Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Bacite se na plivanje i otopite kilograme u bazenu!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Bazen s plivačkim stazama ima negativne asocijacije za mnoge žene i muškarce. Hladno, nezgodno i... mokro. A, to je prava šteta!

Plivanje je odlična kardiovaskularna tjelovježba bez rizika oštrih bolova u zglobovima koji dolaze npr. s trčanjem. Potrošit ćete otprilike jednak broj kalorija u minuti kao da ste vozili bicikl, bez opasnosti prometa. Plivanje je oblik sporta koji će vam razviti snagu potrebnu za ostale sportove. I, dobit ćete taj vitak i snažan izgled koji toliko mami žene.

Plivanje

Plivanje gradi funkcionalnu snagu, počevši s jezgrenim mišićima – leđa, prsa i trbuh: "Ljudi misle da se radi o jačanju ruku i nogu, no to su samo produžeci onog što jezgra čini, ako se pravilno pliva", kaže Terry Laughlin, veteran plivanja, trener i autor knjige Triathlon Swimming Made Easy. Problem je što mnogi muškarci ne znaju pravilno plivati – lamataju rukama, natežu se, tonu i odustanu. Ne i vi. Vaša lekcija iz plivanja, verzija za odrasle, počinje ovdje.

Probajte neke od sljedećih trikova:

Vodite vrhom glave, ne čelom, za bolje poravnavanje glave i kralježnice. Gledajte u dno bazena, ne naprijed.

Pogurajte prema dolje prsima sve dok kukovi i noge ne budu lagane. Taj "tonući osjećaj" posljedica je različitog položaja kukova i nogu u vodi od gornjeg dijela tijela. Guranje prsima prema dolje daje vam bolju ravnotežu. Svakim zamahom gurnite pazuh u vodu.

Kliznite ruku u vodu svakim zamahom kao da oblačite rukav. Duža linija tijela smanjuje otpor. Ispružite ruku sve dok vam rame ne dodirne čeljust.

Utišajte tijelo. Valovi ukazuju na uzalud utrošen napor. Zamislite da probijate vodu i prolazite kroz rupicu.

PLIVAČKA TJELOVJEŽBA ZA POČETNIKE

Ostanete li bez daha sasvim je u redu da se malo odmorite uz kraj bazena, bolje nego da se borite s lošom formom, kaže trener Terry Laughlin. Ova 30minutna tjelovježba dopušta mnogo odmora.

SET 1: Plivajte 8 x 25m, fokusirajući se na položaj glave i prsa, odmarajući se u trajanju 5 dubokih udisaja nakon svake otplivane dužine. Zatim plivajte 25, 50, 75 i 100m. (Odmarajte se nakon svake otplivane duljine.) Brojite koliko zamaha napravite na 25. Otplivajte preostale krugove dosljednim naporom, brojeći zamahe. Umoran plivač ima veći broj zamaha.

SET 2: Plivajte 8 x 25 fokusirajući se na dužinu tijela. Zatim plivajte 100, 75, 50 i 25m. (Jednako se odmarajte.) Lagano otplivajte 100. Brojite zamahe i podijelite broj s 4. Taj vam podatak služi kao mjerilo za ostatak seta.

Plivanje

SET 3: Plivajte 8 x 25 fokusirajući se na "tihu" formu. Zatim plivajte 25, 50, 75 i 100m. (Jednako se odmarajte.) Brojite zamahe na 25 i procijenite koliko tiho plivanje ima utjecaja na vašu učinkovitost.

Objavljeno 16.03.2009.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!