Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Carb lover ;)

Pozdrav fitovci,

 

u prošlom blogu, između ostalog, naglasila sam važnost raznolikosti u prehrani, odvajanje od starih navika, istraživanje novih mogućnosti. U ovom blogu još ću se žešće uhvatiti toga :)

Zadnjih mjesec dana intezivno sam radila na promjeni svog jelovnika, s obzirom da sam se napokon odlučila trgnuti i odvojiti od svojih utabanih puteva kojima sam gazila godinama. Iako sam se oduvijek zalagala za što manje kompliciranja kod slaganja jelovnika, s vremenom sam shvatila da me to pomalo zakinulo za neke bitne spoznaje - a i gotovo sigurno bilo uzrokom mog nedostatka energije zadnje vrijeme. Da se razumijemo, ja ni dalje ne kompliciram previše :) ali sam se odlučila malo pozabaviti istraživanjem raznih namirnica, njihove hranjivosti te utjecaja na moje tijelo, energiju i raspoloženje općenito.

Kako već rekoh - odlučila sam kruh kao osnovu mog unosa uh-a zamijeniti sa raznim hranjivim složenim ugljikohidratima koje dugo nisam uvrštala u svoj jelovnik. Zašto? Ne znam :) Možda je to bio i neki pritajeni strah, bolje rečeno, ostaci starih strahova od pašte, riže, krumpira i ostalih delicija koje su nekad prve letile kroz prozor ako su hlače počele stezati. Razumijete me, nisam jedina ;) Zašto sam mislila da je kruh išta bolji od toga? Opet - ne znam :D

Anyway....moj dobri stari homemade raženi kruh postao je najčešća večera, a mjesto ručka su preuzeli cjelovita pašta i riža, bulgur, krumpir, heljda, amaranth, qouinoa, te razne grahorice. Trudim se svaki dan pojesti nešto od toga (bio trening ili ne), dakle nikad ne ponoviti prijašnji dan kako bi dobila što više hranjivih tvari iz različitih izvora. Doručak je uvijek isti - zobene i whey (cimet + kakao), a nekad whey zamijene bjelanjci (sve kuhano u vodi, u kašicu). Također, uz to često mijenjam i izvore proteina pa se tako kao prilog nađu piletina/puretina, tuna/oslić/losos, cijela jaja/bjelanjci, posni sir - iz obroka u obrok različito, rijetko kad ponovim ono što sam taj dan jela. Pri tome mi često pomognu i amaranth i quoinoa kao potpuni izvori proteina, kada se zaželim malo odmora od životinjskih izvora.

Nekadašnji strah od ugljikohidrata sve više jenjava jer sam se na sebi, kroz testiranja, uvjerila da mogu pojesti puno više nego što sam mislila, čak i u jednom obroku. Zbog toga su mi treninzi puno bolji, imam puno više energije, osjećam se bolje, nisam gladna, a čak sam, kako sam napisala prošli put, i skinula par cm na trbuhu u usporedbi sa zadnjim mjerenjem na istoj kilaži. kada nisam jela ni približno ovako. Kilaža se vrti oko 64-65 kg, čak sam bila došla i na 63 kg jedno vrijeme ( i shvatila kako će defka bit piece of cake, čak i sa većim unosom uh-a ;) pa sam se ciljanim povećavanjem kcal iz tjedna u tjedan vratila na spomenutu kilažu, i to držim kao minimum.  Plan je gurati ovako do 4-5.mj, voditi se ogledalom, a ne vagom te odraditi neku laganiju defkicu, prvenstveno kroz dodavanje aktivnosti - mislim da neće trebati puno :)

 

Što sam vam ovim htjela reći.....jedite raznoliko i okanite se straha od ugljikohidrata :) Naravno da vam ne savjetujem da jedete kao i ja, nije sve za svih, ne rade i ne vole svi isto i sve se treba prilagoditi svakom pojedincu ali smatram da se većina ljudi uh-a odriče bez razloga i potrebe te zapravo stagnira radi manjka, a ne njihovog viška! Pogotovo kod rada na mišićnoj masi gdje se preveliki fokus stavlja na proteine. No, radeći s ljudima oko prilagođavanja jelovnika potvrdila sam dobro znanu teoriju - da nema jednog, najboljeg načina za svih. Netko će najbolje funkcionirati na paleo dijeti, netko će se super osjećati kao vegetarijanac (pod uvjetom da se pozabavi rješavanjem deficita nutrijenata kroz raznoliku prehranu i suplemente ako treba), netko kao vegan, netko će blistati na high carb principima, netko na što manje škroba i uh-a općenito......tražite se i ne lovite se na jedan pristup prehrani samo zato jer se o njemu puno piše i jer je netko do vas ostvario super rezultate slijedeći ga - to ne znači da će i vama odgovarati isto. Možda ćete baš tako brže odustati od samog režima jer ga nećete moći dugo provoditi, a upravo je konzistentnost u nečemu jedan od najbitnijih faktora za uspjeh. Kao i općenito mijenjanje stavova i razmišljanja o prehrani i načinu života općenito.  Ja ću se teško odreći svojih ugljikohidrata, ma što god se o njima pisalo, sada kad sam se napokon sprijateljila s njima...i vratila svoje izgubljeno djetinjstvo! :))

No opet, dug je period predamnom, još puno životnih faza i promjena - ko zna što ću još sve otkriti ;) Budite fleksibilni i otvoreni!

 

p.s. s obzirom da sam se dala u kulinarske pothvate, svakih tjedan-dva ću vas počastiti s nekim novim receptićem kojeg sam isprobala - i obećavam, bit će ultra jednostavno i brzo ;))

 

 

 

Objavljeno 12.02.2014.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji5komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji5komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija