Hrana bez glutena: što je dozvoljeno, a što nije?
Prehrana

Hrana bez glutena: što je dozvoljeno, a što nije?

Učestali grčevi u trbuhu, ali i simptomi poput slabosti, gubitka kilograma, kao i alergija mogu ukazivati na intoleranciju glutena, pšeničnog proteina koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži, ali i svim onim proizvodima koji se od njih proizvode ili koji ih mogu sačinjavati u tragovima.

Većina prerađevina, konzervirane hrane, vitamina ili lijekova, ali i dječjih kašica sadrži gluten, osim ako nije na ambalaži drugačije navedeno – proizvođači sada već naveliko pišu gluten free ukoliko ga nema u njihovim pripravcima jer sve veći broj ljudi ima zdravstveni problem zbog njegovog djelovanja.

Simptomi celijakije ili nepodnošenja glutena mogu dugo „tinjati“ bez ikakvih ozbiljnijih simptoma, a stručnjaci se slažu da je nasljedna, ali se isto tako može stvoriti ukoliko se djecu prije dozvoljenog vremena uči jesti žitarice poput pšenice.

Ovaj savjet je zlata vrijedan, stoga stručnjaci; pedijatri i nutricionisti konstantno apeliraju na mlade roditelje kako bi se držali kalendara dohrane za bebe.

Najviše problema, odnosno najizraženije simptome imaju upravo ljudi koji boluju od celijakije, bolesti tankog crijeva i jedino rješenje koje im preostaje, kako bi normalno živjeli – odreći se u potpunosti namirnica s glutenom.

Ovaj zadatak ni neće biti previše težak, iako nam se na prvi pogled može tako činiti. Najteži zadatak, barem u prvo vrijeme predstavljat će vam upoznavanje s bez glutenskim namirnicama, kao i određivanje onih koje ga nemaju na policama trgovine. Pšenica, naročito ona gmo podrijetla dodaje se u većinu hrane, kako bi joj povećala sadržajnost. Tako gluten možemo naći u gotovoj hrani, u konzervama, keksima i sl.

Koje namirnice ne sadrže gluten?

Osobama oboljelim od celijakije, ali i svima ostalima koji ne podnose gluten možemo reći dobre vijesti, a to su da je većina namirnica u prehrani – dozvoljena. Riječ je o svom voću i povrću, neobrađenom mediti hranasu, grahu, sjemenkama i cjelovitom, neobrađenom orašastom voću, jajima, svježem mesu i ribi.

Hrana bez glutena

Postoji dakako i mnogo vrsta žitarica koje smijete konzumirati pa se tako od istih može raditi i hrana, npr. kruh, kaša, njihovo brašno se može koristiti za kolače, ali i neke vrste jela poput npr. pohanja. Riječ je o heljdi, amaranthu, kukuruzu, soji, riži, prosu i tapioki.

Od svake od nabrojenih žitarica može se pronaći brašno pa ste vjerojatno već upoznati i sa njegovim proizvodima – poput pašte od riže, kukuruznog kruha, sojinih odrezaka i sličnog.

Kad smo već kod žitarica i njihovih kombinacija, moramo vas upozoriti s jednom vrlo bitnom činjenicom, a to je da kupovni kruh rijetko ne sadrži pšenično brašno. Većina koju nalazimo na policama trgovina ili pekara u sebi sadrži pšenično brašno, uz npr. kukuruzno pa kruh kupujte u specijaliziranim trgovinama koje kontroliraju podrijetlo svih svojih namirnica, ali i deklaracije koje ona nosi.

Možda je najbolja varijanta kruha, ukoliko ne možete bez njega u svojoj prehrani, ona gdje ga sami pripremate kod kuće, što uz suvremenu tehnologiju pekača i pećnica ne bi smio biti preveliki problem.

Što svakako izbjegavati?

Kao što smo već pisali, gluten nalazimo u pšenici, ječmu raži i penoraži (žitarica koju smo dobili mješavinom pšenice i raži). Ukoliko ste veliki pivopija, zaboravite na svoje omiljeno piće, kao i griz, krupnik, bulgur, kamut, graham brašno, razne umake, odnosno one koji sadrže „zabranjene“ namirnice, pommes frittes, panirane riblje proizvode, ali i sve one morske plodove koji su prerađeni, slatkiše, ali i neke neobične stvari poput ruževa za usne koji ga sadrže, kao i plastelin te razni aditivi koji se dodaju u hranu.

Mlijeko i mliječne prerađevine konzumirati s oprezom – provjeriti na deklaraciji da ne sadrže gluten.

Kolači

Nemojte zaboraviti niti na detalje poput jedenja istim priborom s kojim ste dirali namirnice koje sadrže gluten, kao i pripremu hrane na istoj površini. Osobi koja boluje od celijakije, ovakvi propusti mogu nanijeti mnogo štete koju je kasnije teško ispravljati.

I, još jednom ponavljamo, osobe koje moraju izbaciti gluten u početku će se loše osjećati, sve dok se ne naviknu na blagodati zdrave prehrane. Tada će svi simptomi završiti, a boljke će se promijeniti na dobro. Izbjegavanjem glutenskih namirnica dajemo priliku našem probavnom sustavu kako bi se oporavio, od ovog vrlo utjecajnog proteina na ljudsko zdravlje.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Zeleni čaj - zašto je toliko popularan i po čemu je poseban? x 342
    U prodaji ga nalazimo u obliku čaja; u filter vrećicama, u listićima, dok se koncentrat može naći u obliku tableta i raznih kapsula, kao ekstrakt za dodatak jelima, kao začin te čaj bez kofeina za os...
  • Cimet - čarolija orijentalnog začina x 35
    Cimet je dospio na zao glas zbog različitih slastica u kojima se koristi, no bez šećera zapravo je veoma zdrav. Istraživanja su povezala ovaj začin sa smanjenom razinom šećera u krvi, kolesterola i ra...
  • Koja je uloga omega masnih kiselina u organizmu? x 32
    Poremećena ravnoteža između omega-6 i omega-3 masnih kiselina u krvi, od kojih se stvara čitav niz izuzetno značajnih ljudskih hormona, jedan je od najsnažnijih utjecajnih elemenata na kakvoću života ...
Na forumu ima 11 komentara na ovu temu
Forum
Erik hvala! citam clanak i sve trazim zob, al zobi nigdje.. inace nemam problema, ali svejedno me zanimalo sadrzi li zob (posto cesto jedem zobene pahuljice za dorucak) gluten ili ne.
martina1311
27.09.12. u 17:53
line
U članku zob nije posebno navedena jer i ne sadrži gluten, no neki oboljeli od celijakije ne mogu podnositi protein u zobi pa im valjda dodje na isto. Bla!2012-09-27 20:34:59
Bla!
27.09.12. u 20:33
line
Iako se smatra da oboljeli od glutenske enteropatije, poznate i kao celijakija, moraju cijeli život izbjegavati gluten kojeg sadrži pšenica, ječam, raž i zob, nedavne studije, od kojih je jedna trajala godinu dana i obuhvatila 116 djece u 8 kliničkih bolnica, pokazuju da neke odrasle osobe i djeca s ovom bolesti mogu dobro podnijeti zob bez obzira na malu količinu glutena kojeg sadrži. Sto bi znacilo da sadrzi, u tragovima ali sadrzi
Erik
28.09.12. u 16:23
line
i ja također bolujem od celijakije, s tim da ja još također imam i intoleranciju na laktozu, te nesmijem konzervanse.. u početku je bilo JAKO TEŠKO, ali s vremenom kad sam upoznala tu vrstu prehrane shvatila sam da zaista nije problem.. samo se treba potruditi naučiti kuhati sa tim namirnicama ;))
matejaL
30.01.13. u 17:26
line
clanak je super,al samo me interesuje ovo u vezi mlijecnih proizvoda.Sir trapist i filadelfija,da li oni sadrze gluten ,nes kafa takodze?Unaprijed hvala!
Mursolini
15.09.13. u 21:45
line
jer gluten je protein,kako sam shvatio.E sad na svim pakovanjima stoji da ima proteina,al ne pise koji.Ako grijesim ispravi te me...
Mursolini
15.09.13. u 21:47
line
Zob ne sadrži gluten ali sadrži avenin koji je sličan
zmaj
10.02.14. u 03:58
line
Super članak.Mislim da sam prepoznala svoje probleme sa glutenom. Poslušat ću savjete .
đula
04.05.14. u 09:11
line
Da li sme da se koristi neka kafa, skoro sam otkrila da imam alergiju na gluten?
Sashka
28.11.15. u 11:23
line
Ž I V I L I
lukas-gradac
20.07.16. u 15:07
line
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 26.09.2012
Piše:
Iva Pranjić