Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Zdravi cheesecake s borovnicama i malinama

zdravi cheesecake

Prije nekoliko dana je kolega s posla imao rođendan pa nas je sve počastio kolačima. Između ostaloga, među kolačima se našao i cheesecake s borovnicama koji nas je sve oduševio, a meni odmah dao i ideju da pronađem recept za zdrav(ij)u varijantu ovog kolača. 

Zapravo je priprema vrlo jednostavna pa je dijelim s vama:

Podloga:

  • 120 g zobenih keksa (Grancereale ili homemade zobeni keksi)
  • 2 žlice sitnih zobenih pahuljica
  • 50 g maslaca ili kokosovog ulja

Krema:

  • 500 g svježeg sira (neki kremasti je najbolji)
  • 1 čvrsti jogurt
  • 3 jaja
  • 3 žlice meda
  • 3 žlice limunovog soka
  • 100 g borovnica

Preljev:

  • 1 žlica limunovog soka
  • 200 g borovnica i malina (ili bilo kojeg drugog bobičastog voća)
  • stevia ili neki drugi zaslađivač po potrebi

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Papir za pečenje stavite na dno manjeg kalupa za torte (do 24 cm). Kekse sameljite u sitne mrvice te ih pomiješajte sa zobenim pahuljicama i rastopljenim maslacem ili kokosovim uljem. Smjesu istresite na dno pripremljenog kalupa, poravnajte je čvrsto pritišćući prstima (tako da se od njih napravi zbijena, čvrsta podloga) i odložite na stranu.

Svježi sir smiksajte u glatku masu te mu dodajte jogurt, 1 cijelo jaje, 2 žumanjka, med i limunov sok. Kratko miksajte dok smjesa ne postane glatka i jednolična, pa u nju nježnu umiješajte borovnice. U drugoj posudi istucite 2 bjelanjka u čvrsti snijeg te ih pažljivo umiješajte u mješavinu sira.

Smjesu prelijte u kalup za pečenje preko osnove od keksa i pahuljica i pecite 30 minuta nakon čega kolač prekrijte aluminijskom folijom i smanjite temperaturu na 160 stupnjeva. Pecite još 30 min, odnosno dok se kolač ne stvrdne u sredini.

Isključite pećnicu i ostavite da se kolač hladi 30 minuta u pećnici s lagano odškrinutim vratima da spriječite raspucavanje kolača. Kad se kolač potpuno ohladi stavite ga u hladnjak da se dodatno ohladi i očvrsne prije posluživanja. Nožem lagano odvojite kolač od stijenki kalupa, kalup otvorite i izvadite kolač.

Za preljev, šaku borovnica, limunov sok i steviju kuhajte na srednjoj toplini 3-4 minute. Dok je još vruće, vilicom stisnite borovnice da dobijete smjesu kojom možete namazati kolač. (Možete i u blenderu izmiksati, da bude jednoličnija smjesa).  

Preostale borovnice i maline poslažite po vrhu kolača.

Uživajte! 

Objavljeno 23.05.2017.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji1komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji1komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija