Print Page | Close Window

kruh bez kvasca i glutena

Printed From: Fitness.com.hr Forum
Category: Prehrana
Forum Name: Nutricionizam
Forum Description: Rasprave o prehrani, namirnicama, kalorijama i jelovnicima
URL: http://www.fitness.com.hr/forum/forum_posts.asp?TID=10000
Printed Date: 18 Svibanj 2024 at 02:54
Software Version: Web Wiz Forums 10.14 - http://www.webwizforums.com


Topic: kruh bez kvasca i glutena
Posted By: never-give-up
Subject: kruh bez kvasca i glutena
Date Posted: 02 Veljaca 2015 at 19:16
Molim savjet ili još bolje kakav recept koji će uspjeti, od čega napraviti takav kruh, znači bez kvasca i glutena?
Ako itko zna bila bi jako jako zahvalna.



Replies:
Posted By: Goranchero
Date Posted: 02 Veljaca 2015 at 22:24
http://www.lchfsvakidan.com/predjela/kruh/ - http://www.lchfsvakidan.com/predjela/kruh/

Ja radim s kokosovim brašnom, odgovara mi okus, i najbolje mi se uklapa u prehranu od svih LCHF brašna.

Treba ti neko LCHF brašno, preporučam ti kokosovo i psyllium, bilo ljuskice, bilo prah.

Sastojci za 1 kruščić:

Tekući sastojci
1 jaje
0,5-1 dl kefira/jogurta (domaći kefir, pogotovo ako si napraviš od kozjeg mlijeka bi bio svemirski za ovo, ako nemaš ništa prikladno, zamjeni s istom količinom mineralne vode i 5ml maslinova ulja ili maslaca)
10ml maslinova ulja (ja koristim maslac, no nešto mi u glavi da se ti s kravama ne voliš, pa ne znam jel ti maslac smeta)
1 žličica octa

Suhi sastojci:
10g kokosova brašna
5g psylliuma (može ljuskice, može prah, prah je efikasniji, ljuskice možeš samljeti u mlincu za kavu)
10g parmezana (ako ti parmezan isto škodi, pojačaj kokosovo brašno i psyllium na 15, odn 10g)
2 prstohvata soda bikarbone
1 prstohvat soli

Priprema:
1. pomiješaj sve suhe sastojke u jednoj zdjelici
2. ako koristiš maslac, rastopi ga
3. izmiksaj jaje, dodaj u njega sve ostale tekuće sastojke i sve to izmiksaj u jednoličnu smjesu, onda uz miksanje dodaj sve suhe sastojke. Trebalo bi biti malo gušće od smjese za palačinke, ako je prerijetko, dodaj malo kokosova brašna, ako je pregusto, dodaj malo tekućine (kefir ili voda). Nemoj ništa odmah dodavati, kokos i psyllium bubre i jako vuku tekućinu u sebe, tako da tek nakon minutu dvije vidiš jel gustoća dobra
4. Masu istresi u silikonski kalup, možeš ga malo namastiti prije, da se slučajno ne bi lijepilo
5. Peci u pećnici nekih 10-15 minuta na 175C, čačkalicom ubodeš i  ako je izvučeš čistu gotovo je.
6. Istresi van na neku rešetku i pusti da se ohladi.

Također, možeš dodati neke zelenjave unutra ako hoćeš neku pikantnu varijantu, sjeckani špinat, blitva, ja sam čak mljeo sušenu koprivu pa to ubacivao. Također, možeš i slatke varijante radit, to je još jednostavnije.


-------------
https://www.youtube.com/watch?v=6Qhp3wnKyKA - Blank Page


Posted By: never-give-up
Date Posted: 03 Veljaca 2015 at 06:36
Hvala ti puno.
Probam cim nabavim to, na kokosovo brasno mislis na ovo klasicno za kolace ili postoji kakvo drugacije?.
Jesi radio kad s heljdinim brasnom?


Posted By: Goranchero
Date Posted: 03 Veljaca 2015 at 07:29
Pravo kokosovo brašno, ono za kolače je usitnjeni kokos. Možeš iz njega napraviti svoje brašno, no to je malo poduža procedura. Ako imaš vremena, pogledaj na internetu, pa isprobaj. No preporučio bih ti da si uzmeš u nekoj od trgovina zdrave hrane na internetu. Kod nas se može naći ispod 100kn za kg, u EU ispod 60kn za kg na veća pakiranja. Za početak ti je i 500g sasvim dosta jer vrlo malo ide po kruhu.

Ako imaš heljdino brašno, slobodno probaj s time. Meni heljda ne odgovara jer ima visok udio ugljikohidrata, no ako samo želiš eliminirati gluten, onda je odlična alternativa. Heljda u mom kraju baš i nije udomaćena, tu i tamo starije generacije Zagoraca ubace to u smjese za kobasice, Slavonac domestica vulgaris koristi samo meso i začine. Možda ćeš se morat malo igrati omjerima jer nemam pojma u kojoj mjeri upija vodu.

U svakom slučaju, nemoj zaboraviti psyllium. Daje volumen i mekoću kruhu, da ne bi završila s kamenom palačinkom. Soda bikarbona i ocat su ti bezglutenski prašak za pecivo, umjesto octa možeš koristiti limunov sok ako ideš na neku kolačastu varijantu, nemoj pretjerati sa soda bikarbonom da ti ne upropasti okus. Manje je više.


-------------
https://www.youtube.com/watch?v=6Qhp3wnKyKA - Blank Page


Posted By: never-give-up
Date Posted: 03 Veljaca 2015 at 09:33
Odlično, puno si pomogao. Uzela sam jučer heljdino bio brašno u dm-u i ispekla nekakav nazovimo kolač, to je čisto da imam što pojesti u školi, a da nije kakvo smeće.. Od 100g heljdinog brašna,4 jaja, ribane bundeve i i stevije.
Pa imam za nekoliko dana.
Nadam se da će mi uspjeti napokon taj kruh. Čim prije nabavljam psyllium :) a i kokosovo brašno


Posted By: ZorroRi
Date Posted: 03 Veljaca 2015 at 09:36
Ja volim i bademovo brašno koristiti, našla sam neki super njemački sajt s brutalnim cijenama i sad kupujem preko njih. Uvijek kupim više jer znam da će prijatelji koji su na lchf čim ga vide, htjeti koju kantu...

-------------
Be healthy, be happy.


Posted By: Goranchero
Date Posted: 03 Veljaca 2015 at 09:46
Pogledaj si i ovo:

http://naturallysavvy.com/recipes/easy-almond-butter-bread - http://naturallysavvy.com/recipes/easy-almond-butter-bread

Jaja, maslac od badema, prašak za pecivo(možeš zamijeniti sa sodom i octom) i sol i evo kruha.


-------------
https://www.youtube.com/watch?v=6Qhp3wnKyKA - Blank Page


Posted By: ZorroRi
Date Posted: 03 Veljaca 2015 at 09:51
Goranchero, ovaj recept je super! Za vikend to radim pa javim kako je ispalo. ;)



-------------
Be healthy, be happy.


Posted By: never-give-up
Date Posted: 03 Veljaca 2015 at 11:19
Super, hvala vam.
A maslac radite sami ili?
Čitala sam po internetu, neki kažu da zob ima gluten, neki da nema pa sam malo zbunjena :/


Posted By: ZorroRi
Date Posted: 03 Veljaca 2015 at 11:26
Ja maslac kupim, imas ovdje %20 - https://www.fitness.com.hr/shop/dodaci-prehrani/zdravi-snackovi/Maslac-od-badema-1kg.aspx

Zob ima gluten, ako si osjetljiva na gluten, izbjegavaj ovu žitaricu. Recimo, prso je dobra zamjena - nema glutena, a i ph je alkalna što je super, pogotovo ako unosis dosta proteina.

-------------
Be healthy, be happy.


Posted By: never-give-up
Date Posted: 03 Veljaca 2015 at 14:19
Thank you a lot


Posted By: Klukas
Date Posted: 21 Veljaca 2015 at 11:38
Općento se pretjeruje sa inzistiranjem na kruhu bez glutena i kvasca.
U večini slučajeva, zapravo se može reči da skoro i nije štetno.
Naš organizam se stolječima uspješno bori sa glutenom. Kod nekih je osjetljivost velika i svakako trebaju konzumirati hranu bez glutena. Netko je jednostavno otporan na gripu, alergije, a netko nije.

Želim naglasiti da je kvaliteta kruha  izuzetno loša, te da kod nas rijetko gdje možete kupiti kvalitetan kruh. Kada već nađete takav kruh, on je u pravilu preskup.
Na žalost kod nas još uvijek vrijedi da je ono što je zdravo nužno i skupo. Sasvim netočno. A svi smo pod utjecajem konzumerizma. Vezano za to je i famozni proizvod MACA, kojeg u našim krajevima možete kupiti na placu pod drugim imenom i skoro svaki poljoprivrednik uzgaja tu biljkicu.

Današnji kruhovi su dodatno obogaćeni glutenom i gotovim smjesama za razne vrste kruha. Pekarskoj idustriji nije dostatan prirodni gluten iz zrna već dodatno ubacuju vjerojatno neprirodni gluten u kruh. Tu je najveći problem. Uz to u brašnu, kao i kruhu ima mnogo dodataka, poput sumpora kao konzervansa itd. Bitno je da se tijesto što bolje lijepi, da što prije fermentira, da se proizvodi što više prodaju, a zanemaruju kvalitetu.

Inače, brašno je blijedožute boje. Kakvo je brašno na policama trgovina.
Izbjegavajte brašno manjeg tipa od 850 jer je nutritivno bezvrijedno.
Koristite integralno brašno pira, pšenice, heljde, kamuta, zobi, brašna dobivena iz cjelovitih žitarica. 

U trgovinama pitajte za deklaraciju na kruhu, kao proizvodu i često ćete naići na npr: Integralni kruh, a sastav je brašno 550,850 i raž 1250, što uopće nije integralni kruh, a niti je raž integralna.

Srećom kod nas se mogu jeftino kupiti domaće žitarice. Preporuka je izbjegavati kojekakva brašna,jer nema efekta, jedino prazan novčanik. 

Što se tiče savjeta i recepata pogledajte na FB Maja Kefeček-fina klopa, Tvoj Mlin, Mlinoteka


-------------
Prirodni dodaci prehrani. Zdravlje je bogatstvo. www.vitaminiplus.com
098/399788


Posted By: anmol77
Date Posted: 27 Travanj 2016 at 08:31
Ja volim i bademovo brašno koristiti, našla sam neki super njemački sajt s brutalnim cijenama i sad kupujem preko njih.

-------------
NOOR



Print Page | Close Window

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.14 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk