Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Istarska fritaja s divljim šparogama

Kažu ljudi: "Tko je u Istru otišao u proljeće, a nije fritaju probao, taj u Istri nije ni bio!" Vođena tom izrekom, ali i ljubavlju prema šparogama i ja sam uskršnje blagdane iskoristila za odlazak u Istru i uživanje u ovom superjednostavnom, superzdravom i superfinom obroku. 

Fritaja se priprema tek minutu-2 duže od običnih jaja na kajganu, a potrebni su vam: 

  • jaja
  • divlje šparoge
  • maslinovo ulje

Jaja razbijte u posudicu te ih umutite kao za običnu kajganu. Šparoge ručno nakidate na komade dugačke 2-3 cm, a drvenaste dijelove biljke odstranite. Na tavi zagrijete maslinovo ulje i na njega bacite šparoge. Miješate i pustite da se pirja tek 1-2 minute, kako bi šparoge omekšale, ali i zadržale svoj karakterističan okus. Nakon toga, šparoge prelijte jajima i dovršite kao običnu kajganu. 

U ovu fritaju se može dodati i malo mladog luka ili pršuta, no ja ih izbjegavam jer volim da taj okus šparoga nije ugrožen nijednim drugim okusom. 

Šparoge su bogate folnom kiselinom koja se preporučuje ženama u reproduktivnom razdoblju. Osim toga, bogate su vitaminima B2 i B6. Od minerala sadrže puno kalija, a malo natrija te puno aminokiseline aspargin što šparoge čini prirodnim diuretikom. Zbog toga su šparoge dobre kod povišenog krvog tlaka, retencije vode (kao npr u PMS-u) te reumatoidnog artritisa. 

Objavljeno 07.04.2015.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji6komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji6komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija