Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Vikend veselje: Cheat meal!

Prvi među pojmovima koje sam naučila kad sam počela voditi brigu o prehrani zacijelo je bio "cheat meal". Hrvatski rečeno, "obrok varalica" je onaj jedan obrok koji si osobe koje su na režimu prehrane, dozvole jednom u tjedan ili više dana kako bi zadovoljile svoju želju za nekoim zabranjenom namirnicom, ali i "resetirane" tijelo da u narednim danima još bolje reagira na režim koji se provodi. 

Ipak, postoji nekoliko detalja oko cheat meala koje je potrebno naglasiti jer mnogi te "dvije slatke riječi" izmanipuliraju pa "čitaju" prečesto/previše...

1. Cheat meal je jedan obrok. 1 obrok. JEDAN. Dakle, ne radi se o prežderavanju koje ćete provoditi cijelu nedjelju. Ne radi se o trpanju 25 palačinki, jumbo pizzom i teglom nutelle. Cheat meal ne služi da vas ubije, već samo da vam pomogne da s dijetom nastavite dalje. 

2. Cheat meal se provodi ako ste zaista protekli period (barem 7 dana) bili na propisanoj dijeti. Naime, cheat meal nije obrok koji ćete jesti u nedjelju, ako ste u subotu vani malo zalomili, u petak bili na burgeru s ekipom, a u četvrtak niste mogli odbiti bakine kolače. 

3. Na dan kad jedete cheat meal, pazite da unos proteina ostane na željenom nivou. Nemojte se npr prije ručka uništiti nekom obožavanom namirnicom, pa onda preskočiti ručak. Preporučujemo da npr. ručate normalno i prema planu, a onda umjesto snacka, pojedete ono o čemu ste danima sanjali. 

A čemu služi taj opjevani cheat meal?

1. Cheat meal će popuniti prazne zalihe glikogena pa ćete za naredne treninge opet imati puno energije i snage

2. Ubrzat ćete metabolizam koji se usporava dok ste na dijeti. Poznato je da ubrzan metabolizam znači i potrošnju više kalorija za uobičajene dnevne aktivnosti, a potrošene kalorije znače i potrošeno više masnih stanica. 

3. Cheat meal ima niz pozitivnih psiholoških učinaka - zadovoljit ćete svoje želje o kojima ste sanjali u proteklom periodu, a i ovaj obrok ćete doživjeti kao nagradu za sve dobro što ste s prehranom i treningom odradili. Također, u narednim danima ćete iznova biti motivirani na odricanje i znojenje jer znate da će se sljedeći vikend ili za desetak dana na tanjuru naći vaša najdraža slastica koja "nikad nije bila finija!"

Stoga, odredite si dane u mjesecu (maximalno 4 dana - u razmacima od 7 dana) kad ćete si priuštiti cheat meal. Uživajte u danima između njih jer će upravo dobro što između napravite biti nagrađeno cheat mealom!

Dobar tek!

Objavljeno 26.01.2015.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji11komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji11komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija