Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Treniraj i ti američki nogomet! Donosimo intervju s domaćim profesionalcima!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Treniraj kao igrač američkog nogometa. I to – pazi sad – u Hrvatskoj. Da, i toga ima...

Načuli smo priče da se američki nogomet igra i kod nas – i stvarno, imamo čak i pravi-pravcati klub američkog nogometa, Zagreb Thunder. Trenutno (i već neko vrijeme) suvereno drže začelje CEFL-a (srednjoeuropska liga američkog nogometa) i ne puštaju. Kopamo mi tako i dokopamo se žrtve koja će nas uputiti u svijet tog za nas egzotičnog sporta. Riječ je o mladom (godinama, ne obujmom) Toniju Kajiniću, predsjedniku Sudačke organizacije CEFL-a (Central European Football League) za Hrvatsku, bivšem igraču Thundera, komentatoru NFL-a na SportKlubu i trenutno aktivnom sucu... Nastavio je on nabrajati još neke titule, ali nestalo nam je baterije u diktafonu prije nego što je završio. "Ma nije bitno", kaže Toni, "možete napisati i da sam loš u krevetu, neke će moje bivše ionako klimnuti glavom na to." Dobro, ajmo mi lagano na taj nogomet. Da vidimo kako izgleda njihov tipični trening...

Američki nogomet - Marko TošićMarko Tošić je brz, stvarno brz. U klubu se pojavio tanak k'o šibica, ali kad je nabacio malo mesa na kosti postao je vrhunski wide receiver. Bez primisli, tako mu se zove pozicija koju igra.

1. Zagrijavanje i razgibavanje

Svaki trening počinje zagrijavanjem – prvo se trči 800-1600 metara, tempom koji određuje vođa skupine (onaj koji trči ispred svih). "Doduše, udaljenost određuje trener i proporcionalna je njegovom nezadovoljstvu igrom na zadnjoj utakmici", pojašnjava Toni.

Cilj svih ovih vježbi je dobro zagrijati sve skupine mišića i zato na to otpada toliko veliki dio treninga – dečki na njega potroše od 40 minuta do sat vremena.

Nakon trčanja svatko se individualno razgibava – sjećaš se, to si radio na tjelesnom. Toni kaže: "Krene se od glave i ide se prema petama. Ako ti treba podsjetnik ili ako nemaš ogledalo, redoslijed je vrat, pa ramena, ruke, kukovi, koljena i na kraju gležnjevi. A onda kreće veselje..."

2. Vježbe za američki nogomet

"Nakon zagrijavanja slijedi niz uzastopnih vježbi u kojima je naglasak na promjenama smjera i agilnosti, vježbama snage i odgurivanju protivnika te hvatanju lopte – ovisno o poziciji igrača", pojašnjava nam Toni. Većina se vježbi radi u paru i specifične su za ovaj sport pa ih slobodno ignoriraj. Ako nemaš s kime vježbati, sjedni u kafić, okreni par rundi i probaj pobjeći bez plaćanja. Naravno, da bi to imalo smisla moraš imati loptu za američki nogomet pod rukom. Inače bi mogao ispasti glup.

3. Prehrana

Koliko smo uspjeli doznati, uobičajena klupska prehrana svodi se na pustošenje najbližih fast food restorana, pečenjara, pekara i kioska na kojima kumice prodaju sir i vrhnje. Da, stvarno im ništa nije sveto. No kad pretjeraju, dečki ponizno kucaju Antoniju na vrata, a on im udijeli deset dijetnih zapovijedi. Prva: ne poželi ćevap susjeda svog...

PRAVILNA PREHRANA

Američki nogomet - Antonio KlasanAntonio Klasan privodi kraju studij medicine, u klubu igra na poziciji tight enda. Slovi kao samouki guru nutricionizma i po njegovim se uputama hrane svi u klubu koji žele skinuti kile.

I evo što kaže Antonio: "Kao prvo, obavezno je povrće (osim krumpira) u neograničenim količinama te voće, ali do kile dnevno. Tjesteninu, ako moraš, jedi integralnu. Sve meso je dozvoljeno..." Toooo! Napokon dijeta za nas! "... ali bez masnog dijela. Ribu se preporuča, kao i mlijeko i sve mliječne prerađevine. I pijte puno vode!"

A sad loše vijesti. Bolje neka ti ih kaže sam Antonio: "Ono što bi trebali izbjegavati... uvijek... su majoneza, svi sokovi, pogotovo gazirani, bijeli kruh, krumpir u velikim količinama i alkohol." Neeeee! A bilo je tako blizu... "Bez brige. Jednom tjedno, na dan koji sami odaberete, imate slobodne ruke utrpati i uliti u sebe što god poželite." Što god poželimo? "Što god poželite." Ipak ima Boga...

Da ti sve bude jasnije, Antonio će ti dati primjer dnevnog menija. Antonio?

"Za doručak imaš sendvič u integralnom pecivu s paprikom, purećom šunkom i debelim slojem svježeg kravljeg sira. Zalij svježe iscijeđenim sokom od naranče. Period između doručka i ručka presjeci s dvije voćke, a za ručak pojedi 150 g integralnog tijesta, dvije rajčice, veliku konzervu tune, to polij sokom pola limuna i dodaj malo maslinovog ulja."

Čovječe, pa nije ni to toliko loše... "Užina nek ti bude veliki proteinski shake, a za večeru bi mogao, na primjer, piletinu na naglo sa šampinjonima." I ne zaboravi motivacijski obrok jednom tjedno...

Hajde da vidimo i neke od vježbi koje izvode na treningu:

1. "Jumping Jacks"

Jumping jacks Jumping jacks

Jednostavno, ali naporno. Kreneš iz početnog stava sa skupljenim rukama i nogama, zatim u skoku sklopiš ruke iznad glave i raširiš noge te u još jednom skoku vratiš ruke i noge u početni položaj. Za tebe će biti dovoljno dvadeset ponavljanja. "Ova vježba zagrijava najviše skupina mišića istovremeno", objašnjava Toni. "Naravno, ima i boljih vježbi, ali one nisu za ovako pristojan članak."

2. Sprintevi

Sprintevi Sprintevi

"Rade se dvije do četiri serije sprinteva, opet ovisno o raspoloženju trenera", upućuje nas Toni. Sprintati valjda znaš, ali evo ti par detaljnijih uputa: "Obavezno se prva dva sprinta rade sa smanjenim intenzitetom, negdje na 50% maksimuma, kako bi se izbjegle ozljede stražnje lože, a tek se sljedeći sprintevi rade sa 75% pa 100% intenziteta. Ako se prvi sprint radi punom snagom mogućnost ozljede je puno veća. Vjerovali ili ne, u NFL-u su najčešće ozljede upravo one stražnje lože." Za dodatni fensi element, navuci rukavice i uzmi loptu. Ako želiš, ne moraš.

3. "Frog jumps"

Frog jumpsi Frog jumps

Iako na treninzima oponašaju sve vrste životinja (a na neke i podsjećaju izgledom), izbor uglavnom padne na žabu. "Unatoč prijedlozima pojedinaca da se napravi vježba 'parenje bikova', no to su stvari za koje nevini čitatelji ne moraju znati", kaže Toni dok se mi povlačimo u kut. "Svrha ove vježbe je zagrijavanje gluteusa i kvadricepsa, ali vrlo je bitno da se napravi pravilno. Nije cilj skočiti što dalje, nego nakon doskoka ostati na mjestu i sljedeći skok napraviti u kontinuiranom pokretu." Da, ako nisi odmah shvatio, neće biti dovoljno ako napraviš samo jedan. Sori. Dečki rade dvije serije od pet komada, ali ti moraš pedeset. Ej, šalimo se!

4. Iskoraci

Iskoraci Iskoraci

Nema veze s istoimenom udrugom. Kunu nam se. Kreće se iz stava mirno – noge skupa, škemba 'nutra, prsa van. Napraviš što duži iskorak jednom nogom i spustiš se da ti koljeno druge noge bude što bliže podu, a da ga ne dotakne. "Bitno je da ostaneš u tom položaju par sekundi dok ne osjetiš..." Bol u guzici? "Ma zatezanje u mišićima!" Sori dečki, al' stvarno nam dajete materijala. "Uglavnom, zadržiš pozu par sekundi jer se aktiviraju mišići stražnje lože." Ako si faca, hodaj tako do posla, ali momci na treningu naprave dvije serije od pet, šest iskoraka.

5. Crab walk

Crab walk Crab walk

"Ovo je jedna od najgorih vježbi ikad. Vježba i zagrijava mišiće skoro cijelog tijela, s posebnim naglaskom na ruke, noge i leđa." Toni, naravno, laže - probali smo ovu vježbu i bolili su nas mišići za koje nismo ni znali da ih imamo. "Ma vi ste papci. Uglavnom, cilj je što brže propuzati određenu udaljenost na sve četiri, ali tako da ti pod ne dodiruje ni jedan dio tijela osim dlanova i stopala. Kad smo trenirali na Jarunu zbog ove smo vježbe pobliže upoznali sve moguće vrste psećih govana." Ti kreni s kraćim udaljenostima – recimo, od fotelje do ladice u kojem čuvaš tablete protiv bolova.

6. "Ma za ovu nemamo ime..."

Ma za ovu nemamo ime...Čekaj, ti nas zezaš. "Ma ozbiljan sam. Zovem je 'Seanova vježba' jer je istoimeni trener koristi kako bi se iživljavao na nama." Dobro, kad nije poznata kao trenerova inkvizicijska metoda, poznata je i pod nazivom "hit its" – evo i zašto. Zauzmeš početni položaj s rukama na gotovo, savijenim koljenima i petama u zraku. Počinješ što brže možeš stepati nogama i na trenerov povik "Hit it!" bacaš se na pod, napraviš sklek i vratiš se stepanju. "To se ponavlja dok te trener ne izmori kao zadnju budalu. I kad više ne osjećaš noge i priželjkuješ da te neko pogodi puškom za uspavljivanje, trener samo da znak rukom i krećeš u puni sprint. A ako mu se slučajno učini da je netko zabušavao, svi idu ponovo na tretman uljepšavanja iz noćne more." Za ovu ti je vježbu potreban pomoćnik koji se neće ustručavati nanijeti ti bol, koji te neće štediti i koji ima urođenu sadističku crtu. Da, mislimo na tvoju curu. Ako joj treba motivacija, kritiziraj joj najdraže cipele.

 

Ovaj super članak vam donosimo u suradnji sa časopisom

FHM

Objavljeno 02.10.2009.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!