Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Izolacijske vježbe - koliko serija i koliko ponavljanja?

Htio bih da razjasnimo u startu odmah jednu stvar. Ne postoji "prava" izolacijska vježba. Ukoliko radimo bilo koju izolacijsku vježbu za biceps, uvijek ce se aktivirati ili mišici podlaktice, ili ramena, ili "core-a" itd.

Sad kad smo to razjasnili, razlika izmedu izmedu izolacijske i osnovne vježbe je ta da izolacijskom vježbom želimo primarno aktivirati onaj mišic koji želimo "pogoditi". Izolacijske vježbe možemo koristiti u bilo kojoj fazi našeg trenažnog proces, bilo da se radi o masi ili definiciji.

Cesto sam znao cuti da vecina ljudi u fazi mase koristi samo osnovne/kompleksne vježbe. Slažem se sa njima da bi trebale biti dio nekakva baza trenažnog procesa, medutim jednako snažno zagovaram i korištenje izolacijskih vježbi na masi. Pomocu njih možemo "popraviti" mišicnu skupinu koja nam zaostaje. Ponekad u kompleksnim vježbama neke mišicne skupine ne dobivaju "potrebnu pažnju" ili se dovoljno ne aktiviraju u nekim višezglobnim kretanjima.

Koliko osnovnih naspram izolacijskih vježbi? Koliko ponavljanja? Koliko serija?

Prije nego svi pocetnici navale na izolacijske vježb, sjednite i procitajte još malo. :) Dobra filozofija vezana za ovu dilemu (osnovne vs. izolacijske) jest sljedeca.

Morate "zaraditi" svoje izolacijske vježbe. Kako? Prvo napredujte u tehnici/snazi/kilaži na osnovnim vježbama (cucanj, deadlift, bench i ostali potisci) i onda inkorporirajte izolaciju u svoj trening. Nakon što steknete snagu, tehniku itd. onda uvrstite izolaciju prema svojim ciljevima i mogucnostima (hipertrofija ili snaga, 3 ili 5 treninga tjedno). Nekakvo generalno pravilo bi bilo 1 izolacijska vježba na 2 osnovne.

Što se tice broja ponavljanja, kod izolacije je bitan volumen i maksimalno istezanje i kontrakcija mišicnih vlakana. Smanjite težinu/opterecenje i "osjetite" onaj mišic koji želite pogoditi. Mali savjet, prilikom izvodenja bilo koje izolacijske vježbe kontrahirajte mišic kada je maksimalno istegnut i tim "stiskom" inicirajte pokret.

Broj ponavljanja je takoder teško odrediti, ali imajte na umu da radite volumen i varanje nije dopušteno. Moj prijedlog je da radite onoliko ponavljanja dokle god je forma besprijekorna i imate dobar "pump"!

Objavljeno 22.05.2015.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija