Domaća juha od gljiva

juha gljive

Gljive su mi draga namirnica i gotovo uvijek ih imam kod kuće. Najčešće ih spremam za doručak, s jajima. Ali ponekad si, kad imam malo više vremena, pripremim juhu od gljiva. Posebno dobro ona paše u ove hladne zimske dane. 

Evo jednog jednostavnog recepta za juhu, bez brašna ili vrhnja za kuhanje koje mnogi koriste za pripremu krem juha. 

  • 200 g gljiva
  • 1 mrkva
  • 1/2 glavice luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 500 ml vode ili povrtnog temeljca
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 2 žlice mlijeka
  • sol, papar, peršin

Gljive operete i narežete na sitno, a mrkvu naribate. Luk narežete na što sitnije. U posudi u kojoj ćete kuhati juhu zagrijete maslinovo ulje pa pirjate mrkvu i luk, na laganoj vatri, dok ne omekšaju. Po potrebi dodajte malkice vode. Potom dodate gljive i dinstate još desetak minuta.

Nakon toga u povrće ulijte vodu (ili povrtni temeljac) i kuhajte 15-ak minuta na laganoj vatri.

Potom u juhu dodajte mlijeko i sve izmiksajte štapnim mikserom ili - što je meni uvijek draže - izlijte u blender i izblendajte dok ne dobijete kremastu juhu. Vratite u posudu, dodajte začine i kuhajte još par minuta.

I to je to. 

Kakav ti je post? 
0 Komentara
Zadnji postovi od ZorroRi:
  • Smoothie od jabuke i banane s maslacem od kikirikija x 2
    Smoothie, ovakav ili onakav, uvijek je super rješenje. Ako u smoothie ubacite nešto nutritivno bogato - poput maslaca od kikirikija, onda je smoothie cjelovit obrok uz koji vam ne treba ništa drugo. Natalie je poslala recept za ukusan i bogat smoothie kojim možete započeti dan ili uživati u njemu kao međuobroku.  Jednostavno je za pripremu i - prefino! Sastojci: 1 veća jabuka 1 zrela banana 1 žlica maslaca od kikirikija 2 žlice zobenih pahuljica 1 žličica cimeta 1/2 žličice ekstrakta...
  • Kokos chia pudding s malinama x 6
    Moji Riječani jednostavno rasturaju s receptima i ja sam jako ponosna na njih! Ovaj put nas je Marina Lukež počastila jednostavnim, a super ukusnim i zdravim receptom za kokos chia puding s malinama.  Sastojci:  20 g chia sjemenki 200 ml kokosovog mlijeka 10 g kokos čipsa 10 g suhih malina ili drugog voća Zaslađivač, po želji  Umiješati chia sjemenke u kokosovo mlijeko i ostaviti nekoliko sati u hladnjaku ili preko noći, što je za mene prihvatljivija verzija. U puding dodati zaslađi...
  • Pašteta od oslića x 6
    Ovaj tjedan mi je prilično obilježen ribom. Prvo je Jura ulovio kapitalca od brancina i donio mi filet, pa sam nakon toga par večeri jela losos, nekad dimljeni, nekad svježi, a onda sam se sjetila da valjda desetljeće nisam jela neki namaz od oslića. Iako sam oslić svakodnevno jela u posljednjim pripremama za jedno fotkanje i hvatanju što bolje forme, ipak mi ta riba ne pretjerano bogata okusima nije dojadila. Možda je tajna upravo u tome što oslić nema neki karakterističan okus, pa ga lako ...
  • Poriluk s posnim sirom i jajima iz pećnice x 11
    U potrazi za ukusnom večerom, kod naše Natalie sam našla jednu jednostavnu kombinaciju koja je sigurno jako fina, a vrlo je jednostavna za pripremiti. Osim toga, mirisni poriluk s đumbirom i jajima zapečenim u pećnici nutritivno je bogato, zdravo i fino jelo koje se jednostavno priprema, a može se servirati kao lagani ručak, večera, ali čak i kao i doručak. Sastojci: 1 veliki poriluk 2 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja 1 žličica svježe naribanog đumbira 1/2 šalice posnog ...