Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Zašto raditi iskorak i treba li inzistirati na težinama?

Ovo je vježba koju volim redovito ubacivati u svoj trening nogu, nekada kao prvu vježbu a nekada kao i zadnju. Ono što je odlicno kod ove vježbe je mogucnost stotina varijacija kojima možemo raditi na detaljima, na velikim mišicima itd. Iskoracima možemo ojacati kompletnu muskulaturu nogu, a ono što je dodatni bonus jest njegova mogucnost jacanja stabilizatora, abdominalnog podrucja, donjeg dijela leda. Zašto je to dobro? Jer time možemo utjecati i na opcenito poboljšanje držanja.

Na pocetku sam spomenuo da volim ubacivati iskorak u razna vremena svog treninga. Dok sam u periodu "mase" volim ih odradivati kao prvu vježbu i naglasak staviti na "glavne" mišicne skupine (kvadriceps, stražnja loža, gluteus). Kada sam u fazi definicije, cuvam ih za kraj kao oružje za pogoditi detalje na nogama i stvoriti "dublje" separacije.

Cesto ljudi vole izbjegavati iskorak zbog kompleksnosti njenog izvodenja. (djelomicno je to krivica ta što postoji stotine varijacija) ;)

KRATKI SAVJETI ZA PRAVILNO IZVOĐENJE ISKORAKA

1. Raskoracni stav u širini ramena, ruke opružene uz tijelo, leda i abdominalni dio utegnuti i pogled ravno ispred sebe. Torzo mora biti cijelo vrijeme uspravan prilikom izvodenja kretnje. Ako koristite bucice u izvodenju, možete ih u ekscentricnoj fazi pokreta (spuštanje na prednju nogu) lagano približiti prednjoj nozi, pazeci na ravan torzo i opcenitu stabilnost.

2. Iskoracite nogom pritom udišuci. Prednja noga je u završnoj fazi pokreta pod kutom od 90* i pritom pazite da ne "prelazite" koljenom nožne prste, stražnje stopalo se nalazi vertikalno s obzirom na pod. Podižite se prednjom nogom i izdahnite (uvijek izdahnite kada svladavate opterecenje)

* pokret izvodite polako i kontrolirano

Ako želite više naglasiti rad kvadricepsa, tada radite "plici" iskorak, odnosno nemojte daleko "grabiti" prednjom nogom, a ako želite ložu tada "zagrabite" malo dalje ;)

Treba li inzistirati na težinama?

Osobno, mislim da se opterecenje/težina treba povecavati/smanjivati s obzirom na vaš cilj. Ako ste trenutno na masi i imate želju "popraviti" noge, onda svakako povecajte težinu i predlažem da ih pokušate raditi kao prvu vježbu dok su noge odmorne i dok forma izvodenja ne pati zbog umora.

Ako ste na definiciji, tada bih smanjio težinu za odredeni postotak i naglasak stavio na veci volumen i gadao bih detalje. S velikom težinom cemo teško pogoditi detalje, buduci da vece mišicne skupine (kao dobra braca/sestre) ;) preuzmu vecinu opterecenja.

Objavljeno 27.05.2015.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija