Kreatin – kako koristiti da dobijemo najbolje rezultate ?
Prehrana

Kreatin – kako koristiti da dobijemo najbolje rezultate ?

Naruči kreatin na fitness.com.hr shopu: Creatine monohydrate 500 g, Pure Creatine - 600 g, Kreatin kapsule - 100 ili Creatine Powder 300 g.

Kreatin je supstanca koju prirodno proizvodi naše tijelo kao izvor energije za naše mišiće. Proizvodi ga jetra, ali i gušterača i bubrezi. Transportira se krvlju u mišićne ćelije gdje se pretvara u kreatin-fosfat.

Kreatin se formira u tijelu od aminokiselina Arginine, Methionine i Glycine. Kreatin producira kemijsku energiju zvanu ATP (adenosine triphosphate). Organizam prosječne osobe proizvede dnevno oko 2 gr. Kreatina koji se odmah sintetizira u tijelo održavajući tako pozitivan balans. Unošenjem više kreatina on se sintetizira što organizmu daje više snage i energije.

Osim toga, kreatin uspješno upija vodu čak do 400% u odnosu na svoju težinu što znači ako ga je više u mišićnom tkivu – ono je deblje i veće i ima veću snagu. Najviše kreatina u prirodi nalazimo u mesu i ribi. Vegetarijanci obično imaju manjak kreatina u tijelu.Studije su pokazale da kreatin takoder pomaže u stimulaciji sinteze proteina i spriječavaju tijelo da koristi proteine iz mišićne mase kao energiju (protein brakedown).

Kako rabiti kreatin da dobijemo najbolje rezultate i najviše mišićne mase bez velikog gubitka nakon prestanka uzimanja ?

Istina je da nismo svi isti i rezultati se uvijek razlikuju od osobe do osobe. No, dobro je kreatin uzimati u ciklusima jer time su rezultati bolji i dugotrajniji ; tijelo se ne privikne na kreatin, što je dobro jer bi inače prestalo samo proizvoditi ga, mišići se ne gube u tolikoj mjeri nakon prestanka uzimanja i postiže se maksimalni učinak koji kreatin može pružiti.

Najbolji način uporabe kreatina je jedna čajna žlica (oko 5gr) kreatina u čaši soka ili nekog visoko-ugljidratnog napitka.Zašto ne obične vode? Može naravno i sa vodom, ali ugljikohidrati povećavaju količinu inzulina u tijelu što opet pomaže da mišići bolje i brže apsorbiraju kreatin, što naravno rezultira maksimalno iskorištenje kreatina, a time i više mišićne mase.

Na samom početku uzimanja kreatina imamo tzv. loading fazu ili fazu punjenja. Uzimamo 6 obroka dnevno po 5 gr. kreatina (ukupno 30 gr dnevno). Nakon 7 dana ulazimo u drugu fazu kada uzimamo 2-3 obroka po 5 gr.(ukupno 10-15 gr dnevno) slijedeća 3 tjedna. Jedan od obroka svakako treba uzeti neposredno poslije treninga, jer je tada metabolizam ubrzan, a i potrošene su zalihe kreatina u tijelu, tada je pravo vrijeme za kreatin u nekom od napitaka.

Zatim, nakon ta tri tjedna obvezno uzmemo tjedan dana odmora i to stoga što je tijelo u toku mjesec dana dostiglo svoj maksimum i ne reagira više tako dobro na kreatin kao na početku, a također postoji opasnost i da tijelo prestane proizvoditi vlastiti kreatin, znači rezultati više nisu tako uočljivi.

Nakon tjedan dana odmora (ili 7-10 dana), ponovo počinjemo sa loading fazom od tjedan dana i zatim 3 tjedna kao i do sad i tako možemo odraditi tri ciklusa nakon kojih uzimamo 20-30 dana pauze, i onda možemo sve ponovo. Normalno je da rezultati neće biti isti u drugom i trećem ciklusu kao u prvom, ali nećemo izgubiti puno dobivene mišićne mase i konstantno ćemo, makar i po malo, dobivati novu.

Ovo je provjereni način kako možemo maksimalno iskoristiti skupo plaćeni kreatin i sate i dane napornog treninga. Iskoristite sve mogućnosti odličnog proizvoda kreatina i pokažite se u najboljem svijetlu već ovog ljeta.

Pogledajte ponudu KREATINA na fitness.com.hr webshopu!

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Koja je uloga glutamina u organizmu? x 21
    Ljudski organizam za sintezu proteina koristi 20 aminokiselina, 9 ih se smatra esencijalnima jer ih organizam ne može sam sintetizirati nego koristi izvore izvana (hrana, suplementi). Glutamin je jedn...
  • L- karnitin - preparat za "skidanje masti" x 41
    Što je zapravo L-karnitin? Koncentrirajući se više na marketing, a manje na znanost dobili smo rezultat da je L-karnitin opće prihvaćen kao tvar koja poboljšava rezultate. Vrlo je malo studija, a još ...
  • Da li znate što je E/C/A ? x 18
    Najbolji preparat za skidanje masnog tkiva, koji nije anabolički steroid je E/C/A.Objasnimo prvo što je to, za one koji možda još nisu čuli za njega. Sam naziv je kraćenica, a znači ; Efedrin-coffein-...
Na forumu ima 28 komentara na ovu temu
Forum
Kreatin je supstanca koju prirodno proizvodi naše tijelo kao izvor energije za naše mišiće , i ako se tijelo navikne na konstantan unos kreatina...kroz supliment.. nagadja se da ga prestaje proizvoditi... mislim jedino da ako ga uzimatipa 5 g po danu da bez problema možeš konstano ga uzimati bez pauze...ali opet...bolej je uzeti ju ....da kao što sam već napisao tiel ose ne navikne na njega :)
mettasttaza
08.12.13. u 16:25
line
Idem u teretanu oko 9 mjeseci i nisam nista koristio.Sad sam sebi kupio kreatin monohidrat.Odradio sam 7 dana punjenje pio sam ga 4 puta dnevno.Sada ga samo pijem po 5g prije i posle treniga.Problem je u tome sto ja ne znam vremenski dugo koliko smijem daga pijem.Neko mi govorio kao da ga pijem mjesec dana pa prestanem a opet neko govori da ga pijem dok sve ne potrosim.Pakovanje je 500g,tj.100 doza.Posto nemam dosadasnjeg iskustva molio bih vas da mi malo pojasnite.
Remi007
08.12.13. u 17:43
line line
jeli dobro koristiti protein i kreatin skupa?
antonex
09.12.13. u 19:23
line
Naravno, tako vecina i koristi suplemente. Kombinira jedne s drugima da dobe sto bolji rezultat :)
Bimbo93
09.12.13. u 19:32
line
koliko vremenski ima razlike izmedju ili mozemo odma jedno za drugim konzumirati? Unaprijed Hvala !
antonex
09.12.13. u 19:46
line
Ja kad sam ga uzimao u fazi punjenja sam ga odmah poslje treninga bacio u shake sa proteinima i ziv sam. Tako da samo izvoli i bez straha u vezi ta dva suplementa samo glavno da u fazi punjenja ides max do 20g a u fazi odrzavanja do max 10g kreatina po danu. Sam pazi na doze, pii 3x vise vode nego inace i vidit ces jako brzo efekte kreatina i u snazi i u napuhanosti misica :)
Bimbo93
09.12.13. u 23:31
line
Kreatin vec konstanto pijem mjesec dana,ako ga jedno vece budem konzumirao alkohol da li moze doci do nekog nezeljenog dejstva?Tacnije kakve su posledice? :D
Remi007
30.12.13. u 14:35
line
Pijem kreatin već nekoliko tjedana, ali bez faze punjenja i pretjeranog unosa, samo 5g na dan, pa me zanima je li moram raditi pauzu i ako da koliko pauze mi treba, usput imam 16 god., hvala.
Rabitpwnage
15.07.14. u 10:49
line
Ne... i šta æe ti kreatin sa 16 godina?
mettasttaza
15.07.14. u 14:02
line
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 06.10.2006
Piše:
Masterfitness