Print Page | Close Window

Pozdrav svima!

Printed From: Fitness.com.hr Forum
Category: Intro - fitness.com.hr
Forum Name: Novi FITovci: predstavite se
Forum Description: Recite nam nešto o sebi.. Upoznajmo se! :)
URL: http://www.fitness.com.hr/forum/forum_posts.asp?TID=11313
Printed Date: 29 Travanj 2024 at 06:28
Software Version: Web Wiz Forums 10.14 - http://www.webwizforums.com


Topic: Pozdrav svima!
Posted By: Belma86
Subject: Pozdrav svima!
Date Posted: 12 Prosinac 2018 at 13:33
Veliki pozdrav svima na forumu!
Imam 176 cm i 83 kg. Prije 3 godine sam, zahvaljujući svemu što sam pročitala na ovom portalu, smršala sa 90 na 78 kg, ali slatkiši, nevježbanje, i evo me opet u problemu, odjeća mi mala. Ljetos sam nažalost dobila i dijagnozu multiple skleroze, te moje pitanje forme i kilaže nije više estetsko, nego primarno zdravstveno. Hvala Bogu, nemam problem sa motorikom, osim što mi je desna ruka malo slabija od lijeve.

Vidjela sam da na ovom forumu ima puno finih ljudi, koji su voljni pomoći i dati savjete, tako da - evo me, pomagajte

Dakle, evo mog jelovnika:
Doručak - uvijek isto, zobene pahuljice sa malo grožđica i 2 kašike lanenih i susamovih sjemenki. Pravim ih sa vodom, ne sa mlijekom
Užina na poslu - pileća salata / mladi sir + 2 kuhana jaja / mladi sir + sardine iz konzerve (ocijedim ulje). Nekad napravim supu od crvene leće, uz krišku proteinskog hljeba. Nekad salata grah + kukuruz + tuna.
Ručak kod kuće - neko meso + kuhano povrće. Nekad varivo (npr buranija sa mesom), gdje ocijedim saft, i jedem ga bez hljeba.
Večera - mladi sir, voće

Što se tiče treninga, idem 3x sedmično na grupne vježbe. Na početku radimo zagrijavanje, pa set vježbi sa TRX, onda tabata, opet set vježbi sa TRX, tabata i istezanje. Ove vježbe su mi super jer su grupe male (bude nas 5-6), i trener koriguje sve što pogrešno radim.

Ja nikad u životu nisam ništa trenirala, i totalni sam početnik u fitnesu. Kad sam prvi put otišla na trening, nisam mogla držati plank više od 2 sekunde, bukvalno. Sad je malo bolje Znam da bi bilo lijepo ubaciti i malo cardio, ali sad je hladno, i mi se u Sarajevu gušimo u smogu, baš mi se ne izlazi napolje.

Uglavnom, oprostite na dužem postu, ako imate prijedloge/sugestije šta da promijenim, šta da izbacim, uvedem...

Hvala puno unaprijed!



Replies:
Posted By: belfegora
Date Posted: 13 Prosinac 2018 at 13:44
Bok, Belma! Prije svega - dobrodosla! Nemamo sto oprastati na tvom pisanju, vec, dapace - potaknuti i daljnje :)

S obzirom da si uspjevala vec mijenjati kilazu, i svjesna si da to mozes postici. Medjutim , kao sto si sama rekla to nije jedini cilj. Cilj raditi na zdravom, odrzivom pristupu. Na kraju krajeva, to je jedini nacin da se ne vrtimo u krug. 

Ono sto me zanima je koliko je ovaj tvoj jelovnik i raspored treninga drugaciji od onog koji nije aktualan, kojeg si inace prakticirala? Rekla si da si pocetnik u treniranju, no prije koliko je to bilo i je li i dalje vidis napredak i promjene u svojoj izdrzljivosti, snazi, izgledu? Jos vise, kako si se hranila prije ovog jelovnika, jesi li samo odjednom prerezala to i uvela ovo ili je bila postupna promjena? Koliko dugo se ovako hranis, kako se osjecas, imas li energije i ima li promjene kilaze?


Posted By: Belma86
Date Posted: 13 Prosinac 2018 at 14:46
Hello, i hvala na odgovoru! Idemo redom...

Prehrana: Ovako strogo sam se hranila prije 3 godine, kad sam smršala cca 10tak kg. Iskreno, nakon možda 6 mjeseci sam počela jesti slatkiše, tijesto, itd. Prije cca godinu i po su počeli i problemi koji će se kasnije ispostaviti da je multipla skleroza, i iskreno, ubijala sam se slatkišima jer mi je psihički bilo lakše. Kad sam bila u bolnici u maju, mislim da sam jela 2 čokolade dnevno... Fuj, znam, ali trebalo je i meni vremena da se pomirim sa svojom dijagnozom, i slatkišima sam se tješila... Prije mjesec dana sam bukvalno presjekla i rekla sebi ne možeš više tako, ako misliš sebi dobro, treba skroz prestati sa šećerom i junk foodom. I zaista, nemam napade i želje za slatkim, jednostavno mi se sada to gadi, gledam na to kao otrov koji će mi ubrzati progresiju bolesti, i to je to.

Vježba: Prije 3 godine, kada sam smršala 10-tak kg sam išla na zumbu, ali iskreno, sad kad vidim šta je prava vježba, shvatam da je to bilo samo skakutanje i mahanje rukama. Prije 2 godine sam prestala sa zumbom i počela ići na ove grupne TRX treninge, ali nisam bila redovna. Mjesec idem, pa 2 mjeseca ne idem, i sve tako. I nisam tada previše vodila računa o ishrani, tako da se vizuelno neka promjena nije vidjela, ali ja sam definitivno ojačala, vidim po broju ponavljanja koji mogu uraditi. Onda velika pauza zbog nekih ispita, hospitalizacije itd, i evo me haman opet na početku.

Uglavnom, odkako sam presjekla sa ishranom, imam više snage i volje općenito, ali tu definitivno igra ulogu i promjena terapije - u novembru sam prestala sa interferonima od kojih sam imala jako ružne nuspojave, i konstantan umor (u 9h naveče bih već bila u krevetu...). Sa novim lijekom se osjećam dosta bolje. Cilj mi je zaista ojačati i smršati, ponavljam ne zbog estetike, nego zbog ove bolesti.

PS Ono što me zaista inspirisalo je priča jednog Španca, opisana u filmu „100 metara“ . Čovjek je zbog multiple završio u kolicima, i zahvaljujući upornoj vježbi, ustao iz kolica, prohodao, i odradio triatlon. Meni je desna ruka oslabila, nadam se da će biti nekog pomaka od redovnog vježbanja


Posted By: belfegora
Date Posted: 14 Prosinac 2018 at 08:23
Jedno od prvih komentara koje mi se cini je da radis ono sto smo svi pomalo (po mom misljenju) krivo radili, a to je da ides malo iz krajnosti u krajnost. Zato ''puknemo'' u nekom trenu, tijelo jednostavno trazi na sto je naviklo na neki nacin. Da se ta restrikcija provoditi jedno vrijeme. Obicno ta pocetna motivacija posluzi. Ali zaista mislim da nije trajno rjesenje i da uvijek na kraju posegnemo za onim sto nam je nedostajalo. A i teze je nakon nekog vremena postici daljnji napredak.

Tako da bi moj prvi savjet bio ipak malo blaze koncipirati ovu prehranu, posebno u pocetku. Nek me cure isprave ako nesto krivo pokopcam, al evo mojih dojmova ''na prvu'':
- Ne vidim bas puno izvora masti? Cini mi se da tu i tamo ne bi skodila 1/2-1 saka nekakvih orasastih, mozda u sklopu vecere? Voce mozda tad i nije najsretniji izbor, osobno ga vise preferiram u prvom dijelu dana, a navecer ako mi je do slatkog drzim se dodavanja zlice kakaa npr u posni ili rogac ili vanilija ili malu mjericu whey-a. 

- Imas li neki razlog zasto od kompleksnih ugljikohidrata ima samo malo zobenih ujutro? Mozda ipak malo dodati neceg integralnog u uzinu ili rucak? 

- O kolicinama ne znam kojima pricas i kakav je trenutno efekt? Da li sad mrsavis ili stagniras? Sto se dogodilo u ovih mjesec dana?

- Koliko cesto ''skrenes'' s ovakvog jelovnika, priustis si neko sitno zadovoljstvo? Jer mislim da i ovo treba biti ukljuceno u zdrav koncept prehrane i to u odmjerenoj formi. Na kraju, cak mislim da je to najteze za postici i da to ide puno lakse ako se od starta uvede.

Sto se treninga tice, mislim da ako imas osjecaj da napredujes si na sigurnom terenu. Wink


Posted By: Belma86
Date Posted: 14 Prosinac 2018 at 09:08
Što se voća tiče, naveče ga jedem čisto iz praktičnih razloga - ne da mi se na posao nositi još i voće pored užine. Nisu to sad kilogrami voća, npr zadnja 3 dana izmiksam sebi u nutribulletu jabuku mrkvu i cveklu, i stavim kašiku cimeta. Ako misliš da je ipak bolje da to preko dana pojedem, onda ću nositi to na posao, pa u toku dana popiti.

Bademe/orahe/lješnike mogu ubaciti naveče, što da ne. Mjericu wheya popijem poslije treninga, je li misliš da ga treba uzimati svaki dan?

A za ughikohidrate, možda griiješim jer ih izbjegavam, ne znam, sve se bojim da će ta kriška-dvije integralnog povećati ukupan dnevni unos kalorija i "pokvariti" prehranu za taj dan. Svaki savjet za mršanje počinje rečenicom izbacite hljeb i tjesteninu :-)

Slagala bih kad bih rekla da nema sitnih zadovoljstava :-) Ali cheat meal može 1 u 7 dana, i to je obično nešto kad smo u gostima. Sad idu i praznici, biće sigurno prilike za cheat haha

Može jedno pitanje, šta mislite o domaćoj supi od iskuhanih kostiju, bez dodatka ulja? Mama mi stalno govori da moram sebi iskuhavati koljenicu i praviti supu zbog imuniteta, ona bude dosta masna, nemam predstavu koliko bi jedan tanjir iste mogao imati kalorija...


Posted By: zmajcek68
Date Posted: 14 Prosinac 2018 at 14:26
Hej,bok!Ja cu se osvrnut na ugljikohidrate jer sam imala isto misljenje ko i ti!Bojala sam ih se jesti bas zbog debljanja!No to vrijedi za bijeli lruh,bijelu tjesteninu,bijela peciva,bijelo brasno...Nimalo nutritivnih vrijednosti!Tu sam dobila savjet za razene krekere!Potrazi u ducanima i jedi umjesto kruha!Zasitni su ,zdravi su ugljikohidrati i nema straha od njih!Meni kruh ni ne treba!Tu i tamo,ali zbilja rijetko ga uzmem!Jednom,dvaput mjesecno!

Juhe jesu zdrave,pogotovo od koljenice!I ja sam isto tu pitala za juhe!Od tanjura,dva ti nece nista biti!Ovisi kolko ppjedes!Ja bi na tvom mjestu recimo tanjur juhe ,i sa strane jos kreker-dva sa sirom gore!Ako ti to odgovara tako!Naravno da ne moras!

Zelim ti srecu i pisi nam tu da vidimo kak napredujes!

-------------
Before 68 After 86


Posted By: Belma86
Date Posted: 17 Prosinac 2018 at 08:53
Ćao Zmajček! Hvala ti na odgovoru. Znači domaće supice su ok :-)
Probaću i ražene krekere, jela sam od riže, pa iskreno, neki su kao stiropor, a neki budu i fini. Probaću, ništa me ne košta.

Jučer sam probala hlače koje prije 2 mjeseca nisam mogla zakopčati. Sad se mogu zakopčati Tako da napretka ima, treba samo biti uporan

Imate li savjet za pre-workout meal, ali nešto jednostavno, pošto idem na treninge direktno s posla, ne vraćam se kući da jedem. Do sada obično ostavim malo mladog sira od užine, pa ga sat vremena prije treninga pojedem sa npr 2 rižina krekera. Naumpalo mi je da kupim kikiriki puter, pa on mi može stajati na poslu zajedno s tim krekerima, za dane kada ne stignem ništa pametnije smisliti


Posted By: zmajcek68
Date Posted: 17 Prosinac 2018 at 10:39
Hej,nema na cemu!Ja osobno ne volim taj stiropor!Bijela riza,ugljikohidrati....Ne znam,mozda grijesim ,ali po meni nisu bas neke nutritivne vrijednosti!Radije se drzim razenih!

Bravo za hlace!!!Woohoo....!!!!Ja sam traperice pocela nosit unazad par tjedana!Dotad trenirke,tunike i tajice!Sa 44 sam na velicini 42!Inace sam uvijek nosila 40!Ajme,ja se raspisala,a dosla sam te samo pphvalit za napredak!

Sretno i dalje!

-------------
Before 68 After 86


Posted By: Gym_girl
Date Posted: 17 Prosinac 2018 at 10:58
Originally posted by Belma86 Belma86 wrote:

Svaki savjet za mršanje počinje rečenicom izbacite hljeb i tjesteninu :-)




A svaki članak o dijetama naglašava kako se 90% ljudi vrati stari navikama ;) Pa hmmmmm…

Belma, dobrodošla!

Po zadnjem postu vidim da se neke stvari pokreću, i to je ok, samo me tu više zanima koliko je tebi ovakav jelovnik održiv? Pogotovo s obzirom na dijagnozu koju spominješ, i koja ti zasigurno zna zavrtiti psihu na način da potražiš neko smirenje u hrani. Usput, skroz je razumljivo što je tako ali te želim ohrabriti da svojim načinom života - prehranom, treningom i općenito jednim vedrim stanjem uma i duha - možeš puno utjecati na razvoj cijele priče. Pred par god sam radila sa jednom curom koja isto tako ima multiplu, i mogla se sama uvjeriti koliko je pravilna prehrana i kontinuirani trening na nju pozitivno utjecao. Evo, jučer je i sa mnom položila za fitnes instruktora, tako da definitivno grize dalje i puna je energije i pozitive.

Reci mi, kako se osjećaš tokom dana, da li si gladna između obroka, imaš li energije za trening, imaš li neke nagle padove šećera i energije općenito?

Doručak je svaki dan isti? Kako se osjećaš nakon tog doručka, koliko te zasiti?






-------------
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/



Posted By: Gym_girl
Date Posted: 17 Prosinac 2018 at 11:02
Originally posted by Belma86 Belma86 wrote:


Imate li savjet za pre-workout meal, ali nešto jednostavno, pošto idem na treninge direktno s posla, ne vraćam se kući da jedem. Do sada obično ostavim malo mladog sira od užine, pa ga sat vremena prije treninga pojedem sa npr 2 rižina krekera. Naumpalo mi je da kupim kikiriki puter, pa on mi može stajati na poslu zajedno s tim krekerima, za dane kada ne stignem ništa pametnije smisliti


Kako stojiš sa svježim sirom?

Rižine krekere zamijeni sa integralnim/raženim! Bit ćeš sitija i moći ćeš grickati duže

-------------
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/



Posted By: Belma86
Date Posted: 17 Prosinac 2018 at 13:29
Gym_girl, hvala na dobrodošlici!

Iskreno, za sada mi ovaj način prehrane totalno godi, nemamm uopšte napade za slatkišima, a prije ih je bilo itekako. Primjetila sam da što manje slatka čovjek jede, manje ima napada za istim.
Pitaš me je li ovaj režim ishrane održiv na dugi rok. Vidjet ćemo, ali velikim dijelom mislim da jeste. Barem što se tiče doručka i jela na poslu, pa bolje je pojesti sardine sa salatom nego picu/kebab/maslenicu itd. Kući, i ako pravim ukućanima nešto što se meni ne uklapa (npr juče je bilo mama napravi nam picu), ja sam sebi skuhala 2 jajeta i pojela ih sa zrnatim sirom, i eto probala sam jednu krišku pice, a prije bih bez problema pojela čitavu picu.

Čitala sam puno o šećeru i kako loše utiče na mnogo stvari, pa tako i na razvoj multiple, tako da sad zaista nemam želju za slatkišima... eh sad, ako na sljedećoj kontroli MRI pokaže nova oštećenja, ne znam kako ću se nositi s tim, ali neće ako Bog da. Za sad sam pozitiva, imam super doktoricu u Zagrebu, i dobila sam nove lijekove od kojih se bolje osjećam. Biće dobro ako Bog da

Dakle, kupujem sutra integralne krekere. Svježi sir jedem barem jednom dnveno, ne znam šta bih bez njega


Posted By: Gym_girl
Date Posted: 18 Prosinac 2018 at 13:37

Čini mi se sve super!

A za sljedeću kontrolu ne brini unaprijed - ja ti uvijek kažem: ako bude bilo razloga imat ću vremena za brigu :) I uživam dok me ide


Inače, što se tiče obroka pred trening - Svježi sir sa nečim u kombinaciji ( krekeri, zobene, integ. tortilla, neka int. pašta....ili voće ako paše nešto laganije) je meni prvi praktičan izbor kad mi treba nešto jednostavno. Onda imaš tunu u istim kombinacijama, čistu ili u raznim salatama, pa piletinu na salatu, uz povrće ili neki prilog, jaja čista ili sa purećom šunkom, sirom, gljivama...


-------------
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/



Posted By: Belma86
Date Posted: 24 Prosinac 2018 at 08:32
Hvala draga Gymka

Kupila sam integralne Wassa krekere, piše na njima Crispy rye bread, može li to proći?


Posted By: zmajcek68
Date Posted: 24 Prosinac 2018 at 10:55
Moze!Pozdrav

-------------
Before 68 After 86


Posted By: Belma86
Date Posted: 16 Sijecanj 2019 at 15:48
Dragi moji,
vagala sam se prije par dana, i vaga pokazuje 81kg, dakle nekih 4kg izgubljeno u posljednja 2 mjeseca. Ja sam možda očekivala malo više od 2kg mjesečno, ali svejedno, zadovoljna sam. Valjda ovih 4kg nije samo izgubljena voda, valjda tu ima i sala...


Posted By: belfegora
Date Posted: 18 Sijecanj 2019 at 11:06
Cestitam! Ako je prisutno usvajanje novih navika, boljeg tretiranja sebe, svaki pomak je iznimno bitan jer je itekako odrziv. I ne mora biti brza promjena, ali zaista bi bilo dobro da  je trajna. Tako da cestitam jos jednom! Clap


Posted By: Belma86
Date Posted: 18 Sijecanj 2019 at 14:12
Beflegora,hvala!
Navike su mi fakat bolje, slatkise jedem 1x sedmicno max, da vidis šoka i nevjerice u gostima kada odbijem kolač hahah. Onda kažem da ne jedem slatko zbog multiple, i ne pegla me niko.
Idem na treninge 3x sedmično, to zaista ozbiljno shvatam. Pa polako, nigdje se ne žurim, vidjeću do proljeća šta će vaga pokazati.

PS
Sad mi naumpade, ako ručam oko cca 6 popodne, do 10 naveče sam naravno gladna. I često razmutim samo proteinski shake s vodom jer nemam u tom trenutku posnog sira u frižideru (ako imam, pojedem njega). Koliko je to dobra varijanta, negdje sam čulada se shake brzo apsorbira i da nije baš najsretnije rješenje za večernji obrok...


Posted By: Gym_girl
Date Posted: 21 Sijecanj 2019 at 09:51

Belma, prvo super za izgubljene kilice, i ne brini da je premalo - bitnije je da usvojiš dugoročne navike, jer ćeš tako i nastavit postepeno gubit i za čas zaokružit na 10 kg Wink

Što se večere tiče, shake može proći ako ti tako odgovara, a njegovu apsorpciju možeš usporiti za nekim zdravim mastima (orašasti, sjemenke...) ako želiš izbjeći UH-e, ili ga umiješati u jogurt. Ja sam uvijek nekako na strani krute hrane, konkretnog obroka, ali za povremeno je i ovo dobar izbor, pogotovo ako ti treba nešto brzinski.

Kako se osjećaš nakon toga shakea, bude ti dosta da smiriš glad?






-------------
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/



Posted By: Belma86
Date Posted: 21 Sijecanj 2019 at 13:25
Gymka, hvala.

Kako se osjećaš nakon toga shakea, bude ti dosta da smiriš glad?

Da ti iskreno kažem, i ne baš ako sam puno gladna, puno bolji izbor mi je posni sir, ali često se desi da ga nisam kupila i da mi je shake nabrzaka najlakše popiti. Ali vidiš to sa jogurtom nije loša ideja, probaću, nadam se da okus neće biti bljak


Posted By: Gym_girl
Date Posted: 21 Sijecanj 2019 at 13:42

Koji whey imaš? Meni se inače sa jogurtom super slažu voćni okusi, tipa maline, jagode, borovnice...i ostale varijacije na temu, no i čokolada i vanilija budu isto super! Ubaciš još par orašastih, ili žličicu-dve lanenih npr. i bude baš fino.

Inače, možeš večerati i konkretno ako si baš gladna. Jaja, neku ribicu, komad mesa ako ti kasno ne padne teško...sa malo povrća ili salate. Ako si tokom dana u ok kcal unosu, ne moraš se bojati takve večere, dapače Smile Možda ti dobro i dođe ako budeš dosta nisko tokom dana.




-------------
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/



Posted By: Belma86
Date Posted: 21 Sijecanj 2019 at 13:53
Veći problem je što je meni uglavnom mrsko naveče praviti nešto konkretno (tipa riba/piletina, moj maximum naveče je skuhati jaje haha). Što bi se reklo, ljenosti gora si od bolesti
Sad imam whey sa ukusom keksa, mislim da piše na njemu cookies&cream, ali svakako je pri kraju ovo pakovanje, pa ću pri sljedećoj kupovini pogledati neki voćni. U pravu si, voćni whey + jogurt super zvuči, baš ko voćni jogurt :-)


Posted By: Gym_girl
Date Posted: 21 Sijecanj 2019 at 14:09

Ima i za to lijeka LOL Skuhaš više za ručak ili jednostavno ostaneš na jajima Big smile

Da, moj favorit je vanilija - malina, ide u posni, jogurt.....zapravo je baš ta kombinacija razlog tome što se ne odvajam od svoje jutarnje kašice Big smile I inače kad me zna uhvatiti glad za slatkim tokom dana dobro mi dođe smutit tako nešto, a po ljeti stavim jogurt u neku čašicu, ubacim par žličica wheya u to i u led - super jednostavan proteinski sladoled Wink


-------------
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/



Posted By: Belma86
Date Posted: 31 Sijecanj 2019 at 08:42
Draga Gymka,

samo da ti kažem da je jogurt + whey = FANTAZIJA

Imam cookies&cream okus, i s jogurtom je bilo fenomenalno, isto kao onaj voćni jogurt euforija stracitella, samo naravno 100x zdravije :-)
Ovo se komotno može napraviti i kao desert, kad ti se jede nešto slatko. Ma prva liga!


Posted By: Gym_girl
Date Posted: 01 Veljaca 2019 at 08:32

Jeldaaaa CoolWink 

S tim kombinacijama se možeš igrati kako god hoćeš - dodati malo voća, nešto orašasto (ja volim maslac od badema), sjemenke, možeš i ubaciti malo svježeg sira da bude malo gušće ako to voliš.....pa i na sve to još zobene i imaš super doručak Star


-------------
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/



Posted By: Belma86
Date Posted: 01 Veljaca 2019 at 13:03
Ako ubacuješ orašaste, pretpostavljam da onda moras sve staviti u blender? Ja sam i dalje oduševljena kako nešto može biti onako ukusno, a bez dodanog šećera :) :)


Posted By: zmajcek68
Date Posted: 01 Veljaca 2019 at 13:09
Ne moras u blender ak mene pitas!Nasjeckaj malo ljesnjaka,oraha,badema...Ovisi sta imas i to si ubaci!Ja volim tak s komadicima nesto,mozda ce i tebi odgovarat!
Ili najobicniju tamnu cokoladu (ako ju jedes) pa onda bome imas zdraviju verziju euforije stracciatella!

-------------
Before 68 After 86


Posted By: Justanyone
Date Posted: 01 Veljaca 2019 at 13:19
Ma najobičnija plastična vrećica i valjak and you're home free. Uzmeš si te orašaste, koliko već hoćeš, i staviš u vrećicu i pređeš preko njih drvenim valjkom. Bit će ti dovoljno sitno, ne brini.


Posted By: Belma86
Date Posted: 01 Veljaca 2019 at 13:40
Hvala za savjete, mmm ribana čokolada sa onom kombinacijom, probaću to čim prije

Zmajček, kako se ti držiš? Jesi disciplinovana ili padneš s vremena na vrijeme :) Meni su vikendi najgori, npr idemo ovaj vikend van grada kod svekrve, tamo će biti pečenja, bureka, kolača, uglavnom svega što nije dijetalno :)


Posted By: zmajcek68
Date Posted: 01 Veljaca 2019 at 14:08
Zasad se drzim,prije sam padala s vremena na vrijeme ,sad nisam evo vec mjesec dana po ps-u!

Joj,i mi ti znamo otic kod svekrve!Peceno meso,krumpir,kolac..Klasika!Al znas sta,to je samo taj jedan dan (ne idemo svaki vekend) i ako mi je cjeli tjedan bio ok onda pojedem bez problema!Prije me to mucilo,kolko pojest,sta pojest..A sad normalno jedem!Hahahha...

E,dal uzimas obican tekuci jogurt?Preporucam ti grcki jer je gust i kremast pa stavis u njega ono sta volis i bit ce ti super!

-------------
Before 68 After 86


Posted By: Belma86
Date Posted: 01 Veljaca 2019 at 14:14
Ma hajde meso i krompir je ok, ne ubijati se burekom i kolačima i biće dobro :) što ti kažeš, radnim danima fakat pazim.

Koji grčki jogurt ti koristiš? Ja sam ih analizirala, dukat Dukatos, meggle, vindija, to nema proteina ništa više od običnog jogurta, a ima masnoća puno puno više i shodno tome naravno i kalorija. Tako da na kraju ja uzmemm obični meggle tekući jogurt i s njim zamiješam whey


Posted By: zmajcek68
Date Posted: 01 Veljaca 2019 at 14:33
Uzmem onaj iz Lidla,pakiranje 400 grama!Sastav bas i nisam gledala,moram priznat,meni samo bitno da je neka vrsta jogurta!Hahah...

Ove sta si nabrojala nisam nikad uzimala!Zato sto minje ovaj Lidlov zbilja ukusan pa dalje nisam ni trazila!

-------------
Before 68 After 86


Posted By: Belma86
Date Posted: 01 Veljaca 2019 at 14:47
ma kod nas nema Lidl

u nedostatku bolje ponude, do daljnjeg koristim obični tekući jogurt


Posted By: Belma86
Date Posted: 06 Veljaca 2019 at 10:42
Dragi moji,
kratki info: vaga je pokazala još -2 kg za proteklih mjesec dana. Huuura!

Eh sad, pitam vas za svoju mamu. Oduševljena mojim progresom, odlučila je da stavi na papir šta sve pojede u toku dana, i šokirala se :) Skontala je da uvede sebi zobene sa vodom umjesto muslija sa mlijekom, da ne stavlja puno ulja u sarmu i variva, da se slatko treba izbaciti itd. Ja ne znam šta da joj još pametno kažem u vezi mršanja, jer prema online kalkulatoru njen TDEE je oko 1700. Da to smanjuje, onda će se izgladnjivati, biće nervozna gladna i nema ništa od toga dugoročno. Natjerat je da ide na neko vježbanje - vrlo teško, nije išla ni dok je bila mlađa a ne sad sa 60 god. Rekla sam joj da svaki dan šeta po 1h, u penziji je, dakle može taj 1h izdvojiti za sebe.
Imate li vi još koju pametnu?


Posted By: zmajcek68
Date Posted: 06 Veljaca 2019 at 12:45
A jel mozes navesti sta inace jede?Koliko obroka ima!Odnosno,kuha!I dala si joj dobar savjet vezano uz setnju!
Pohvale za mamu!Zbilja super sto se odlucila na ovakav korak!

I za tvojih minus 2

-------------
Before 68 After 86


Posted By: Justanyone
Date Posted: 06 Veljaca 2019 at 12:57
Belma, iskreno, neka krene hodati, već će joj to biti veliki korak jer joj je to cca 100-150 kalorija potrošnje koje dosad nije imala. Po meni, možda u njenom slučaju i smanjiti ta variva i uvesti više mesa i povrća, ako baš ne bude išlo. Jbga, nije tradicionalno, ali starija je, trebaju joj proteini, a bit će sitija od njih i lakše će podnijeti deficit. Neka se drži čiste hrane, upravo to, zobene, jaja, povrće, meso, nešto orašastih, malo voća... i bit će joj super. Trebalo bi krenuti bez muke s čistom hranom. Ako ne ide tako, velim, više mesa, jaja, povrća, a malo manje tih složenaca, jer se tu bez po' muke nabere 300-400 kcal po tanjuru, a često se ni ne primijeti. Znam o čemu pričaš jer istu muku mučim i sa svojom mamom. Tu malo treba stisnuti pristup da se ne jede ništa što se nije spremilo doma i čemu se do u dlaku ne zna sastav, jer je njima jogurt, posebno voćni, ekstra zdrav, a voće je valjda eliksir života, i ne daj Bože da se ne bi jelo.


Posted By: Belma86
Date Posted: 06 Veljaca 2019 at 12:58
Hvala Zmajček!
Znam otprilike šta jede, doručak su mazalice,hljeb i jogurt, pa će sada preći na zobene sa voćem i sjemenkama. Za neki međuobrok je opet nešto brzinski, tipa kriška hljeba sa ABC sirom. Ručak je popodne kad tata dođe s posla, i uvijek je nešto kuhano, nisu pite/pice, pohovano itd. Dakle, meso (crveno, piletina, puretina) sa krompirom, carskim povrćem, rižom (to su kombinacije), grahova čorba, sarma, varivo sa buranijom/graškom, losos je jednom u 10 dana. Mama stvarno pravi jako fine ručkove, i mislim da nisu uopće puno kalorični kad bi se jeli bez hljeba. Uvijek ima dosta salate, i domaća supica od iskuhane piletine/koljenice. Međutim, poslije tog ručka je obično išlo nešto slatko, i grickalice kasnije uz TV. Nije fan sokova, pije vodu, i mislim kad bi izbacila slatkiše da bi već neki napredak vidjela.
Skontala je sada da ne treba pojesti cijelu kesu kikirija uz seriju, nego da sebi odvadi 1 šaku, i to je to. Isto vrijedi za sve orašaste plodove i suho voće, to je kod nje uvijek na stolu kao usputna grickalica.


Posted By: Belma86
Date Posted: 06 Veljaca 2019 at 13:13
Originally posted by Justanyone Justanyone wrote:

Belma, iskreno, neka krene hodati, već će joj to biti veliki korak jer joj je to cca 100-150 kalorija potrošnje koje dosad nije imala. Po meni, možda u njenom slučaju i smanjiti ta variva i uvesti više mesa i povrća, ako baš ne bude išlo. Jbga, nije tradicionalno, ali starija je, trebaju joj proteini, a bit će sitija od njih i lakše će podnijeti deficit. Neka se drži čiste hrane, upravo to, zobene, jaja, povrće, meso, nešto orašastih, malo voća... i bit će joj super. Trebalo bi krenuti bez muke s čistom hranom. Ako ne ide tako, velim, više mesa, jaja, povrća, a malo manje tih složenaca, jer se tu bez po' muke nabere 300-400 kcal po tanjuru, a često se ni ne primijeti. Znam o čemu pričaš jer istu muku mučim i sa svojom mamom. Tu malo treba stisnuti pristup da se ne jede ništa što se nije spremilo doma i čemu se do u dlaku ne zna sastav, jer je njima jogurt, posebno voćni, ekstra zdrav, a voće je valjda eliksir života, i ne daj Bože da se ne bi jelo.


Po mom mišljenju, veliki napredak je što je shvatila šta jede pisanjem i računanjem kalorija. Ona je inače matematičar u duši, pa joj to nije teško :)
Jeste, naša tradicionalna jela se često "potkradu" kao zdrava, jer su kuhana i ne sadrže nikakve konzervansi i pojačivače okusa, ali su jbg uglavnom masni. Evo sarma, musaka, you name it. Svjesna je ona da je nabolje skuhati brokulu na pari i ispeći filete, ali ne može to svaki dan, a i po njoj, "treba nešto i na kašiku da se pojede" :) jbg i sama najviše volim napraviti pun pretis graha, i mirna sam 2 dana, ali napravim ga na 2 kašike ulja, i ne stavljam zapršku.
Sad je shvatila šta su kalorije, i da npr med, koliko god on bio zdrav, da je u stvari šećer i da nosi određeni broj kalorija, isto vrijedi i za voće... Juče je mojoj curici pravila domaći voćni jogurt, u obični tečni jogurt stavila maline i mrvicu meda, rekla je da više neće nikad kupiti kupovni...
Uglavnom, slažete li se sa mnom da ne treba ići ispod 1600-1700 kcal ishranom, nego da pokuša deficit (pa kakav god on bio) ostvariti kroz šetnju?


Posted By: Justanyone
Date Posted: 06 Veljaca 2019 at 13:15
Yep.. najprije neka krene od toga, ali niti ovim mazalicama nema baš mjesta. Kruh neka zamijeni raženim ili onim krekerima što je tebi, Belma, Gymka spominjala, to zasiti ko vrag. Ako već mora jesti neki namaz na to, neka radije uzme posni sir, za malo više proteina, a manje šećera i masti i uz to nek doda povrća, što više to bolje: Paprike, paradajz, krastavcu,,, par listova salate, matovilac.... Ili neka ostavi zobene pa opet doda žlicu sira u njih(posnog), bit će sitija do ručka. Grickalice definitivno van, čak i suho voće i kikiriki. Jedna šaka dnevno i to je to. Neka krene hodati, pa da vidi kako će ići.


Posted By: Belma86
Date Posted: 06 Veljaca 2019 at 13:19
Kupila sam joj juče 2 pakovanja Wasa krekera... kaže da su fini. Rekla sam joj nek uzme 2-3 krekera, posnog sira i eventualno pileća prsa. To i ja jedem na poslu i baš me fino zasiti.
Ok, hvala vam puno ljudi. Pa ću vam pisati update


Posted By: Justanyone
Date Posted: 06 Veljaca 2019 at 13:22
Osobno puno više volim tako, da. Jer i sama znam kako je to kad te netko stavi na 1600 kcal, nema teorije da se ti tu iza stola ustaneš sit, osim ako ne ideš na opciju meso, jaja+povrće i deri po tom. To šta se nekad mora ili ne mora je meni upitno i više stvar prioriteta i navike nego bilo čega drugog. Osobno pojedem 500g povrća nekad, a da variva vidjela nisam, jer mi je lakše staviti meso u pećnicu i jaja na štednjak dok ja radim nešto deseto, zdjela salate sa strane i mirna sam jer odmah na tanjuru vidim koliko tu čega ima. Prema tome, ne, ne mora se. :). (Što ne znači da se i ne može i ne treba ako je nekima gušt). Med ista stvar.Jest, zdravo je, ali je i šećer, a toga u prevelikoj mjeri ne treba nikome.   


Posted By: Gym_girl
Date Posted: 06 Veljaca 2019 at 13:27
Originally posted by Belma86 Belma86 wrote:

 i mislim kad bi izbacila slatkiše da bi već neki napredak vidjela.
 

To sigurno Wink Čak ne ni izbacila, samo smanjila! Naravno, sve ovisi da li joj je lakše sve maknuti odjednom jer ju komadići samo vuku na još :) i koliko uopće tog slatkog pojede na dnevnoj bazi.

Kako god, već ove 3 intervencije koje si navela su super početak, i da se krene sa samo jednom bilo bi pomaka. Neki imaju više volje za kretanje neki za korekcije u prehrani, neki to raspodjele. Vidi što joj je najlakše za početak. Najbitnije je da se, za što god se odlučila, toga i uspije pridržavati.

Koliko je mama u plusu što se kila tiče? I jel to tako kroz neki duži period ili se više nakupilo zadnjih godina zbog menopauze?

A tebi svaka čast, lijepo to ide! Clap


-------------
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/



Posted By: Gym_girl
Date Posted: 06 Veljaca 2019 at 13:37

A što se variva i ostalih jela na žlicu tiče....ja sam jedna od onih koja sad žali što prije nije baku slušala... Embarrassed

I sama sam uvijek bila tip koji voli točno znati što je i koliko na tanjuru, zato sam godinama zanemarivala neka jela koja su u biti bila dobra i zdrava ali ono - kako izvagati maneštru? Geek Big smile  Kad sam počela jesti sve i ne opterećivati se oko takvih stvari, shvatila sam da se ništa loše ne događa, naprotiv. Nikad nisam težila manje nego ovog ljeta, a nekadašnja ljetna kilaža mi je postala zimska Smile

Sve je stvar balansa, pogotovo kroz duži rok.....a opetovano drndanje po istim namirnicama nekad može dovesti do više problema nego benefita, ako ništa drugo onda s probavom - a ako znamo što sve loša probava može napraviti sveukupnom zdravlju...nije mala stvar :) Tako da ja nebi izbacivala takva jela, nego bih gledala jednu širu sliku i trudila se da generalno jedem što čišće, krećem se što više i mislim što pozitivnije :)

O kalorijskom unosu bi se isto dalo pričati....nema ni tu baš mjesta generalizaciji, neki će jako dobro funkcionirati na nekima niskom unosu kcal. Naravno, treba dobro razlučiti što uopće znači funkcionirati dobro pa ja onda tu gledam sve od općenitog raspoloženja, energije...do krvnih nalaza, hormona..itd. Ako to sve štima, onda treba razmisliti da li uopće nekome takvome gurati više hrane samo zato što negdje tako piše :) A sitost je isto jedno individualno pitanje pa eto....  Smile




-------------
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/



Posted By: Belma86
Date Posted: 06 Veljaca 2019 at 13:45
Mama je niža od mene, možda ima 165-168 cm, a kg 84. To se nakupilo pomalo, tokom godina, nije odjednom. Ma eto ona sama kaže da bi ona i tata pojeli po punu kutiju keksa, pomalo, uz kafu i tv :) ja je razumijem, i sama sam to radila. Pozitivno je što je tata počeo ići na fitness (grupni trening, ali lakšeg intenziteta u odnosu na moju grupu) pa nadam se da će njih dvoje jedno drugo motivisati da jedu zdravije.

Evo još malo pa će proljeće, proći će i ovaj smog kod nas, pa ću je svaki dan pitati jesi li šetala. Sad je baš ružno, hodaš a udišeš zrak koji smrdi :(


Posted By: Belma86
Date Posted: 06 Veljaca 2019 at 13:47
Gymka nemoj se smijati, ali šta je maneštra :) :)


Posted By: Gym_girl
Date Posted: 06 Veljaca 2019 at 13:54

Neću, fora mi je Tongue Big smile

Google it, vidjet ćeš puuuno lijepih slika  Big smile Pokušavam staviti jednu, ali ne ide!

Uglavnom, mješavina povrća, žitarica, mahunarki...može s nekim mesom, kobasicom ili bez ičega....razne fine varijante Wink





-------------
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/



Posted By: Gym_girl
Date Posted: 06 Veljaca 2019 at 14:06
Originally posted by Belma86 Belma86 wrote:

Mama je niža od mene, možda ima 165-168 cm, a kg 84. To se nakupilo pomalo, tokom godina, nije odjednom. Ma eto ona sama kaže da bi ona i tata pojeli po punu kutiju keksa, pomalo, uz kafu i tv :) ja je razumijem, i sama sam to radila. Pozitivno je što je tata počeo ići na fitness (grupni trening, ali lakšeg intenziteta u odnosu na moju grupu) pa nadam se da će njih dvoje jedno drugo motivisati da jedu zdravije.

Evo još malo pa će proljeće, proći će i ovaj smog kod nas, pa ću je svaki dan pitati jesi li šetala. Sad je baš ružno, hodaš a udišeš zrak koji smrdi :(


Ići će to lijepo sa tim promjenama, a bome svaka čast svima - u paketu ste u pohodu na zdrav život Big smileThumbs Up Ta podrška i  motivacija okoline (pogotovo one bliže) je jako bitan faktor za uspjeh! 


-------------
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/



Posted By: Belma86
Date Posted: 06 Veljaca 2019 at 14:24
Pa fino izgleda ova maneštra na google :) Mi ovo zovemo varivo, sad su samo varijacije šta staviti unutra. Ispravi me ako griješim, ali može i ovo biti kalorijski ok ako se napravi na malo ulja, i ne stavlja kobasica nego npr nemasni komad teletine.


Posted By: Gym_girl
Date Posted: 06 Veljaca 2019 at 14:41

E pa da, mi recimo varivo doma zovemo malo gušći mix povrća koji se onda jede uz piletinu, jaja itd. Smile

Naravno, varijanti je bezbroj i uvijek se može napraviti neka modificirana verzija da se uštedi koja kalorija, ali ono što sam htjela reći je i da nema nikakve štete ni da se tu i tamo napravi prema nekom tradicionalnom principu. To je samo jedan obrok u moru drugih, na koje uvijek kasnije možemo utjecati tako da si iskorigiramo kcal unos nakon ili prije neke takve kombinacije :) Pa i danima nakon.... Dalo bi se o ovome pisati i pisati..... :)


-------------
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/



Posted By: zmajcek68
Date Posted: 06 Veljaca 2019 at 14:42
Ja jedem variva zato sto mi isto fali nekad nesto na zlicu!
Ali ne na nacin od moje bake i mame,s buncekom unutra!Ahahah...

2 zlice maslinovog,na tome prodinstam luk!Dodam ostalo povrce i meso (piletina ili memasna svinjetina)!Kuham ,ali na gusto!Znaci nadolijevam vodu svako malo!Onda nema potrebe da stavljam brasno da se zgusne ,dodam samo malo crv paprike,za boju!Ako i stavim brasno kojim slucajem to ti je pola zlice uvrh glave!

Umjesto obicnog krumpira stavim batat,ali i jecam ili heljdu ubacim!Onda se isto zgusne!Uz to jedem krekere i neko povrce!Npr kiseli krastavci!



-------------
Before 68 After 86


Posted By: Justanyone
Date Posted: 06 Veljaca 2019 at 15:21
Ja radim isto kao zmajcek. Ono što sam htjela reći je da nemam ništa protiv variva, ali imam protiv toga da se nešto MORA. Ne, ne mora :). Jedno je reći želim, navikao sam, fino mi je. I kudos i to je ok. Ali ne MORAM ništa :). Isto tako, iako nemam ništa protiv variva, pogotovo ovakvih gore spomenutih, ali jedenje istih nije uvijek za svakoga. Da se ne nakupi kalorija, nakupi. Nisu većinom nezdrava, ali nisu ni dijetna, i to nije NI DOBRO NI LOŠE, ali NEMA SVATKO ZA NJIH MJESTA. OVISI o metabolizmu, kretanju, ciljevima.... I mi ovdje isto s godinama, i iskustvom mijenjamo stavove, ali nekad zaboravimo(ja prva), da u paketu s iskustvom dolazi i iskustvo treninga i mišićne mase koja nam dopušta PUNO više nego onima koji ne treniraju. Kvragu, ja sam prva bježala od škroba(s pravom), kad mi je pojam treninga bio kružni na spravama i šipku nisam takla. Jer si to tada nisam mogla priuštiti i to se vidjelo. Zato prvo junk van, i jesti čisto, kad je čovjek gladan. A sve ostalo, pratiti i vidjeti.


Posted By: Belma86
Date Posted: 06 Veljaca 2019 at 15:39
Slažem se, ništa se ne mora. Mora se samo umrijeti
Meni prvoj je LAKŠE napraviti šerpu variva za 2 dana, ovako kao što Zmajček kaže, i onda kad dođem kući s posla, samo ga podgrijem ukućanima i zdravo.




Posted By: zmajcek68
Date Posted: 06 Veljaca 2019 at 15:53
E,al nemoj sad zapet s tim varivima jer su prakticna!

Imas one vrecice za pecenje!Ubaci piletinu,mariniraj u nekom zacinu (ako zelis),nasjeckaj tikvice,batat,tikvu,mrkvu ,cvjetacu ,brokulu.....Ma sta god!Sve pomjesaj,zatvori vrecicu i u pecnicu!Za pol sata sve gotovo!KKrekeri sa strane ,salata...

Da ti sad ne dosadjujem s ovime gore slicnim,hocu reci da ima dosta zdravih izbora za rucak,a da ne budes satima bila za stednjakom!Ili mama,ovisi ko kuha!

Ja ti hendlam svoju klopu i od mojih ukucana,ruku na srce,nekad dopizdi ali da se!Nekad njima za dva dana,nekad sebi,nekad istovremeno kuham!

-------------
Before 68 After 86


Posted By: Gym_girl
Date Posted: 07 Veljaca 2019 at 09:34
Originally posted by Justanyone Justanyone wrote:

Kvragu, ja sam prva bježala od škroba(s pravom), kad mi je pojam treninga bio kružni na spravama i šipku nisam takla. Jer si to tada nisam mogla priuštiti i to se vidjelo. 

A ja predstavljam jednu drugu stranu pa sam tako ostala frend sa škrobom, u svakom obroku, dugo bez ijednog poštenog treninga, i došla do 52 kg do ljeta, čak sam i previše pala Smile I to je ta individualnost o kojoj pričamo...netko nešto tolerira bolje, netko lošije i isto tako kako nebi smjeli gurati svima ono što i sami jedemo, tako nebi trebali ni biti kontra nečega samo zato što na sebi vidimo da nam ne odgovara. Ne kažem da ti to radiš, puno puta smo pisale o sličnim stvarima. Govorim općenito, da se ljudi ne hvataju lako ni za za ni za protiv. To uvijek treba ponavljati.

Kužim ja sve i djelomično se slažem jer je UVIJEK pitanje individue i svih faktora koje treba uzeti u obzir ali mislim da se nekad malo pretjeruje jer često izbacujemo hranu koja je generalno ok (u usporedbi sa procesiranim drangulijama). Da li će ta variva biti ok za svih? Ne, nisu ni kupusnjače dobre za svih, ni posni sir, ni meso, ni neko voće ni sve ostalo....ništa nije dobro za svih samo zato što je dobro za jednoga i zato što kao nije kalorično....ali, isto tako kao što nekome ne bi dramili oko pizze tu i tamo ili komada kolača, tako nebi trebali ni oko variva Smile Pogotovo ako to pojedemo par puta mjesečno i još prilagodimo kcal oko toga....i pogotovo ako nemamo neke extra ciljeve. Mislim gle, sad bi se oko ovog stvarno mogli vrtiti u krug... :) Jedan obrok je zbilja...jedan obrok. Pa i sve da se osjećamo totalno zgaženi nakon njega, dali smo si gušta taj tren i - sutra je novi dan. Radi tog gušta ćemo ga možda lakše odraditi pravilno. A možda i ne, pa ćemo onda sljedeći puta razmisliti dva put što ćemo izabrati. Bla, bla, bla... Smile Sve ima svoje mjesto.

Treba se testirati i vidjeti na sebi (i drugome), a da bi to mogli moramo biti otvoreni za sve i ne demonizirati (ili uzdizati) ništa dok na sebi ili na tom drugom ne vidimo da za to imamo osnove. A za to nekad treba i dosta vremena proći....i opet ne jamči da će tako biti zauvijek :) Najčešće i nije Smile








-------------
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/



Posted By: Justanyone
Date Posted: 07 Veljaca 2019 at 10:01
Ma slažem se. Ja sam svjesna da se iz mojih komentara vidi(i još će se neko vrijeme vidjeti) malo.... odbojnosti prema nekim stvarima. Ja u načelu ne dijelim hranu na dobru i lošu, volim i ja zimi da mi se dimi iz tanjura, ali ono što mi, istina, zna dići živac je pokušaj istovremenog kretanja na nekakav, pa i nazovimo ga, režim, i pokušaj da se apsolutno ništa ne promijeni i da se uklopi apsolutno sve što je nekome drago, fino i to često samo zato jer je tradicija, naviklo se i kao mora se, a da se i ne razmišlja točno šta se stavlja u sebe. Kao što sam rekla, nisu variva ni dobra ni loša, ali da nisu kalorična, jesu. Zato sam i napisala neka vidi i proba :)


Posted By: Gym_girl
Date Posted: 07 Veljaca 2019 at 11:10

Ma da, ako apsolutno ništa ne promijenimo, apsolutno se ništa neće ni promijeniti Smile ali ako od 20 stvari koje bi bilo dobro promijeniti, promijenimo samo 1 ili 2 za početak, i to će biti dovoljno za neke početne rezultate. Kako se većina ljudi danas hrani, koliko kreće, stresira i kako spava....mislim da bi mi to varivo bilo daleko po redu na listi za mijenjanje Big smile


-------------
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/



Posted By: Belma86
Date Posted: 12 Ožujak 2019 at 15:51
Vozdra raja :)
U zadnjih mjesec dana vaga pokazuje samo 1 kg manje. Ja se fenomenalno osjećam, i odjeća mi odlično stoji, čak su mi neke stvari koje sam nosila u 2017 sad i velike :-)
Ja bih voljela da se vratim na kilažu prije trudnoće, to je nekih 70-72 kg, a sada vaga pokazuje 77. Čitala sam da je potrebno jesti 2g proteina po 1kg tjelesne težine - iskreno nema šanse da unosim toliko bez dodatka wheya. Je li to baš toliko bitno? Ima li potrebe da opet pišem kalorije svaki dan? Mislim da se vrtim između 1800 i 2000,kako koji dan. Po onim online kalkulatorima piše da mi je sa vježbom od 3x sedmično TDEE oko 2100 kcal.
Evo sad će ljepše vrijeme, smoga više nema, pa ću s mužem trčati 2x sedmično, onim danima kada ne idem na trening, svakako vodim dijete na gimnastiku pa moram ubiti 90 min dok mala ne završi.
Na treningu vidim napredak u mnogim vježbama, npr plank puno pravilnije radim i mogu da držati nekih 35-40 sekundi, a prije nisam mogla ni 10. Desna ruka mi je i dalje slabija (to se odjednom ljetos desilo valjda od multiple), ali npr bočni plank desni sad mogu držati nekih 15-tak sekundi, a ljetos kunem vam se ni 5 sekundi nije bilo šanse. Dakle, ja sam pravo happy zbog svega navedenog, samo me malo usmjerite što se prehrane tiče :-)
Veliki kiss za sve


Posted By: belfegora
Date Posted: 13 Ožujak 2019 at 09:21
Draga Belma, bitno da napreduje i s kilazom, brzina nije bitna. Na kraju krajeva, kilaza je samo jedno od mjerila, ipak je bitnije koja je kompozicijia tijela. A i koliko ''zivotno'' napredujes i utjeces na vlastito zdravlje novim navikama. 
Tako da prije svega cestitam na uspjehu! I po pitanju prehrane i pitanju treninga!

Sto se tice proteina, nisam strucnjak ali ja ne bih se nesto bjesomucno drzala toga. OK, svakako je dobro jesti vise bjelancevina i to treba paziti - da je u obrocima zastupljeno meso, svjezi sir, jaja, nemasnija riba itd. Ako ti se uklapa i whey, moze i on ali nije nuznost. Ja osobno volim whey i dodajem ga zdravim desertima. Uz to, super izvor je zrnati sir kao medjuobrok. 


Posted By: Belma86
Date Posted: 22 Ožujak 2019 at 14:27
Originally posted by belfegora belfegora wrote:

Draga Belma, bitno da napreduje i s kilazom, brzina nije bitna. Na kraju krajeva, kilaza je samo jedno od mjerila, ipak je bitnije koja je kompozicijia tijela. A i koliko ''zivotno'' napredujes i utjeces na vlastito zdravlje novim navikama. 
Tako da prije svega cestitam na uspjehu! I po pitanju prehrane i pitanju treninga!

Sto se tice proteina, nisam strucnjak ali ja ne bih se nesto bjesomucno drzala toga. OK, svakako je dobro jesti vise bjelancevina i to treba paziti - da je u obrocima zastupljeno meso, svjezi sir, jaja, nemasnija riba itd. Ako ti se uklapa i whey, moze i on ali nije nuznost. Ja osobno volim whey i dodajem ga zdravim desertima. Uz to, super izvor je zrnati sir kao medjuobrok. 


Draga Beflegora, čitala sam malo tvoju temu, i mogu ti samo reći ŽENO SVAKA ČAST! Skidam ti kapu, jer si ti pored fizičke transformacije puno radila na svojoj psihi, i na komplikovanim porodičnim odnosima, zaista trebaš biti ponosna na sebe.

Negdje si napisala da radiš meal prep američki stil Možeš li napisati malo više detalja? Šta konkretno pripremaš, u kojim količinama i na koji način    Pa da barem usvojim nekoliko ideja i malo razbijem monotoniju


Posted By: Belma86
Date Posted: 22 Ožujak 2019 at 15:17
Zaboravih napisati u prethodnom postu - treba mi pomoć

Naime, ljetos mi je desna ruka značajno oslabila (valjda od multiple), i polako se to vraća u normalu, ali kad treniram, baš mi to smeta. Npr juče smo radili čučanj i prilikom dizanja trebaš podići obje ruke i ispraviti, u svakoj ruci držiš kettlebell. Sa lijevom rukom mogu dići bez problema 8kg, sa desnom ni naopako. Na kraju sam uzela 2x4kg i tako radila.

Doktorica mi je rekla da trebam vježbati kući dodatno tu desnu ruku - da kupim bučice (ili napunim flašu pijeskom) i radim vježbe samo sa tom rukom. Nije dalje precizirala. Možete li mi objasniti, ili još bolje kopirati neki link sa youtube, koje bi to vježbe bile?

Iskreno, ja ne znam je li samo ruka problem ili generalno desna strana tijela. Ako išta znači, bočni plank na desnu stranu sad mogu držati 10-15 sekundi, prije 4 mjeseca nisam mogla ni 5 sekundi.

Hvala unaprijed za pomoć!


Posted By: belfegora
Date Posted: 22 Ožujak 2019 at 17:49
Draga Belma86, hvala! Radi se o tom da ako je uzrok fizickom ono u glavi (a jest, kod mene cak i ekstremno), onda ako i rjesimo samo to fizicko vrtimo se u krug. Tako sam se ja 10-15 godina vrtila u krug. Debljala i mrsavila. Uvijek kad ''mi je bilo bitno'' znala sam da kilazu mogu dovesti u red, ali bi nakon toga isao drugi ekstrem. Napokon sam zakljucila da sam nevezano za kilazu nezadovoljna i da se zapravo unistavam. I osvijestila to sto sam oduvijek znala, da je problem s hranom samo simptom mog nezadovoljstva a ne uzrok. I onda napokon tako krenula i rjesavati. Ne jedno po jedno ali barem simultano. I evo napredovala sam dalje nego sam ikad bila... 

Svakom savjetujem da uz dijetu, pored tanjura malo preispita i mozak: emocije, navike, razloge. Eto, kazu da u tridesetima odrastemo, ja evo primjer da je to tako, dosizem nekakav bolji mir i zrelost. A tijelo presretno prati. 

Ako te zanima za mealprep stavit cu onda post tamo na mojoj temi kako ja to radim. To mi je promijenilo zivot jer iako volim ekperimentirati s hranom, nikad se nisam vidjela po cijeli dan i svaki dan u kuhinji. I najgore je bit dosljedan kad nam se ne da. Ovako uz manje vremena uvijek imam spremne obroke. 

Sto se tice slabije strane tijela, ja radim tako da pocnem vjezbe s tom slabijom stranom (bio to izdrzaj, podizanje bucica, ili bilo sto). Idem koliko god mogu s tom slabijom pa onda jacom odradim isti broj. Nisam strucnjak ali mi je to kad sam negdje vidjela ko savjet zvucalo mi je logicno :=)



Print Page | Close Window

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.14 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk