Cesto razmisljam o svom idealnom obroku i nekako ga pokusavam sastaviti
od kvalitetnih namirnica ali da to bude na neki poseban nacin
kod nas u Bosni narod puno voli punjene paprike, pa evo jedan recept za one koji vole paprike
recept broj 1
pola kilograma kravljeg sira
200gr pavlake
1 bijeli luk
1 jaje
peršun
papar i so
masline
3-4 paprike malo manje veličine
Nacin pripreme
Izmjesajte sir, pavlaku, jaja, zasolite i lagano popaprite, te dodajte bijeli luk i persun koji ste prethodno usitnili. Prvo operite paprike, gornji dio odrezite i ocistite ih od sjemenki. Napunite paprike smjesom i stavite u prikladnu tepsiju, koju ste prethodno namazili maslacem. Dobro poslozite paprike , kako se ne bi prevrtale u peci. Ukrasite ih maslinama i stavite u zagrijanu pecnicu. Pece se oko pola sata na 180-200 C.
Ako niste ljubitelj bijelog luka, ovo jelo pripremajte i bez njega, nece biti losije.
RECEPT 2
Klepe sa filetima
klepe su kod nas tradicionalno jelo, pa bih zelio da to podijelim i sa vama.
potrebni sastojci
40 dkg brasna
1 jaje
sol
1 kisela pavlaka
1 kasika putera
pola kg fileta
crveni i bijeli luk,
zacini po zelji (biber, persun)
Nacin pripreme
Od brasna, soli i jajeta zamjesiti tijesto kao za rezance, samo malo mehkanije.
Kada se zamijesi tijesto, treba ga izrezati na kvadratice ( 7 puta 7 cm).
Puniti filom od pileceg fileta, kojeg ste prethodno isjeckali na manje komadice, a koji mogu odgovaraju proprcijama tijesta
( znaci da se meso moze obaviti tijestom), luka, soli, bibera i zacina.
Tijesto zalijepiti dijagonalno, tako da se dobiju trokutici.
Kuhati u slanoj vodi kao rezance, dok ne omeksa.
Ocjediti, ne teba ih isprati.
Rastopiti puter, dodati bijeli luk po zelji, umjesati kiselo vrhnje.Preliti preko skuhanih klepa.
recept 3
Potrebni sastojci
brasno
voda
so
bijeli luk
jogurt
mlijeko
kajmak
Nacin pripreme
Od brasna, vode i soli umutiti smesu guscu od smjese za palacinke.
Smjesu staviti u podmazanu tepsiju i peci.
Kada se tijesto malo ohladi, iskomada se.
Preliv:
U posudi prokuvati 1 dcl vode i 2 glavice belog luka (iseckan).
Kada bijeeli luk malo izgubi svoju jacinu u to dodati so, mlijeko i jogurt i kajmak.
Vruc preliv preliti preko iskomadanog testa.
Kljukusu sluziti u tepsiji.
RECEPT 4
Palacinci sa punjenjem od banana i jagoda
potrebni sastojci
brasno
voda
sol
50gr maslaca
dvije banane
200gr jagoda
nacin pripreme
potrebno je da uzmete dvije banane i 200gr jagoda. Jagode prvo oprati. Zatim jagode i banane staviti u jednu posudu, i zajedno ih mikserom izmjesati. Kada se dovoljno izmjesa, smjesu jagoda i banana odloziti u zamrzivac, dok palacinci ne budu gotovi
Za palacinke umutiti vodu, brasno i sol, kako bi se dobila smjesa za palacinke( ja mislim da to svi znaju napraviti, tako da ne treba puno objasnjenja)
Zatim zagrijati tavu namazanu maslacem. Kada se zagrije maslac polahko smjesu izljevati u tavu kako bi dobili sto tanju a cvrscu podlogu za palacinak. Kad se izlije smjesa potrebno je koji put i prevrnuti, hehe( kome to podje za rukom) kako bi sa obje strane porumenilo. Kada napravite odredjen broj palacinaka, izvaditi iz zamrzivaca smjesu banana i jagoda i napuniti palacinke. Vi posvom ukusu mozete smotati palacinke ili ih mozete na neki druzi nacin sloziti. Na kraju se po njima moze malo dodati i cokolade u prahu, ili vanilije.
RECEPT 5
MOJ PERSONALNI SEJK
potrebni sastojci
jogurt
3-4 jaja
petit buere keks 5-8 komada
kakao
i malo whey proteina, hehehe
nacin pripreme
jogurt, jaja, keks, kakao i ko zeli whey dodati, stavimo u jednu posudu i mjesamo mikserom nekih 10 minuta. Vjerujte dobit ce te savrsenu kombinaciju proteina, energije, bez mnogo kalorija, a zdravo cete se hraniti. Izmjesanu smjesu sasuti u casu ili sejker i popiti poslije fizicke aktivnosti, sto ce vam zamijeniti jedan isto tako kvalitetan obrok, za mnogo manje novca.
kod nas u Bosni narod puno voli punjene paprike, pa evo jedan recept za one koji vole paprike
recept broj 1
pola kilograma kravljeg sira
200gr pavlake
1 bijeli luk
1 jaje
peršun
papar i so
masline
3-4 paprike malo manje veličine
Nacin pripreme
Izmjesajte sir, pavlaku, jaja, zasolite i lagano popaprite, te dodajte bijeli luk i persun koji ste prethodno usitnili. Prvo operite paprike, gornji dio odrezite i ocistite ih od sjemenki. Napunite paprike smjesom i stavite u prikladnu tepsiju, koju ste prethodno namazili maslacem. Dobro poslozite paprike , kako se ne bi prevrtale u peci. Ukrasite ih maslinama i stavite u zagrijanu pecnicu. Pece se oko pola sata na 180-200 C.
Ako niste ljubitelj bijelog luka, ovo jelo pripremajte i bez njega, nece biti losije.
RECEPT 2
Klepe sa filetima
klepe su kod nas tradicionalno jelo, pa bih zelio da to podijelim i sa vama.
potrebni sastojci
40 dkg brasna
1 jaje
sol
1 kisela pavlaka
1 kasika putera
pola kg fileta
crveni i bijeli luk,
zacini po zelji (biber, persun)
Nacin pripreme
Od brasna, soli i jajeta zamjesiti tijesto kao za rezance, samo malo mehkanije.
Kada se zamijesi tijesto, treba ga izrezati na kvadratice ( 7 puta 7 cm).
Puniti filom od pileceg fileta, kojeg ste prethodno isjeckali na manje komadice, a koji mogu odgovaraju proprcijama tijesta
( znaci da se meso moze obaviti tijestom), luka, soli, bibera i zacina.
Tijesto zalijepiti dijagonalno, tako da se dobiju trokutici.
Kuhati u slanoj vodi kao rezance, dok ne omeksa.
Ocjediti, ne teba ih isprati.
Rastopiti puter, dodati bijeli luk po zelji, umjesati kiselo vrhnje.Preliti preko skuhanih klepa.
recept 3
Potrebni sastojci
brasno
voda
so
bijeli luk
jogurt
mlijeko
kajmak
Nacin pripreme
Od brasna, vode i soli umutiti smesu guscu od smjese za palacinke.
Smjesu staviti u podmazanu tepsiju i peci.
Kada se tijesto malo ohladi, iskomada se.
Preliv:
U posudi prokuvati 1 dcl vode i 2 glavice belog luka (iseckan).
Kada bijeeli luk malo izgubi svoju jacinu u to dodati so, mlijeko i jogurt i kajmak.
Vruc preliv preliti preko iskomadanog testa.
Kljukusu sluziti u tepsiji.
RECEPT 4
Palacinci sa punjenjem od banana i jagoda
potrebni sastojci
brasno
voda
sol
50gr maslaca
dvije banane
200gr jagoda
nacin pripreme
potrebno je da uzmete dvije banane i 200gr jagoda. Jagode prvo oprati. Zatim jagode i banane staviti u jednu posudu, i zajedno ih mikserom izmjesati. Kada se dovoljno izmjesa, smjesu jagoda i banana odloziti u zamrzivac, dok palacinci ne budu gotovi
Za palacinke umutiti vodu, brasno i sol, kako bi se dobila smjesa za palacinke( ja mislim da to svi znaju napraviti, tako da ne treba puno objasnjenja)
Zatim zagrijati tavu namazanu maslacem. Kada se zagrije maslac polahko smjesu izljevati u tavu kako bi dobili sto tanju a cvrscu podlogu za palacinak. Kad se izlije smjesa potrebno je koji put i prevrnuti, hehe( kome to podje za rukom) kako bi sa obje strane porumenilo. Kada napravite odredjen broj palacinaka, izvaditi iz zamrzivaca smjesu banana i jagoda i napuniti palacinke. Vi posvom ukusu mozete smotati palacinke ili ih mozete na neki druzi nacin sloziti. Na kraju se po njima moze malo dodati i cokolade u prahu, ili vanilije.
RECEPT 5
MOJ PERSONALNI SEJK
potrebni sastojci
jogurt
3-4 jaja
petit buere keks 5-8 komada
kakao
i malo whey proteina, hehehe
nacin pripreme
jogurt, jaja, keks, kakao i ko zeli whey dodati, stavimo u jednu posudu i mjesamo mikserom nekih 10 minuta. Vjerujte dobit ce te savrsenu kombinaciju proteina, energije, bez mnogo kalorija, a zdravo cete se hraniti. Izmjesanu smjesu sasuti u casu ili sejker i popiti poslije fizicke aktivnosti, sto ce vam zamijeniti jedan isto tako kvalitetan obrok, za mnogo manje novca.
Objavljeno 03.08.2011.
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!
Ostali postovi
Postoji2komentara na ovu temu
Komentiraj ovu temu
Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija