Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Slobodni utezi ili mašine?

Tema koja je toliko puta već "reciklirana" ali nikako da dosadi. Ovo je debata koja se žestoko odvija godinama u fitness industriji, iako obje strane imaju svoje argumentei potvrde tih argumenata; još uvijek nisu naišli na zajedničko "plodno tlo." :)

Prije nego krenemo objašnjavati neke razlike između mašina i slobodnih utega, definirajmo prvo što točno nazivamo mašinom a što slobodnim utegom. Slobodnim utegom možemo nazvati bilo koji objekt ili uređaj koji možemo pomicati slobodno u trodimenzionalnom prostoru. Nešto od tipičnih slobodni utega koje bismo mogli naći u teretani su: bučice, šipke, medicinke, utezi za zglobove, ljudsko tijelo itd. Ne predlažem da krenete nasumično podizati ljude po teretani, ali jasno vam je što sam htio reći. :)

Za razliku od slobodnih utega, mašine imaju fiksne kuteve i putanje kretanja (neke imaju određen stupanj prilagodbe) i pokret vršimo isključivo kako je proizvođač to zamislio. Bilo koja mašina, kao npr. Smith mašina je savršen primjer za to. Kao što znamo, bilo koju mišićnu skupinu možemo raditi slobodnim utezima ili mašinama, što onda odabrati?

U grubo, slobodni utezi daju veći naglasak na funkciju, dok mašine veći naglasak na "građu".

Bodybuilderi koriste mašine kako bi izolirali točno određen dio tijela i naglasili rad na detaljima i pokušali maksimalno angažirati ciljani mišić. Sprinter kojemu je u cilju razviti  što veću eksplozivnost, nije sigurno prioritet pogoditi neki manji mišić i povećati mišićnu masu, već će raditi na povećanju snage/eksplozivnosti onih mišića koji su mu potrebni za razvijanje određene vještine (u njegovom slučaju brzine). Bitno je napomenuti da su građa i funkcija u uskoj korelaciji i najbolje djeluju kada radimo na oboje.

Slobodni utezi nam zbog svoje raznovrsnosti i mogućnosti prilagodbe pokreta, amplitude itd. daju mogućnost razvijanje funkcije i građe. Ako želimo raditi maksimalnu snagu ili ti funkciju, raditi ćemo veće kilaže s iznimno malim brojem ponavljanja ili čak jedinicama (1 RM). Ako želimo raditi građu, smanjit ćemo opterećenje, povećati volumen i veći naglasak staviti na "pogađanje" određenog mišića.

Koristeći slobodne utege prilikom izvođenja bench press-a npr., razvijat ćemo i stabilnost (opet funkcija) naročito ako ćemo mijenjati amplitude kretanja ili kuteve pod kojima izvodimo pokret.

Time ćemo angažirati sinergističke skupine i dodatno razvijati funkciju. Ako radimo prsa na npr. Smith mašini, povećat ćemo izolaciju prsa i raditi na hipertrofiji pektoralisa ali ćemo dobrim djelom isključiti sinergističke skupine i smanjiti naglasak na "funkciju".

Što odabrati?

Ključ bilo kojeg uspjeha je uzeti najbolje od svega i prilagoditi sebi. Ako vam je cilj ISKLJUČIVO funkcija, onda slobodni utezi su "right up your alley". Ako je cilj "popraviti" malo izgled, mašine će odraditi posao. Međutim, ako želite biti dobri i uspješni u nečemu najbolje je kombinirati oboje. Svatko želi biti snažan/funkcionalan i dobro izgledati. Pokušajte naglasak staviti na slobodne utege na početku treninga, time ćete odraditi "funkciju", a kada mišićni umor prijeđe na sinergističke skupine (a hoće), onda ubacite izolacijske vježbe ili mašine da "dovršite" mišić.

Primjer
Odradili ste za prsa
1. Bench ravni
2. Bench kosi

Ako ste odradili pravi trening snage, ramena i triceps bi već trebali biti "umorni". Tu ubacujete mašine i izolacijom dodatno stimulirate prsa i završavate započeto do kraja!

Vidimo se! :)

Objavljeno 02.07.2015.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija