Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Čokolada (ni)je dobra za zdravlje?

cokolada

Tamna čokolada, sa 75% i više kakaa u medijima se često reklamira kao "zdrava" i "dobra za zdravlje". Kao potvrda te teze navode se rezultati studija prema kojima je konzumacija čokolade dobra za zdravlje srca, mozga, a čak i za smanjenje masnoga tkiva, pogotovo u području trbuha. No, je li to doista tako ili se radi o dobrom marketinškom triku na koji žele nasjesti svi?

Kad se kaže da je "čokolada dobra za zdravlje" treba imati na umu da čokolada o kojoj se u tom slučaju govori nema baš previše veze s vašom omiljenom čokoladom koju ćete kupiti na polici supermarketa!

Naime, u ovom slučaju se govori o čokoladi koja je samo u malenom postotku nalik kupovnoj čokoladi, a ima dodane ogromne količine polifenola koji ima dokazan niz prednosti za ljudsko zdravlje. Dakle, taj pojam "čokolade" ne odnosi se na 99% onoga što se u supermarketima prodaje pod čokoladom ili pod proizvodima koji sadrže čokoladu.

Dakle, većina (gotovo sve) čokolade koje možete kupiti u supermarketu debljaju, povećavaju rizik od razvoja dijabetesa, negativno utječu na krvni tlak i ukupno zdravlje!

Obična, tamna čokolada... slična stvar, različito pakiranje

Studija objavljena u The FASEB Journal potvrdila je da obična mliječna čokolada sa sadržajem fenola <5 ekvivalentne galne kiseline (to je jedinica koju koristite za mjerenje ukupne količine polifenola u određenom proizvodu) i prosječna tamna čokolada sa sadržajem fenola <15 ekvivalentne galne kiseline imaju isti učinak na debljanje kao i čokolade s niskim udjelom polifenola.

Prema grafikonu objavljenom u američkom Istraživanju o nacionalnom zdravlju i prehrani, stoji da konzumacija samo 20 g čokolade s niskim udjelom polifenola na dan u trajanju od 4 tjedna izaziva povećanje težine za 500 g, a u periodu od godinu dana - rast težine iznosi 6 kilograma.

Tim porastom težine, rizik za razvoj dijabetesa raste za visokih 19%! Također, ova količina dobivenih kilograma udvostručuje rizik od razvoja povišenog krvnog tlaka čim se značajno povećava rizik od razvoja srčanih i bubrežnih bolesti, demencije te infarkta.

cokolada

Dakle, koja je čokolada zdrava?

Vrlo je teško odgovoriti na ovo pitanje s obzirom na činjenicu da niz faza u proizvodnji čokolade utječe na udio polifenola koji e nalaze u finalnom proizvodu. Prvenstveno, različite vrste (sorte) zrna kakaa imaju različite udjele polifenola. Nadalje, sirovina za proizvodnju čokolade tijekom obrade prolazi različite faze koji utječu na udio polifenola.

Najveći negativni učinak u procesu stvaranja čokolade na udio polifenola ima fermentacija zrna kakaa koje gubi udio ovih visokovrijednih molekula za čak 90%! Nakon fermentacije, sušenje kakaova crna dodatno uništava njegovu polifenolsku vrijednost pa se ona spušta na manje od 5% od početnog udjela. Na kraju i proces alkalizacije koji kakaovo zrno prolazi također umanjuje njegovu vrijednost.

Iz svega navedenoga jasno je da je udio polifenola s kojima se čokolada inače "diči" u konačnom proizvodu toliko nizak da svakako nije prednost koju treba isticati u traženju opravdanja za svakodnevnu konzumaciju čokolade.

Uživajte u čokoladi u umjerenim količinama i birajte onu sa što većim udjelom kakaa, ali zaboravite na krilaticu da je tamna čokolada dobra za vaše zdravlje, jer je ona jako daleko od istine!

Objavljeno 08.12.2016.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija