6.10.2015. Sibirski ginseng - ruska tajna za poboljšanje sportskih performansi
Zorana Jagodić
U tradicionalnoj medicini ovih dvaju naroda, sibirski ginseng se koristi u pripravcima za održavanje i jačanje imuniteta te za sprječavanje razvoja infekcija.
Dodaci prehrani
5.10.2015. Za prste polizati: 3 zdravije slastice s kakao maslacem
Zorana Jagodić
Kakao maslac je blijedo žuta tvrda smjesa koja se dobiva prešanjem zrna kakaa. Kakao maslac je super za ukusne i zdrave čokoladne poslastice, a možete ga dodati u deserte, sladoled i čokolade.
Recepti
2.10.2015. Što je glikemijski indeks i zašto je važan?
Zorana Jagodić
Glikemijski indeks (GI) je mjera kako namirnice koje sadrže ugljikohidrate utječu na razinu šećera u krvi. Glikemijski indeks se iskazuje 1-100. Namirnice s visokim GI su one koje se brzo probavljaju i apsorbiraju, a rezultat je značajan rast razine šećera u krvi.
Nutricionizam
30.9.2015. 4 super jednostavna pudinga s chia sjemenkama
Zorana Jagodić
Ako bi trebalo izdvojiti namirnicu koja je nutritivno zdrava i kvalitetna, a pritom je teksturom savršena za pripremu pudinga onda su to chia sjemenke. Bez konkurencije!
Recepti
29.9.2015. Hijaluronska kiselina – za zdravlje naše kože i zglobova
Zorana Jagodić
Hijaluronska kiselina se nalazi u svim kostima i hrskavičnim strukturama u cijelom tijelu. Ove strukture omogućavaju elastičnost i čvrstoću ljudskoga tijela.
Dodaci prehrani
28.9.2015. Gluten ili gluten-free: Pročitajte mitove o glutenu!
Zorana Jagodić
U posljednjim godinama gluten je (uz laktozu) postao "neprijatelj no.1" u mnogim prehrambenim krugovima, iako realno za to nema opravdanja.
Nutricionizam
25.9.2015. Omotani vitamini i minerali: tortilje s povrćem
Zorana Jagodić
Tortilje s povrćem su često na tanjuru vegetarijancima, ali i svima koji ponekad žele obrok bez mesa, a pritom ipak žele unijeti zdrave namirnice, bogate vitaminima i mineralima.
Recepti
24.9.2015. Bundeva – jesenska kraljica vitkosti i zdravlja
Zorana Jagodić
Meso bundeve bogato je antioksidansima, vlaknima, magnezijem, kalijem i vitaminima B, C, E i K. Provitamin A te alfa i beta karoteni nalaze se u narančasto, crveno i žuto obojenim biljkama, brane organizam od oštećenja slobodnim radikalima, poboljšavaju zdravlje kože i smanjuju učinke starenja.
Nutricionizam
23.9.2015. Kamut – zdravija verzija pšenice i 3 prijedloga pripreme
Zorana Jagodić
Kamut ima vrlo široku primjenu, naročito za kolače zbog specifičnog slatkog okusa i za ostala jela kao što su kruh, kaša, različiti prilozi, te kao dodatak jelima.
Recepti
21.9.2015. Stevia - prirodan proizvod ili ne?
Zorana Jagodić
O proizvodima na bazi stevije se uvelike raspravljalo u kontekstu zdravlja i sigurnosti, a u zadnjih 20 godina američki i europski mediji su ovoj temi posvetili značajnu pozornost.
Nutricionizam
17.9.2015. Proteinski keksi na jednostavan i zdravi način
Katarina Vukelić, dipl.ing. prehrambene tehnologije, nutricionist
Stigli su na red i keksi. Jednostavna priprema, a standardno, visoki udio proteina. Ovakvi keksi će vašem tijelu, osim bjelančevina, dati i zdrave masti, vlakna, spore ugljikohidrate. Dakle sve ono što nećete naći u klasičnim kupovnim keksima.
Recepti
16.9.2015. Konoplja – savršena prirodna superhrana
Zorana Jagodić
U prosjeku 30% težine sjemena konoplje su zdrava i jestiva ulja koja sadrže 80% esencijalnih masnih kiselina kao što su omega-3, omega-6, odnosno gama-linolenske, alfa-linolenske i druge masne kiseline.
Dodaci prehrani