Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Kad si gladan (šećera) nisi svoj + ideje za zdravije deserte

Ja često imam problem sa suzdržavanjem od jedenja slatkog. To su situacije kada mi padne cukar i ponašam se kao "Diva" u onoj Snickers reklami. Kad si gladan nisi svoj.

Samo što ja uopće ne moram biti gladna. Mogu pojesti fantastičan ručak, tanjur pun zdravlja i nutrijenata koji će me nahraniti, šarenilo na tanjuru, ništa ne nedostaje, pravo božanstvo okusa, mirisa i aroma.. ja sam najedena, sita i sasvim zadovoljna. Krizna situacija nastaje kada se moj organizan sjeti da je jednom uživalo u slatkišima i desertima i imam šećernu krizu kao kada sam imala pušačku krizu kada bih hitno morala zapaliti cigaretu nakon ručka jer ako to ne napravim, moj život nema smisla.

šećer je definitivno jedna vrsta ovisnosti koju stječemo njegovom svakodnevnom konzumacijom. Ja sam se u to uvjerila. Jednom kada sam bila toliko željna čokolade, a kod kuće nije bilo ničega (u dobroj i naivnoj nadi da je za moju dijetu bezopasan moj šećerni zov ako nema ničega takve vrste u kući i mojoj skrivenoj ostavi za slatkiše) ja sam se lijepo posvađala sa svima na mrtvo ime, i rekla roditeljima i sestrama sve ono što sam im prešućivala mjesecima jer su idioti i nerviraju me jer ne mogu stvoriti čokoladu, kolač ili bilo što slatko ispred mene kada mi treba.

 

Ovisnost, rekoh, da.

 

Nakon nekog vremena sam shvatila da koliko god dijeta i desert ne idu skupa, toliko zdrava prehrana i desert idu. Treba samo biti umjeren. Ali tko je to ikad pojeo jedan čupavac i prestao? Ja takvog ne znam. Oduvijek sam htjela biti takva osoba. Koja u nečemu što voli zna biti umjerena. Ali uglavnom nisam ostvarila taj svoj ideal pa mi je lakše ne pojesti ništa nego pojesti jedan komad nečega što me zaista usrećuje. kao na primjer, taj divni čupavac. Ali....Što više sebi nešto uskraćuješ više o tome misliš i vrlo je moguće da jednom kada prekršiš svoju dijetu ili prvi put budeš imao Cheat day da ćeš pojesti tolike količine toga da će ti biti loše idućih pet dana. Stoga sam shvatila da ja mogu sebi priuštiti deserte koji će biti u malo zdravijoj i laganijoj varijanti od onih koje sam inače jela.

Plačinke s Nutellom, sladoledi s dvostrukim preljevima, sladoledni kupovi, krematsti i teško kolači i torte u smislu Čokoladna bomba, Krempite, Tiramisu, Rajska torta.... ti kolači,realno, imaju predobre nazive da bi bili bezopasni. Hvala Bogu, kad si u gostima, pojest jedan komad torte ili jedan kolač je zločin i uvrijedio si domaćina. moraš tražiti repete. Tako je barem doli kod nas.

Kada bi moji ukućani ili moji prijatelji kod mene odmah nalon ručka navalili na desert, za vrijema kada bih ja bila na dijeti uvijek sma patila gledajući kako oni jedu najfinije slastice a ja se jedina mučim i patim u izgnanstvu gladnika. gladna usta, gladne oči, gladan trbuh i želudac.

I sada nakon cijele ove priče, donosim vam par ideja što pojesti kada vam "padne cukar" i pretvorite se u Divu kao ja. Znam da sve ovo nije kao ona prava stvar (mislim na tisuću kalorija u jednom zalogaju - što tome može konkurirat okusno i mirisno!?), ali jednom kad shvatite da nešto slatko ne mora nužno biti nešto zašećereno, zauljeno, masno i kremasto možda ćete i uživati u ovome. zasigurno je slatkog okusa i možda prevarite svoje receptore za Nutellu i čokoladu. Vrijedi pokušati, jer kod mene je upalilo. Sve sam ovo s popisa probala i sama i mogu zaista reći da je bilo jako fino, i čak osvježavajuće i zdravo. Krećem s najjednostavnijim prema malo kompliciranijim koji se moraju peći:

 

1. JABUKE S MEDOM I CIMETOM

Najjednostavniji recept, a finog je okusa. Prirodni šećeri iz jabuke i meda neće naštetiti našem organizmu i sporije se otpuštaju u krv od rafiniranog šećera stoga ćemo duže biti siti i duže se osjećat zadovoljeno. A cimet će dati prekrasnu aromu i miris i uvjerit vas da jedete nešto senzacionalno a ne "običnu" jabuku.. :)

Znači samo narežete jabuke na kriške , kolutove ili kockice, kako je komu drago, prelijete je medom koristeći žlicu, da ne pretjerate, i pospete malo cimeta na to (ne pretjerujte s cimetom, dovoljno ga je vrlo malo!).

 

2. JABUKE S MASLACEM OD KIKIRIKIJA I ZOBI

Ista stvar, jabuke su uvijek u igri kao prirodni zdravi slatki desert. Uvijek možete izabrati neku slađu sortu jabuka za puniji užitak. To su uglavnom manje i crvenije :) Ovo je malo kaloričnija varijanta, ali je još uvijek zdrava i puna korisnih tvari za tijelo. Kriške jabuke premažete maslacem od kikirikija (opet, bez pretjerivanja!) i pospete s malo sitne zobi. Tko želi još malo upotpuniti svoj desert, možete sve to preliti s malo preljeva od čokolade ili s malo rastopljene tamne čokolade.

 

3. BANANE S MASLACEM OD KIKIRIKIJA I ČOKOLADOM

Ovo je fantastično, radi kombinacije okusa koja je, barem meni, zaista ugodna i ukusna. Izrežete bananu na kolutiće, između dva kolutića stavite malo maslaca od kikirikija čajnom žličicom i poklopite ga (kao mali banana sendvič).

Zatim taj zalogajčić žlicom stavite u posudicu u koju ste rastoplili tamnu čokoladu s malo maslaca i kap mlijeka (čokoladna glazura) i stavite hladiti dok se čokolada stvrdne. 

S ovim se isto tako može pretjerati, jer je zaista fino, pa pokušajte napraviti manje. 

 

4. ZDRAVI KEKSI

Ovo sam baš pekla nedavno. Ispali su zaista fantastično i jeli su ih svi u mojoj kući. Nisu neki dijetalni bezukusni stiropori. A recept ide ovako (nije ga zaista teško napraviti).

SASTOJCI:

100 g crnog brašna (možete i bijelog, ali malo je bolji izbor crno)

60g samljevenih oraha ili badema (ja sam koristila bademe)

150g zobenih pahuljica

prstohvat soli

100g običnog šećera

pola žličice praška za pecivo

100g sušenog voća po želji (ja sam stavila brusnice)

1 jaje

170g maslaca

1 žlica ekstrakta od vanilije

 

1. Maslac (na sobnoj temperaturi), jaje, ekstrakt od vanilije i šećer umutiti da se svi sastojci povežu ravnomjerno.

2. Pomiješati brašno, samljevene bademe (ili orahe), prašak za pecivo, sol i zobene , te dodajte suho voće (sitno nasjeckano) i pomiješajte sve sastojke dok ne dobijete homogenu smjesu (

3. Lim obložite papirom za pečenje te hrpice uzimajte žlicom i ravnomjerno rasporedite po limu, ali da budu malo razmaknuti jer će tijekom pečenja narasti i raširiti se.

4. Peći na 180 stupnjeva () od 10-15 minuta.

Keksi su gotovi kada se rubovi zarumene. Izvadite ih i pričekajte da se ohlade da se stvrdnu. Fantastični su! Ovom smjesom možete dobiti oko 30 manjih keksića. ja sam radila srednje velike i velike pa sam ih dobila malo manje. ali ako pojedete jedan samo izrazito je zasitan.

5. BROWNIE OD BOROVNICA I MALINA

Ovaj recept sam pronašla na nekoj stranoj fitness stranici i izgledao mi je tako primamljivo da sam ga morala podijeliti s vama. Meni je ispao dobro tek  iz drugog pokušaja i bio je jako ukusan. Jedan kolačić ima oko 120 kalorija stoga i nije toliko strašno zasladiti se ovim ako ne pretjerujete. Ima još manje kalorija ako izbacite šećer iz sastojaka(a sve ostalo isto), oko 87 kalorija - samo što sam ja ostavila šećer. Možete koristiti i Steviju. Recep ide ovako:

1/4 šalice usitnjene tamne čokolade

3 žličice maslaca

1 šalica brašna

1/2 šalice šećera

1/2 šalice kakaa

1 žličica praška za pecivo

prstohvat soli, vrlo malo

pola šalice borovnica

pola šalice malina

2 žličice granula instant kave

1 žličica ekstrakta vanilije

1 jaje 

 

1) Rastopiti čokoladu i maslac na laganoj vatri dok se sva čokolada ne otopi ravnomjerno. 

2) Pomiješati sve suhe sastojke (brašno, kakao , prašak i sol) u veliku zdjelu i miješati dok se ne pomiješaju jednoliko

3) u drugu zdjelu staviti borovnice, granule kave, ekstrakt vanilije i pola šalice voede te sve u blenderu pomiješati 

4)u toj smjesi po sredini napraviti malo udubljenje i i posuti borovnice, maline , jaje i čokoladu s maslacem.

5)Umiješati smjesu žlicom u suhe sasatojke i miješati sve dok se ne povežu ravnomjerno.

Staviti u pobrašnjeni lim i peći na 180 stupnjeva dok se kolač ne stvrdne i blago ne napuhne. (10-15 minuta, ovisi o pećnici)

Ima toga još, ali za sada neke bude ovih 5 :)

Dobar tek sladokusci! :)

Objavljeno 25.11.2014.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji6komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji6komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija