Diuretici - što su i da li pomažu pri mršavljenju?
Prehrana

Diuretici - što su i da li pomažu pri mršavljenju?

Kod mršavljenja namirnice koje imaju diuretski učinak su nezaobilazne.

Diureticima se smatraju one tvari koji uz izlučivanje vode dovode do povećanja izlučivanja i soli u prvom redu natrijeva klorida koji je uglavnom odgovoran za osmolarnost izvanstanične tekućine.

VodaDiuretski učinak imaju neke namirnice i njihovom konzumacijom se pomaže stimulacija metabolizma (izmjena tvari). Želite li izgubiti koji kilogram ili općenito "očistiti" organizam takve namirnice treba uvrstiti u svakodnevnu prehranu.

Primjerice voda je diuretik jer pijenje veće količine vode dovodi do povećane diureze, a također diurezu povećavaju alkohol i srčani glikozidi.

Zašto nam trebaju?

Da biste se oslobodili suvišne tekućine iz tijela i smanjili otekline dovoljno je da povećate unos tekućine u tijelo tijekom dana, promijenite navike u prehrani i vježbate barem 15 minuta dnevno.

Otečenost koja se javlja u predjelu bokova, bedara i donjeg dijela nogu je posljedica skupljanja otpadnih tekućina u tkivima. Tri moguća uzroka koja dovode do toga su: - slaba cirkulacija krvi - hormonalne promjene - nezdrav način života.

Što se prehrane tiče posebno se preporučuje konzumiranje voća i povrća. Dobro je da znate da tikvice, rotkvice, rajčica, peršinov list i salate obiluju vodom, pa su se tako našli na listi najboljih prirodnih diuretika. Od voća su to: ananas, lubenica, dinja i grožđe koje obiluje antioksidansima. Redovnim konzumiranjem ovog voća i povrća potaknut ćete prirodno izbacivanje viška vode iz organizma.

Rajčica

Sirova rajčica sadrži 94 posto vode. Bogata je karotenom, antioksidansom likopenom i vitaminom C, te pomaže otpuštanje vode iz bubrega te ispiranje otpada iz organizma. Rajčica sadrži mnoge organske kiseline i pektine, koji aktiviraju proces probave i sprečavaju negativno djelovanje bakterija. Ona povećava izlučivanje vode iz organizma te je pogodna kod osoba koje boluju od reume, upale zglobova, gihta, kamenaca u bubregu i žuči.

Krastavac

Krastavac je povrće s s velikim udjelom vode (96 posto), pa povećava lučenje mokraće i bolje ispiranje toksina. Krastavci su bogati sumporom i silicijem. Ovi minerali stimuliraju bubrege na veće lučenje uree (mokraćne kiseline), a time se stimulira i izbacivanje masnoća iz organizma.

Krastavci

Zelena salata

U dijetnoj prehrani, odnosno u kuri mršavljenja, zelena salata je nezamjenjiva namirnica. U zelenoj salati ima kalija, fosfora, kalcija i magnezija te vitamina C, karotena (provitamina A), vitamina E, vitamina B1, B2, B6 i niacina. Ova namirnica u svom sastavu ima 90 % vode. Zdrava je za probavu i rad jetre, a u 100 g nalazi se samo 13 kcal.

Mrkva

Mrkva sadrži karoten koji potiče i ubrzava metabolizam, te uklanjanje masnih naslaga i otpada. Mrkva sadrži i posebnu vrstu vlakana, kalcij pektat, koji smanjuje razinu kolesterola u krvi. Također smanjuje zadržavanje tekućine i umiruje cistitis.

Mrkva

Kupus

Kupus čisti naše tijelo od toksina jer sadrži sumpor i jod, koji pomažu čistiti sluznu membranu želuca i crijeva. Kupus je odlična namirnica ako vam se kile nabiru na području trbuha jer pomaže razbijanju masnih stanica posebno u predjelu abdomena.

Lubenica

Lubenica sadrži oko 95% vode, pa je na prvom mjestu po diuretičkoj moći. Zato se preporučuje u ishrani osoba kod kojih je otežano izlučivanje tečnosti (kardiovaskularna oboljenja, oboljenja jetre i bubrega). Pored kalija od minerala sadrži još fosfor, magnezij i cink. Od vitamina karotin (provitamin vitamina A) i vitamin C.

Trešnje

Trešnje sadrže veliku količinu vode, pa im je energetska vrijednost vrlo niska svega 48 kcal u 100 g voća. Sadrže celulozu pa dobro reguliraju probavu, a zbog velikog sadržaja vode i kalija olakšavaju izbacivanje vode iz organizma, pa tako poboljšavaju rad bubrega, žuči i jetre.

Trešnje imaju i najveću količinu C vitamina u odnosu na ostalo voće s košticama. Zreliji plodovi tamnije boje sadrže veću koncentraciju antocijana i imaju veće antianemijsko djelovanje.

Breskve

Sadrži veliki postotak vode, pa je male energetske vrijednosti oko 37 kcal u 100 g voća. Osim toga obiluje beta-karotinom, vitaminom C i B. Energetska vrijednost ovog voća potiče uglavnom od ugljikohidrata, pa se ne preporučuje dijabetičarima. A sadržaj celuloze čini je teže probavljivom, pa se neoljuštena ne preporučuje osobama koje pate od želučanih i žučnih oboljenja. Što se tiče minerala ima kalija i natrija, pa je izvrstan diuretik. Breskve su dobre za osobe koje pate od kardiovaskularnih oboljenja i povišenog krvnog tlaka.

Grožđe

Grožđe sadrži veliku količinu vode oko 82%, 16% glukoze i fruktoze, 0,40% masti i 0,80% bjelančevina. Zbog velikog sadržaja kalija i voćnih kiselina potiče mokrenje i pomaže u eliminaciji toksina iz organizma. Bolji učinak u tom pogledu ima grožđe koje nije prezrelo, sa krupnim i sočnim zrnom.

Grožđe

Neoguljena kruška dobra je protiv zatvora, jabuka zbog pektina djeluje protiv kolesterola i pospješuje izlučivanje, ananas protiv celulita i bora, orah je dobar protiv raka, sprečava preuranjeno starenje, zdravlje živčanog sustava ali ima 60% masti u sebi...

Na vama je samo da odaberete što vam se sviđa i što je sezonski dostupno.

Uvin čaj

Nekoliko puta dnevno pijte biljne čajeve i obilje i mineralne izvorske vode. Ekstrakt korijena maslačka i čaj od sljeza pomažu pri izlučivanju otpadnih tvari iz bubrega, a biljka Uva ursi od koje se pripravlja tradicionalni uvin čaj odličan je diuretik i čistač urinarnog trakta. Ipak, jedan sat prije i nakon jela ne treba piti nikakvu tekućinu jer ona razrjeđuje probavne sokove i usporava probavu. To se pogotovo odnosi na hladnu tekućinu koja je jedan od najvećih neprijatelja pravilne probave.

Dakle...

Prehrana mora biti siromašna solju, šećerom i mastima, a bogata svježim nekonzerviranim namirnicama - to su osnovna pravila dijete protiv zadržavanja tekućine. Smanjenje unošenja soli posebno je važno kod otečenosti, dakle u hranu nemojte dodavati više od pola žlice soli dnevno, izbjegavajte hranu bogatu natrijem, kao što su suhomesnati i konzervirani proizvodi i kocke za juhu.

Salata

Promijenite samo malo prehrambene i tjelesne navike, unesite minimalno 2 litre vode dnevno u organizam i osjećat ćete se puno bolje!

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • 9 najčešćih pogrešaka u kuhinji x 22
    Čak i ako punite kolica najsvježijim i najkvalitetnijim proizvodima, velika je vjerojatnost da ih pospremate i pripremate na način koji im (a time i vama) "krade" dragocijene nutrijente. Donosimo vam ...
  • Pripazite na gubitak vitamina i minerala pri odabiru i pripremi voća i povrća x 8
    Vjerujem da su mnogi od vas čuli za piramidu pravilne prehrane. I kao što znate, piramida pravilne prehrane se sastoji od 4 stepenice. Na dnu piramide nalaze se žitarice i proizvodi od žita, a na slje...
  • Prirodni sokovi - navalite ! x 14
    Ukoliko želite izvući maksimalnu količinu vitamina i minerala iz voća i povrća, onda je najbolja opcija sok . Ako postoji potreba za vlaknima dodajte integralne žitarice u njega. Miješanjem više vrst...
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 05.10.2009
Piše:
Monika Ravlić