Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Komiška pogača

komiska pogaca

Prije šest godina, prvi put sam bila na Visu. I zaljubila se. Prošlo ljeto sam ponovo otišla na Vis. I shvatila da ljubav nikada nije ni prestala postojati. Sjetila sam se svih ulica, svih plaža, svih vinograda, svih prekrasnih prizora koje na Visu susrećete na svakom koraku. Sjetila sam se okusa ribe, vina i tradicionalne komiške pogače. Već prvoga dana odlučila sam da ću na svim mjestima na kojima budem jela, probati i poznatu pogaču kako bih na kraju mogla reći koja mi je najbolja.

Od jednog od ugostitelja čula sam i priču o pogači. Pogača je u prošlosti bila obrok kojim se na Visu hranila sirotinja. Radi se o pogači s rajčicom, lukom i sitnom plavom ribom kojih je na ovom otoku uvijek bilo i bili su lako dostupnim viškim težacima i ribarima. Gospođa u jednoj gostionici, čija je pogača odnijela i pobjedu u mom malom natjecanju pogača, podijelila je sa mnom i recept za ovaj tradicionalni obrok:

Sastojci za tijesto:

  • 400 g brašna
  • 200 ml vode
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1/2 žličice soli
  • 1/2 vrećice suhog kvasca

Sastojci za nadjev:

  • 2 glavice luka srednje veličine
  • 250 g pelata
  • 20-ak komada slane ribe (srdele i inćuni)
  • 1 žlica svježeg peršina
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • sol, papar

Sve sastojke za tijesto promiješate, dobro zamijesite da se svi sastojci prožmu, pa ostavite da stoji, barem 30 minuta, da tijesto naraste.

Dok tijesto stoji, počnite pripremati nadjev za pogaču. luk narežite na tanke trakice pa lagano prodinstajte na maslinovom ulju. Kad se luk zacakli, dodajte na sitno nasjeckane pelate i začine, pa dinstajte nekih 10-ak minuta. Kad je gotovo, ostavite da se hladi.

Kad se tijesto diglo, razdijelite ga na dva dijela, ali tako da je jedan dio malo veći. Razvaljajte tijesto tako da je manji komad otprilike veličine protvana, a veći - nešto veći od površine protvana. U protvan stavite veći komad tijesta, tako da rubovi prelaze preko ruba protvana.

Na tijesto stavite nadjev pa poslažite slanu ribu. Nakon toga, na vrh stavite drugi, manji dio tijesta a višak donjeg tijesta prebacite tako da se spoji s gornjim dijelom, da nadjev nigdje ne curi. Možete vilicom ili prstima stisnuti krajeve, da se slijepe jedan s drugim. Po vrhu premažite s malo maslinovog ulja.

Stavite da se peče na 180 stupnjeva oko 30 minuta, odnosno dok tijesto ne dobije lijepu rumenu boju.

Kad je pečeno izvadite iz pećnice pa prekrijte krpom da se malo ohladi pa narežite na kockice željene veličine. I uživajte!

Na Vis ću se vraćati, obećala sam samoj sebi. Od ljubavi ne treba bježati. Nikada. Jer i kad je daleko, kad vas silni kilometri razdvajaju, a godinama se ne vidite, ono što osjetite pri ponovnom susretu, ono što vas prožme cijelim tijelom najljepši je osjećaj koji možete doživjeti. A njega ni vrijeme ni kilometri ne mogu umanjiti!

Objavljeno 18.10.2016.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija