Domaća juha od gljiva

juha gljive

Gljive su mi draga namirnica i gotovo uvijek ih imam kod kuće. Najčešće ih spremam za doručak, s jajima. Ali ponekad si, kad imam malo više vremena, pripremim juhu od gljiva. Posebno dobro ona paše u ove hladne zimske dane. 

Evo jednog jednostavnog recepta za juhu, bez brašna ili vrhnja za kuhanje koje mnogi koriste za pripremu krem juha. 

  • 200 g gljiva
  • 1 mrkva
  • 1/2 glavice luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 500 ml vode ili povrtnog temeljca
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 2 žlice mlijeka
  • sol, papar, peršin

Gljive operete i narežete na sitno, a mrkvu naribate. Luk narežete na što sitnije. U posudi u kojoj ćete kuhati juhu zagrijete maslinovo ulje pa pirjate mrkvu i luk, na laganoj vatri, dok ne omekšaju. Po potrebi dodajte malkice vode. Potom dodate gljive i dinstate još desetak minuta.

Nakon toga u povrće ulijte vodu (ili povrtni temeljac) i kuhajte 15-ak minuta na laganoj vatri.

Potom u juhu dodajte mlijeko i sve izmiksajte štapnim mikserom ili - što je meni uvijek draže - izlijte u blender i izblendajte dok ne dobijete kremastu juhu. Vratite u posudu, dodajte začine i kuhajte još par minuta.

I to je to. 

Kakav ti je post? 
0 Komentara
Zadnji postovi od ZorroRi:
  • Juha od avokada i špinata s jajetom x 3
    Naša Martina Presečan ne prestaje nas oduševljavati svojim kulinarskim idejama. Danas nam je poslala nešto na prvu dosta neobično, ali ako je suditi po komentarima onih koji su ovu juhu probali: Kad je probamo, dobit će svoje stalno mjesto u našem jelovniku. Potrebni sastojci: 1/2 kg svježeg špinata (vjerojatno se može napraviti i sa zamrznutim, ali ja sam koristila svježi) 1 avokado 3 režnja češnjaka pola veće glavice crvenog luka 200 g piletine 1 jaje 300 ml pilećeg temeljca 100 m...
  • Moja životna transformacija: Što točno možete napraviti u mjesec dana? x 101
    Ovo neće biti tekst o kilogramima koje vaga pokazuje. Ovo neće biti tekst ni o obujmu u centimetrima. Ovo neće biti tekst ni o tonama podignutih tereta u mjesec dana. Ovim tekstom neću reklamirati nijedan dodatak prehrani niti se hvaliti nekim super receptima. Ovo je tekst o životu. Da, dosta pretenciozno zvuči, ali zaista – ovo je zaista tekst o (mom) životu, o svjetonazorima, o karakteru, o motivima, ustrajnosti. I jednako tako, ovo je tekst o ljudima koje imam u životu i koji moj život čine...
  • "Cobbler" s borovnicama (video) x 3
    Prije par dana sam u jednoj poznatoj zagrebačkoj slastičarnici jela "cobbler s kruškama" sa sladoledom. Naravno, odmah mi je palo na pamet da bih to mogla napraviti i sama, kod kuće pa sam potražila neki jednostavan recept. Našla sam jedan koji dijelim s vama: Sastojci: 200 g borovnica 40 g šećera kokosove palme 1 žlica limunovog soka 1 žličica ekstrakta vanilije 150 g zobenog brašna 2 mjerice whey protein, okus vanilija 2 žličice praška za pecivo 180 ml bademovog ili zobenog mlij...
  • Namaz od tune s posnim sirom x 7
    Idemo dalje s razgovorima o hrani.  Jelena: E super su mi oni vaši štapići! Ja: Koji štapići? Jelena: Joj, evo zovu se točno ovako: Prutići s koprivom, đumbirom i himalajskom soli.  Ja: Aha, Bite&Go prutići, da, super su oni, koji god okus da si uzela. S Čime si ih jela? Jelena: Napravila sam namaz od tune s posnim sirom pa sam ih umakala u taj namaz i tako jela, uz film.  Ja: Super ideja. Daj recept.  Jelena: 100 g posnog, oko 100-120 g tune, 1 kiseli krastavac, chilli u maslinovom ulj...