New Posts New Posts RSS Feed - FIT 2013 - White_Insane
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

FIT 2013 - White_Insane

 Post Reply Post Reply Page  <1 293031
Author
mettasttaza View Drop Down
The Boss
The Boss
Avatar

Joined: 16 Veljaca 2013
Location: Osijek
Status: Offline
Points: 5136
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote mettasttaza Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 03 Rujan 2014 at 14:33
Nisam ni pokušavao..jesam kao klinac pa sam se složio...ali nemam čuku skočiti onako na ruke da stojim...bojim se da ću se negdje prebaciti i past kao zadnji put. :P
Rodjen si s potencijalom
Rodjen si s dobrotom i povjerenjem
Rodjen si s idealima i snovima
Rodjen si s velicinom
Rodjen si s krilima
Nije ti sudjeno da puziš, pa i nemoj
Imaš krila
Nauci ih rabiti i ..LETI!
Back to Top
iver View Drop Down
Mixa shakeove
Mixa shakeove


Joined: 22 Svibanj 2012
Status: Offline
Points: 631
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote iver Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 03 Rujan 2014 at 14:47
"movement i funkcionalnost" je dosta problematičan pojam jer je funkcionalnost ovisna o cilju... No to je tema za višesatnu diskusiju :). Capoeira mi se sviđa, mada je previše akrobatike po meni,ali stvar izbora. Ako te zanimaju potpune kontrole tijela, možda će te zanimati i knjiga Slavinski - "Psihički trening indijskih fakira i jogija". Znam da ima download na netu, mada meni nije uspjelo, a čitao sam printanu verziju valjda prije, bolje da ne pišem koliko godina :(. Ono što u kod tebe apsolutno podržavam,a i dijelimo tu filozofiju, je raznovrsnot vježbanja.
Back to Top
White_Insane View Drop Down
Pali po spravama
Pali po spravama
Avatar

Joined: 07 Travanj 2010
Location: Croatia/Hrvatska
Status: Offline
Points: 1065
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote White_Insane Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 03 Rujan 2014 at 15:16
Tko kaže da moraš skočiti? Sve ima svoju progresiju sine :)
Je dosta je problematičan pojam, funkcionalnost je ovisna o cilju to se slažem
Al movement je nešto što je iznad svega. Jer to je najveća dogma, dok su sve ostalo izrodi, kako od fitnessa, olimpijskih disciplina pa dalje. Ja pričam općenito o kretanju, znači ne da možeš samo podignut ili pomaknut xyz težinu već da možeš i sa tom snagom nešto napraviti kako funkcionalno tako bi ubacio i pojam flexibilnosti ovdje.
Lijepo je recimo ako možeš dignut 100kila s poda i čučnut isto tako. Al ako recimo ne možeš čučat 5min u komadu ili nosit 100m tih 100kila....pitanje je sada jel koliko je ta snaga vrijedna. Isto tako ako već možeš dignut sa poda 100kila, znači da u rukama i leđima imaš snage i potpore, zašto nebiš onda recimo u metovom slučaju mogao bez problema raditi stoj uza zid barem minutu?

Ja sam se tu sad dotaknuo 0.01% teme jer kad bi počeo pisat nebi mi cijeli forum bio dosta hahaha
Kao što si i sam rekao, diskusija za par dana ne ni za par sati :)

Što se tiče akrobatike u capoeiri,ima je, al radiš je samo onoliko koliko to želiš i koliko te to vuče, to nije nešto što je tamo prerekvizit da bi se mogla trenirat, potrebna je tamo samo jedna stvar kao i za svaki drugi sport. Želja. :)


Edited by White_Insane - 03 Rujan 2014 at 15:19
Life is a journey full of adventures !!
Back to Top
iver View Drop Down
Mixa shakeove
Mixa shakeove


Joined: 22 Svibanj 2012
Status: Offline
Points: 631
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote iver Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 04 Rujan 2014 at 00:58
Ne White, ovdje se ne bih složio. Mistificiraš pokret, i uspoređuješ ispoljavanje snage u raznim ravninama pokreta, što se ne može očekivati od nekog tko vježba tipa bodibilding, a nije ni razvio takve senzorne-motoričke sposobnosti. Što više složenih multiplanarnih pokreta vježbaš, to više se na takve adaptiraš, i imaš snagu u svakom smjeru.
Što misliš koji postotak svog bencha snagator ima kad iz stojećeg stava samo na stopalima, gura npr cable machine? Navodno samo oko 25% bencha. Prosječan sportaš će imati bolji potisak nego snagator. U potisku sajle, prenosiš snagu od stopala preko nogu, kukova,trupa, pa ramena i ruka. U benchu, ležiš i guraš, pa bench press i ne bi nazvao funkcionalnom vježbom za sport, osim ako taj sport nije potisak sa klupe.Pokret nije nikakva dogma, jest izuzetno složen, ali znanosti od neurologije, biokemije, preko ... kinematike humanog pokreta, pa do značaja povezanih fascia su puno toga razjasnile, mada ima još i jako puno nepoznanica. Pokušao si komparirati razne vidove snage, razne tjelesne sposobnosti kao i translaciju jednog jednostavnog vida snage na neke druge tjelesne sposobnosti, a to ne ide. No kao primjer da su pokret i sposobnosti puno složenije, je dobar, samo me začudilo da baš meni to navodiš(jer sam jedan od rijetkih koji je iz svijeta sportskog treninga a ne gyma), pa sam možda krivo razumio :))
A "Jer to je najveća dogma, dok su sve ostalo izrodi, kako od fitnessa, olimpijskih disciplina pa dalje", ne znam otkuda taj stav, postoje olimpijski sportovi koji su visoki skup svih tjelesnih sposobnosti i pokreta, snage, izdržljivosti(aerobne i anaerobne), brzine, eksplozivnosti, pokretljivosti, koordinacije u prostoru, sinhronizacije, ravnoteže, brzine reakcije, itd., da ne nabrajam. Npr sportovi kao gimnastika, sinhrono plivanje, hrvanje, desetoboj zahtjevaju veoma velik skup sposobnosti i pokreta... I sportaši iz svjetskog vrha su vrhunac sposobnosti današnjeg čovjeka. U drugim specijaliziranim disciplinama su sportaši pak pokrete svoje discipline doveli blizu savršenstva. A i u fitnessu ima raznih smjerova. Ukoliko si mislio samo na vid vježbanja kao bodybilding, powerlifting, aerobik, itd., onda se slažem da je to samo jako mali dio tjelovježbe za neku "opću funkcionalnu sposobnost ". Navešću i smješniji primjer od tvog nošenja 100kg, masu puta sam vidjeo zimi vježbače iz gyma koji su pri čišćenju snijega "umrli" nakon par minuta, dok je deda sa 70 godina uredno i sa lakoćom i harmonijom pokreta radio dalje. O tome se ovdje ne priča kad je većini cilj par kg nečega plus i minus, ovo je uglavnom forum za takve ciljeve, a ne općenito kvalitetu i kinematiku ljudskog pokreta. Pa pogledaj na izlazu iz gyma kako se neki vježbači kreću, vidi se da im je sva snaga u jednoj ravnini, pokreti su im toliko neefikasni da je žao gledat. A jesam li te ovako kasno, 01h,sa par piva, dobro shvatio,ili uspio razumno objasniti, ne znammmmm

Edited by iver - 04 Rujan 2014 at 01:00
Back to Top
White_Insane View Drop Down
Pali po spravama
Pali po spravama
Avatar

Joined: 07 Travanj 2010
Location: Croatia/Hrvatska
Status: Offline
Points: 1065
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote White_Insane Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 04 Rujan 2014 at 11:57
Ne ne ne nikakva mistifikacija. Krivo shvaćanje :)

Movement ili kretanje je nešto što je opširno za sve. U to spada sve što si ti nabrojao i što sam ja nabrojao i još puno više. To su sve oblici kretnje. A same kretnje imaju svoje discipline u kojima se koristi više ili manje ajmo to reć "podkretnji". Kao što si i sam naveo ovo je forum o fitnessu, može biti i bb i powerlift, zato sam se dotaknuo teme kao što si i sam uspio predpostaviti na što sam mislio jer gledam na svoj cilj, zato i je moja tema i pričam o svom stajalištu što je meni bitno ne? :) Gimnastičare nema smisla stavljat u ovu usporedbu, aliii možda bi i trebalo :)

Tvoj primjer čišćenja snijega je ekvivalentan onome što sam ja doživio, znači dečki treniraju bodyweight, rade akrobacije i ono u formi su izrezani, pločice, trče svaki dan, utrenirani su ne? (to sam sve i ja radio)
E sad, jedan dan trebalo je nakon okopavanja dvorane itd. pozvat kamion i napunit kamion sa kojih 10kubika materijala, znači niti pol sata, njih 4 radi rotacije na 2 lopate (kao što si ti već spomenuo lopatanje),  a mene zaposlili kao gurat ću kariolu (manje naporno jer čekaš svako malo da se napuni).
Nakon sat vremena oni uzimaju pauzu da odmore ruke, 3 prazne kariole, grabim lopatu i kažem ajde vi koji odmarate vozite sad....cca 2ipol sata kasnije, kamion napunjen, ja niti jednom stao, na ovoj drugoj lopati se izmjenilo njih 5.
U cijeloj toj priči kasnije je uvijek bilo isto ne zezajte se sa ovim dečkom jer je životinja hahaha, a do onda me se gledalo jer sam jedini u društvu bez pločica kao ma on je bucmast nema on snage....to su sad već stereotipi itd. al poanta priče je ista.

Zato te ja shvaćam u potpunosti da se ne može ništa od ovog uspoređivat. Niti ja to pokušavam :)
Na kraju krajeva, uspoređuješ se sa samim sobom ne sa drugima :)
Life is a journey full of adventures !!
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 293031
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.14
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd.