Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Cheat meal – koliko često i kakav?

Uff, evo jedne vrlo osjetljive teme koju si svatko često tumači onako kako on/ona žele. :) Kada želimo smanjiti masno tkivo, puno ljudi je voljno trenirati 2 puta dnevno ali prilagođena prehrana postaje državni neprijatelj broj 1. Kada krenemo na restrikcijsku dijetu s pomno odabranim omjerom makronutrijenata i kalorijskom deficitu potrebnim za gubljenje masnog tkiva, rezultati krenu dobro ali u jedno trenutku stanu. Bez obzira smanjite li dodatno kalorije, povećate broj/intenzitet treninga; tijelo jednostavno ne želi više gubiti masno tkivo.

Zašto je to tako?

Kad je tijelo u kalorijskom deficitu, količina hormona štitnjače T3 i T4 (koji su važni zbog regulacije metabolizma) kojih se proizvodi se smanjuje, što je jedan od razloga usporavanja metabolizma. Tijelo usporavanjem metabolizma želi ujednačiti energetske potrebe s kalorijskim deficitom. Osim toga, kada se dulje nalazimo u kalorijskom deficitu dolazi do povećanja lučenja kortizola koji je zaslužan za mišićnu razgradnju. To je loše. ;)

Kako nam cheat meal ovdje može pomoći?

Tijelo se dugo nalazi u kalorijskom deficitu i zbog tih hormonalnih promjena mi jednostavno više ne gubimo masno tkivo, možemo jedino mišićno. Nakon što ubacimo cheat meal, koncentracija T3 i T4 se povećava, a s time i brzina metabolizma. Tijelo odjednom dobiva silnu količinu kalorija i tijelo je u šoku i mora reagirati i dolazi do povećanja bazalnog metabolizma. E da i termički efekt hrane dovodi do termogeneze. Sve nas to vodi cilju trošenja masnog tkiva. :)

Koliko često prakticirati cheat meal?

Onda kada osjetite simptome kao: smanjena volja za trening, gubite na vagi a ne masno tkivo, slabi fokus na treningu itd. Za one koji su low carb predložio bih da čuvaju cheat meal za onaj period kada stvarno osjete da "to više nema smisla". Oni koji su npr. na keto dijeti s 0 UH npr, onda 1 put tjedno.

Kakav cheat meal?

Predlažem da cheat meal bude proteinsko/ugljikohidratnog izvora sa što manjim udjelom masti. Zašto? Jer postoji hormon leptin koji šalje signal hipotalamusu  i govori našem tijelu hoće li kao izvor energije trošiti masti. Jedno istraživanje je dokazalo da grupa koja je u cheat meal-u imala samo proteine/ugljikohidrate s minimalno masti, imala do 30% veće lučenje leptina od grupe koja je imala jednake omjere sva 3 makronutrijenta.

Moj osobni izbor za cheat meal je tjestenina bolognese ili napravim pizzu (rajčica, posni sir, šampinjoni, Dimcek, luk)!

Pametno s cheat meal-om i uživajte! :)

Objavljeno 12.06.2015.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija