Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Zašto ne volim bodybuilding

Vezano uz raspravu o bodybuilding načinu treniranja evo moje objašnjenje zašto imam takvo mišljenje o bodybuildingu. Da se razumijemo ovo nije napad na bb(iako znam da će bit napada zagriženih bodybuildera i govora mržnje na ovaj post) i ako nekome paše takav trening neka samo nastavi, ali moram reći svoje mišljenje s obzirom da sam bio u tim vodama i s obzirom da mnogi početnici krenu zbog neznanja sa takvim načinom treninga.

Kao šta sam rekao i prije, svi smo mi(koji treniramo 10 i više godina) imali početnu točku u bb načinu treniranja. Listanje časopisa, kopiranje rutina profi bodybuildera, jedenje nepotrebno velikih količina proteina, trošenje velike količine novaca na beskorisne suplemente, treniranje split sistemom i slično je svima bila normalna stvar. A onda kad malo uđeš u taj svijet shvatiš kako je to sve u biti ego building a ne bodybuilding.

Shvatiš da ti bilderi izgledaju tako kao u časopisima 2 tjedna u godini(ostalo izgledaju kao hrpa beskorisne mase), shvatiš da ti ne treba 3gr proteina po kg tjelesne težine(nego da su to izmislile kompanije koje prodaju proteine), shvatiš da je 90% suplemenata bacanje novaca(razlog isti kao i iznad navedeno), shvatiš da je treniranje jedne mišićne grupe po danu kompletno gubljenje vremena, shvatiš da redoviti proteinski prdeži i nisu neka fora i šta je najbitnije shvatiš da u biti uopće nisi u formi kad pokušaš napraviti 50 marinaca(burpees) i rikneš na pola puta. 

Isto tako skužiš da poanta života nije brojanje kalorija koje si taj dan pojeo, pretrpavanje hranom ili gladovanje(ovisi dali se radi masa ili definicija).

Shvatiš da je malo glupo šta nemožeš otići nigdje na odmor jer se bojiš kako ćeš tamo uspjeti jesti 6 obroka dnevno ili da nemožeš ići van jer moraš biti u krevetu do 22h da bi dobio svojih 9 sati sna.

Nemojte me krivo shvatiti, treba paziti šta se jede uvijek i redovito trenirati, ali mala je granica između kvalitetnog i zdravog života i opsesije sa izgledom i hranom!

Shvatiš da je život prekratak da bi ga proveo na taj način. I zašto bi, to je najbitnije pitanje? Da bi vam se neko divio na plaži mjesec dana godišnje? Da bi izliječili neke komplekse manje vrijednosti? 

Koliko profi bb graniči sa ludošću najbolje svjedoči podatak da bi većina profi bildera dali život samo da budu Mr Olympia(freak show gdje se pokazuju zadnja otkrića farmaceutske industrije). 

Za odricanja i način života svakog bildera kapa dolje, za to je stvarno potrebna jaka psiha i volja. Poštujem svaki naporan trening koji oni odrađuju. Ali opet, čemu to? Ok ako od toga živite, ali par bildera na svijetu živi od toga, drugi za pobjede dobijaju kantu proteina i slične gluposti. A toliko se novaca ulaže u karijeru jednog bildera. Veliki broj profi bildera se u Americi prostituira(ali ne sa ženama nažalost) samo da bi imali novaca za steroide. I onda se sa 40-tak godina pitaju; gdje su mi život i zdravlje nestali? Jel bilo vrijedno? 

Za veliku većinu je bitnije dobro izgledati nego dobro se osjećati. Da se razumijemo tu mislim na treniranje čisto radi estetike i treniranje radi poboljšanja kvalitete življenja.

U dolje priloženim slikama(nadam se da sam ih dobro pejstao) sam ja prije dosta godina dok sam trenirao na bb način. I prije nego šta kažete super, moram reći da se nikad nisam gore osjećao u životu. Da, izgledao sam dobro, ali nisam imao previše energije, cijeli dan sam razmišljao samo kada opet moram jesti, nisam izlazio jer sam se htio dobro naspavati i slično. Ali ono šta je prelilo čašu je kad sam vidio da se zapušem nakon samo malo kondicijskih vježbi. Tada sam si rekao, nešto se mora promijeniti.

[IMG]http://i.imgur.com/sMWLP.jpg[/IMG]

[IMG]http://i.imgur.com/oXnn8.jpg[/IMG]

[IMG]http://i.imgur.com/0Bh1q.jpg[/IMG]

Čisto da vidite da kada pričam o bb, bio sam tamo, probao sam, živio sam tako, zato ne pričam bezveze.

Ali opet kao i u svemu i u tom svijetu ima iznimaka. Znam neke koji rade na bb principima ali bez ikakvih splitova i sprava. Samo slobodni utezi, osnovne vježbe i čak ubacuju malo kardia :). Ne osciliraju po 20kg tokom godine nego jednostavno vole dizati utege i bit u formi tokom cijele godine. Ne treniraju da bi imali veliki biceps ili ogromna prsa. Uživaju u životu, paze šta jedu, ali ne ubijaju se u pojam ako propuste koji obrok ili pojedu pizzu ili slično. S ovime ne želim reći da se treba stalno opuštati, ali sigurno ne treba ni cijelo vrijeme živjeti ko robot. Vjerujte mi, tako nećete bit baš neko društvo... :)

Da se razumijemo, svi mi treniramo da bi bolje izgledali, htjeli to priznat ili ne. I da vam odmah kažem, 90% žena će uvijek odabrati lijepo definiranih 80-tak kila od 100kg beskorisne mase(govorim iz iskustva ;)) Ali problem je kada za taj izgled žrtvujemo zdravlje i kvalitetu života. Da bi bili u formi kao što i izgledate morate trenirati na drukčiji način od klasičnog bodybuilding sistema. Funkcionalnim treningom ćete izgledati super, ali to će biti nuspojava kvalitetnog treninga, a ne treniranja prvenstveno radi estetike. Isto tako ako vam je cilj samo izgled, bez da ste u nekoj formi, samo nastavite sa bb načinom treniranja. Ali nemojte nikada reći da ste u formi. Jer niste! Čak i ako izgledate super i imate 6 pack!

Pošto smo mi nacija u kojoj su izgled i status jako bitni, bb način treniranja je još uvijek dosta popularan. Ali vremena se mjenjaju i ljudi polako otvaraju oči, stoga ukoliko ne uhvatite korak sa sadašnjošću, onda nažalost živite u prošlosti. Ne budite tvrdoglavi, otvorite um i isprobajte nešto novo. 

Učite, primjenite, napredujte!

Objavljeno 21.06.2012.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji37komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji37komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija