Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Zabavite se i skidajte kile igrajući badminton!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Početkom srpnja, u mnogim sportskim disciplinama završava onaj službeni dio, vezan uz naporne treninge i natjecanja kako bi se sportaši mogli odmoriti i prikupiti energiju za nove pobjede iduće sezone. Nama ostalima, običnim smrtnicima, preostaje ljeto kao idealan dio godine, ponajviše zbog lijepog vremena i slobode koju nam omogućuju godišnji odmori za bavljenje svim tim sportovima rekreativno. Sezona rekreativaca sportova na otvorenome zapravo je započela s prvim proljetnim zrakama sunca, a s obzirom na ovogodišnje vremenske uvjete i litre kiše koje su padale gotovo do pred neki dan, tek smo sada dočekali svoju priliku.

Badminton u prirodi

Jeste li se već odlučili koji biste sport mogli isprobati u rano jutro prije nego zapeče sunce ili kasno poslijepodne, kako biste se razgibali nakon usporenog dana? Kako vam se sviđa badminton, drugi najpopularniji sport na svijetu (vjerujemo da znate koji je prvi)? Badminton se na službenim natjecanjima igra kao dvoranski sport kako vjetar ne bi utjecao na brzinu i smjer loptice, ali veći je užitak, barem nama rekreativcima igrati ga na kakvoj otvorenoj livadi ili sportskom terenu pored mora. U ugodnoj tišini uz pjev ptica i miris trave ili bora, zvuk udaranja loptice djelovat će meditativno na vašu psihu, a o blagodatima badmintona na vaše mišiće i cjelokupnu figuru da i ne govorimo.

Korijeni badmintona sežu 2000 godina unazad, a službeni početci zapisani su 1877. godine u Engleskoj kada je osnovan Bath Badminton Club, dok je utemeljen 1893. godine prvim službenim objavljivanjem pravila, a Međunarodna badminton federacija osnovana je 1934. godine. Badminton je 1992. godine postao jedan od olimpijskih sportova na Olimpijskim igrama u Barceloni.

Upoznat ćemo vas ukratko s pravilima igre kako biste se znali snaći ukoliko ih još ne poznajete, a s vremenom, koliko vaša zainteresiranost za igru bude rasla, tako možete i pravilima posvećivati više pozornosti (ili ih dorađivati po svojem guštu).

Dakle, veličina terena za "službeni" badminton je 5,18 x 13,40 metara za pojedince ili metar širi (6,18 x 13,40) za igru u paru. Može se igrati dakle pojedinačno, u paru ili mješoviti parovi. Mreža se nalazi na visini od 1,55 m na rubovima igrališta i 1,524 na sredini terena. Svaka polovica igrališta ima dva servisna polja, a servira se i prima servis dijagonalno. Cilj igre je udariti lopticu (jednom) tako da je prebacimo preko mreže u teren protivnika. Servira se iz lijevog polja ako se ima neparan broj poena ili iz desnog u slučaju parnog broja do tada osvojenih poena.

Reket i loptica za badminton

Prvotni servis se određuje ždrijebom, a svaki idući započinje igrač koji je osvojio prethodni poen. Igrač koji osvoji gem, servira na početku idućeg. Parovi igraju jednako samo što osvajači poena zamjenjuju mjesta na svojem servisu. Uvijek servira drugi igrač iz para, stoga nikad ne servira isti igrač iz istog tima, dva puta za redom. Prilikom serviranja loptica mora biti iznad reketa kako ne bi protivnik osvojio poen.

Osvajanjem poena rezultatu se dodaje bod. Osvajanjem 21 boda, osvaja se gem, osim ako je rezultat 20:20, tada gem osvaja onaj tko prvi osvoji dva uzastopna boda. Ukoliko dođe do rezultata 29:29, gem osvaja onaj tko prvi osvoji 30. poen. Igra se na dva dobivena gema. Strane igrališta mijenjaju se nakon prvog osvojenog gema, nakon dva gema ako se igra i treći, za trećeg gema ili u meču jednog gema kad jedan igrač ili par osvoji 11 bodova.

U početku badmintona, koristili su se drveni reketi, koji su bili zbog materijala dosta teški za igru. Danas srećom postoje vrlo lagani reketi od oko 100 - tinjak grama od titana kojima se lako upravlja i igra. Loptica je napravljena od 16 guščjih pera utaknutih u glavu od pluta, a naziva se shuttlecock.

Brzina loptice može dostići i do 300 km/h, ali nakon toga naglo usporava i može promijeniti putanju zbog svojeg karakterističnog oblika. Upravo se zato badminton preporučuje za jačanje refleksa, bolju koordinaciju pokreta i eksplozivnost. Badminton je odličan aerobni sport stoga ga se toplo preporučuje za nabijanje i održavanje kondicije.

Badminton u prirodi

Za rekreativno baljenje badmintonom nisu vam potrebni skupi reketi niti loptica od guščjeg pera; bit će dostatna i ona plastična koja će vas itekako umoriti i natjerati da trčite. Navucite svoju ljetnu sportsku garderobu i kapice da zaštitite glavu od sunca, namažite se kremama s visokim zaštitnim faktorom, opskrbite tekućinom i navalite na badminton!

Badminton opremu možete pronaći na fitness.com.hr web shopu: Badminton reketi, loptice i ostala oprema

Objavljeno 01.07.2010.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!