Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Zašto smo nakon obilne večere ujutro uvijek jako gladni?

hrana

Jutros mi je prijateljica Sanja poslala ovo pitanje iz naslova i podsjetila me da me već par ljudi to pitalo, pa eto učinilo mi se najboljim da odgovor napišem ovako jer bi bilo preopširno da svakome ponaosob tipkam sve što slijedi.

Naš apetit je reguliran od strane niza faktora, a centri za apetit u ljudskom mozgu u sebi procesiraju i analiziraju niz neuroloških, hormonalnih, mehaničkih i psiholoških signala i odatle proizlazi osjećaj gladi u našoj svijesti. Unos hrane u kasnim večernjim satima izaziva niz fizioloških promjena na ovoj razini koje izazivaju osjećaj gladi ujutro, kad se probudite.

Centri u mozgu

Centri za apetit locirani su u jezgrama unutar moždanog debla i hipotalamusa. Stanice u onom području reagiraju na razine glukoze u krvi, živčane impulse koji dolaze iz gastrointestinalnog trakta, različite hormone, uključujući grelin, leptin i tiroidne (štitne) hormone, te niz drugih stimulatora.

Izmjena razina hormona i glukoze u krvi utječu na apetit vrlo jednostavno: opadanje razine glukoze u krvi ili povećana razina hormona grelina stimulira osjećaj gladi, dok povišene razine glukoze ili snižene razine leptina smanjuju osjećaj gladi. Osim toga, inzulin utječe na razine niza drugih faktora koji utječu na apetit.

Inzulin i apetit

Inzulin je hormon koji se proizvodi u gušterači kao odgovor na unos hrane. Inzulin potiče stanice u jetri, masne stanice i mišiće da apsorbiraju glukozu te da je potom iskoriste za energiju ili pohrane za neko buduće korištenje. Kako inzulin spušta razine glukoze u krvi, gušterača i nadbubrežna žlijezda proizvode regulirajuće hormone poput glukagona i epinefrina.

Centri za apetit u mozgu su potaknuti niskom razinom glukoze i drugim regulirajućim hormonima stvaraju impulse za osjećaj gladi. Dakle, što više inzulina gušterača proizvede kao odgovor na pojeden obrok, to je veći osjećaj gladi nakon njega. Stoga, što veći obrok pojedete neposredno prije spavanja, to ćete se ujutro probuditi gladniji.

Kasni obroci

Kada jedete kasno navečer, posebno obrok bogat šećerima i drugim jednostavnim ugljikohidratima, potičete inzulin da se proizvodi u gušterači. Inzulin tada počinje poticati glukozu da završi u stanicama, a proces se nastavlja i tijekom sna. Tijekom noći, kontinuirano opadanje razina glukoze u krvi stimulira otpuštanje regulirajućih hormona što dovodi do stimulacije osjećaja gladi u centrima u mozgu. Stoga, osim ako usred noći ne ustanete i pojedete nešto sitno, ujutro ćete se probuditi "gladni kao vuk".

No, sve navedeno ne znači da trebate izbjegavati obrok prije spavanja. Dapače, večeru jedite obavezno, ali izbjegavajte šećere i jednostavne ugljikohidrate, a radije birajte kvalitetne proteine i zdrave masti.

Objavljeno 21.07.2017.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji2komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji2komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija