Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Ovaj kruh možete jesti svaki dan!

Vjerojatno prva rečenica s kojom ste se suočili ako ste ikada nekoga pitali što da promijenite u prehrani kako biste izgubili višak kilograma jest: "Prestani jesti kruh!". No, je li baš svaki kruh nepoželjan na jelovniku i postoje li iznimke?

Čini se da ipak nije sve tako crno za kruholjupce. Istina, i dalje je bijeli kruh strogo zabranjena namirnica, ali postoji jedna vrsta kruha koju si možete dozvoliti. Jedini "problemčić" jest što ovaj kruh morate pripremiti sami. Dakle, ako želite jesti kruh, morate se malo i pomučiti da si ga pripremite. No, kad to napravite, uživajte u svakom zalogaju.

kruh

Kruh od kiselog brašna

Ovaj kruh se radi tako da se zamiješaju brašno i voda i potom se mješavinu ostavi da fermentira. Kad ovo tijesto postane kiselo, koristi ga se kao kvasac za dizanje tijesta za kruh. Od veće smjese uvijek možete imati "kvasca" za više priprema kruha.

Milijuni stanica kvasca i milijarde laktobacila koji se nalaze u ovom tijestu djeluju kao klasični kvasac, a rezultat je nutritivno iznimno bogat kruh koji sadrži vitamine B1-B6, B12, vitamin E, selen, mangan, kalcij itd. uz bogatstvo proteina i zdravih masti.

Osim ovih nutritivnih vrijednosti, ovaj kruh se može pohvaliti i svime onime što nedostaje običnom kruhu:

  • gluten kojeg sadrži su bakterije razbile na aminokiseline
  • bakterije su proizvele octenu, propionsku i mliječnu kiselinu koje smanjuju dostupnost škrobi, na taj način smanjuju glikemijski indeks i poboljšavaju metabolizam glukoze u cjelini.
  • octena kiselina djeluje i kao konzervans ovoga kruha
  • kiseli kruh ima određenu količinu biljne kiseline, čime se omogućuje da crijevo apsorbira većinu hranjivih tvari koje ovaj kruh sadrži.

kruh

Kako se radi taj "kvasac" za pripremu kiselog kruha?

Ovaj proces traje u fazama 10 dana-14, ovisno koliko brzo vam tijesto bude raslo, ali ono što dobijete je kvasac koji možete koristiti za pripremu više kruhova. Dakle, odvojite vremena, pripremite ovu vrstu kvasa i mirni ste neko vrijeme.

Sastojci: 

  • 200 + 200 + 200 g brašna (integralnog, raženog, pirovog)
  • 100 + 100 + 100 ml vode
  • 1 žličica meda

1. dan:

Pomiješajte 200g brašna i 100 ml vode i 1 žličicu meda dok ne dobijete jednoličnu, glatku kuglicu tijesta koja se ne lijepi. Stavite u zdjelu, prekrijte vlažnom krpom pa poklopcem i ostavite 48 sati na sobnoj temperaturi kako biste pokrenuli proces fermentacije. U tom periodu provjerite je li krpa uvijek vlažna, pa ako nije navlažite je.

3. dan:

U novu zdjelu stavite 100 ml vode. Od prvoga tijesta odvojite 200g i dodajte u vodu pa dodajte još 200 g novog brašna pa sve promiješajte. (višak tijesta bacite) Kad ste formirali jednoličnu smjesu stavite u posudu, prekrijte ponovo vlažnom krpom, a sad umjesto poklopca stavite plastičnu foliju.

Ostavite da dalje fermentira, sljedećih 48 sati. Nakon toga, tijesto je puno mjehurića i mekano. 

5. dan:

Ponovite isti postupak kao u 3 danu. Pa ponovo ostavite da stoji 48 sati. Postupak ponavljajte dok tijesto ne bude toliko "živo" da se u nekih 4-5 sati količina tijesta. Najbolje je da ovaj proces ponavljate barem 14 dana jer bi vam ranije kruh napravljen od ovoga kvasca mogao biti dosta kiseo.

Kad je kvas zreo, pretresite ga u neku staklenu posudu koja ima poklopac i držite u hladnjaku. Večer prije nego ćete peći kruh, izvadite kvas iz hladnjaka, odvojite 200 g, toj smjesi dodajte 200g brašna i 100 ml vode, promiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu i ostavite da preko noći stoji na sobnoj temperaturi u zdjeli, poklopljena vlažnom krpom i plastičnom folijom.

kruh

E sad, kako s ovim kvascem napraviti kiseli kruh?

Sastojci koji su vam potrebni su:

  • 200 g kiselog tijesta (kvasa) kojeg ste pripremili po gornjim uputama
  • 300 ml vode
  • 500 g integralnog pšeničnog, raženog, pirovog, kamut brašna
  • 1 žličica soli

Odvojite 200g od kvasa, a ostatak stavite u staklenku i vratite u hladnjak. Kvasac stavite u posudu i dodajte vodu pa miješajte dok se smjesa ne otopi i razvodni. Postupno dodajte brašno i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Kad ste umiješali otprilike polovicu brašna, dodajte sol, pa nastavite s dodavanjem brašna.

Kad ste umiješali smjesu, ostavite je da stoji 3-4 sata pa istresite tijesto na površinu na koju ste stavili malo brašna, da se ne zalijepi. Lagano umijesite, da zadržite što više zraka u tijestu. Oblikujte kruh u željeni oblik i stavite u pećnicu, na 200 stupnjeva 30 minuta.

Istina, ovo nije najjednostavniji kruh za pripremu, ali ako volite kruh i teško ćete ga se odreći, onda je ovo izvrsno rješenje za pripremu zdravog i nutritivno visokovrijednog kruha.

kruh

Objavljeno 19.01.2017.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija