Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Cimet - čarolija orijentalnog začina

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Dvostruka uloga ukusnog cimeta

Cimet je dospio na zao glas zbog različitih slastica u kojima se koristi, no bez šećera zapravo je veoma zdrav. Istraživanja su povezala ovaj začin sa smanjenom razinom šećera u krvi, kolesterola i razina triglicerida u ljudi koji boluju od dijabetesa tipa 2. Nedavna studija (objavljena u American Journal of Clinical Nutrition) otkrila je da je dodavanje samo jedne čajne žličice cimeta rižinom pudingu pomoglo u reguliranju šećera u krvi kod osoba koje nisu oboljele od dijabetesa.

Cimet

Dr. Kulze također tvrdi da cimet sadrži polifenole, antioksidante koji su zaslužni za zdravije arterije i smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti. Dokazano je da miris ovog začina pospješuje pozornost. Najbolje u cijeloj priči je to što se cimet lako dodaje hrani koju već konzumiramo i čini jela ukusnijima.

Podjednako je zdrav u oba oblika (u štapiću ili samljeven). Razlika je u tome što cimet u štapiću ima rok trajanja od godine dana, dok samljeveni traje 6 mjeseci. Nema potrebe da sami meljete štapiće u fini prah: kupljeni cimet jednake je kvalitete i poštedjet će vas truda.

Cimet

Dr. Kulze preporučuje 1/2 ili 1 i 1/2 čajne žličice (ili 1-2 štapića) dnevno.

Isprobajte neke od ovih trikova:

  • Dodajte 1/2 ili 1 i 1/2 čajne žličice cimeta zobenoj kaši ili pahuljicama.
  • Pomiješajte 1/2 čajne žličice s 2 čajne žličice maslaca od kikirikija i pospite po štapićima od celera.
  • Umiješajte 1/2 čajne žličice u običan jogurt.
  • Pospite 1/2 čajne žličice preko slatkih krumpira ili mrkve.
  • Pospite 1/4 – 1/2 čajne žličice preko pečenog grejpa ili banana.
  • Dodajte 2 čajne žličice cimeta kupljenoj mješavini začina za piletinu ili svinjetinu.
  • Premažite lješnjake ili orahe (2 šalice) medom (1 šalice) i cimetom (1/2 čajne žličice) i pecite u pećnici na 180°C 15 minuta.
  • Umiješajte 3 prstohvata u omiljeni voćni sok (smoothie).
  • Dodajte 1/2 čajne žličice u kavu, bijelu kavu ili cappuccino.

Objavljeno 12.03.2009.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!