Pripremite, za dvije osobe:
2 avokada
4 manja jajeta
himalajsku sol
svježe mljeveni papar
7-8 žlica kiselog vrhnja ili grčkog jogurta
chili papričicu ili kajenski papar
Avokado prerežite po dužini, oko cijelog ploda. Odvojite polovice, odstranite košticu. Stavite polovice avokada u namašćenu posudu za pečenje ili posudu obloženu papirom za pečenje. Pripazite da stoje stabilno, kako se ne bi prevrtale kad stavite jaja.
Jaja razbijte u posudu i zatim pažljivo stavite žumanjke u udubljenja gdje su bile koštice avokada. Prelijte bjelanjkom, da napunite udubljenja. Ako želite da stanu cijela jaja, možete udubljenja prethodno malo proširiti žličicom. Posolite, popaprite.
Pecite 15ak minuta na 220C. Prelijte s malo kiselog vrhnja ili grčkog jogurta. Posipajte mljevenom chili papričicom i poslužite uz salatu.
za salatu:
500g matovilca
125g kupina
100g fetaki sira
70g nasjeckanih badema ili drugih orašastih plodova/sjemenki po želji
aceto balsamico
ulje po želji
Matovilac očistite i operite. Dodajte kupine, natrgan fetaki sir i krupno nasjeckane bademe. Umjesto badema možete upotrijebiti i prepečene lješnjake ili bučine sjemenke.
Prelijte mješavinom ulja i aceta balsamica. Po potrebi posolite, ali oprezno budući da je fetaki sir dosta slan. Salatu poslužite kao prilog ili samostalno jelo.
Objavljeno 18.08.2016.