Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Recepti s maslacem od kikirikija za sve obroke u danu

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

0 osobe
0min

Maslacu od kikirikija je teško odoljeti, bez obzira odlučite li se jesti ga "na žlicu", mazati na krekere ili se igrati u kuhinji pa s njime raditi niz zanimljivih namirnica, od smoothieja, do deserata i međuobroka.

Iako iznimno kaloričan, maslac od kikirikija je vrlo dobar izvor proteina, vlakana i zdravih masti. Kad ga kupujete, pogledajte sastav te izbjegavajte onaj s dodanim šećerima, solima, palminim i drugim uljima. Ako ste alergični na kikiriki, umjesto njegova maslaca odaberite onaj bademov ili od indijskih oraščića.

Kako biste mogli uživati u raznovrsnim načinima pripreme maslaca od kikirikija, predlažemo vam nekoliko recepata kako ovu namirnicu možete uvrstiti u doručak, omiljeni desert, međuobrok ili ručak i večeru.

DORUČAK

Zobene pahuljice s kakaom i maslacem od kikirikija

Treba vam samo nekoliko minuta prije spavanja da pripremite ovaj obrok, a ujutro kad se probudite imat ćete doručak iz snova!

Sastojci:

  • 100 g zobenih pahuljica
  • 1,5 žlica chia sjemenki
  • 200 ml bademovog ili zobenog mlijeka
  • 0,5 žlice kakao praha
  • 1 žlica maslaca od kikirikija (smooth)

Postupak:

Sve sastojke osim maslaca od kikirikija istresite u posudicu i dobro promiješajte te ostavite u hladnjaku preko noći. Ujutro dodajte 1 žlicu maslaca od kikirikija, dobro promiješajte i uživajte. Za dekoraciju možete dodati par komada bobičastog voća na vrh.

Zobena „pizza“ s borovnicama i maslacem od kikirikija

Nedjelja je izvrsno vrijeme za igranje namirnicama u kuhinji. Kad vam dojade klasični doručci, a i dalje želite imati kontrolu nad nutrijentima koje unosite i njihovom kvalitetom i vrijednošću, predlažemo da probate ovu „pizzu“.

Sastojci:

  • 100 g zobenog brašna
  • 1/2 čajne žličice cimeta
  • 1/4 čajne žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 1 žlica mljevenih lanenih sjemenki
  • 1 žlica zobenog mlijeka
  • 1 žlica meda
  • 2 žlice soka od jabuke
  • 1/4 čajne žličice ekstrakta vanilije
  • šaka borovnica (može i smrznute)
  • 80 ml malomasnog jogurta
  • 1 žlica maslaca od kikirikija
  • 1 žlica zobenog mlijeka
  • 1/2 banane (narezana na ploške)

Postupak:

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. U okrugli protvan stavite papir za pečenje.

U maloj posudi umiješajte 1 žlicu lanenih sjemenki i 1 žlicu zobenog mlijeka pa ostavite 5 minuta da stoji.

U posudi umiješajte zobeno brašno, cimet, prašak za pecivo i sol. U drugu posudu umiješajte mješavinu lanenih sjemenki i mlijeka, med, jabučni sok i ekstrakt vanilije. Vlažne sastojke istresite u posudu sa suhim i sve dobro izmiješajte. Nježno umiješajte šaku borovnica, da se što manje smrve.

Smjesu istresite u okrugli protvan i nježno rukama raširite do rubova, da ostane približno jednake debljine na svim dijelovima. Pecite 10-15 minuta, dok tijesto ne dobije zlatnosmeđu boju.  

U maloj posudi izmiješajte maslac od kikirikija i žlicu zobenog mlijeka.

Kad je tijesto gotovo izvadite ga na tanjur i premažite jogurtom, pa prelijte mješavinom maslaca od kikirikija i mlijeka te na kraju dodajte na kriške narezane banane i borovnice.

MEĐUOBROK

Pločice od maslaca od kikirikija

Ove pločice su nutritivni dragulji, a kad ih pripremite, mirni ste nekoliko dana s idejom što pojesti u međuobroku. Također, odličan su odabir za ponijeti na put – zauzimaju malo prostora, fine su i dat će vam energiju.

Sastojci:

  • 300 g zobenih pahuljica
  • 50 g mljevenih lanenih sjemenki
  • 2 žlice chia sjemenki
  • 50 g suncokretovih sjemenki
  • 50 g sezama
  • 100 g na listiće narezanih badema
  • 100 g kokosovog brašna
  • 2 žlice meda
  • 100 g datulja (narezane na sitne kockice)
  • 200 g maslaca od kikirikija

Postupak:

Na protvan stavite papir za pečenje. U veliku posudu stavite zobene pahuljice, lanene sjemenke, chia sjemenke, kokosovo brašno, suncokretove sjemenke, sezam, na listiće narezane bademe i datulje te sve dobro promiješajte. Dodajte med i promiješajte dok se ne sljubi. Dodajte maslac od kikirikija i miješajte sve dok se smjese potpuno ne prožmu.

Smjesu istresite u protvan i  poravnajte po površini. Smjesu na sat vremena stavite u duboko smrzavanje gdje će se smjesa stvrdnuti. Narežite pločice i počnite jesti.

Smoothie od banane i maslaca od kikirikija

Međuobrok koji sadrži bananu i maslac od kikirikija predlažemo da konzumirate u prvom dijelu dana, najbolje prije tjelesne aktivnosti jer će vam ove visokovrijedne namirnice organizam opskrbiti velikom količinom energije.

Sastojci:

  • 1 banana
  • 1 žlica maslaca od kikirikija
  • 1 mjerica whey proteina (okus čokolada ili vanilija)
  • 200 ml zobenog ili bademovog mlijeka
  • 2-3 kockice leda

Postupak:

Bananu ogulite i narežite na ploške pa na 30 minuta stavite u duboko smrzavanje. Nakon što se banana ohladila, izvadite je i ubacite u blender. Dodajte sve ostale sastojke i miksajte dok ne dobijete jednoličnu, gustu smjesu. Uživajte!

RUČAK ILI VEČERA

Piletina s maslacem od kikirikija u listu salate

Ovo bi se moglo nazvati „light“ verzijom sarme, koju ćete jesti tijekom toplijih proljetnih i ljetnih dana. Odličan su odabir za ručak ili večeru zbog svojeg osvježavajućeg okusa od svježeg voća i salate.

Sastojci:

  • 200 g pilećih prsa (narezana na kockice)
  • 150 g jabuka (oguljena i narezana na kockice)
  • 1 glavica luka
  • 10 bobica grožđa
  • 1/4 čajne žličice himalajske soli
  • 1 žlica maslaca od kikirikija
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žlica meda
  • 4 lista iceberg salate

Postupak:

Piletinu narezanu na kockice stavite u zagrijanu tavu i ispecite stalno miješajući. Piletina je gotova kad meso počne dobivati zlatnosmeđu boju. Kad je gotovo, meso istresite na tanjur da se hladi.

U srednje veliku posudu istresite na piletinu, kockice narezanu jabuku, na polovice narezane bobice grožđa, na trakice narezanu glavicu luka i sol. Izmiješajte i ostavite sa strane.

U manju posudu istresite maslac od kikirikija, maslinovo ulje i med te dobro promiješajte. Smjesu izlijte preko piletine i dobro promiješajte da se smjese sljube.

Listove iceberg salate stavite na tanjur i u svaki stavite četvrtinu smjese te umotajte kao klasičnu sarmu, zatvarajući rubove da smjesa ne ispadne. Servirajte hladno.

Humus od maslaca s kikirikijem

Humus najčešće svi povezujemo isključivo sa slanutkom, ali ako probate ovaj humus, definitivno će vam se promijeniti poimanje ovog obroka. Okus slanutka i maslaca od kikirikija se super slažu pa smo sigurno da će ovo naći mjesto na vašem meniju.

Sastojci:

  • 3 žlice maslaca od kikirikija
  • 3 žlice cijeđenog limunovog soka
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1/2 čajne žličice kima
  • 1/4 čajne žličice papra
  • 1/4 čajne žličice himalajske soli
  • 400 g slanutka (kuhan, iz limenke)
  • 1 češanj češnjaka
  • 1/4 čajne žličice soja sosa
  • malo vode

Postupak:

Maslac od kikirikija na 20 sekundi stavite u mikrovalnu na visoku temperaturu, da se omekša. Sve sastojke (osim vode) ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Uz miješanje, dodajte žlicu po žlicu vode dok ne dobijete humus željene gustoće. Mažite na zdrave krekere i jedite uz svježe povrće ili zelenu salatu.

DESERT

Slatka tortilja s jagodama i maslacem od kikirikija

Ako imamo među sastojcima jagode, banane i maslac od kikirikija, nema sumnje da rezultat može biti samo – fantastičan! A kad sve to pomiješate u tortilju, onda je pred vama desert koji ćete poželjeti jesti svaki dan.

Sastojci:

  • 2 žlice maslaca od kikirikija
  • 2 integralne tortilje
  • 1 banana
  • 5 jagoda
  • 1/4 čajne žličice cimeta

Postupak:

Uzmite tortilje i svaku s jedne strane premažite slojem maslaca od kikirikija. Dodajte na nju na ploške narezane banane i jagode te pospite cimetom. Pokrijte drugom tortiljom tako da je strana namazana maslacem od kikirikija okrenuta prema dolje. Nježno stisnite gornju tortilju kako bi se sve zajedno stopilo.

Zagrijte teflonsku tavu i na nju nježno stavite tortilje s nadjevom. Poklopite. Nakon par minuta, okrenite na suprotnu stranu. Tortilje razrežite na 2 ili 4 dijela i navalite!

Palačinke od maslaca od kikirikija

Palačinkama ne možete odoljeti, pogotovo ako su napravljene s maslacem od kikirikija koji im daje dodatnu aromu i punoću okusa. Nadjenite ih voćem za dodatni osvježavajući okus i uživajte, bez grižnje savjesti.

Sastojci:

  • 150 g zobenog ili pirovog brašna
  • 1/2 čajne žličice stevije
  • 1 čajna žličica praška za pecivo
  • 1 jaje
  • 2 žlice maslaca od kikirikija
  • 150 ml zobenog ili bademovog mlijeka

Postupak:

Pomiješajte sve sastojke i ručnim mikserom promiješajte dok je potpuno jednolično i tekuće. Pecite kao obične palačinke. Uslast!

Objavljeno 02.07.2015.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Popularni recepti

Popularni recepti