3 zdrava namaza s maslinama
Prehrana

3 zdrava namaza s maslinama

Maslina je mediteranska biljka koja stoljećima ima visoko mjesto u prehrani ovdašnjih naroda, a zasluge za to zacijelo se mogu pripisati njezinoj velikoj nutritivnoj vrijednosti, pogotovo onoj vezanoj uz sastav masti. Osim visokog udjela kvalitetnih masti (preko 10%), masline su bogate kalcijem, željezom, cinkom, bakrom i selenom, a od vitamina ova biljka ima značajnu količinu vitamina E.

Kod konzumacije maslina mnogi se ograničavaju na one u salamuri, octu i ulju, ili odnedavno dostupne otkoštene masline punjene bademima, paprikom ili sirom. No, namazi od maslina su izvrstan način pripreme ove namirnice. Osim toga, namaze od maslina je vrlo jednostavno pripremiti, a okusom su bogati i izvrsno pristaju kao međuobrok.

Donosimo 3 jednostavna recepta za pripremu ukusnih namaza koji sadržavaju masline:

Tapenada - namaz od maslina

tapenada

Sastojci:

  • 200 g zelenih otkoštenih maslina
  • 200 g crnih otkoštenih maslina
  • 5 g sušenih rajčica
  • 1 žlica kapara
  • 2 slana inćuna
  • 2 žlice iscijeđenog limunovog soka
  • 3 češnja češnjaka
  • 3 žlice na sitno nasjeckanog svježeg ružmarina i majčine dušice
  • 2 žlice maslinovog ulja

Postupak:

Sve sastojke osim maslinovog ulja istresite u blender i blendajte dok ne dobijete kremastu smjesu bez ikakvih komadića bilo kojeg od sastojaka. Potom u smjesu, polako dodajte maslinovo ulje. Dodajte ulja koliko smatrate dovoljnim. Ako pretjerate s uljem, ono će se odvojiti po rubu posude kad namaz pretresete u posudu.

Ovaj namaz možete mazati na krekere, zdravije varijante kruha (posebno proteinski kruh) ili neku vrstu voća ili povrća.

Namaz od maslina i badema

namaz badem

Sastojci:

  • 100 g zelenih maslina
  • 40 g badema
  • 1/2 žličice estragona (sušeni začin)
  • 1 žličica limunovog soka
  • 1 žličica maslinovog ulja

Postupak:

Prije svega, bademe lagano prepržite na suhoj tavi, tek toliko postanu hrskavi. Potom, sve sastojke osim maslinovog ulja istresite u blender i blendajte dok ne dobijete hrskavu smjesu. Potom dodajte ulje i blendajte dalje dok ne dobijete smjesu koju ćete moći mazati, ali da nije potpuno kremasta.

Potom ostavite da stoji u hladnjaku 30-ak minuta, da se okusi sljube pa mažite na krekere, zdravije varijante kruha (posebno proteinski kruh) ili neku vrstu voća (jabuke) ili povrća (celer, tikvice, krastavci).

Namaz od maslina i feta sira

namaz pinjoli

Sastojci:

  • 150 g feta sira, iz salamure
  • 100 g zelenih maslina
  • 50 g crnih maslina
  • šaka pinjola
  • 1 žlica maslinovog ulja

Postupak:

Sve sastojke osim maslinovog ulja istresite u blender i blendajte dok ne dobijete kremastu smjesu bez ikakvih komadića bilo kojeg od sastojaka. Potom u smjesu, polako dodajte maslinovo ulje. Dodajte ulja koliko smatrate dovoljnim. Ako pretjerate s uljem, ono će se odvojiti po rubu posude kad namaz pretresete u posudu.

Ovaj namaz možete mazati na krekere, zdravije varijante kruha (posebno proteinski kruh) ili neku vrstu voća ili povrća.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 10.06.2017
Piše:
Zorana Jagodić