Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Zeleni kašasti sok - vlakna za dobar dan!

Postoji cijela filozofija oko zelenih kašastih sokova kojima mnogi započinju dan. Osim što su gotovi u samo nekoliko minuta, svakoga dana mogu biti drugačijeg okusa te podnose miješanje naizgled nezamislivih namirnica, ovi sokovi imaju brdo prednosti za naše zdravlje. 

Mislim da bi točnije bilo nazvati ih "smoothie"  umjesto sok, no bitna je ideja, a ne sam naziv. 

Cijelu filozofiju je pokrenula Viktoria Boutenko, autorica knjige "Zeleno za zdravlje" koja je ondje istakla da je zeleno lisnato povrće - savršeno za ljudsko zdravlje te da ga treba svakodnevno konzumirati. Usto, u navedenoj knjizi je i niz recepata za pripremu zelenih kašastih smoothieja kojima je temelj - neko zeleno vlaknasto povrće. 

No, ne treba vam knjiga da biste dobili ideju, važno je samo imati blender i voće i povrće i trpati. Budite spremni da će ponekad ispasti očajno, no nekad ćete se iznenaditi okusom. Osim toga, ovaj smoothie je krcat vitaminima, mineralima, vlaknima, klorofilom i aminokiselinama. 

Vlakna pomažu probavi, ubrzavaju metabolizam, čiste organizam. Vitamini i minerali pomažu da naš tjelesni strojček radi kako treba. Sve zajedno, ovaj smoothie nas čuva od bolesti, daje nam energiju, oporavlja nas od umora, svašta dobroga nam radi. 

Kombiniranjem sirovog voća i povrća postiže se to da smoothie ipak ima znatno blaži i prihvatljiviji okus od onoga u kojem je samo povrće. 

Dakle, što kombinirati: 

Zeleno lisnato povrće: špinat, blitva, kelj, raštika, maslačak, kupus, sve vrste zelene salate, radič, matovilac, rukola, list mrkve...

Voće: doslovno, koje god zaželite. 

i voda

Ako ubacite bananu, smoothie će dobiti kašastu teksturu, pa se često ljudi odlučuju upravo za bananu kako bi smootjieju dali blaži okus. 

Ovaj sa slike je od špinata i šumskog voća: 

  • 1 banana
  • 200 ml vode
  • 100 g šumskog voća
  • 200 g špinata 

Prvo sam u blender ubacila vodu, bananu i šumsko voće pa sam izblendala do jednolične smjese. Nakon toga sam do vrha ubacila špinata i izblendala do kraja. Ako vam je pregusto, dodajte još vode. 

Za početak savjetujem da krenete s baby špinatom jer on ima najblaži okus pa će vam biti jednostavno priviknuti se na okus. Kelj je hard core :)

Ovakav smoothie obično popijem ujutro, prije svega. Ako mi je previše, pola popijem doma, a ostalo ponesem na posao. 

Živjeli!

Objavljeno 10.04.2015.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji3komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji3komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija