Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Podlaktica - treba li je izolirano jačati?

Neki od nas se sjećaju simpatičnog mornara koji od konzerve špinata postane super jak i uvijek uspije spasiti svoju dragu Olivu od zločestog Grubača. Radi se naravno o Popeye-u.

Njegove snažne podlaktice su prva stvar koja nam padne kada je on u pitanju. :)

Budući da ne možemo doci do Popeye-a pa da nam kaže je li radio neke posebne vježbe za takve podlaktice, morati ćemo sami probati razjasniti taj misterij. :)

Podlaktica je dio ruke koji se proteže od lakta do zgloba šake. Mišici koji obilježavaju podlakticu jesu: fleksori/ekstenzori šake i brachioradialis.


Brachioradialis i ekstenzori tvore prednji (vanjski) dio podlaktice i sudjeluje u ekstenziji odnosno pomicanju vanjskog dijela dlana prema podlaktici.
Osim toga, druga funkcija mu je pomaganje kod ispružanja prstiju.

Fleksori cine stražnji dio (unutarnji) dio podlaktice. Oni primiču dlan prema unutarnjem dijelu podlaktice i pomažu kod skupljanja prstiju.

Glavno obilježje snage podlaktice je zapravo stisak.

Postoje ljudi koji imaju "ogromne" nadlaktice ali slabiju snagu stiska i obrnuto. Radi se o tome da postoji nekoliko vrsta stiska i trening u teretani s utezima jača samo jednu vrstu stiska.

Sportaši poput tenisača ili golfera imaju pak razvijenu drugačiju snagu stiska. (gripping, pinching, crushing)

Treba li izolirano jačati mišice podlaktice?

U smislu same fizičke grade i općenite upotrebe tih mišica, mislim da nema potrebe posebno naglašavati rad na mišićima podlaktice. Ako radite kompleksne vježbe poput zgibova,
mrtvog dizanja, čučnjeva, potiska (military ili bench) ili tijekom treninga ruku ubacite "hammer curl" odradit ćete dovoljno te mišice kako bi potakli njihov razvoj i radili na vašoj simetriji.

Za one koji se specifično bave nekim sportom kao npr. tenisači, razvijanje ostalih vrsta snage stiska će biti od koristi. Predlažem da oni dodatno ubace neke vježbe kao npr. korištenje opruga za stiskanje šake ili okretni grip za podlakticu.

Objavljeno 28.05.2015.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija