Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Muške grudi: lipomastija i ginekomastija

Svi imamo neki dio tijela kojeg bismo željeli promijeniti i poboljšati. Za žene to su obično noge, stražnjica ili stražnji dio ruku. Muškarci obično žele se riješiti sala s trbuha ili povećati bicepse. Ali, za muškarce postoji još jedno „kritično područje“ koje ih možda najviše i muči i donosi im neugodnosti. To je salo na prsima, odnosno „muške grudi“. Objasniti ćemo kako do toga dolazi, i ono važnije, kako se toga riješiti.

 
 
Što uzrokuje muške grudi?
 
Postoje tri razloga zašto muška prsa često izgledaju gotovo kao ženske grudi, umjesto da su ravna, macho i razvijenih mišića.
 
Visok postotak tjelesne masti, lipomastija
 
Kad ljudsko tijelo dobije masti, te masti pohrani na način kako je vaša genetika već odredila. Dakle, kod nekih muškaraca određena količina viška tjelesnih masti postane salo na prsima (rezultat genetike). A, i  bez obzira na genetiku kod muškaraca, ako dobivate previše masti, tijelu ponestaje prostora da sve to pohrani, pa u konačnici određena količina završi i kao prsno salo. U ovom slučaju govorimo o lipomastiji. Ta spoznaja je još jedan razlog zašto trebate spriječiti dobivanje sala, u samom startu.
 
Ginekomastija
 
Ginekomastija je medicinski termin za „muške grudi“, i razlikuje se od samog postojanja sala na prsima, tj. lipomastije. Ginekomastija nastaje zbog grudnog, a ne masnog tkiva, kao rezultat nebalansiranih nivoa hormona testosterona i estrogena. To je razlog zašto se ovo javlja u pubertetu ili srednjim godinama, muškarci dobiju „muške grudi“ kao tinejdžeri ili nakon pedesete godine.  Ginekomastija je također nuspojava uzimanja steroida (koji remete nivoe hormona), nekih lijekova protiv bolesti. Ginekomastija se javlja kod 30% muškaraca, i može biti blaga i ekstremna.
 
Lipomastija i ginekomastija
 
Ponekad muškarci mogu imati određeni stupanj ginekomastije i povišen postotak tjelesne masti, koji dovodi do ove pojave.
 
U svakom slučaju konzultirajte se s doktorima kako bi točno utvrdili koji slučaj i problem, te stupanj lipomastije i/ili ginekomastije je kod vas.
 
Vježbe s utezima mogu pomoći, ali nisu rješenje
 
Kad se muškarci žele riješiti „muških grudi“ , prva pomisao je da moraju početi raditi vježbe za prsa na bench klupi, rad s bučicama, sklekovi i sl. Ali, postoje razlozi zašto pravilno vježbanje u ovom slučaju neće pomoći.
 
Mit o lokalnom gubljenju sala
 
Ako mislite da ćete s vježbama za prsa izgorjeti prsno salo i riješiti se „muških grudi“, varate se. To je mit znan kao lokalno gubljenje sala. Jer, vježbanjem radite na mišićima, a ne na salu koji ih pokriva.
 
Mijenjanje oblika mišića je mit
 
Ideja da ćete vježbanjem promijeniti oblik prsa i tako „izbrisati“ te „muške grudi“ također nije točna, jer ne možete promijeniti oblik mišića. Možete samo izgraditi ili izgubiti mišiće, a oblik i/ili tekstura se ne mogu mijenjati.
 
Preobrazba sala u mišić je mit
 
Javlja se još jedna neistinita ideja, da izgradnjom mišića „tjerate“ i salo da postane mišić. Nažalost, i to je samo mit i nije moguće.
 
Više mišića smanjuje grudi – mit
 
Neki misle i da izgradnjom više mišića će nekako zamijeniti, maknuti, pokriti ili bar smanjiti „muške grudi“ i dati im oblik normalnih muških prsa. Ovo je jednim dijelom točno, jer će jačanje mišića utjecati na dobar izgled. Ali, salo kojeg se želite riješiti će uvijek biti tu. Dakle, prsni mišić vam može biti veći, razvijeniji i može ljepše izgledati, ali „muške grudi“ i salo će uvijek biti prisutni.
 
Dakle, navede četiri stvari vam neće pomoći. U nastavku stvari koje bi mogle...
 
Kako se stvarno riješiti prsnog sala?
 
Pravo rješenje za rješavanja prsnog sala leži u tome da saznate pravi razlog zašto imate uopće prsno salo.
 
Ako imate ginekomastiju...
 
Jedina prava opcija je operacija. Ne postoji dijeta niti način vježbanja koja će vam ukloniti grudno tkivo, stoga je ovo jedino rješenje. Danas je ovo jako popularna i česta operacija kod muške populacije, i  vrlo uspješna.
 
Ako imate lipomastiju...
 
Vježbom i dijetom se ne može ukloniti ginekomastija, ali salo definitivno na taj način može nestati. Dakle, ako su vaše „muške grudi“ samo uzrok povišenih tjelesnih masti, rješenje je jednostavno mršavljenje, kao kod bilo kojeg drugog tko želi izgubiti višak kilograma.
 
Pošto tijelo raspoređuje masti i gubi masti na način kako je njemu predodređeno genetikom, trebate jesti i vježbati pravilno, kako biste uzrokovali gubitak kilograma, sala. Nakon određenog vremena, izgubit ćete salo i baš sa tog mjesta s kojeg najviše želite, u ovom slučaju sa prsa.
 
Dakle, tako se gube „muške grudi“ ako su uzrokovane SAMO viškom tjelesnih masti. 
 
..članak je izvrstan i zato sam ga prenio na blog, izvor je body.ba.

Objavljeno 17.12.2011.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji6komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji6komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija