Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Vodič: Krenite biciklom na more!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Ukoliko imate imalo avanturističkog duha, sportski ste tip i volite biciklirati ova vam je ideja sigurno već prošla kroz glavu. Putovanja biciklom postaju svakim danom sve popularnija, ne samo što se odlaska na more tiče, već i na mnoge druge bliže i dalje destinacije.

Svjež zrak, blizina prirode i fantastičan osjećaj da vlastitim snagama dođemo od točke A do točke B daju ovakvoj avanturi posebnu čar. Ljepote prirode ne lete nam pred očima, nego se prezentiraju sa svoje najljepše strane, a mi postajemo dio njih.

Ukucate li ovu temu u google, izlistat će vam se niz foruma, blogova i raznih izvješća ljudi koji su se već vratili ili tek planiraju neku biciklističku avanturu.

Oni koji su se vratili s ovakvog putovanja najčešće imaju i više nego pozitivna iskustva i vrlo vjerojatno već planiraju novu pustolovinu. No koliko god sve idealno zvučalo za ovakvu vrstu aktivnog odmora valja se adekvatno pripremiti. Za fizičke pripreme je možda malo kasno, no ukoliko ste bili imalo aktivno ovog proljeća još uvijek se može puno toga napraviti.

Vožnja biciklom kroz prirodu

Osnovno što trebate za planiranje ovakvog puta su svakako želja, zdravo tijelo, zdrav duh, dobar bicikl i luda ekipa. Ok, bez društva se možda i može, no ukoliko niste najsigurniji u sebe svakako bi bilo dobro da sa sobom imate pratnju s kojom ćete se međusobno bodriti u trenucima kada će vam biti teško, dijeliti šator ili pak popiti kavu na nekoj od usputnih stanica.

Ukoliko nitko od vaših prijatelja nije zainteresiran da vam se pridruži, probajte prosurfati malo po forumima na tu temu. Ima dosta ekipe koja kao i vi traži društvo pa možda nađete nekog tko ide u vašem smjeru i s kim možete odvoziti makar i dio rute ako ne i cijelu.

Planiranje rute

Jednom kad ste se odlučili da ćete umjesto pod palmama i s koktelom u ruci odmor provesti na biciklu, potrebno je odrediti cilj i destinaciju do koje ćete pedalirati, a zatim i detaljno isplanirati rutu kojom ćete se kretati.

Danas postoje mnogi servisi koji vam mogu pomoći u tome, ali ukoliko niste informatički najosvješteniji ni obična karta nije za baciti. Također GPS je korisna stvarčica, a i smart phone može pomoći ako baš zapnete. Poželjno je da izbjegavate prometne ceste kako bi putovali što sigurnije, ali i da bi i što bolje upoznali krajeve kroz koje prolazite. A ako već i idete po prometnijim cestama budite oprezni i pazite da ste dobro osvijetljeni.

Bicikliranje prometnicama

Uzmite u obzir da dnevno možete voziti oko 150 km (ovisno o fizičkoj spremi) pa sukladno tome vodite brigu i o mjestima gdje ćete noćiti. Ukoliko planirate kampirati na cijeloj ruti onda nemate problema (nemojte smetnuti s uma niže temperature u gorskim krajevima), a ukoliko više volite udobniji smještaj raspitajte se prije o mjestima koja nude jeftina noćenja.

Vrijeme za vožnju najbolje je planirati u ranim jutarnjim i kasnim popodnevnim satima kako bi izbjegli najveće vrućine i sve nedaće koje vam iste mogu prouzrokovati.

Pripremanje bicikla za put

Bicikl će vam na ovom putovanju biti, ako ne jedini, onda najvažniji suputnik. Stoga, kako vas ne bi iznevjerio, valja obavezno provjeriti njegovu ispravnost. Ako niste sami u mogućnosti onda ga odnesite u biciklistički servis da ga oni pregledaju. Od rezervnih dijelova obavezno je da sa sobom uvijek imate 2 rezervne zračnice, zakrpe, pumpu, mini alat za bicikl, koju rezervnu žbicu, bljeskalicu sa zadnje strane i neko jače svijetlo s prednje.

Za duže rute svakako su pogodniji trek bicikli s tanjim gumama, no i s MTB biciklom nećete imati nikakvih problema, osim što ćete možda biti mrvicu sporiji (poželjno je stavljanje slick tanjih guma na ovakvim putovanjima). Marka bicikla nije bitna, no budite oprezni s biciklima nižeg ranga kvalitete jer postoji velika šansa da isti ipak neće izdržati tako dalek put.

Pripremanje bicikla za put

Također kako bi što više rasteretili leđa i olakšali si put, poželjno je da na bicikl montirate bisage (mogu biti i improvizirane) i svu opremu koju imate sa sobom stavljate u njih. Ruksak svakako probajte izbjeći jer će vam leđa cijelim putem biti mokra, a i velika je šansa da već nakon nekoliko sati počnete osjećati bolove.

Uzmite eventualno neku manju torbicu oko struka u koju ćete staviti osobne stvari poput novčanika, mobitela, koje čokoladice ili neke druge sitnice.

Što ponijeti

Od dodatne opreme bez koje se nikako ne valjda odvažiti na ovakav put vodeće mjesto svakako zauzima kaciga. Osim pri padu, kaciga će vas štititi i od užarenog sunca. A ako ne želite da vam se cijeli putem cijedi znoj s čela, valja ispod kacige staviti nekakvu maramu ili popularnije buff. Sunčane naočale isto su dio obavezne opreme budući da ćete teško izbjeći da pedalirate po suncu.

Od osobnih stvari valja nositi što manje toga. Ukoliko imate priliku nije loše poslati stvari autobusom ili nekim drugim prijevozom do željene destinacije, kako bi si što više olakšali put.

Ukoliko ćete spavati na otvorenom nemojte zaboraviti šator i vreću te ostalu opremu za kapiranje (kuhalo, posuđe i sl.). Ako pak ćete rezervirati neki privatni smještaj onda vam većina ovih sitnica nije potrebna.

Šator

Od obaveznih stvari ja bih na ovaj popis svakako stavila još i kremu za sunčanje, nekakav analgetik, mini prvu pomoć, duck tape (super za lijepiti stvari na bicikl), vlažne maramice, kabanicu i nešto toplije odjeće jer vrijeme može biti varljivo, posebno u gorskim krajevima.

Lampe smo već spomenuli, ali nije na odmet ponoviti. Da bi bili što vidljiviji ostalim sudionicima u prometu dobro je imati i reflektirajući prsluk, pogotovo predvečer. Slušalice ne dolaze u obzir bilo da putujete u grupi ili sami. Trenutak nepažnje mogao bi vas stajati života.

Prognoza i vremenski uvjeti

Ljeti je vrijeme uglavnom stabilno i budući da idete prema moru za očekivati je da će temperatura sa svakim kilometrom biti viša. No kroz razne krajeve može doći do klimatskih promjena i vremenskih nepogoda kao što su kiša, jaki vjetrovi, niže temperature, a za takve situacije valja onda biti spreman i uzeti ih u obzir pri planiranju puta.

Pratite vremensku prognozu nekoliko dana prije, pogledajte kakvo vas vrijeme očekuje te u slučaju da vam nikako ne ide na ruku možda ne bi bilo loše odgoditi put koji dan i pričekati bolje uvjete.

Hrana

Što se hrane tiče, svatko zna najbolje za sebe koja mu hrana najviše odgovara i što najviše voli pojesti. No nema potrebe nositi sa sobom neke veće zalihe ako znate da ćete prolaziti kroz mjesta u kojima bez problema možete stati i sjesti u neki restoran te pojesti tjesteninu ili pak kupiti vrećicu i skuhati je sami. Puno je važnije da sa sobom imate veće količine vode i da ne zaboravite, kad god za to imate priliku, nadopuniti svježe zalihe.

Ali ono još važnije je da ne zaboravite piti tu vodu kako slučajno ne bi došlo do dehidracije. Nije na odmet sa sobom uvijek imati i nekoliko banana, energetskih čokoladica, gelova ili pak vrećicu suhog voća. Izotonik je isto neizostavan dodatak prehrani u vrućim ljetnim danima kako bi mogli nadoknadili izgubljene elektrolite. Zgodno je, da ne nosite cijelu kutiju sa sobom, prije puta staviti izotonik u male vrećice po dozama. Olakšat će vam torbu i bit će jednostavnije za pripremu.

I ono najvažnije na kraju: Ne forsirajte, vozite onako kako vam najviše odgovara, kad je potrebno odmorite, prespavajte i tek onda nastavite put. Jedno važno pravilo biciklizma kaže: "Ako se čini da ne možeš, onda najvjerojatnije ne možeš", što bi značilo upravo to - stati kada je potrebno i odmoriti koliko treba.

Biciklom na more

A na kraju ćete shvatiti da uopće nije bitan cilj nego putovanje. Zanimljivi krajolici, tjelovježba, sloboda kretanja i uživanje u ugodnom društvu - to je ono što će obilježiti ovakvo putovanje.

Objavljeno 17.07.2015.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!