Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Jaja i kolesterol

Poznato je kako jaja obiluju kolesterolom, a prehrana koja sadrži obilje kolesterola može dovesti do visoke razine kolesterola u krvi. Međutim, način na koji unos kolesterola prehranom utječe na razinu kolesterola u krvi razlikuje se od osobe do osobe. 

 
 
Iako pretjerivanje u jajima može dovesti do povišenog kolesterola, konzumacija četiri jajeta tjedno neće povisiti rizik od bolesti srca. 
 
Za zdrave osobe preporuča se unositi manje od 300 mg kolesterola dnevno, dok se za osobe koje pate od kardiovaskularnih bolesti ili dijabetesa preporuča ograničiti unos kolesterola na 200 mg dnevno. Jedno veliko jaje sadrži otprilike 186 mg kolesterola koji se nalazi u žumanjku. 
 
Nutritivna vrijednost jaja 
 
Odavno je poznata činjenica da su jaja nutritivno vrijedna namirnica, s izuzetnim proteinskim profilom, a u prosjeku sadrže tek 70 kcal po komadu.  Korisna je informacija da bjelanjak uopće ne sadrži kolesterol. 
 
Bjelanjak jajeta smatra se idealnim izvorom bjelančevina jer sadrži sve esencijalne aminokiseline u pravim omjerima. Od ukupnih masti u jajetu, više od polovice otpada na nezasićene masne kiseline. Jaja su nadalje dobar izvor kolina, luteina, željeza, riboflavina (vitamina B2), folne kiseline, biotina, vitamina B12, vitamina D te vitamina E.
 
Željezo u žumanjku jajeta, poput željeza u mesu, ima visoku bioraspoloživost; stoga se jaje preporučuje skupinama koje su u opasnosti od nedostatka željeza. Jaje je jedan od najboljih prehrambenih izvora kolina. Iako ljudski organizam ima sposobnost stvaranja kolina, nerijetko mu je potebna pomoć hrane za zadovoljavanje potreba. Jedino što se jajima može prigovoriti je visok sadržaj kolesterola. Stoga se osobama s hiperkolesterolemijom i hiperlipidemijom ne preporučuje konzumacija više od 2 jaja tjedno. 
 
Nutritivna vrijednost u 100 g kokošjeg jaja (1 jaje teži prosječno 60 g): 
 
Energetska vrijednost [kcal]: 147 
Ukupni ugljikohidrati [g]: 0.77 
Proteini [g]: 12.58 
Ukupne masnoće [g]: 9.94 
Zasićene m.k [g]: 3.099 
Jednostruko nezasićene m.k. [g]: 3.81 
Višestruko nezasićene m.k [g]: 1.364 
Prehrambena vlakna [g]: 0 
Kolesterol [mg]: 423 
 
Beta karoten [mcg]: 10 
Vitamin A [mcg]: 146.1 
Vitamin B1 [mg]: 0.069 
Vitamin B12 [mcg]: 1.29 
Vitamin B2 [mg]: 0.478 
Vitamin B3 [mg]: 0.07 
Vitamin B5 [mg]: 1.438 
Vitamin B6 [mg]: 0.143 
Folna kiselina [mcg]: 47 
Vitamin C [mg]: 0 
Vitamin E [mg]: 0.97 
Vitamin K [mcg]: 0.3 
 
Bakar [mg]: 0.102 
Cink [mg]: 1.11 
Fosfor [mg]: 191 
Natrij [mg]: 140 
Kalcij [mg]: 53 
Kalij [mg]: 134 
Magnezij [mg]: 12 
Mangan [mg]: 0.038 
Selen [mcg]: 31.7 
Željezo [mg]: 1.83 
Voda [g]: 75.84 
 

Koliko često jedete jaja i koliko ih pojedete u prosjeku tjedno? :)

Objavljeno 09.02.2012.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji14komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji14komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija