Obroci s tjesteninom - 5 recepata za lagani ručak
Prehrana

Obroci s tjesteninom - 5 recepata za lagani ručak

Mnogi koji su na dijeti kažu „ne smiješ tjesteninu“! No, ta tako radikalna izjava, daleko je od istine. Naime, tjestenina napravljena od kvalitetnih ugljikohidrata može biti izvrstan obrok oko treninga (prije ili poslije) jer će vam dati energiju, te se neće pretvoriti u masno tkivo. Naravno, to ne znači da u tom obroku trebate pojesti nekontroliranu količinu tjestenine.

Dakle, tjestenina DA, ali – kvalitetna (npr. integralna), u pravo vrijeme i u potrebnoj količini. Također, ako ste se odlučili za obrok s tjesteninom, u tom obroku izbjegavajte masti i nemate brige – forma neće patiti, a tijelo će dobiti potrebnu energiju.

Predlažemo 5 fit recepata s tjesteninom:

Tjestenina s piletinom i domaćim pestom

Sastojci:

  • 100 g pilećih prsa
  • 100 g tjestenine
  • 1-2 žlice pesta genovese

Postupak:

Tjesteninu skuhajte prema uputama na pakiranju. Piletinu izrežite na što sitnije kockice i ispecite na tavi. Tjesteninu procijedite, dodajte joj piletinu i pesto pa sve dobro promiješajte.

Zapečena tjestenina s rajčicom i mozzarellom

Sastojci:

  • 100 g tjestenine
  • 200 g pelata
  • 100 g mozzarelle
  • Malo svježeg peršina

Postupak:

Tjesteninu skuhajte prema uputama na pakiranju. U posudu istresite pelate, dodajte tjesteninu i promiješajte. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Smjesu istresite u protvan, pa po vrhu naslažite na ploške narezanu mozzarellu. Pecite 10-15 minuta, dok mozzarella ne dobije nježno zlatnu boju. Prije serviranja pospite sitno nasjeckanim peršinom.

Tjestenina s biftekom, gljivama i brokulom

Sastojci:

  • 100 g bifteka
  • 100 g tjestenine
  • 80 g brokule
  • 80 g šampinjona
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • Sol i papar, po želji

Postupak:

Zagrijte tavu pa biftek ispecite sa svake strane po 4 minute. Ostavite sa strane da se hladi. Tjesteninu skuhajte prema uputama na pakiranju. Izvadite tjesteninu iz vode, a u istoj vodi skuhajte brokulu. Na tavi na kojoj se peklo meso ispecite na brzo (oko minutu) šampinjone. Kad su šampinjoni gotovi, u tavu im dodajte brokulu i tjesteninu i promiješajte. Biftek narežite na ploškice pa dodajte tjestenini i povrću. Posolite i popaprite po želji.

Tjestenina s mljevenom puretinom i rajčicom

Sastojci:

  • 100 g mljevene puretine
  • 100 g tjestenine
  • 200 g pelata
  • 60 g mozzarelle
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • Sol, papar, po želji
  • Par listića svježeg bosiljka

Postupak:

Tjesteninu skuhajte prema uputama na pakiranju. U tavu stavite maslinovo ulje, pa mljevenu puretinu. Začinite soli i paprom, po želji. Miješajte meso i pecite dok ne dobije znatnu boju. Kad je gotovo dodajte pelate pa pustite da se dinsta 10-ak minuta. Kad je gotovo dodajte tjesteninu, pa na vrh dodajte na ploškice narezanu mozzarellu i servirajte.

Tjestenina s tunom i povrćem

Sastojci:

  • 100 g tjestenine
  • 1 limenka tune u salamuri
  • 1/2 patlidžana
  • 1/2 paprike
  • 3 žlice kukuruza (iz limenke)
  • Sol, papar, po želji
  • Žlica maslinovog ulja

Postupak:

Papriku i patlidžan narežite na kockice. Na tavi zagrijte maslinovo ulje pa na njega stavite patlidžan i papriku i pustite da malo omekša Kad je gotovo, dodajte tunu i kukuruz i začine. Promiješajte i ostavite da stoji. Tjesteninu skuhajte prema uputama na pakiranju. Kad je gotova, tjesteninu procijedite i dodajte tuni s povrćem pa sve promiješajte prije serviranja.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Tuna – 4 recepta za pripremu ove proteinske ljepotice x 23
    Tuna je nezaobilazna namirnica na tanjuru svih koji paze na unos kvalitetnih nutrijenata koji su i proteinski bogati. Energetski, 100 grama tune sadrži nešto više od 100 kalorija, od čega je 23% prote...
  • Otkrivena nova djelovanja vitamina D x 2
    Uzimanje vitamina D smanjuje rizik od raka gušterače, po prvi put su potvrdila istraživanja američkih znanstvenika. Ranija ispitivanja su pokazala da vitamin D štiti od kolorektalnog raka i raka dojke...
  • Da li smo upoznati sa svim kvalitetama tune ? x 22
    Možda je tuna malo zapostavljena u našoj prehrani, no bodybuilderi su oduševljeni ovom izvrsnom, nemasnom ribom koja je tako postala njihova gotovo svakodnevna prehrana i to ne bez razloga. Evo zašto ...
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 10.01.2017
Piše:
Zorana Jagodić