....), + povrće po želji i mogućnosti i apetitu.
Variva su super, ali ako tebe osobno buni i lakše ti je, odvoji si bar za početak, pa kažem, uzmi od svega po jedno. Ako nakon takvog obroka nisi sit, ponovi proces dok ne budeš.
Čak i ako to znači da ćeš isprva za par obroka pojesti više. Nema veze. Ako bude tako, onda ne jedeš kasnije dok ne budeš baš gladan. Vodu i čaj piješ normalno, ali dok ne kruli u želucu nema jela. U početku ćeš imati hunger anxiety pa ćeš možda jesti i kad budeš samo malo gladan. I to je u redu.
Porciju po porciju. S vremenom ćeš naučiti osluškivati tijelo, i shvatiti da hrana zaista neće nigdje pobjeći i da nećeš sam sebi dopustiti da ostaneš gladan i krepaš već da ćeš se kako-tako pobrinuti za sebe. Svakim danom sve bolje i bolje.
Sad smo, naime, naučili da je jedna mjerica wheya ok, 2 kile u 10 dana nisu. :), jer napuše i navlači vodu.
Isto smo naučili da 50g masti(karikiram) u jednom obroku možda jest dobro nekome, ali ne tebi. Pa nećeš jesti 100g badema ili 400g pljeskavice nego 30, ili 100.
Ajmo onda probati nešto drugo. Jede ti se buhtla? Može. Poslije treninga uz recimo neke bjelanjke. Pa sljedeći put nećeš možda pojest to jer će ti bit preslatko, ali daj si slobodu da možeš. Nema ne smiješ ovo ili ono. Smiješ. Probaj, i sebi svaki dan reci da jedeš da bi mogao izvući više na treningu, i da imaš vremena koliko hoćeš za posvetiti se ovome. Shodno tome, ok je eksperimentirati, dan po dan. Nekad ćeš se i pretrpati, pa ćeš, kad ti 2-3 puta teško padne, možda naučiti da ti paše bolje jesti manje. A možda će ti pasati malo veći obroci. Pa ćeš vidjeti šta će biti i s vremenom naučiti šta ti odgovara.


Posted By: Novak-44
Date Posted: 25 Rujan 2019 at 19:24
Moram se naučiti jesti😊,po želucu nisam nikad gladan,kava i cigarete koju moram rješiti što prije kavu.Predloži mi večeru a da se ne dižem po noći to je moj veliki problem.Mislio sam palentu,malo pancete i chia puding.Problem je najveći kad normalno jedem.Večera jer me budi.gire sam sve opisao


Posted By: Justanyone
Date Posted: 25 Rujan 2019 at 19:43
Novak, napisala sam ti. Ja bi osobno tu palentu pojela klasično, dakle s nekim sirom i jogurtom, pa pomiješala chiu ako ti paše takva kombinacija, i salatu, ili čak s nekim mesom uz salatu obzirom da si imao jutros dosta mliječnog šećera. Ovako kako si ti složio(palenta i panceta) imaš UH+M, a jako malo proteina i ništa vlakana. Ako uzmeš neki sir ili meso uz palentu, imat ćeš proteine iz mesa, i UH iz palente(nešto jednostavnije, ali nema veze), vlakna iz salate, i masti iz ulja salatnog ili masnijeg mesa ili chie, ovisi šta uzmeš. Nakon toga pričekaj malo, pa vidi treba li ti još. Pij vode i jedi polako. Pa ako ti nakon 20 minuta treba još nešto, ti uzmi.
Ovo su moji prijedlozi. A šta ti voliš? Da sad možeš bilo kakvu večeru pojesti, šta bi pojeo?
Budi te jer ti je očito malo, a kad ne jedeš si se naučio ignorirati glad ili pojedeš jako puno zobenih pa te sve skupa napuše. Koliko bude tih zobenih i jogurta kad si samo na njima


Posted By: Novak-44
Date Posted: 25 Rujan 2019 at 19:53
Da mogu ne bih ništa ali ne diže mi se po noći i napuhuje još više.Zobene su sa vodom po 100 grama mjera.pohodi po noći su sa mlijekom ili kefirom.Napravit ću palente,junetine i chia😊.Još malo moram ići leći i bioritam mi je poremećen.U 4:30 se dizati je bolesno,dobro svski drugi tjedan.Da to ću pojesti i ako se probudim znam da je od lijekova.Kad bi se ova voda trebala povući?


Posted By: iver
Date Posted: 25 Rujan 2019 at 20:00
Novak, nisi napisao kad pojedeš tu večeru, i kad ideš spavati, što piješ uz ili nakon večere, koje začine koristiš, itd... Sve to može utjecati na preuranjenu glad. Ako sam dobro primijetio, voće baš ne spominješ? Od čovjeka koji se izgladnjivao, ti pojedeš 2 pljeskavice za ručak... Cure te savjetuju, i u tvom prethodnom forumu, ti čitaš sa pola oka kao što je gymka rekla. Toliko se držiš zobenih da ću te zvati zobeni44, ni moj komentar očito nisi shvatio ili pročitao. U tvom stanju treniraš 2 put dnevno i još bi i kardio isti dan? Na što liče ti treninzi kad netko sa tvojom jakosti i stanjem od poštenog treninga se ne bi mogao regenerirati ni za 2 dana? Po nekim izjavama mi se čini da 10 pravilnih sklekova ne možeš napraviti ( zaključujem iz težine koju dižeš) Ti zafrkavaš ili...


Posted By: Justanyone
Date Posted: 25 Rujan 2019 at 20:00
I meni je slično poremećen. Ustajem svako jutro najkasnije u 7. Ako je 8 znači da sam krepana. Pojedi za sad to i vidi kako će ti sjesti, ako ti bude trebalo, kreni po još. I uzmi neku salatu uz to, bit ćeš sitiji. Reci mi, često jedeš palentu? Kako ti ona sjedne? Jesi gladan nakon nje? I šta radiš prije spavanja obično? Jesi uvijek na kompu ili uzmeš nešto i čitati, ili bilo šta da se opustiš? Kad ti osjetiš tu glad? Jel legneš gladan ili se samo probudiš gladan po noći?


Posted By: iver
Date Posted: 25 Rujan 2019 at 20:03
@justa..., ako te ozbiljno zanima to što učiš,tj i više od toga, i dobra si sa engleskim, mogu ti dati neku sveučilišnu literaturu na teme, javi se u inbox ako te zanima.


Posted By: iver
Date Posted: 25 Rujan 2019 at 20:16
@justan..., vidjeh da si spominjala grahorice i proteine u komentu, pa nevezano za temu, sorry novak, evo zanimljivog i zabavnog predavanja stanford director of nutrition studies https://www.youtube.com/watch?v=4G0rlkhnq1M



Posted By: Novak-44
Date Posted: 25 Rujan 2019 at 20:19
Iver ja se učim i čitam sve a tek sada sam počeo shvačati jer mi od gladi nije radio mozak.Ipak sam te počeo slušati pa sam jučer uz pomoć tipa koji se kuži ali sam ganjao veću progresiju više ponavljanja i danas sve osjetim.Da pojeo sam dvije pljeskavice,na silu ali sam ih pojeo.Teško mi je palo ali učim se.Nije špica mjesecima imati simptome kalorijskog deficita.Kakva dva treninga dnevno rekao sam da sam jučer imao dobar trening ali danas sam mislio na kardio ali me ubilo,nadam se da ću sutra biti spreman za trening.Zobeni44😊,zobene su iz Lidla.Večeram oko 7,a kad radim ujutro koram leć do 22.Da istina je ne mogu 10 pravih sklekova napravit ali ću ih moć napravit.Sad radim na trx.Novi početak.


Posted By: Novak-44
Date Posted: 25 Rujan 2019 at 20:24
Voće istina Bog moram ubacit ali učim se,samo banane jedem.Id začina malo soli i papra.Iver nisam bio koncentriran od gladi ali kao što sam rekao Novi Početak.A kada stignem ovaj vikend ću sve na sito pročitati.Pijem samo vodu


Posted By: Novak-44
Date Posted: 25 Rujan 2019 at 20:28
Probudim se gladan,slušam radio drame za opuštanje😊


Posted By: iver
Date Posted: 26 Rujan 2019 at 00:23
Novak, moje zadnje pitanje jer idem na put. Prvo, budjenje po noći može biti posljedica i stresa, da li ti se to i prije dogadjalo? Drugo, jesi li siguran baš da si gladan, ili možda osjećaš neku bol u želucu koja se smanji kad pojedeš nešto? Pitam jer nakon tvog mučenja mogu biti razni problemi, možda i čir ili erozija duodenuma, gušteraća, ili xxx,što kod nekih uzrokuje bol po noći ili ujutro i smanji se kad pojedemo nešto. Dodatno, rekao si da si pušač, da li nakon večere zapališ i popiješ kavu ili nešto osim vode? Naime, tijelo zna različito reagirati u razno doba dana na istu namirnicu. Isto tako, kod nekih ljudi-stanja ako možda više pušiš od večere do spavanja, može iritirati želudac. Banana je baš kalorijska bomba, pa ti preporučam jabuku. Stavi u hladnjak kuhano jaje, šnitu šunke, pa ako si baš gladan pojedi zalogaj toga po noći umjesto zobenih. Prepuštam te djevojkama.


Posted By: Gym_girl
Date Posted: 26 Rujan 2019 at 09:25

Rijeka da, zazvonilo mi na Radniku Opatija Wink

Ako ti nije problem reći, u koji gym ideš? Možeš i u inbox.

Novak, spomenuo si već par puta kortizol, a bome i meni se općenito ti stresni hormoni motaju po glavi pa tako i adrenalin koji uskače u pomoć kad kortizol ode kvragu. Nizak šećer u krvi zajedno sa neravnotežom tih stresnih hormona lako mogu biti uzrok tom tvom buđenju i traženju šećera. Tijelo moguće nije sposobno omogućiti ti šećer iz vlastitih izvora pa te budi da mu ih nadoknadiš.

Jedno od mogućih rješenja je da pokušaš još nakon večere, netom prije spavanja pojesti jedan lagani snack od proteina, vlakana i nešto malo šećera ili škroba, čak može i jabuka. Možda bi čak i sam jogurt tu bio dovoljan jer ima sve u nekoj mjeri. Dakle, do 100g svježeg sira ili 2 dcl jogurta, sa pola jabuke i do 5-10 badema npr. Ili ako kasno večeraš, neka ti to bude zadnji obrok ali nemoj da ti ta večera bude samo proteinska. Slobodno si ubaci nešto od ugljikohidrata, Justaynone ti je napisala neke primjere. Nemoj se bojati UH-a navečer, jedem ih ja svaki dan bez obzira na trening pa se ne mičem sa 57 kg.

Pokušaj s tim večeras pa se javi kako je prošlo.

Jesi li kad provjeravao te stresne hormone, imaš li kakve nalaze vezane za to? I kakva ti je štitnjača? Na onome linku di si stavio nalaz vidim samo nazive hormona ali ne i vrijednosti Smile

Ne želim se ovdje igrati KBC-a ali po svemu što pišeš lako moguće da postoje neke smetnje u radu nadbubrežne žlijezde koje onda vuku probleme u ostalim dijelovima. Djeluješ mi jako rastreseno, i to već kroz duži vremenski period što je negdje moralo ostaviti posljedice, zajedno sa lijekovima koje uzimaš. Imaš jednu povijest koju treba jako pomno uzeti u obzir pri slaganju programa. Pogotovo što se tiče poremećaja u prehrani, treba te reprogramirati i povezati sa hranom na zdravi način.

Reci mi, kako inače zaspiš kada normalno legneš - imaš li problema sa time ili zaspiš brzo ali ti je samo buđenje problem? I kako zaspiš poslije tog dizanja, lako ili imaš problema nastaviti sa spavanjem?

Koliko kava popiješ tokom dana i koliko cigareta rješiš?






-------------
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/



Posted By: Gym_girl
Date Posted: 26 Rujan 2019 at 09:40
Originally posted by Justanyone Justanyone wrote:

 Nužda me prisilila "upisati" PBF i tek ovaj "semestar" "spremati" kemiju, matematiku i osnove biokemije (Lehninger <3.<3) da kasnije mogu učiti o prehrani i ako Bog da na zimu upisati tečaj.
 

StarThumbs Up Zaakon! Koji tečaj misliš upisati? Smile


-------------
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/



Posted By: Justanyone
Date Posted: 26 Rujan 2019 at 09:45
Na Magistri, na zimu kad frenda spremim za majstorski ispit. A meni taman da pohvatam svu silu kemije xD.


Posted By: Gym_girl
Date Posted: 26 Rujan 2019 at 09:52

Za nutricionista ili za trenera? Pretpostavljam ovo prvo, pa ako da dat ću ti neke smjernice, šta da od njih NE očekuješ LOL


-------------
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/



Posted By: Justanyone
Date Posted: 26 Rujan 2019 at 10:13
Hahahaha, za nutricionista, da. Nešto mi govori da od mene NIKADA trenera *cough*motorika*cough* xD. Svaka pomoć je dobrodošla, čak se i Iver ponudio dati nešto literature *feels loved* Makar pretpostavljam da će mi dati samo osnove i ništa o tome kako raditi s ljudima? Nešto tako si mi već i pisala, obzirom da meni treba dobra godina dana od toga da mi nešto padne na pamet do stvarne realizacije. *facepalm*. Ali možda to i nije tako loša stvar. xD.


Posted By: Novak-44
Date Posted: 26 Rujan 2019 at 10:43
Neznam pisati u inbox još😊,da se pohvalim jučer junetina,palenta,chia i nisam se budio,opširnije ću poslije posla jer se sad tresem od gladi,pojeo sam jutros 100g,zobenih,2,3,žlice chia i mjericu wheya sa vodom.Sad ću opet z brgov.E da i nisam se vagao.Ova voda će se povući?Hlače su jutros bolje😊.Javim se poslije posla ili poslije treninga.Kortizol mi doktorica kaže ne treba provjeravat!??U Lovorku idem.


Posted By: Gym_girl
Date Posted: 26 Rujan 2019 at 10:47

@Justanyone, praksa 0 bodova da, ali možda se kod vas nađe netko voljan i to uklopiti u program, ako se nađe vremena od silne teorije skladištenja namirnica Big smile  Trebalo bi mi malo duže da dam svoj osvrt na sve to ali ukratko - isplati se, ali samo onome tko ima volje nakon toga puno puno učiti. A ti tu volju imaš koliko vidim, a imaš i predznanje i iskustvo sa sobom tako da će ti to olakšati stvari i osigurati da više kritički gledaš na to šta ćeš tamo čuti i pročitati. Iako se da naučiti puno toga novog i korisnog, ja sam najviše problema imala s tim što su neki predavači biti dosta pristrani pa su previše nametali svoj pristup. Par puta sam pokušala kontrirati za dobrobit grupe pa sam skužila da mi je bolje šutit  LOL

Prekratko to traje da biš nešto previše dobila, pogotovo što se tiče izravnog rada s ljudima. Ali je ok kick za dalje i ako ti se posreće neki dobri predavači profitirat ćeš kako god okreneš, makar sa par korisnih informacija iz njihovog iskustva. Ja ne žalim što sam to upisala samo bih još pokoji modul ubacila i dala malo više duše u sve to Smile 

I isto sam tako čekala godinama na taj korak tako da ne brini, ti si još super sa tom godinom Big smile






-------------
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/



Posted By: Justanyone
Date Posted: 26 Rujan 2019 at 10:52
Zobeni44, ti opet po svom.... lijepo smo ti napisali i Iver i ja: whey je proteinski prah sa sladilima, ali nema u sebi ništa drugo. Mliječni šećer i proteini, kojima je još dodana sukraloza. Uz zobene, koje istinabog imaju vlakana, ali su opet UH, koji se, gle čuda, razlažu opet na što? ŠEĆER. KANI SE ZBREGOVA I WHEYA NA NEKO VRIJEME I JEDI POŠTEN OBROK. Nije ni čudo što se treseš od gladi kad ti takva kombinacija očito samo digne inzulin i napuše te. Ne kažem da je tako za svakog i uvijek, ali tebi takav obrok očito ne odgovara, a meni je jasno i zašto. Aktivna osoba sa normalnom količinom mišića si može priuštiti drugačije stvari nego netko s manje mišićne mase. A i mliječno ne paše svima, kako smo pisali. Ako se treseš nakon takvog obroka, zašto ga stalno jedeš? Jesi probao kupiti tekuće bjelanjke pa s njima napraviti palačinku sa zobenima i chiom? Ako već voliš slatke kombinacije. Iako bi ja fakat voljela vidjeti šta bi tebi napravilo malo škroba, i malo drugačiji, kruti obroci od mesa, jaja, nešto povrća i malo ulja, uz neke krekere i kruhove.


Posted By: Gym_girl
Date Posted: 26 Rujan 2019 at 10:54
Originally posted by Novak-44 Novak-44 wrote:

Neznam pisati u inbox još😊,da se pohvalim jučer junetina,palenta,chia i nisam se budio,opširnije ću poslije posla jer se sad tresem od gladi,pojeo sam jutros 100g,zobenih,2,3,žlice chia i mjericu wheya sa vodom.Sad ću opet z brgov.E da i nisam se vagao.Ova voda će se povući?Hlače su jutros bolje😊.Javim se poslije posla ili poslije treninga.Kortizol mi doktorica kaže ne treba provjeravat!??U Lovorku idem.

Bit će da je palenta spasila stvar, super Smile Pokušaj svaku večer ubaciti nešto od ugljikohidrata pa vidi kako će dalje biti.

Kada si doručkovao danas?

Doktorica ima razlog što kaže da ga ne treba provjeravat ili je tek tako napamet zaključila?

U Lovorci nisam nikad bila, osim onoj gdje su dobri ćevapi TongueTongueWink Svrati dolje jednom, najedi se dobro nečeg finog pa da vidiš kako će voda otić Big smile


-------------
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/



Posted By: Justanyone
Date Posted: 26 Rujan 2019 at 10:57
Također, da se ne izgubim u svemu što mi je na pameti: Jesi li probao zobene zamijeniti BILO ČIME DRUGIM? Recimo ječmom ili prosom? Neću sad vaditi trun iz tvog oka sa balvanom u svome, ja isto jako, jako volim određene kombinacije. Ali svakog gosta tri dana dosta, mijenjaj namirnice i mikronutrijente, ako ni zbog čega drugog onda da vidiš kako će ti tijelo reagirati, crijeva se fakat svega zasite.


Posted By: Gym_girl
Date Posted: 26 Rujan 2019 at 10:59
Originally posted by Justanyone Justanyone wrote:

Nije ni čudo što se treseš od gladi kad ti takva kombinacija očito samo digne inzulin i napuše te. Ne kažem da je tako za svakog i uvijek, ali tebi takav obrok očito ne odgovara, a meni je jasno i zašto. Aktivna osoba sa normalnom količinom mišića si može priuštiti drugačije stvari nego netko s manje mišićne mase. A i mliječno ne paše svima, kako smo pisali. Ako se treseš nakon takvog obroka, zašto ga stalno jedeš? 

Može biti i to ali treba vidjeti i kolika je pauza između obroka. Ako mu prođe preko 5h možda i nije do same kompozicije obroka, nego do toga da jednostavno previše čeka do sljedećeg (a pitanje je i što sve radi između, odnosno koliko se fizički/mentalno troši).

Može biti više toga, od te pauze do previše/premalo zobenih, wheya, možda i te chia rade frku....sve treba ispitati malo pomalo.

U svakom slučaju, može probati i sa jajima pa vidjeti kako će to odgovarati, to uvijek može. Možda bi ga takav jedan obrok zasitio na još duže i osigurao mu uravnoteženiji šećer tako da lakše može dočekati sljedeći obrok, bez treskavica.




-------------
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/



Posted By: Justanyone
Date Posted: 26 Rujan 2019 at 11:01
Gymka, meni je ok, za početak, vidjela sam što je tebi napravilo dodatno učenje, a meni je to fakat gušt čitati i shvaćati zašto je nešto takvo kakvo jest. Imam nekog iskustva, i posao gdje mi je Bog dao malo više nego mi treba, pa ću doslovno upisati sebi za gušt, čitati, i vidjeti gdje će me to dovesti :).


Posted By: Gym_girl
Date Posted: 26 Rujan 2019 at 11:02
Originally posted by Novak-44 Novak-44 wrote:

E da i nisam se vagao..

Thumbs Up


-------------
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/



Posted By: Gym_girl
Date Posted: 26 Rujan 2019 at 11:14
Originally posted by Justanyone Justanyone wrote:

Gymka, meni je ok, za početak, vidjela sam što je tebi napravilo dodatno učenje, a meni je to fakat gušt čitati i shvaćati zašto je nešto takvo kakvo jest. Imam nekog iskustva, i posao gdje mi je Bog dao malo više nego mi treba, pa ću doslovno upisati sebi za gušt, čitati, i vidjeti gdje će me to dovesti :).

Teški kaos u glavi LOLLOLLOL I taman kad pomisliš da si kao nešto shvatio kreneš u hormone, pa u mikrobiom pa u svašta nešto...i onda sjedneš na krevet, gledaš u prašnjavu diplomu ekonomije i misliš si.....a što te samo natjera u ove vode, blaženi uredski materijal, šta bi ti s njim falilo LOL

Just kidding, samo vozi dalje, čitaj, guštaj....jedna divna opsesija koja ti može i život spasit (ili bar olakšat) kad naučiš kad i kako treba reagirat na neke stvari Smile A nekad, koliko je komplicirano toliko je i jednostavno pa kad naučiš kako to sve izbalansirat...sav se kaos do tada isplati.


E, ali moram dodat ovo, pa onda stajem s tom temom. Da budem iskrena, jako malo ti se koristim znanjem kojeg sam tamo stekla Smile Nakon toga sam se okrenula Precision Nutritionu i ono što sam od njih dobila ne može se ni približno usporediti sa Magistrom, pogotovo ono što sam naučila od mentora s kojima radiš na drugom levelu. Magistra je za njih mala beba, ali beba s papirom Big smile i to je meni od njih najveća korist. Za sve drugo treba još duboko kopati....

btw. kad sam na fitness učilištu pitala predavačicu iz nutricionizma da li se mi sa Magistre možemo predstavljati kao nuticionisti ona je rekla da ni nemamo druge ako nam tako piše na diplomi, a to onda nije do nas nego do Ministarstva koje je to dozvolilo Smile Istina je da se tu još puno toga treba definirati, jer treba poštovati i ljude koji su se godinama školovali da bi se nazivali nutricionistima. Ali ne treba ni odbaciti nas koji godinama rintamo u istom smjeru, pa i što se biokemije tiče koja je i tamo jednim dijelom pokrivena. Svatko ima vrijedna iskustva i znanja koja ne treba nužno stjecati na fakultetu i kojima može nekome pomoći. No, ode ja u dubine.... LOL

Sad stajem pa se javi u inbox ako ti bude šta trebalo oko toga Wink












-------------
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/



Posted By: Justanyone
Date Posted: 26 Rujan 2019 at 11:32
Je, da. Komplicirano je *cough* aminokiseline, titracija, pKa*cough*. Ali ja iskreno to ne bi ni za šta mijenjala. Niti bi mijenjala onaj "Ahaaaaaaaaa..... zato mi možemo vidjeti.... ili ahaaaaaaaaa..... od TOGA mi je sva plastika" osjećaj. Gledam ja svoju diplomu iz jezika, plačem i samo sebe tješim da mi nikad ni za što nije kasno. xD. Nemaš pojma koliko bi voljela da sam imala hrabrosti i uvjeta neke stvari napraviti ranije. Da se nisam prepala debelih knjižurina jer Bože moj, sve mora bit sutra gotovo jer nema se para i tko će to financirati. Zato sad nema: ja i moj ljubljeni Lehninger, Filipović i ostala ekipa. Boli i mene glava, ali je divno. Divno. I to je vrijeme, nakon gyma, samo za mene. Na poslu ionako više nemam posla nego imam, a tko zna gdje će me moja tvrdoglavost na kraju dovesti.


Posted By: Gym_girl
Date Posted: 26 Rujan 2019 at 11:44
Originally posted by Justanyone Justanyone wrote:

Nemaš pojma koliko bi voljela da sam imala hrabrosti i uvjeta neke stvari napraviti ranije. Da se nisam prepala debelih knjižurina jer Bože moj, sve mora bit sutra gotovo jer nema se para i tko će to financirati. 

Ista stvar, pa sam i ja čim sam dovoljno odvojila na stranu od plaće pozavršavala u 2 godine sve što sam planirala 10 godina  Big smile I ne žalim za izgubljenim vremenom prije, a još manje za parama koje sam potrošila na sve to. Nije malo, ali zlata vrijedi. A vrijeme koje je "izgubljeno" izgubljeno je sa razlogom. Nekad jednostavno treba proći malo duže da stvari sjednu na pravo mjesto i da glava shvati to što mora Wink


-------------
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/



Posted By: Gym_girl
Date Posted: 26 Rujan 2019 at 13:09

I da nam se Novak ne pogubi u ovom našem chatu LOL samo da ponovim tu još jedno pitanje:

Novak, koliko kava popiješ dnevno? Čistih ili sa mlijekom/šećerom? Gledaj na to tako da što više toga popiješ to ti je unos tekućine bitniji jer te kava dodatno dehidrira. Tu smo se dotakli svega pomalo, pa i hormona, ali pravilna hidratacija ti mora biti jedna od temeljnih stvari na koju trebaš misliti, pogotovo uz redovite treninge. Ako si dehidriran to ti može vući mnoge probleme, kako sa slabom probavom tako sa manjkom snage, i svašta nešto za što ni ne pomisliš da je od manjka vode. I ako ti glavobolja krene - prvo pomisli da li si dovoljno pio. Ili ako oglasniš, prvo se zapitaj radi li se o gladi ili žeđi.

Pa i urea koja ti je na nalazu povišena, i to signalizira nedovoljan unos tekućine.

Kako rekoh - temelji pa onda dalje.






-------------
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/



Posted By: Novak-44
Date Posted: 26 Rujan 2019 at 16:23
Ništa od mog odmora prije treninga,malo sam se izgubio,doručkivao sam u 4:45,100 g.zobenih,chia i jednu mjericu wheya,popio i to me drži do 10 danas sam bio ko tica,oko 9 i pol je počela kriza,popio taj z bregov ko novi do ručka između 4:45,i devet sam imao 3 sata hodanja,pisanja razmišljanja,ali sam poslije dugo vremena bio produktivan(krize od gladi,treskavac,vrtoglavica,nervoza,bijes,a još uz sve vodim ljude i radim sa ljudima.Nisam u mogućnosti pojesti konkretan obrok.Popijem oko 5 kavi bez šećera 3 čiste i 2 maciata.popušim oko kutije.Ova kombinacija mi paše volim zobene i svi mi govore da je ok to jesti.Prošli tjedan sam pretjerivao sa wheyom ali vraćam se na jednu dozu ujutro i jednu poslije treninga.Popio sam oko 2 litre vode.Ručao sam 150 grama tune,brdo salate,2 jaja,i 2 komada kruha.Prije treninga ću si napraviti,zobene bananu i chia.Nalazi :štitnjača,:Ft3 uredan,Ft4 (tiroksin slobodni.)11,vrijednosti od 11.5-22,7.Lh (s),11.95 vrijednosti 1.7,8.6,za 3 nečega više.Prolatkin 335 gornja granica 324.Kaže da je nešto od stresa a nešto od lijekova.Za Kortizol na koji sumljam,ponašanje,nenapredak u treningu,da se smirim i da jedem.Ne pijem konjske doze tableta ali ih pijem dugo.Večeras ću probati onaj shake napravit.Sad odo jest pa na trening pomalo.Molim mišljenja.


Posted By: Novak-44
Date Posted: 26 Rujan 2019 at 16:28
Lužim za te šećere ali i fluktaciju ali dok sam boi na 2 mjerice vheya i zobenih normalno bio sam na kilaži83,84,.A i sad ih moram potrošit ubit ćeme žena koliko sam toga natrpao u buksu🙄


Posted By: Justanyone
Date Posted: 26 Rujan 2019 at 17:16
Novak, ako sam ja dobro shvatila 1. tebe taj doručak drži 4.5 sati? 2. Nakon toga ti cca 6-7 sati nisi u mogućnosti pojesti pošten obrok?
U tom slučaju, pogotovo na toliko aktivnosti, ja ostajem pri savjetu kojeg sam napisala gore i u svojim prethodnim postovima, ali možda se izgubilo:
1. Jedi krutu hranu, a ne toliko mliječnog. Ja bi taj whey zamijenila nekim jajima ili bjelanjcima ako voliš zobene ujutro.
2. Umjesto zbregova si možeš napraviti sendvič na istu foru: meso/jaja, riba, raženi ili čak Iwkan kruh(vidi moj blog za recept) i povrće. i to na brzinu pojesti. Tebi na tvoj posao treba obrok koji će ti uravnotežiti inzulin, zasititi te, i držati te barem 7 sati, a mliječno to nije.
2.1. u obzir dolaze orašasti i neke jabuke ili drugo manje slatko voće s korom. Pektin iz jabuke i druga vlakna uz masti i orašastih će te isto fino zasititi, ali ne pretjeruj s voćem.
3. Jedi polako i pij vode uz svaki obrok, bit ćeš sitiji i manje će te treskavice hvatati. Kakav ti je tlak, btw?
4. Kave silne zamijeni čajem. Možeš kamilicu, blaga je.
5. Budi pametan oko UH-a, biraj cjelovite i ne izbacuj iz obroka nijedan makronutrijent. Jesi kad prije vadio hormone štitnjače? Jel' ti netko antitijela vadio i jel ti šta dr. kaže na te nalaze?


Posted By: Novak-44
Date Posted: 26 Rujan 2019 at 17:25
Whey poslije treninga? Ujutro bjelanjci i zobene?Marenda jabuka i bademi?Znam da sam dosadan ali moram se naučiti jesti,sad odo trenirat.


Posted By: Novak-44
Date Posted: 26 Rujan 2019 at 17:29
Tlak ko bebi kad sam smiren 120/80


Posted By: Novak-44
Date Posted: 26 Rujan 2019 at 17:41
Sad sam lud viditeljica teretane kaževda mu večeras za večeru ne trebaju ugljikohidrati.imam junetine još,kaže navečer ne ugljikohidrati.idem trenirat treba mi savjet.


Posted By: Justanyone
Date Posted: 26 Rujan 2019 at 19:45
Novak, NE. Ako ti ideš navečer trenirati, tebi poslije treninga trebaju ugljikohidrati. To što ona govori je jedna glupa strategija, da prostiš, preseravanja s vodom i glikogenom, koja se koristi za fat loss, što a) tebi nije cilj, b) čak i da je, poslije treninga ti trebaju UH ako ništa drugo, a onda radi boljeg i bržeg oporavka.
Dat ću ti jedan primjer kako bi ja to napravila na tvome mjestu, pa ti vidi šta ti od toga odgovara i što možeš na sebi primijeniti.
Buđenje: 2 čaše vode.
Doručak: 130g zobenih, 3 kuhana jaja, miješana salata sa 1 žlicom ulja+ kruška/jabuka....
Posao: čaj/voda...... barem 1-2 termosice ili veće čaše dnevno.
Ručak: 200g piletine s kožom ili svinjskog buta(važeš pečeno), 4-5 raženih krekera(ovo možeš imati negdje spremljeno u ladici na poslu, a meso si poneseš pa samo pojedeš kako i kad bi pojeo taj zbregov) ili 2 šnite raženog kruha(prosječne debljine) + povrće po želji + jabuka
Večera: 200g junetine(važeš pečeno), 200g kuhane palente+ 2 žlice chie, + jabuka/banana(po potrebi)....+ salata + voda nakon večere, a tijekom treninga da i ne spominjem.
OVO JE SAMO JEDAN PRIMJER. Ako se tebi ove količine trenutno čine previše, a ti smanji, jer nisam sigurna kako/koliko si do sada jeo. Samo ti hoću reći iz ovoga da bi ja:
a) podebljala unos na toliko aktivnosti, ali postupno. Ovo je primjer, ti količine/porcije prilagodi sebi. Ako ti je mrsko vagati, meso recimo 2 puta koliko ti stane na dlan. UH jedno 2-3 šake.
a.1) makla toliko mliječnog i wheya i držala se krute prave hrane.
b) imala U SVAKOM obroku P(meso, jaja, bjelanjke)+UH(palenta, voće, povrće, zobene) +M(chia, ulje, masnije meso, jaja...)+povrće i voće radi vlakana i mikronutrijenata.
c) pila puno tekućine.
d) jela na održavanju, a ne se zamarala raznim fat loss strategijama(čitaj: manipulacijama vodom i glikogenom.)
e) trenirala progresivno, i zamolila nekoga da mi sastavi takav program, gdje radim max 15 ponavljanja, složene vježbe, ispravnom tehnikom. I to tako da 15. ponavljanje izvlačim, a ne da nakon 15. mogu još toliko.
e.2) ne se, s druge strane, ubila na treningu, nego redovito odmarala. Hoćeš kardio? Šetaj.
f) opustila se koliko mogu i navečer nešto čitala prije spavanja.



Posted By: Justanyone
Date Posted: 26 Rujan 2019 at 19:52
Još nešto. Ove količine ovdje tebi APSOLUTNO NISU AMEN, ovo je, opet ponavljam, SAMO JEDAN PRIMJER, da vidiš na kakvu kompoziciju obroka mislim. Ti svoje jelo naravno prilagođavaš energiji i osjećaju sitosti. Pogotovo ako si jeo puno manje.



Print Page | Close Window

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.14 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk